Viikkokatsaus 32/2016: Bitcoin on toipunut hyvin Bitfinex-kriisistä

Kuluvat päivät ovat olleet koettelevia Bitcoinille sekä laajemmin digivaluutoille. Maailman suurimpiin kuuluvan bitcoin-pörssi Bitfinexin viimeviikkoinen hakkerointi sai bitcoinin kurssin laskemaan nopeasti ja mediat ympäri maailman spekuloimaan. Samaan aikaan toisen lohkoketjuprojektin, Ethereumin, parissa on myös käyty omaa taisteluaan hakkerointia vastaan.

Vaikeuksista huolimatta näyttäisi kuitenkin siltä, että lohkoketjuprojektit kestävät. Bitcoinin kurssi on noussut nopeasti Bitfinex-hakkeroinnin jälkeen ja sijoittajien luottamus virtuaalivaluuttojen kuninkaaseen näyttäisi olevan ennallaan. Bitcoin itse seisoi koskemattomana, vaikka yksi pörsseistä joutuikin ongelmiin.

Sama näyttäisi käyneen myös Ethereumin kanssa. Tuomionpäiväksikin povattu Ethereumin lohkoketjun hajoaminen kahtia ei näyttäisi olleen fataalia, vaan romahduksen sijasta molemmat lohkoketjun haarat näyttäisivät elävän ja voivan hyvin.

Suomessa Valtiovarainministeriö piti kuulemistilaisuuden uudesta rahanpesulaista, johon liittyy virtuaalivaluuttojen sääntelyä. Siitä kerromme tämän viikon katsauksessa.

Viikkokatsauksessa kerromme lisäksi Helsingissä järjestettävästä maksuttomasta lohkoketjukonferenssista, ja kansainvälisissä uutisissa puolestaan tarkastelemme Venäjän suunnan kääntymistä bitcoinin suhteen sekä miten bitcoin auttaa Venezuelan kansalaisia keskellä taloudellista katastrofia.

Suomessa on myös uusia bitcoinit hyväksyviä kauppoja. Erilaisia teknisiä härveleitä, hupivimpaimia, elektronisia laitteita ja vastaavia myyvä FunSpot.fi myy tuotteitaan bitcoineilla. Myös aikuislelujen kauppa Mansikkamato.fi on lisännyt bitcoinit maksuvaihtoehtoihinsa.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitfinex on uudelleenavannut vaihtopalvelunsa

Bitcoin-ryöstön uhriksi joutunut digivaluuttapörssi Bitfinex on avannut bitcoin-vaihtopalvelunsa uudelleen. Runsas viikko sitten Bitfinex menetti 120 000 bitcoinia, eli silloin yli 60 miljoonaa dollaria, ja joutui sulkemaan ovensa. Bitfinex kuitenkin vannoi palaavansa verkkoon, eikä halunnut olla uusi Mt.Gox.

Bitfinex on parantanut huomattavasti kaikkia järjestelmiään ja muun muassa implementoinut uusia offline-säilytyksen muotoja turvatakseen asiakkaidensa varat paremmin. Lehdistötiedotteensa mukaan koko Bitfinexin järjestelmä on rakennettu kokonaan uudelle infrastruktuurille. Margin trading ei kuitenkaan ole vielä toiminnassa.

Osana palautumisprosessiaan Bitfinex on bail-in -ratkaisuna vähentänyt kaikkien käyttäjiensä varoista noin 36%. Tämä oli mahdollista tehdä pörssin käyttöehtojen mukaisesti, ja Bitfinex pyrkii tulevaisuudessa korvaamaan menetyksen käyttäjille. Tätä varten pörssi kehitti oman Bitfinex-tokenin, jonka yksikkö vastaa yhtä menetettyä dollaria ja joka toimii ikään kuin velkakirjana. Samalla tokeneita on mahdollista treidata käyttäjien kesken vapaasti pörssissä. Näiden kokeellisten BFX-tokeneiden kurssi on ollut epätasaisessa nousussa alkaen 0,1 dollarista, mutta käyden jopa 0,4 dollarissa. Bitfinex saattaa tulevaisuudessa lisätä tokenit omaan lohkoketjuunsa, jolloin niitä voisi olla mahdollista siirtää myös pörssin ulkopuolelle tai jopa käyttää omana kryptovaluuttanaan.

Kuten olettaa saattaa, Bitfinexin ratkaisu on kirvoittanut keskustelua. Kriitikot ovat muun muassa kannattaneet Bitfinexin viemistä konkurssiin ja kritisoineet sitä, että bitcoin-varojen menetystä ovat joutuneet korvaamaan myös asiakkaat, joilla ei ollut pörssissä bitcoineja. BFX-tokeneitakin on nimitelty “leikkirahaksi”. Ratkaisulla on myös kannattajansa. Bitfinex-tokenin myymisellä on nimittäin mahdollista supistaa omia menetyksiä 36 prosentista, ja pitkän ja kalliin konkurssimenettelyn sijaan asiakkaiden on mahdollista käyttää varojaan heti. Esimerkiksi bitcoinien ostaminen heti voi olla kannattavaa, sillä tulevaisuudessa bitcoinin arvo voi kattaa dollareissa lasketun menetyksen määrän. Lisäksi konkurssissa osa varoista menisi konkurssimenettelyn kuluihin.

Vielä ei voida olla varmoja siitä, että pörssin toiminta voi jatkua täysin normaalisti. On mahdollista, että tapahtumien johdosta pörssi joutuu esimerkiksi oikeuteen. Kaiken kukkuraksi Bitfinex on tarjonnut 3,6 miljoonan dollarin arvoisen löytöpalkkion varastetuista bitcoineista (5% kokonaissummasta).

Bitfinex on päässyt takaisin pystyyn luvattuaan, että sen tarina ei päättyisi kuten Mt.Goxilla.

Bitcoinin kurssi on korjannut nopeasti ylöspäin

Bitcoinin kurssi on ryhtynyt nopeasti palautumaan laskettuaan noin 20% Bitfinex-pörssin menetettyä 120 000 bitcoinia hakkerille. Viime viikolla bitcoinin kurssi kävi 480 dollarissa, mutta on nyt noussut nopeasti lähelle 600 dollaria.

Kryptovaluuttasijoitusyhtiö EAM:in puheenjohtaja Tim Ennekingin mukaan Bitfinex-hakkerointi ei heikentänyt sijoittajien luottamusta itse bitcoiniin suuren yleisön säikähdyksestä huolimatta. Enneking uskoo, että sijoittajat näkevät kurssilaskun ennemmin mahdollisuutena.

“On loogista nähdä väliaikainen kurssilasku, mutta on myös loogista olettaa, että suhteellisen lyhyellä aikajaksolla kurssi koettelee taas 800 dollaria”, Enneking kertoo.

Vaikka Bitfinex-hakkerointi oli kova isku Bitcoin-yhteisölle, on se myös jälleen todiste itse digivaluutan kestävyydestä vaikeuksien edessä. Pörssihakkeroinnista huolimatta itse Bitcoin pysyi turvallisena, minkä myös markkinat huomasivat nopeasti. Bitcoin on toistuvasti osoittanut kestävyyttä suurienkin vaikeuksien edessä ja kasvanut joka kerta paremmaksi ja tehokkaammaksi välineeksi.

Bitcoinin kurssilasku näyttäisi väliaikaiselta sijoittajien luottamuksen pysyessä vahvana.

Lohkoketjukonferenssi Helsingissä 26.8.

Yksi suurimmista kansainvälisistä Bitcoin- ja lohkoketjualan medioista, CoinTelegraph, järjestää Helsingissä 26.8. ensimmäisen lohkoketjukonferenssinsa. Konferenssissa esitellään, miten lohkoketju tulee vaikuttamaan maailmaan käytännössä.

Helsinki Blockchain Conference 2016:n päätarkoituksena on kertoa suuremmalle yleisölle lohkoketjuteknologiasta sekä sen hyödyistä. Tapahtumassa on esillä lukuisia lupaavia eurooppalaisia lohkoketjuyrityksiä sekä kaikista vallankumouksellisimpia lohkoketjuprojekteja sekä niiden potentiaalia sijoittajille.

Bittirahaakin ylläpitävä Prasos Oy on pitchaamassa kyseisessä tapahtumassa, joten tapahtumasta on tulossa monella tapaa mielenkiintoinen.

Tapahtuma on ilmainen, mutta rajoitetun tilan vuoksi tapahtumassa on pakollinen ennakkoilmoittautuminen. Tapahtumaan mahtuu 200 ensimmäistä ilmoittautujaa.

Cointelegraph Blockchain Conference 2016 on erinomainen mahdollisuus sijoittajille, yrittäjille, kehittäjille ja kaikille muille perehtyä lohkoketjuun ja sen käytännön sovelluksiin. (KUVA: Cointelegraph)

Valtiovarainministeriön kuulemistilaisuus uudesta rahanpesudirektiivistä

Valtiovarainministeriö järjesti kuulemistilaisuuden koskien uutta rahanpesudirektiiviä, jonka laajennusosaan on tulossa virtuaalivaluuttoja koskevaa sääntelyä. Tilaisuuteen oli kutsuttu kaikki merkittävät suomalaiset kryptovaluuttayritykset, mukaanlukien Bittirahaa ylläpitävä Prasos Oy.

Uusi sääntely on vasta ehdotusasteella, eli se ei ole vielä voimassa, mutta kyse on EU-tasolla käyttöön otettavasta virtuaalivaluuttasääntelystä. Sääntelyehdotus koskee sekä vaihtopalveluita että lompakkopalveluita, ja tämän hetkisessä versiossaan vaatii molempia palvelutyyppejä tunnistamaan kaikki käyttäjät.

Prasos Oy näkee sääntelyn suurimpina epäkohtina sen, että se koskee myös lompakkopalveluita ja erityisesti sen, että käyttäjien tunnistamiseen ei ole asetettu mitään summarajoja. Prasos esitti näkemyksensä tilaisuudessa, joten toivottavasti siitä on apua sääntelyn järkevöittämiseksi.

Uusi sääntely on vielä neuvotteluasteella ja nykyinen ehdotelma ei välttämättä ole lopullinen. Valtiovarainministeriön arvioiden mukaan sääntely tulisi voimaan heinäkuussa 2017, mutta aikataulu on monella tapaa epävarma vielä tässä vaiheessa.

Kryptosijoittaja: Markkinoiden mukaan ETH -hard fork oli hyvä asia

Ethereumin ja Ethereum Classicin yhteenlaskettu markkina-arvo on enemmän kuin Ethereumin markkina-arvo ennen Ethereumin lohkoketjun jakautumista. Jakautumisen jälkeen Ethereumin kurssi on pysynyt vakaana samaan aikaan, kun Ethereum Classicin kurssi on noussut. Kryptosijoittaja Roger Verin mukaan tämä on osoitus siitä, että markkinat pitivät jakautumista hyvänä asiana.

Ethereumin lohkoketju jakautui kahtia The DAO -hakkeroinnin myötä. Osa Ethereum-käyttäjistä tahtoi muuttaa lohkoketjua siten, että The DAO:lta viedyt varat palautettaisiin oikeille omistajilleen. Osa puolestaan kannatti lohkoketjun pysyvyyttä ja katsoi, että hakkerointi on hinta, joka yhteisön on maksettava inhimillisistä virheistä. Mielipide-erojen seurauksena Ethereum hajautui kahdeksi rinnakkaiseksi versioksi.

Vaikka The DAO -hakkerointi heikensi Ethereumin kurssia huomattavasti, on se edelleen (artikkelin kirjoitushetkellä) yli 972 miljoonan dollarin markkina-arvoltaan toisiksi suurin digivaluuttasovellus. Ethereum Classicin markkina-arvo puolestaan on hiukan alle 160 miljoonaa dollaria ja se on kuudenneksi suurin digivaluuttasovellus.

Venäjän verovirasto vertaa bitcoineja valuuttaan

Venäjän verovirasto on ohjeistanut kansalaisiaan käsittelemään virtuaalivaluuttojen vaihtamista veroilmoituksissaan samalla tavalla kuin valuuttavaihtoa. Vastauksessaan virtuaalivaluuttojen ostoa ja myyntiä koskevaan kyselyyn verovirasto rinnasti virtuaalivaluuttojen kaupan muuhun valuuttakauppaan.

“Venäjän asukkaiden ja ei-asukkaiden välinen kryptovaluuttojen osto ja myynti on valuutanvaihtoa”, verovirasto kertoi vastauksessaan.

Veroviraston vastaus on merkittävä, koska se pyrkii määrittelemään virtuaalivaluutat aikaisempaa tarkemmin. Kansainvälinen yhteisö on epävarma siitä, voidaanko bitcoin ja muut virtuaalivaluutat ylipäätään lukea valuutoiksi. Venäjän kanta näyttäisi olevan selkeytymässä.

Vastaus liittyy myös Venäjän valtionvarainministeri Alexei Moiseevin kommentteihin. Viime kuussa Moiseev kertoi haastattelussa, että valtionvarainministeriö suhtautuu myötämielisesti ajatukseen muuttaa ehdotettuja lakiuudistuksia siten, että kryptovaluuttojen myynti ja ostaminen sallitaan samaan tapaan kuin ulkomaalaisten valuuttojen kauppa.

“Olemme säätämässä lakia siten, että Venäjän kansalaiset saavat oikeuden vaihtaa bitcoineja ulkomaalaisten toimijoiden kanssa ja tehdä kaupalla voittoa”, Moiseev kertoi Venäjän valtion omistamalle Rossiyskya Gazetalle.

Venäjällä on liikettä rinnastaa bitcoin verotuksessa ja lainsäädännössä ulkomaalaisiin valuuttoihin. (KUVA: Petar Milosevic)

Bitcoin nousee Venezuelassa vahvasti

Bitcoin nousee ja on vahvistanut asemiaan hyperinflaation repimässä Venezuelassa. Bitcoin-transaktioiden määrä on kasvoi joka viikko heinäkuussa ja sama trendi näyttäisi jatkuvan myös elokuussa.

Tähän saakka elokuu on tuonut Venezuelan Bitcoin-pörsseille huomattavaa kasvua. Elokuun ensimmäisellä viikolla Venezuelan kolme suurinta pörssiä raportoivat bitcoin-vaihtoja ennätyksellisesti 141 000 dollarin edestä. Sitä edellinen vaihtoennätys oli heinäkuun viimeisellä viikolla, jolloin vaihtoa tapahtui 117 000 dollarin edestä.

Venezuelan bolivarit ovat käyneet lähestulkoon arvottomiksi. Maassa jyllää useiden satojen prosenttien inflaatio ja valtio on kieltänyt bolivarien vaihtamisen ulkomaalaisiin valuuttoihin. Tämä on antanut Bitcoinille erinomaisen kasvupohjan Venezuelassa. Bitcoinin avulla venezuelalaiset voivat hankkiutua eroon arvottomasta valtiollisesta valuutastaan sekä pakenemaan valtion asettamia valuuttakontrolleja.

Ankara kontrollipolitiikka on ajanut Venezuelan puutteeseen ja kriisiin, mikä on puolestaan antanut bitcoinille vahvan kasvusijan taloudellisena pelastajana. (KUVA: The Photographer)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].