Viikkokatsaus 27/2019: Lukuisat lainsäätäjät ja viranomaiset haluavat stopin FB:n Libralle

Jos viime vuosi olikin vähän tylsähkö, niin kukaan ei voi kyllä puhua samaa tästä kuusta. Bitcoin saattaa heitellä yhden vuorokauden aikana suunnasta toiseen lähes 20 volttia ja heikompia hirvittää. Minua ainakin hirvittää, koska en voi kirjoittaa minnekään bitcoinin kurssia ilman, että se olisi jo vartin päästä muutamalla tonnilla pieleen. En muutenkaan ole paras puhumaan näistä analyysijutuista, vaan jätän sen Toni Kososelle ja hänen tekniselle analyysilleen.

Viikkarissa keskustellaan tänään muutamista mielenkiintoisista asioista. Nimittäin Facebookin ihmeellinen tuleva kryptovaluutta ei välttämättä ihan heti tule, mikäli viranomaisia ja lainsäätäjiä kuunnellaan. Tahot valtioista yrityksiin ja keskuspankkeihin ovat nousseet ympäri maailman kertomaan huolensa Facebookin hankkeesta. Jos hanke toteutuu Facebookin tahtomalla tavalla, saattaa se siirtää Facebookille valtaa suoraan talouden yli, mikä luonnollisesti vähän hirvittää vallanpitäjiä.

Lisäksi puhumme siitä, miten Bitcoin on nykyään niin suosittu, että edes hyvännäköinen mimmi ei pärjää sille enää Googlen hauissa. Ja kuten jokainen Internetiä joskus käyttänyt tietää, suhteellisen moni nettikäyttäjä googlettaa silloin tällöin mimmejä. Muissa uutisissa käsittelemme muun muassa hodlaamista – jolle joku fiksu saisi keksiä suomenkielisen vastineen – että Edward Snowdenin käsityksiä vapaudesta.

Meillä on myös kokonainen artikkeli Denarium-kolikoista, jotka ovat yksiä turvallisimmista tavoista säilöä bitcoineja.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoinin nykytouhussa on vaikea puhua enää pelkästä vuoristoradasta, sillä homma on lähtenyt käsistä kuin raketti.(KUVA: Lynx Art)

Facebookin krypto vastatuulessa

Facebookin Libra-kryptoraha on joutunut useammalla rintamalla poliittiseen ja juridiseen vastatuuleen. Niin lainsäätäjät, pankit kuin järjestötkin ympäri maailman ovat julkisesti ottaneet kantaa Facebookin kryptovaluuttaa vastaan ja vaatineet, että siitä joko kerrotaan enemmän tietoja tai Facebook keskeyttää sen kehittämisen ainakin siiheksi, että kryptorahan ominaisuudet ja mahdolliset vaarat on selvitetty.

Yhdysvalloissa joukko demokraattien lainsäätäjiä ovat allekirjoittaneet avoimen kirjen, jossa he vaativat Facebookia keskeyttämään kryptovaluutan kehitystoiminnan. Lainsäätäjien mukaan Facebook on osoittanut aikaisemmin piittaamattomuutta muun muassa käyttäjiensä oikeuksia kohtaan, minkä vuoksi kryptovaluuttahankkeeseen ja sen potentiaaliin tulee suhtautua varauksellisesti.

Myös yhdysvaltalaiset kuluttajansuojayhdistykset ovat nousseet Facebookin kryptoa vastaan. 33 Yhdysvaltojen suurinta kuluttajansuojayhdistystä vaativat Yhdysvaltojen poliitikkoja ja lainsäätäjiä ottamaan huomioon ne kaikki riskit, joita Facebookin kryptovaluutta ja sen tuoma taloudellinen valta voivat aiheuttaa kansalaisille.

Iso-Britanniassa maan talousvalvontaviranomaiset ovat puolestaan heränneet vaatimaan tiukkaa otetta päättäjiltä Libraa koskevien päätöksien suhteen. Financial Conduct Authorityn strategia- ja kilpailujohtaja Christopher Woolardin mukaan jo pelkkä Libran koko pakottaa yhteiskunnan ja valtiot miettimään uudelleen, mikä on toivottavaa tai hyväksyttävää. FCA on ehdottanut jopa Libran kieltämistä.

Viimeisimpänä Libran vaikutuksista varoittamaan on herännyt Japanin keskuspankki. Keskuspankin mukaan Libraa voi olla hyvin vaikea säännellä. Keskuspankki uskoo, että sitomalla Libran arvon useampaan kansalliseen fiat-valuuttaan, Facebook saattaa pyrkiä kiertämään kansallista sääntelyä.

Nämä lukuisat esimerkit eivät varmasti tule jäämään viimeisiksi. Jotta Facebookilla on mahdollisuus lanseerata Libransa, tulee sillä olemaan vielä käytävänä pitkä matka teknistä kehitystä ja poliittista vääntämistä.

Jos luulitte, että Bitcoinilla on vaikeaa lain kanssa, niin koittakaapa olla Libra.

Bitcoinin kuumat markkinat näkyvät palveluissa

Kauppalehti haastatteli muun muassa Bittiraha.fi:tä sekä sen sisarpalvelu Coinmotionia pyörittävän Prasos Oy:n entistä toimitusjohtajaa ja hallituksen puheenjohtajaa Henry Bradea. Braden mukaan bitcoinin kurssiliikkeet ovat tällä hetkellä harvinaisen kovia ja niitä on vielä normaaliakin vaikeampi arvioida. Brade kuitenkin uskoo, että Bitcoinin kurssi tulee nousemaan tulevaisuudessa, vaikkakaan hän ei osaa kertoa tarkkaa arviota.

Tässä voi käydä nyt niin, että kurssi taistelee ensin jonkin aikaa, ja isompaa nousua nähdään vasta ensi vuonna. Toinen skenaario on se, että hinta lähtee jo pian uuteen nousuun,” Brade kommentoi.

Markkinoiden kuumentuminen on näkynyt myös Prasos Oy:n palveluissa. Kaikkien Prasosin palvelujen vaihtomäärät ovat kasvaneet huomattavasti ja yritys on rikkomassa monia ennätyksiä.

“Pääpalvelussamme Coinmotionissa muutos näkyy todella voimakkaasti. Vaihtovolyymimme on nelinkertaistunut viimeisen kolmen kuukauden aikana, kun hyvin voimakas kurssinousu on tapahtunut. Vaihtomäärämme on nyt ollut 10 miljoonan euron luokassa kuukausittain”, Brade kertoo.

Braden mukaan nykyinen kurssinousu on erilainen kuin vuoden 2017 markkinatilanne. Kuluneiden vuosien myötä Bitcoin- ja kryptovaluuttasijoittamiseen on tullut useita insitutionaalisia sijoittajia ja vakiintuneita sijoitustahoja. Lisäksi sekä Bitcoinin infrastruktuuri että ihmisten ymmärrys Bitcoinista on kasvanut.

Henry Brade on yksi suomalaisen kryptovaluuttateollisuuden pioneereja.

Vain prosentti Bitcoin-käytöstä liittyy rikollisuuteen

Lohkoketjuja analysoivan Chainalysis-yrityksen mukaan kuluneen vuoden ensimmäisenä puolikkaana on käytetty noin 515 miljoonan dollarin edestä bitcoineja rikolliseen toimintaan, kuten huumekauppaan ja rahanpesuun. Loppuvuoden aikana luvun uskotaan nousevan yli miljardiin, mikä olisi dollareissa laskettuna enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Vaikka rikolliseen toimintaan käytetäänkin ennätyksellisen paljon bitcoineja, rikollisen toiminnan suhde lailliseen toimintaan on laskenut huomattavasti. Chainalysiksen mukaan vain noin prosentti bitcoinin käytöstä liittyy laittomaan toimintaan. Vuonna 2012 laiton toiminta muodosti noin 7% bitcoin-liikenteestä.

Bitcoin on edelleen kaikista suosituin kryptovaluutta Internetin laittomilla kauppapaikoilla, vaikkakin sen suosio on laskenut suhteessa muihin kryptovaluuttoihin. Toisiksi eniten kauppapaikoilla käytetään yksityisyyteen keskittynyttä Moneroa, jonka suosio on kasvussa. Ylivertaisesti eniten rikolliset käyttävät kuitenkin valtiollisia fiat-valuuttoja.

Bitcoinia käytetään rikollisuuteen suhteessa mahdollisesti jopa vähemmän kuin monien valtioiden fiateja. (KUVA: Richard Patterson)

Bitcoinia haetaan enemmän kuin Kim Kardashiania tai vaalituloksia

Coinbasen uuden tutkimuksen mukaan Bitcoinin käyttöaste on kasvussa Yhdysvalloissa. Tutkimusta varten Coinbase perehtyi julkisesti saatavilla oleviin tietoihin, Coinbasen omien käyttäjien aktiviteettiin sekä amerikkalaisen tutkimuspaja YouGovin teettämään kyselytutkimukseen.

Kuluneen vuoden aikana useammat yhdysvaltalaiset hakivat Googlella sanaa “Bitcoin” kuin esimerkiksi termejä “royal wedding”, “election results” tai “Kim Kardashian”. Coinbasen tutkimuksen mukaan myös YouTubessa haettiin enemmän Bitcoinia kuin koskaan aikaisemmin.

58% amerikkalaisista kertoo kuulleensa bitcoinista. 15% puolestaan aikovat todennäköisesti ostaa bitcoineja tai jotain muuta kryptovaluutaa kuluvan vuoden aikana. Merkittävimmät syyt kryptovaluuttojen hankkimiselle ovat halu hajauttaa sijoituksia, usko hajautetun valuutan potentiaaliin sekä mahdollisuus oppia lohkoketjuteknologiasta.

Kim Kardashian voi olla kaunis, mutta viime aikoina hänellä ei ole ollut jakoa Bitcoinin viehkeyttä vastaan.

Yli viidennes bitcoineista “hodlaajilla”

Noin 21,5% bitcoineista on pysynyt liikkumattomana edelliset viisi vuotta, kertoo Delphi Capitalin tuore tutkimus. Yli viidennes bitcoineista on siis niin sanottujen hodlaajien hallussa. Hodlaaja on Bitcoin-piireissä käytetty lempinimi ihmiselle, joka pitää kiinni bitcoineistaan riippumatta markkinoiden myllerryksistä.

Tämän lisäksi tutkimus kertoo, että noin 60% kaikista bitcoineista ovat pysyneet liikkumattomina viime vuodesta. Delphi Capital myös epäilee, että vuoden 2019 kesäkuuhun mennessä tehdyt siirrot osoittavat, että monet bitcoineja hankkineet ovat siirtäneet bitcoinejaan offline-kylmälompakoihin. Delphi Capitalin mukaan tämä ennakoi, että yhä useammat Bitcoin-käyttäjät ovat aikeissa alkaa hodlaajiksi.

Delphi Capitalin mukaan hodlaajien määrä ja ihmisten halu hodlata bitcoineja on positiivinen merkki yleisestä pitkän tähtäimen luottamuksesta Bitcoinia ja sen mahdollisuuksia kohtaan.

Hodlaaminen tulee tietysti sanasta “hold”. Jos keksitte sanalle hyvän suomenkielisen vastineen, pistäkää kommentteihin.

Edward Snowdenin mukaan Bitcoin on vapaata rahaa

Globaalin PRISM-vakoilujärjestelmän paljastanut entinen CIA:n työntekijä Edward Snowden on esiintynyt San Franciscossa järjestetyssä Bitcoin 2019 -tapahtumassa. Tapahtumassa Snowden otti kantaa nykyiseen valvontayhteiskuntakehitykseen sekä Bitcoinin positiivisiin puoliin.

“Jos valtio tahtoi ennenvanhaan vakoilla, sen piti palkata ihmisiä tekemään tämän. Nykyään kaikki tämä tapahtuu niillä laitteilla, joita me itse käytämme. Luomme ikuista rekisteriä omasta henkilökohtaisesta elämästämme. Toimimalla näin olemme päätyneet pisteeseen, jossa vapaus ei ole enää asioiden luonnollinen olotila,” Snowden kommentoi.

Snowdenin mukaan vakoilu ei rajoitu vain valtioihin, vaan myös pankit, yritykset ja Facebookin kaltaiset lähes monopolimaiset toimijat ovat kaikki halukkaita saamaan osansa ihmisten yksityisyydestä. Snowdenin mukaan tuleva kehitys koneoppimisen ja keinoälyjen saralla tulevat tekemään yksityisyyden rikkomisesta entistä helpompaa.

Bitcoinin Snowden näkee positiivisena kehityksenä. Snowden vertasi Bitcoinin tarjoamaa taloudellista vapautta Internetin tarjoamaan tiedonvapauteen.

“Mikä minusta on kaikista kiinnostavinta Bitcoinissa on se, että Bitcoin on vapaata rahaa. Enkä tarkoita vain sitä, että sen hinta nousee. Tarkoitan, että se on vapaata rahaa, jota voit vaihtaa vapaasti pyytämättä keneltäkään lupia. Kun mietin yksityisyyttä ja vapautta, näen sen tarkoittavan juurikin tätä: mahdollisuutta toimia kysymättä lupia,” Snowden kertoi.

Vapaustaistelija Edward Snowdenin mukaan Bitcoin edustaa omalla tavallaan vapautta sen perimmäisessä muodossa.

2 thoughts on “Viikkokatsaus 27/2019: Lukuisat lainsäätäjät ja viranomaiset haluavat stopin FB:n Libralle

  1. fiatorb says:

    Hodl… hodlata…
    osakemarkkinoilla on ollut käytössä 3 neuvoa: osta, myy, pidä.
    Pidä olis tietenkin se suora suomennos Holdille, mutta mistä saada se sopiva kirjoitusvirhe?
    Jos pysyttäis kryptoissa, niin voidaanko sanoa bitää tai biättää?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *