Viikkokatsaus 31/2016: Merkittävä Bitcoin-pörssi hakkeroitu

Bitcoin-maailma on kokenut kenties suurimman shokin sitten vuoden 2014, jolloin kyseenalaisin toimintamallein pyörinyt bitcoin-pörssi Mt.Gox joutui hakkerin uhriksi ja romahti omaan mahdottomuuteensa. Hongkongilaisesta Bitfinex-pörssistä on varastettu kymmenien miljoonien eurojen edestä bitcoineja ja bitcoinin kurssi on kokenut tämän seurauksena kolauksen, mikä tietysti antaa monille mahdollisuuden hankkia halpoja bitcoineja.

Kuten aina, myös tällä kertaa Bitcoin kestää. Bitcoinin protokolla on edelleen täysin turvallinen eikä sitä ole onnistuttu koskaan hakkeroimaan.

Hyvä puoli Bitcoinissa on se, että pilvillä on aina hopeareunuksensa. Vaikka suurin huomio on luonnollisesti kohdistunut ikävään hakkerointitapaukseen, tapahtuu kulissien takana jatkuvaa kehitystä. Ruotsalainen pankki on investoinut Bitcoiniin miljoonia, ja lohkoketjualan kovimmat nimet ovat ryhtyneet kehittämään yhdessä Bitcoiniin vastaavia (tai vielä parempia) älysopimuksia kuin mitä Ethereum on mahdollistanut.

Muina juttuina katsauksessa kerrotaan miten anonyymisti hankittavat lääkeaineet eivät välttämättä olekaan huono juttu sekä miten Bitcoin voi poistaa köyhyyttä Afrikassa.

Toni Kososen uunituore kurssianalyysi on luettavissa täältä.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Suuri Bitcoin-pörssi hakkeroitu

Maailmaan suurimpiin kuuluva bitcoin-pörssi, hongkongilainen Bitfinex ilmoitti tiistaina menettäneensä 119 756 bitcoinia, eli hakkeroinnin hetkellä noin 65 miljoonaa euroa, pahantahtoisen hakkerin hyökkäyksessä. Hyökkäyksen seurauksena bitcoinin kurssi putosi noin 15 % ja Bitfinex ilmoitti pysäyttävänsä kaiken vaihtotoiminnan selvittääkseen, miten hakkerointi tapahtui.

Itse Bitcoiniin varkaus ei vaikuttanut mitenkään, vaan kysymys oli nimenomaan Bitfinex-pörssin omista tietoturvapuutteista. Bitcoin pysyy yhtä turvallisena kuin aina. Bittiraha.fi ja Coinmotion jatkavat bitcoin-vaihtamista normaalisti Bitfinex-hyökkäyksestä huolimatta.

Vaikka varkaus oli merkittävä, tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Bitcoin on kokenut jotain vastaavaa. Vuonna 2014 siihen aikaan suurin bitcoin-pörssi Mt.Gox joutui vastaavanlaisen hyökkäyksen kohteeksi varkaan onnistuttua varastamaan 744 408 bitcoinia. Tällöin bitcoinin kurssi laski kuukauden sisällä noin 30 %, mutta tasoittui pian. Mt.Goxin ja sen asiakkaiden kärsimät vahingot olivat yli viisi kertaa suuremmat kuin Bitfinex-varkaus.

Vielä ei ole varmaa, miten hakkeri tarkalleen ottaen toteutti hyökkäyksensä. Toistaiseksi näyttäisi siltä, että ainakaan mikään toinen bitcoin-pörssi ei ole vaarantunut. Reddit-keskusteluiden pohjalta näyttää kuitenkin siltä, että varkaus johtui Bitfinexin huonosta Bitcoin-lompakkoratkaisusta, jossa pörssi ei käyttänyt offline-lompakoita asiakasvarojen säilömiseen. Pörssi säilytti asiakkaiden bitcoineja online-lompakoissa, joiden käyttöä oli rajattu käytössä olevan BitGo-maksujärjestelmän toimesta. Hakkeri oli ilmeisesti päässyt ohittamaan rajaukset ja tätä kautta tyhjentämään online-lompakot.

Bitfinex on lmoittanut, että sillä on edelleen tallella kaikki asiakkaidensa fiat-varat sekä altcoinit, ja että se yrittää päästä hakkereiden jäljille seuraamalla bitcoinien liikkeitä. Pörssi on myös ilmoittanut palaavansa toimintaan lähitulevaisuudessa ainakin osittain, mutta jää nähtäväksi, onko pörssin mahdollista jatkaa toimintaansa näin ison menetyksen jälkeen, vai joutuuko Bitfinex konkurssiin.

Viimeisimpien uutisten mukaan pörssi aikoo jakaa tappiot kaikkien bitcoineja säilyttäneiden ja BTCUSD-positioita omistaneiden asiakkaiden kesken. Uutiset eivät ole miellyttäneet kaikkia, sillä menetysten sysääminen asiakkaille on tottakai kyseenalaista, vaikka Bitfinexin käyttöehdot saattavat mahdollistaa tämän. Puheenaiheeksi on noussut myös BitGo-palvelun vastuu varkaudessa sekä BitGolla ollut vakuutus, jonka pitäisi korvata yrityksen Bitcoin-menetyksiä.

Bifinexin tilanne on vielä täynnä kysymysmerkkejä, joten palaamme varmasti asiaan myös ensi viikon katsauksessa.

Bitfinexin viimeisin tiedote.

Pohjoismainen pankkijätti sijoittaa miljoonia Bitcoin-talouteen

Ruotsalainen pankkijätti Skandinaviska Enskilda Banken AB sekä tanskalainen sijoitusyritys SEED Capital ovat sijoittaneet neljä miljoonaa dollaria kööpenhaminalaiseen Bitcoin- ja digivaluuttamaksuyritys Coinifyyn.

Sijoituksen lisäksi pankki hakee myös suoraa valtaa Coinifystä. Tanskalainen finanssiteknologiaan keskittynyt uutissivusto Finsanswatchin mukaan SEB:in Stefan Olofsson ja SEED Capitalin Lars Andersen ovat liittyneet Coinifyn hallitukseen. SEB:in investointijohtaja Filip Peterson nousee puolestaan Coinifyn varajohtajana.

Miljoonasijoitus on viimeisimpiä konkreettisia osoituksia suurpankkien jatkuvasti kasvavasta kiinnostuksesta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja kohtaan. Bitcoin muodostaa suurille pankeille uhan kyseenalaistamalla niiden aseman, mutta myös mahdollisuuden, mikäli pankkijätit saavat jalkansa digivaluuttavallankumouksen oven väliin.

SEB on yksi suurimmista pohjoismaisista pankeista ja vahvasti kiinnostunut Bitcoinista. (KUVA: Magman100)

Suuret lohkoketjuyritykset kehittämään Bitcoin-älysopimuksia

Maailman toiseksi merkittävimmän lohkoketjujärjestelmä Ethereumin vahvuutena on pidetty mahdollisuutta niin sanottuihin älysopimuksiin. Pähkinänkuoressa älysopimus tarkoittaa ohjelmoitua sopimusta, joka toteutuu itsestään, kun tietyt määrätyt edellytykset täyttyvät. Älysopimuksille on nähty valtavasti potentiaalia esimerkiksi kaupankäynnissä sekä oikeudessa, kun manuaalisen ihmistyön määrä vähenee.

Bitcoin on yleensä ajateltu huonompana alustana älysopimuksille kuin Ethereum, koska Bitcoin suunniteltiin alunperin lähtökohtaisesti valuutaksi, siinä missä Ethereumin nimenomaisena tarkoituksena oli tarjota kehitysympäristö älysopimuksille. Tämä asia on nyt kuitenkin muuttumassa nopeasti.

25 suurimpiin kuuluvaa Bitcoin- ja lohkoketjualan yritystä ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä yhteistyöhön kehittääkseen Bitcoinin lohkoketjun päälle rakennettavia älysopimusratkaisuja ja -sovelluksia.

“Bitcoinin laajentaminen ja sen skriptaamiseen liittyvien ongelmien ratkaiseminen tulevat parantamaan tulevina vuosina monia Bitcoinin heikkouksia sekä suojaamaan sen arvoa”, kertoi älysopimusyhteistyössä olevan Rootstockin toimitusjohtaja Gutiérrez Zaldívar.

“Yhteistyömme tulee tuottamaan olennaisia elementtejä ja palveluita, jotka mahdollistavat aidosti käytännöllisten älysopimusten kehittämisen”, kertoi Rootstockin perustajiin kuuluva Gabriel Kurman.

Älysopimusten tuominen Bitcoin-verkkoon on iso askel sekä Bitcoinille että älysopimuksille. Bitcoin on suurin hajautetun laskennan operaatio ihmiskunnan historiassa, joten sen tuoma turvallisuus ja luotettavuus olisi merkittävä etu älysopimussovelluksille.

Älysopimus toteuttaa itse itsensä automaattisesti. (KUVA: smartcontract.com)

Lääkkeiden ostaminen anonyymisti on myös hyödyllistä

Etenkin Bitcoinin alkuaikaa varjostivat vahvasti median pelottelujutut siitä, miten kryptovaluutalla voi ostaa anonymiisti ja helposti huumeita Internetin pimeästä ihmemaasta. Vaikka maksamisen anonymiteetti ja välittömyys ymmärrettävistä syistä voi ahdistaa viranomaisia, voi siitä olla myös huomattavaa etua tavallisille kuluttajille.

Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa toimiva lääkekauppa United Pharmacies on ottanut bitcoinin maksuvälineeksi. United Pharmacies myös tarjoaa bitcoinia käyttäville asiakkailleen 10% alennuksen juhlistaakseen uutta maksutapaa. Lääkekauppa perustelee bitcoin-päätöstä bitcoin-maksamisen helppoudella sekä paljon pelätyllä anonymiteetillä.

Nykyisenä valtiollisen ja yksityisen vakoilun sekä jatkuvien tietoturvavuotojen aikakautena anonymiteetin ja yksityisyyden merkitys on kasvanut huomattavasti. Kenen tahansa tiedot voivat päätyä Internetiin, ihan vain koska joku toinen teki virheen. Bitcoin voi osaltaan palauttaa anonymiteettiä ihmisille ja suojata yksityisyyttä arkaluontoisissa asioissa, kuten esimerkiksi terveyttä koskevissa tiedoissa. Kaikki todennäköisesti eivät halua, että tieto heidän kroonisesta ripulistaan vuotaisi esimerkiksi hakkerille huonon tietoturvan vuoksi. Bitcoin vähentää tätä riskiä.

Bitcoinilla voi ostaa laittomia huumeita helposti ja anonyymisti Internetissä, mutta tuon kauhukuvan kääntöpuolena se myös mahdollistaa laillisten lääkkeiden ostamisen turvallisesti ja vaarantamatta terveystietoja ulkopuolisille.

Suurin osa lääkekaupasta on laillista. Bitcoin voi parantaa merkittävästi myös lääkekaupan turvallisuutta. (KUVA: ZngZng)

Ethereum ja Ethereum Classic kärkipaikoilla

Ethereum-lohkoketjuprojekti halkesi viime viikolla kahdeksi erilliseksi digivaluutaksi mielipiteitä sekä lohkoketjun jakaneen koodimuutoksen seurauksena. Kauhukuvista huolimatta näyttäisi siltä, että lohkoketjun halkeaminen kahdeksi erilliseksi lohkoketjuksi ei ole aiheuttanut ainakaan välittömästi radikaalia vahinkoa molempien valuuttojen eläessä irrallisina.

Ethereum Classic nousi nopeasti arvokkaimpien digivaluuttojen joukkoon, ollen nyt jo neljänneksi suurin digivaluutta. Ethereum Classicin edellä ovat ainoastaan Bitcoin, Ethereum sekä hajautetun sosiaalisen median Steemin oma digivaluutta. Ethereum Classic on väliaikaisesti käynyt jopa kolmanneksi suurimpana digivaluuttana.

Myöskään perus-Ethereum ei ole kokenut merkittävää laskua, vaan sen kurssi on pyörinyt tasaisesti noin 10 dollarin kieppeillä, jonne se laski nopeasti Ethereum-lohkoketjun halkaisuun johtaneen The DAO -hakkeroinnin seurauksena.

Vaikka Ethereumin ja Ethereum Classicin kannattajien välillä on ollut ristiriitoja ja keskinäisiä kahnauksia, molempien projektien kehittäjät näyttäisivät tulevan toimeen keskenään ja katsovan mielenkiinnolla kumpaisenkin lohkoketjun tulevaisuutta.

Ethereum Classic nousi nopeasti suurimpien digivaluuttojen rinnalle. (KUVA: coinmarketcap.com, klikkaa kuvaa suuremmaksi)

The Guardian: Voisiko Bitcoin kääntää Afrikan suunnan?

Arvovaltainen The Guardian on julkaissut artikkelin, jossa käsitellään Bitcoinin merkitystä Afrikalle. Artikkeli kysyy, voisiko Bitcoin olla pelinkääntäjä Afrikassa, jossa suuri osa populaatiosta joutuu kärsimään korruptoituneessa talousjärjestelmässä vailla mahdollisuuksia ottaa osaa globaaliin ekonomiaan.

Monilla afrikkalaisilla ei ole kykyä päästä käsiksi edes tavanomaisimpiin pankki- ja talouspalveluihin. Jopa rahan tallettaminen tilille on merkittävälle osalle Afrikan asukkaista käytännössä mahdotonta, puhumattakaan vielä kehittyneemmistä palveluista, kuten rahan lähettämisestä ulkomaille tai valuuttakaupasta.

Bitcoin voi potentiaalisesti muuttaa tämän kaiken. Bitcoinin ansiosta kuka tahansa voi olla oma pankkinsa eikä kenenkään tarvitse enää olla riippuvaisia pankeista tai muista finanssi-instituutioista. Tämän ansiosta esimerkiksi Afrikalle tärkeä rahan lähettäminen ja vastaanottaminen muuttuu huomattavasti halvemmaksi ja nopeammaksi kuin perinteisillä instituutioilla on mahdollista.

Toistaiseksi Afrikassa on vielä ongelmia Bitcoinin omaksumisessa. Bitcoinin optimaalinen toiminta vaatii Internet-yhteyksiä, jotka puuttuvat vielä noin kolmelta neljästä afrikkalaisesta.

Toisaalta taas Bitcoinille on Afrikassa vahvasti potentiaalia. Esimerkiksi bitcoinien ostaminen Afrikassa on helppoa maanosassa laajasti käytetyn M-Peso-sovelluksen avulla. M-Peso antaa mahdollisuuden ostaa bitcoineja suoraan kännykällä. Bitcoin- ja kryptovaluuttavaihtamisen suosio onkin kasvanut Afrikassa räjähdysmäisesti.

Vielä ratkaisemattomista ongelmista huolimatta Bitcoinin potentiaali Afrikalle on valtava. Monet ovat jopa sitä mieltä, että omaksumalla Bitcoinin ja modernin finanssiteknologian, Afrikka voi “oikaista” kehityksessä suoraan moderniksi toimivaksi taloudeksi.

“Internetin digivaluutat ja -vaihtojärjestelmät ovat seuraava askel mantereen kehityksessä”, kertoo Afrikan Internetin isäksi tituleerattu Nii Quaynor.

Bitcoinin mahdollisuukista afrikkalaisten auttamiseksi on puhuttu monesti. (KUVA: Herman Pieters)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].