Viikkokatsaus 29/2017: Bitcoinin vuosia kestänyt skaalauskiista otti positiivisen askeleen eteenpäin

Viime viikolla näimme, miten SegWit-skaalauskiista onnistui yhdessä valtamedian huomion kanssa murskaamaan bitcoinin ja sitä myötä muiden digivaluuttojen nousukauden. Nyt tällä viikolla tarina on ollut täysin toisenlainen, sillä näyttäisi siltä, että viikon aikana asiassa on otettu merkittäviä askeleita toiseen suuntaan.

Nyt näyttäisi siltä, että louhijat ovat vihdoin päätyneet muun käyttäjäyhteisön kanssa samaan lopputulokseen, ja Segregated Witness (SegWit) tulee aktivoitumaan elokuun loppupuolella. Kauan odotettu skaalauspäivitys ja sen tarjoama tekninen kehitys ovat innostaneet markkinoita, minkä ansiosta alle parissa tonnissa käynyt bitcoin on päässyt taas nousujohteiselle uralle ja onnistunut hankkimaan nostetta purjeisiinsa. Ja tämä voi olla vasta alkua.

Viikkokatsauksessa tarkastelemme SegWitiä sekä toista tulevaa skaalauspäivitystä, Lightning Networkia. Lisäksi tutkimme, miten Ethereum voi sen jälkeen, kun virtuaalivaluutta joutui jälleen kerran hakkerointikohun kohteeksi Parityn lompakoista löydetyn heikkouden myötä. Muissa uutisissa puhumme muun muassa julkkikseksi nousseesta Bitcoin-kylttimiehestä ja John McAfeen alapäästä. Aiheena myös Viabtc:n Bitcoiniin perustuva Bitcoin Cash niminen altcoin.

Jos markkinoiden volatiliteetti kiinnostaa – ja ainakin sijoittajia luulisi kiinnostavan – niin asiasta voi lukea tarkasti ja syvällisesti analyytikkomme Toni Kososen tuoreimmasta kurssianalyysistä. Hintojen heilunta on hyödyllistä etenkin sijoittajille.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoin on vieraillut viime aikoina muun muassa suositussa Ben 10 -lastensarjassa. (KUVA: Cartoon Network)

SegWit nostaa bitcoinin kurssia

Bitcoinin kurssi laski viime viikolla rajusti skaalauspäivitys SegWitin implementointiin liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Bitcoin-louhijoilla ja -kehittäjillä ja -käyttäjillä oli erimielisyyksiä siitä, miten Bitcoin-verkon skaalaamisessa tulisi edetä, mikä aiheutti markkinoille epävarmuutta ja laski bitcoinin kurssin pitkästä aikaa alle 2 000 dollarin.

Nyt bitcoinin kurssi on lähtenyt huimaan nousuun nousten jopa yli 20 prosenttia päivässä. Bitcoinin kurssi liikkuu tällä hetkellä jo lähes 2 800 dollarin tuntumassa. Kurssi on korkeimmillaan kuukauteen.

Syynä kurssinousulle nähdään tuleva Segregated Witness -päivitys, jonka implementointi näyttää päivä päivältä varmemmalta. Segregated Witness, eli SegWit, on Bitcoiniin kehitetty skaalauspäivitys, joka muuttaa tapaa, jolla verkko käsittelee ja varmentaa siirtoja. Päivityksen tarkoituksena on tehostaa Bitcoinin toimintaa monella tapaa.

SegWitin implementoiminen Bitcoiniin näytti vielä viime viikolla epävarmalta, mutta nyt kaikki merkittävimmät louhijat ovat ryhtyneet signaloimaan niin sanotun BIP 91:n puolesta. BIP 91 (Bitcoin Improvement Proposal) on ensimmäinen konkreettinen askel Bitcoinin päivittämisessä SegWitiin, sillä se on saanut “lukittua” tarpeeksi suuren kannatuksen sen käyttöönottamiseksi. BIP 91 aktivoitui sunnuntaiaamuna.

BIP 91:n aktivoituminen Bitcoin-verkkoon ei vielä tarkoita, että Bitcoin olisi skaalautunut SegWitiin, vaan skaalaaminen tulee vaatimaan vielä muita askeleita. Segregated Witness -päivityksen (BIP 141) lukittuminen vaatii vielä noin 2,5 viikkoa, ja itse aktivoituminen tapahtuu 2 viikkoa sen jälkeen, eli elokuun lopulla. Tällä hetkellä kutakuinkin kaikki louhijat signaloivat BIP 141:n eli SegWitin puolesta.

SegWit-tulevaisuus näyttäisi Bitcoinille valoisalta. SegWit on aikaisemmin otettu onnistuneesti käyttöön Litecoinissa, mikä sai virtuaalivaluutan kurssin nousemaan rajusti. Monet näkevät, että SegWit tulee antamaan myös Bitcoinille samanlaista lisäarvoa.

Segregated Witness on yksi suurimmista päivityksistä Bitcoinin koodiin ja sen uskotaan tekevän Bitcoinista moninverroin paremman työkalun. Bitcoiniin on ennenkin tehty isoja päivityksiä, mutta niiden tekeminen vaatii nykyään Bitcoin-talouden kasvun takia suurempaa yhteistyötä kuin menneisyydessä. Bitcoinissa kun ei ole mitään tiettyä tahoa, joka voisi asioista päättää, vaan päivitykset vaativat laajan konsensuksen.

Ethereum-hakkerit vieneet kymmeniä miljoonia

Suositusta Ethereum-lompakosta nimeltään “Parity” on löytynyt vakava tietoturvabugi. Aikaisemmin viikolla hakkeri hyväksikäytti tätä heikkoutta varastaakseen yli 30 miljoonan dollarin edestä Ethereumin ether-kolikkoja Parity-lompakon käyttäjiltä.

Hakkerin on onnistunut vaihtamaan jo ainakin 90 000 dollarin edestä etheriä muihin virtuaalivaluuttoihin käyttämällä vaihtopalvelu Changellyä. Changelly ilmoitti blokanneensa hakkerin käyttämät osoitteet, mutta se uskoo, että ainakin jo vaihdetut rahat voivat olla pysyvästi saavuttamattomissa.

Hakkeroinnin tultua julkisuuteen etherin kurssi laski, vaikkakin bitcoinin nousevan kurssin aiheuttama laajempi kryptovaluuttojen kurssinousu korjasi tämän laskun nopeasti. Tällä hetkellä etherin kurssi liikkuu noin 230 dollarin tienoilla.

Pian torstaina tapahtuneen hakkeroinnin jälkeen joukko hyväntahtoisia valkohattuhakkereita ryhtyivät siirtämään Parity-käyttäjien varoja turvallisempiin lompakkoihin. Hakkerit siirsivät yli 85 miljoonan dollarin edestä Parity-lompakoissa olevia vaaraantuneita varoja turvallisempiin lompakoihin, minkä jälkeen he kertoivat aikovansa palauttaa varat oikeille omistajille.

Parityn turvallisuusongelma koskee Parityn multi-sig-lompakoita. Parityn mukaan turvallisuusbugi on kriittinen ja yritys kehottaa kaikkia käyttäjiä, joilla on varoja multi-sig-lompakoissa, siirtämään kolikkonsa tavalliseen lompakkoon. Sekä Parity että Ethereum Foundation ovat ilmoittaneet työskentelevänsä korjatakseen ongelman.

Hakkerit veivät helposti miljoonien edestä etheriä ja osoittivat, miten turvallisen lompakon valinta on edelleen yksi tärkeimmistä tavoista suojata omia varojaan. (KUVA: Lunch Photography)

Terroristit eivät käytä Bitcoinia

Euroopan Unioni on julkaissut tuoreen Euroopan komission raportin koskien virtuaalivaluuttojen käyttöä terrorismin rahoittamisessa ja rahanpesussa. Raportin mukaan virtuaalivaluutan käyttö terrorismissa ja rahanpesussa on hyvin vähäistä eikä siitä ole käytännössä juurikaan todisteita. Raportti toteaakin, että rikolliset ja terroristit käyttävät mieluummin kylmää käteistä kuin virtuaalivaluuttoja.

Raportin mukaan terorrismin rahoittaminen virtuaalivaluutalla ei ole kovin tehokasta. Virtuaalivaluutan käyttö vaatii teknistä osaamista kaikilta transaktioiden osapuolilta ja terrorismin tapauksessa infrastruktuuria, jolla virtuaalivaluutta saadaan muutettua fiat-valuutaksi. Vaikka osa terroristeista ymmärtäisikin virtuaalivaluutan päälle, kaikki eivät ymmärrä, mikä tekee virtuaalivaluutan käytöstä terroristien keskuudessa hyvin vaikeaa.

Raportin mukaan myös rahanpesun suhteen virtuaalivaluutat aiheuttavat vain vähäisiä huolenaiheita. Vaikka virtuaalivaluuttaa voitaisiin teoriassa käyttää rahanpesuun, on raportin mukaan olemassa vain hyvin vähäisiä todisteita, että näin tehtäisiin.

Vaikka Bitcoinia on pidetty etenkin valtamediassa “anonyyminä rahana”, todellisuudessa se on vain puoliksi anonyymi. Vaikka virtuaalivaluuttojen käyttäjät voivat helposti pitää henkilöllisyytensä piilossa, avoimeen lohkoketjuun kirjattavat siirrot jättävät ikuisen jäljen, jonka avulla esimerkiksi terroristien jäljittäminen muuttuu helpommaksi. Bitcoin näyttäisikin soveltuvan erittäin hyvin lailliseen ja rehelliseen kaupantekoon, mutta harvinaisen huonosti laittomaan toimintaan.

Bitcoinia ei käytetä terrorismin rahoittamiseksi, vaan päinvastoin sen julkinen ja väärentämätön lohkoketju voi tarjota hyviä keinoja terrorismin vastustamiseksi. (KUVA: Rizuan)

Bitfury testannut onnistuneesti salamaverkkoa

Louhintapoolistaan tunnettu Bitfury on ilmoittanut siirtäneensä onnistuneesti bitcoineja niin sanotun salamaverkon avulla. Salamaverkko on Bitcoinin päälle rakennettava teknologia, joka mahdollistaa bitcoinien siirtämisen huomattavasti nykyistä nopeammin. Mikäli salamaverkko toimii odotetulla tavalla, tulee se nostamaan mahdollisten bitcoin-siirtojen määrän käytännössä rajattomaksi ja tekemään Bitcoinista ylivertaisesti nopeimman tavan siirtää ja käyttää rahaa.

Bitfuryn onnistunut salamaverkkotesti ei ole ensimmäinen luokassaan, vaan monet yritykset, kuten Blockstream ja Lightning Labs, ovat tehneet jo aikaisemmin onnistuneita salamaverkkosiirtoja. Bitfuryn implementaatio eroaa aikaisemmista siinä, että se ei vaadi toimiakseen SegWit-skaalauspäivitystä. Kehittäjien mukaan SegWit kuitenkin parantaisi salamaverkkojen toimintaa.

“Salamaverkko tulee olemaan kaikista tehokkain, kun sitä käytetään yhdessä SegWitin kanssa. Tämän vuoksi olemme täysillä mukana Segregated Witnessin päivittämisessä ja tulemme ensisijaisesti työskentelemään SegWitin kanssa yhteensopivien salamaverkkojen kanssa”, Bitfuryn toimitusjohtaja Valeri Vavilov kommentoi.

 

Bitfury on esitellyt koettaan julkisesti YouTubessa.

Osta Bitcoineja -mies sai uuden duunin

Internet-kuuluisuudeksi noussut bitcoinien ostamiseen kehottanut kylttimies on saanut uuden työpaikan. Politiikkaa ja lainsäädäntöä tutkiva ajatushautomo Competitive Enterprise Institute julkaisi blogikirjoituksen, jossa se kertoi palkanneensa kylttimiehen. Blogin mukaan miehen työnkuva tulee olemaan bitcoinien ja muiden kryptovaluuttojen tutkiminen sekä niistä kirjoittaminen.

Kylttimies nousi maailman tietoisuuteen esiteltyään kylttiä, jossa luki “Osta bitcoineja” suorassa lähetyksessä Federal Reserven kuulemistilaisuudesta. Mies sai sekä globaalia julkisuutta että eräänlaisen nettimeemin maineen. Hänelle lahjoitettiin tuhansien dollarien edestä bitcoineja. Mies itse koki nämä rahalahjoitukset kiusalliksi ja on pyrkinyt sittemmin poistamaan Bitcoin-osoitteensa julkisesta kierrosta.

Competetive Enterprise Instituten pomo Jim Harper kommentoi, että miehen henkilöllisyyden suojelemiseksi ja Bitcoinin pseudonyymiä traditiota jatkaen työntekijä tullaan julkisesti tulevaisuudessakin tuntemaan vain nimityksellä “Bitcoin Sign Guy”. Harperin mukaan hän palkkasi miehen muun muassa varmistaakseen, ettei miehelle käy huonosti hänen laitettuaan itsensä melkoiseen riskiin julkisella esiintymisellään.

Bitcoin Sign Guy on jo saman luokan nettijulkkis kuin Doge tai Good Guy Greg, mutta hänen henkilöllisyytensä pysyy edelleen mysteerinä.

Viabtc valmistelee Bitcoiniin perustuvan altcoinin julkaisua

Kiinalainen louhintapoolia ja pörssiä ylläpitävä Viabtc on valmistelemassa uuden Bitcoiniin perustuvan altcoinin, Bitcoin Cashin, julkaisua. Bitcoin Cash starttaa 1.8. ja sille on luvannut louhintatehoa ainakin Viabtc itse. Tuki kyseiselle kryptovaluutoille on eri pörsseissä, lompakoissa tai muissa palveluissa vielä toistaiseksi minimaalista.

Bitcoin Cash tulee käyttämään pohjanaan nykyistä Bitcoinin transaktiohistoriaa, mikä tarkoittaa sitä että kaikki jotka nyt omistavat bitcoineja, tulevat omistamaan vastaavan määrän Bitcoin Cashia. Ja niihin rahoihin pääsee käsiksi samalla yksityisavaimella kuin bitcoineihinkin. Epäselvää on vielä se, tuleeko näillä rahoilla olemaan mitään arvoa. Futuurimarkkinoilla ne arvotetaan noin 20 prosenttiin bitcoinien arvosta, joskin tämä ei vielä tarkoita hirveästi mitään, koska sitä vaihdetaan vain kyseisen kryptovaluutan perustajan omassa pörssissä, ja itse coinia ei ole vielä olemassakaan.

Bitcoin Cashin uskotaan syntyneen sen takia, koska muutamat kiinalaiset tahot ovat epätyytyväisiä siihen miten Bitcoinia kehitetään, ja haluaisivat vallan itselleen. Koska heidän haluamat muutokset eivät ole onnistuneet Bitcoinissa, on ainoa tapa kilpailla luoda oma kilpaileva altcoin. Useimmat Bitcoin-asiantuntijat pitävät Bitcoin Cashia täysin vitsinä.

Merkittävä bitcoin-louhija ja -sijoittaja Chandler Guo selvensi tilannetta tuoreella videollaan.

Bitcoin Cashin ei odoteta aiheuttavan mitään häiriöitä Bitcoin-verkolle.

McAfee lyö vetoa peniksensä syömisestä

Tietoturvajätti McAfeen perustaja John McAfee on puhunut pitkään bitcoinin ja digivaluuttojen puolesta. Nyt bitcoinin nouseva kurssi on kirvoittanut häneltä tiukkaa spekulointia ja vedon lyömistä siitä, että kurssinousu on vasta aluillaan.

John McAfee nimittäin ilmoitti Twitterissä käydyssä keskustelussa, että jos bitcoinin kurssi ei ole kolmen vuoden sisällä 500 000 dollaria, hän syö oman peniksensä kansallisessa televisiossa. McAfee on tunnettu roisista huumorista ja rajuista kannanotoistaan, mutta hänen kommenttinsa heijastaa aitoa uskoa virtuaalivaluuttojen mahdollisuuksiin.

Jos bitcoinin kurssikehitys jatkuu yhtä huimana kuin se on jatkunut historiallisesti, useiden kymmenien tuhansien dollarien kurssi ei näyttäisi mitenkään mahdottomalta. Katsotaan, mitä tuleman pitää, ja toivotaan, että John saa säilyttää jortikkansa!

John McAfee on tunnettu tiukoista Twitter-kannanotoista, jotka vetävät vertoja jopa presidentti Trumpille.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].