Viikkokatsaus 29/2019: Facebookin kryptokuuleminen saattoi laskea bitcoinin kurssia

Viime viikolla olemme nähneet taas aika huimaa kurssiliikettä, kun kryptojen krypto, bitcoin, on porhaltanut korjausliikkeellä alakanttiin – minkä jälkeen se on jarruttanut korjausliikkeen korjausliikkeellä ja jäänyt hipsustelemaan juuri 10 000 dollarin alapuolelle. Mihin seuraavaksi? Sitä ei tietenkään tiedä kukaan, mutta analyytikkomme Toni Kosonen on kuitenkin kokeillut parhaansa mukaan heitellä arvioita tuoreessa teknisessä analyysissään.

Noin muuten tahtoisin myös mainita, että meille täällä toimistolla kuuluu todella hyvää. Nimittäin saimme ensimmäisenä pohjoismaalaisena ja kolmantena eurooppalaisena yrityksenä virallisen maksulaitostoimiluvan. Tämä meinaa käytännössä sitä, arvon asiakkaamme, että meillä on nyt legaalia vipuvartta, minkä avulla voimme tarjota teille tulevaisuudessa aivan uusia palveluita.

Mutta mennäänpä sitten viikkarin sisältöön: tässä viikkarissa katselemme, mitä Libra vastasi, kun Yhdysvaltain senaatti pisti sen seinää vasten. Lisäksi tutkimme sitä, miten monta miljardia bitcoineissa liikkuu päivittäin, millaisia uusia haittaohjelmia on taas vaihteeksi tullut ja miten delfiinit liittyvät kryptovaluuttoihin.

Viime viikon katsauksen voit lukea tämän linkin takaa.

Facebookilla on astetta vaikeampi tilanne Libransa kanssa, sillä yrityksen edelliset tempaukset eivät ole varsinaisesti herättäneet luottamusta.

Libra oli USA:n senaatin kuultavana

Facebookin Libra-kryptovaluuttaprojektin johtaja David Marcus on ollut Yhdysvaltain senaatin pankkikomitean kuultavana koskien kryptovaluutan mahdollisesti aiheuttamia uhkia. Facebookin aikaisempi kyseenalainen historia ja bisneskäytännöt ovat saaneet poliitikot niin Yhdysvalloissa kuin myös muualla maailmassa varpailleen, minkä vuoksi yritykseltä tahdotaan vastauksia.

Komitean mukaan kuulemisen tarkoituksena oli selvittää erityisesti, miten Libra teknisesti toimii, kuinka paljon tietoja Facebook saa käyttäjiensä toiminnasta ja miten yritys on sitoutunut kunnioittamaan käyttäjien yksityisyyttä.

“Luottamus on kaiken ydin ja olemme tehneet virheitä menneisyydessä. Tällä kertaa teemme tämän oikein. Olemme sitoutuneet toimimaan yhdessä Yhdysvaltain ja muiden valtioiden lainsäätäjien kanssa. Libra ei aio kilpailla valtiollisten valuuttojen kanssa tai pyri vaikuttamaan valtioiden rahapolitiikkaan. Itse asiassa Libra tulee olemaan läheisessä yhteistyössä Federal Reserven ja muiden pankkien kanssa,” Marcus kommentoi.

Komitea myös kysyi, minkä vuoksi Libra sijaitsee Sveitsissä, eikä Yhdysvalloissa, mikäli sen tarkoituksena ei ole kiertää Yhdysvaltain lakeja. Marcuksen mukaan Sveitsi valittiin sen vuoksi, että se on keskeinen maa globaalin talouden kannalta ja monet merkittävät instituutiot sijaitsevat jo Sveitsissä.

Marcus myös painotti toistuvasti, miten Libra ei ole pelkästään Facebookin väline, vaan Facebook on vain yksi useista yrityksistä, jotka työskentelevät hankkeen parissa. Vastatessaan kysymykseen siitä, saako Facebook Libran kautta mitään tietoja kuluttajista, Marcus totesi, että ei sen enempää kuin muutkaan Libran parissa toimivat yritykset. Yksi toistuva teema Marcuksen vastauksissa oli myös, ettei Libra ole mikään pankki.

Emmekö olekin samaa mieltä siitä, että pankkien tulisi olla luotettavia, rehellisiä ja kunnioittaa asiakkaidensa yksityisyyttä,” senaattori John Kennedy kysyi.

“Kyllä, mutta me emme ole pankki,” Marcus vastasi.

David Marcuksella on kova paikka maailman poliitikkojen kyseenalaistaessa tarkoitusperät Libran takana.

Bitcoin siirtää yli 3 miljardia päivässä

Bitcoinin avulla siirretään yli 3 miljardin dollarin edestä arvoa päivittäin, kertoo Coinmetrics.io:n data. Siirtomäärät ovat kasvaneet huhtikuusta asti lähes 210%. Huhtikuun 17. päivä bitcoinilla siirrettiin keskimäärin 1,04 miljardia päivässä, mutta heinäkuun 16. päivä siirtomäärät olivat kasvaneet 3,22 miljardiin.

Keskimääräiset päivittäiset siirtosummat näyttäisivät myös olevan riippumattomia bitcoinin kurssista. Vaikka bitcoinin kurssi on laskenut viime aikoina alle 10 000 dollarin, jatkavat siirtosummat edelleen kasvuaan.

Bitcoin ei myöskään ole ainoa kryptovaluutta, jonka avulla siirretyt summat ovat kasvaneet. Ethereumin lohkoketjussa siirretyn arvon määrä on kasvanut samalla aikajänteellä noin 77% päivittäisestä 370 miljoonasta dollarista 657 miljoonaan. Ripple on puolestaan kasvanut 61%. Huhtikuussa XRP:llä siirrettiin 152,2 miljoonan edestä päivittäin. Nykyään päivittäinen keskiarvo on noussut yli 245 miljoonan dollarin.

Bitcoin ja muut kryptovaluutat siirtävät jo miljardeja päivittäin, mikä on selkeä osoitus niiden kasvavasta käytöstä.

Kryptokiristysohjelma leviää Kiinassa

Kiinassa leviää uusi entistä kehittyneempi kryptokiristyshaittaohjelma. Ryukiksi nimetty virus löydettiin ensimmäisen kerran Pohjois-Amerikasta, minkä jälkeen se on levinnyt Kiinaan.

Ryuk toimii pohjimmiltaan kuin perinteinen kryptokiristys. Haittaohjelma salaa käyttäjän tiedostot ja vaatii käyttäjää lähettämään bitcoineja kiristäjälle, jotta kiristäjä antaisi avaukseen tarvittavan salasanan.

Ryukissa poikkeuksellista on kuitenkin sen kehittyneisyys. Ryuk muun muassa pyrkii salaamaan kaikkia tietoverkkoja, joihin se pääsee käsiksi, sekä poistamaan automaattisesti varmuuskopiot, jotta kiristyksen kohde ei voisi palauttaa tietojaan.

Ryuk on myös kohdistettu ensisijaisesti valtiollisiin toimijoihin ja suuriin yrityksiin. Yleensä kryptokiristykset ovat sattumanvaraisia, mutta yhä useammin ne kohdistuvat myös tiettyihin, valikoituihin kohteisiin. Ryuk myös vaatii uhreilta 11 bitcoinin lunnaita, mikä on valtavan suuri määrä verrattuna yleisempiin viruksiin.

Ryukin, kuten kaikkien haittaohjelmien, kohdalla tärkeintä on ennakkoon varautuminen. Omat ohjelmat on syytä pitää päivitettyinä, oma käyttöjärjestelmä ajan tasalla ja kaikista tiedoista on hyvä olla varmuuskopioita, jotka sijaitsevat muualla kuin käytössä olevalla tietokoneella.

Ryuk jättää uhriensa koneille tällaisen viestin väittäen, että mikään järjestelmä ei ole turvallinen.

Kryptojen markkinakäyttäytymistä analysoidaan somen avulla

Kryptojen kuumentuneet markkinat ovat saaneet sijoittajat miettimään uusia keinoja selvittää markkinoiden liikkeitä. Yksi tällainen yleistynyt keino ovat matemaattiset algoritmit, jotka voivat selvittää sosiaalisen median viesteistä markkinoiden tulevia liikkeitä, raportoi Reuters.

“Käynnissä on kilpavarustelu. Vain hyvin harvat pystyvät onnistuneesti hyödyntämään näitä tekniikoita, mutta uskon niiden olevan erittäin tuottoisia,” kertoi Elwood Asset Managementin toimitusjohtaja Bin Ren.

Toistaiseksi sosiaalista mediaa analysoivat algoritmit ja ohjelmat ovat vielä lapsenkengissään ja niiden hinta on myös tämän mukainen. Hyvä analyysibotti maksaa helposti 500 000 – miljoona dollaria, mikä on rajoittanut niiden saatavuutta vain varakkaimpien sijoittajien käsiin. Suurin osa kuluttajista menee kehittäjien palkkioihin, sillä hyvät kehittäjät ovat alalla harvinaisia.

Reuters arvioi, että sosiaalisen median analyysi voi olla kryptomarkkinoilla tehokkaampaa kuin perinteisillä markkinoilla. Kryptomarkkinoilla ei ole keskitettyjä auktoriteetteja, kuten keskuspankkeja tai poliitikkoja, minkä vuoksi yleisellä kansalaismielipiteellä voi olla suurempi vaikutus kryptomarkkinoilla kuin perinteisillä markkinoilla.

Sosiaalisen median analysointi voi olla kryptomarkkinoilla tehokkaampaa kuin perinteisessä sijoittamisessa.

IMF: Digivaluutat voivat korvata perinteisen rahan

Kansainvälisen valuuttarahaston uuden raportin mukaan digivaluutat saattavat tulevaisuudessa syrjäyttää perinteisen valuutan. Raportissa arvioidaan, että mikäli suuret kuluttajajoukot omaksuvat digivaluutat, saattavat perinteiset valuutat joutua tiukkaan kilpailutilanteeseen, jossa niiden voitosta ei ole varmuutta.

“Digitaalinen raha sen eri muodoissa on kasvavissa määrin löytänyt tiensä kuluttajien lompakkoihin sekä päättäjien mieliin. Käteinen ja pankkitalletukset taistelevat niin kutsutun elektronisen rahan kanssa,” raportissa kirjoitetaan.

Raportti ei kuitenkaan keskity bitcoiniin tai muihin perinteisiin kryptovaluuttoihin, vaan ensisijaisesti “stable coineihin”, eli digivaluuttoihin, joiden arvo on sidottu yhteen tai useampaan fiat-valuuttaan. Tällaisten valuuttojen käyttäminen saattaa kirjoittajien mukaan olla kuluttajalle mieluisampaa ja helpompaa kuin perinteiset tavat siirtää rahaa.

Valuuttarahasto myös uskoo, että tulevaisuudessa keskuspankeilla tulee olemaan entistä suurempi merkitys näiden valuuttojen sääntelyssä ja valvomisessa. Raportissa muun muassa pohditaan, voitaisiinko digitaalisen rahan tarjoajille antaa tietyin edellytyksin mahdollisuus toimia keskuspankkien kanssa yhteistyössä.

Yhdysvaltalainen NFL-joukkue otti Litecoinin viralliseksi kryptokseen

Amerikkalaisen jalkapallon joukkue Miami Dolphins on ilmoittanut, että Litecoin on nyt joukkueen virallinen kryptovaluutta. Ilmoituksen myötä Miami Dolphins myös avaa faneille mahdollisuuden ostaa lippuja joukkueen otteluihin joko bitcoineilla tai litecoineilla.

Litecoin tulee myös näkymään Dolphinsin mainonnassa, brändissä sekä tapahtumissa. Se, mitä tämä käytännössä tulee tarkoittamaan, on epäselvää, mutta ainakin Litecoinin kehittäjä Charlie Lee uskoo yhteistyön edistävän suuren yleisön tuntemusta ja ymmärrystä kryptovaluutoista.

“Tämän yhteistyön myötä Litecoin tulee näkymään miljoonille ihmisille ympäri maailmaa samaan aikaan, kun kryptovaluuttojen käyttö on kasvussa ja niiden ekosysteemi on riittävän kehittynyt tukeakseen useita oikean maailman sovelluksia. Meidän näkökulmastamme tämä on erinomainen tapa herättää tietoisuutta ja opettaa ihmisiä litecoinista ja kryptovaluutoista,” Lee kertoi.

Litecoin on ollut yksi parhaiten menestyneistä vaihtoehtoisista kryptovaluutoista. Kirjoitushetkellä valuutta on useiden prosenttien nousussa eilisestä ja sen hinta hipoo 90 dollaria.

Dolphins on ensimmäinen suuri amerikkalaisjoukkue, joka on omaksunut oman krypton. (KUVA: Paul Keleher)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

One thought on “Viikkokatsaus 29/2019: Facebookin kryptokuuleminen saattoi laskea bitcoinin kurssia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *