Viikkokatsaus 31/2018: Bitcoinilla lähes puolet kryptojen markkina-arvosta

Se oli sitten heinäkuu siinä, ja aika kuumaa oli – niin markkinoilla kuin luonnossa. Toivottavasti muistitte kryptotilastojen seuraamisen lisäksi käydä pulahtamassa järvessä tai joessa, koska eihän tällaista ilmastoa pohjoisen poika järjissään kestä.

Mutta otetaan ilo irti, kun aihetta on. Bitcoin lopetti kuukauden vajaan 8000 dollarin kurssihinnassa, noin 25% viime kuun loppua korkeammalla. Vaikka viimeisin korjausliike onkin kestänyt keskimääräistä pidempään, huhut bitcoinin kuolemasta näyttävät edelleen olevan yhtä liioiteltuja kuin edellisellä kahdella- tai kolmellasadalla kerralla.

Tässä kuussa puhumme viikkokatsauksessa bitcoinin vahvistumisesta. Kuu ei ole pelkästään vahvistanut bitcoinia absoluuttisesti, vaan myös suhteessa muihin kryptovaluuttoihin. Muissa uutisissa käsittelemme Bitcoinin alkuperäisiin kehittäjiin kuuluneen Martti Malmin uutta projektia, Nasdaqin salaista kryptotapaamista sekä muuta mukavaa.

Viime viikon katsaus löytyy täältä.

Jos löytyy läppäri tai älypuhelin, voi bitcoin-kursseja seurata myös rannalla!

Bitcoin vahvistuu suhteessa muihin kryptoihin

Bitcoinin kurssi on noussut kuluneen kuukauden aikana miltei 38 prosenttia oltuaan varovaisesti pakkasen puolella sitten viime joulukuun markkinoiden ylikuumentumisen. On epävarmaa, miten kestävää tämä nousu tulee olemaan, sillä kryptomarkkinat yleisesti ovat heilahdelleet.

Vaikka lähestulkoon kaikki merkittävät kryptovaluutat ovat nousseet bitcoinin vedossa, on niiden lasku ollut yleisesti heikompaa kuin bitcoinilla. Lisäksi muiden kryptojen kurssi on keskimäärin korjautunut nousuliikkeiden jälkeen enemmän alaspäin kuin bitcoinilla.

Käytännössä tämä on näkynyt markkinoilla bitcoinin dominanssin kasvuna. Bitcoinin markkina-asema on tällä hetkellä jo 48,4% ja ollut vakaassa nousussa koko viime viikon. Alhaisimmillaan bitcoinin markkina-asema oli alle 40%, mutta vaihtoehtokryptojen suosion tasaannuttua se on taas nostanut osuuttaan markkinasta.

Vaikka Bitcoinin rinnalle on noussut monia varteenotettavia kilpailijoita, kuten Ethereum ja Litecoin, markkinat näyttäisivät luottavan selkeästi enemmän Bitcoiniin kuin muihin vaihtoehtoihin. Toistaiseksi mikään toinen kryptovaluutta ei ole voinut tarjota mitään sellaista olennaisesti erilaista tai parempaa, jota Bitcoin ei pystyisi tarjoamaan.

Bitcoin on aina ollut suurin bittiraha, mutta sen asema näytti väliaikaisesti heikkenevän. Viime viikkoina sen suhteellinen asema on taas vahvistunut.

Bitcoinin toinen kehittäjä palaa kryptomaailmaan

Yksi Suomen ja koko maailman tunnetuimmista Bitcoin-kehittäjistä, Martti Malmi, on palaamassa kryptovaluuttojen kehittämiseen. Malmi oli Satoshin jälkeen toinen, joka ryhtyi kehittämään Bitcoinia. Malmi muun muassa käänsi Satoshin alkuperäisen sovelluksen uusille käyttöjärjestelmille.

Malmi lopetti Bitcoinin aktiivisen kehittämisen vuonna 2009, mutta nyt hän on palaamassa kryptovaluuttojen pariin uuden AXE-kryptorahan kanssa. Malmin mukaan AXEn tarkoituksena ei ole enempää eikä vähempää kuin itse Internetin palvelujen hajauttaminen.

“Suurin osa Internet-jäteistä, kuten Google, Facebook, eBay ja AirBnB ovat lähinnä keskitettyjä hakemistoja; pelkästään listoja, joista käyttäjät voivat etsiä tavaraa. Jos haluamme vaikuttaa niihin, tulee meidän kehittää hajautettuja hakemistoja,” Malmi kertoi CoinDeskille.

AXEn tarkoituksena on toimia insentiivijärjestelmänä palveluille, jotka siirtävät tietoa käyttäjien välillä. Käyttäjien tiedot kryptataan lohkoketjuun, minkä vuoksi niitä käsittelevät palveluntarjoajat eivät voi päästä lukemaan niitä.

“Uskon, että digi-identiteetin ja muun Internetin perusinfran hajauttaminen on yksi tärkeimmistä asioista, joiden parissa kehittäjät voivat näinä päivinä työskennellä,” Malmi kertoi.

Ilman rovaniemeläissyntyistä Martti Malmia Bitcoinista ei olisi välttämättä tullut mitään. (KUVA: Libera)

Google Apps poistaa louhintasovellukset

Google on laajentanut Google Apps -palvelujensa kryptolouhintaa koskevaa kieltoa. Aikaisemmin palvelu poisti pelkästään petolliset ohjelmat, eli esimerkiksi käyttäjältä salaa louhivat sovellukset. Palveluehtojen muutoksen myötä Google Appsin kielto koskee myös niitä sovelluksia, joita käyttäjät voivat käyttää vapaaehtoisesti louhiakseen kryptoja.

“Emme hyväksy sovelluksia, jotka louhivat kryptovaluuttoja älypuhelimilla. Sen sijaan hyväksymme edelleen sovellukset, jotka mahdollistavat ulkopuolisten louhintalaitteiden hallinnan,” Google kertoi.

Googlen käyttäjäehtojen tiukennuksen tarkoituksena lienee helpottaa Googlen toimintaa. Kaikkien louhintasovelluksien kieltoa on helpompi implementoida ja valvoa kuin tutkia jokainen yksittäinen sovellus erikseen.

Googlen kielto ei välttämättä tule olemaan pysyvä, mikäli muiden nettijättien toiminta antaa mitään viitteitä. Esimerkiksi Facebook kielsi alkuvuodesta kaiken kryptomainonnan, mutta on sittemmin tilanteen rauhoituttua alkanut myöntää erillisiä mainoslupia niille kryptoyrityksille, jotka tunnistautuvat luotettaviksi.

Googlelle on helpointa yksinkertaisesti kieltää louhinta kategorisesti sen sijaan, että se alkaisi erikseen tutkia jokaista sovellusta.

Salaa kryptoja louhinut peli poistettu Steamista

Valve on poistanut Steam-pelipalvelustaan ongelmanratkaisupeli Abstractismin sen jälkeen, kun joukko YouTube-pelaajia alkoivat epäillä pelin sisältävän piilotettua koodia, joka louhi heidän koneillaan kryptovaluuttoja salaa. Lisäksi peliä käytettiin monimutkaisissa huijauksissa, joissa pelinkehittäjät myivät “valetavaroita” Steamin digitaalisten esineiden markkinapaikalla.

“Olemme poistaneet Abstractismin ja bannanneet sen kehittäjät Steamista heidän käytettyään luvatonta koodia ja huijattuaan pelaajia petollisilla lisäosilla,” Valve kertoi Motherboardille.

Steamilla on ollut käytössään suhteellisen avoin politiikka siellä myytävien pelien suhteen. Suurin piirtein kuka tahansa on voinut asettaa pelinsä kaupattavaksi Steamiin, mikä on johtanut erilaisten “valepelien” kehittämiseen. Nämä pelit ovat yleensä nopeasti kokoon kurottuja, hyvin puutteellisia pelejä, joiden ainoana tarkoituksena on saada huijattua Steamin käyttäjiltä rahaa. Salalouhinta on sen sijaan ollut Steamissa harvinaista.

“Olemme muutamia kertoja löytäneet tapauksia, joissa kryptolouhijoita tai viruksia levitetään Steamin kautta, mutta se on ollut hyvin harvinaista,” yksi huijauksen paljastaneista YouTube-käyttäjistä, SidAlpha, kommentoi.

Abstractism edustaa uutta digihuijausten muotoa; pelejä, jotka on tehty pelkästään petoksen vuoksi.

Nasdaq järjesti salaisen Bitcoin-tapaamisen

Maailman suurin teknologiapörssi-instituutio NASDAQ Inc. on järjestänyt suljettujen ovien takana salaisen tapaamisen. Tapaamisessa oli mukana niin perinteisiä pörssitoimijoita kuin kryptomaailman merkittävimpiä toimijoita.

Talousjulkaisu Bloombergin lähteiden mukaan keskusteluissa käsiteltiin muun muassa kryptoyrityksille sopivaa sääntelyä, erilaisia teknologisia keinoja lohkoketjujen seuraamiseksi sekä krypton potentiaalista merkitystä tulevaisuuden globaalille taloudelle.

Nasdaqin edustaja kieltäytyi kommentoimasta Bloombergille keskustelujen sisältöä, mutta hän vahvisti, että tällainen tapaaminen oli pidetty. Bloombergin lähteiden mukaan tapaaminen ei ole myöskään jäämässä viimeiseksi, vaan Nasdaqilla on tarkoituksena järjestää vastaavia keskusteluja myös tulevaisuudessa sen valmistautuessa tuleviin kryptosääntelyihin.

Nasdaq on ryhtynyt aikaisemmin yhteistyöhön Bitcoin-yritys Geminin kanssa tutkiakseen mahdollisuutta, että tietyt kryptovaihtajat olisivat pyrkineet manipuloimaan kryptomarkkinoita ja bitcoinin kurssia.

Nasdaq uskoo lohkoketjun olevan merkittävä tekijä tulevaisuuden maailmantaloudessa. (KUVA: Luis Villa del Campo)

Kansainvälinen tuomioistuin alkaa käyttää lohkoketjua

Dubaissa toimiva kansainvälinen The Dubai Financial Center Court on paljastanut, että se on aikeissa esitellä uuden “Court of Blockchain”-operaation, jonka tarkoituksena on käyttää lohkoketjua yksinkertaistamaan juridisia prosesseja.

Lohkoketjulla on pitkään nähty potentiaalia mullistaa talouden lisäksi myös byrokratiaa ja oikeudenkäyttöä. Esimerkiksi niin sanotuilla älysopimuksilla olisi ainakin teoriassa mahdollista luoda sopimuksia, joiden rikkominen on mahdotonta ja jotka toteutuvat automaattisesti. Lisäksi lohkoketjulla voitaisiin automatisoida monia byrokraattisia ja juridisia toimintoja.

Court of Blockchain lähtee kuitenkin perusteista. Ensimmäisenä askeleena DFC:n tarkoituksena on käyttää lohkoketjua automatisoimaan yksinkertaisimpia toimintoja, kuten erilaisten asiakirjojen kopiointia ja säilyttämistä.

Tulevaisuudessa DFC aikoo kuitenkin laajentaa lohkoketjun käyttöä entisestään. DFC:n tiedotteen mukaan projektin toinen vaihe on ryhtyä kehittämään ja tutkimaan älysopimuksia ja niiden yhdistämistä juridiseen toimintaan.

Lohkoketjulla on mahdollisuus muuttaa koko oikeusjärjestys luotettavammaksi sekä läpinäkyväksi.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].