Viikkokatsaus 34/2017: Segregated Witness on täällä

Hyvää alkavaa syksyä, kansalaiset, medborgare! Vaikka armas Suomen kesä onkin lyhyt ja vähäluminen, ei lähestyvää syksyä tarvitse kammoksua, sillä ruskan ja kylmien tuulien mukana se on tuonut meille kasan positiivisia uutisia. Näistä uutisista tietysti merkittävin on se, että Segregated Witness -skaalauspäivitys on vihdoin ja viimein aktivoitunut. Vuosia kestänyt skaalauskiista on siis edennyt konkreettisilla ratkaisuilla, mikä näkyy tietysti myös bitcoinin kurssissa, joka kiitelee taivaissa.

Muissa uutisissa käsittelemme tällä viikolla Suomen viranomaisia. Nimittäin Suomen poliisi on ryhtynyt tutkimaan OneCoin-verkostomarkkinointia. Kryptovaluuttayhteisössä OneCoinia kohtaan on kohdistettu rajua kritiikkiä, koska sen on nähty vahingoittavan koko kryptovaluuttaskenen mainetta.

Toinen viranomainen, jonka kommentteja tänään katselemme uutisissa, on verottaja. Verottaja nimittäin uskoo, että lohkoketjuteknologia ja digivaluutat tulevat olemaan valtava murros, joka asettaa koko perinteisen talousjärjestelmän uusien haasteiden eteen. Miten verottaja sitten suhtautuu tähän tulevaisuuden käteiseen? No, se paljastuu tästä katsauksesta.

Muissa uutisissa tsekkaamme muun muassa Burger Kingin tuoretta kryptorahahanketta sekä (taas vaihteeksi) Venezuelan tilannetta, joka on saamassa myös globaalin valtamedian huomion.

Toimitusjohtajamme Henry Brade vastailee jälleen kysymyksiin Bitcoin-aiheiden ympäriltä, tällä kertaa englanniksi. Englanninkielinen kyselysessio pidetään Coinmotionin Facebookissa videomuodossa tiistaina 29.8 klo 17.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

SegWit-skaalauspäivitys on aktivoitunut

Kauan odotettu Segregated Witness -skaalauspäivitys on vihdoin ja viimein aktivoitunut. Aktivoituminen tapahtui varhain torstaiaamuna noin kahden viikon mittaisen odotusjakson päätyttyä. Odotusjakson tarkoituksena oli antaa Bitcoin-yrityksille ja -toimijoille aikaa päivittää järjestelmänsä uuteen SegWit-aikakauteen.

SegWit on pähkinänkuoressa Bitcoin-verkon päivitys, joka tekee verkosta nopeamman ja tehokkaamman käyttää. Tämän lisäksi SegWit toimii pohjana, jonka päälle voi ryhtyä rakentamaan muita skaalauspäivityksiä, kuten niin sanottuja salamaverkkoja. SegWitin aktivoituminen on vuosia kestäneen skaalauskiistan kulminaatio ja sen odotetaan tuovan merkittäviä hyötyjä Bitcoin-verkolle.

Bittiraha.fi on julkaissut laajan artikkelin Segregated Witnessistä ja siitä, mitä päivitys kansankielellä oikeasti tarkoittaa. Artikkeliin kannattaa tutustua, vaikka itse SegWitin yksityiskohdat eivät kiinnostaisikaan, sillä artikkeli avaa myös sitä, mitä Bitcoinin moottorissa todellisuudessa tapahtuu.

Segregated Witnessin aktivoituminen on otettu vastaan ilolla. (KUVA: SegWit.org)

Bitcoin pelastaa ihmishenkiä Venezuelassa

Bittiraha.fi:n viikkokatsaus on perehtynyt aikaisempina viikkoina jo useampaan otteeseen Venezuelan tilanteeseen, mutta nyt myös globaali valtamedia on heräämässä siihen kryptorahan murrokseen, joka maassa on tapahtumassa. CNBC on julkaissut uutisen koskien Bitcoinin nousevaa käyttöä maassa.

Venezuelassa on käynnissä parhaillaan yksi maan historian pahimmista taloudellisista katastrofeista. Valtio on ryhtynyt painamaan valtavia määriä rahaa rahoittaakseen presidentti Nicolás Maduron elvytyshankkeet, minkä seurauksena maan rahayksikkö bolivarin arvo on romahtanut ja maahan on iskenyt hyperinflaatio. Inflaatio on syönyt kansalaisten varallisuuden, eikä ihmisillä ole enää mahdollisuuksia ostaa edes tavanomaisimpia perustarpeita, kuten vauvojen vaippoja tai insuliinia — tai jopa edes ruokaa.

Samaan aikaan valtio tukee maan sähköntuotantoa valtavilla summilla, mikä on tehnyt sähköstä huomattavasti halvempaa kuin elämän muista perustarpeista. Venezuelalaisilla on siis valtava puute esimerkiksi lääkkeistä ja vaatteista, mutta samaan aikaan heillä on enemmän sähköä kuin mitä sillä tekisi.

Tämä on saanut maan Bitcoin-louhintateollisuuden kukoistamaan. Halvan sähkön ansiosta Bitcoin-louhiminen on yksi parhaista tavoista tehdä rahaa Venezuelassa. Louhijoiden ansiosta maan talouteen ylipäätään tulee arvoa, mikä puolestaan mahdollistaa sen, että maan asukkaat voivat ostaa itselleen ja läheisilleen elämän normaaleja perustarpeita.

Bitcoin on myös resistantti inflaatiolle ja valtion käpälöinnin ulottumattomissa, minkä ansiosta bitcoin on edelleen käyttökelpoinen valuutta, vaikka valtion fiat uppoaakin. Bitcoin antaa mahdollisuuden säästää, tallettaa rahaa ja tehdä muita normaaleja taloudellisia toimenpiteitä, jotka olisivat mahdottomia bolivarilla.

Bitcoin kirjaimellisesti pelastaa ihmishenkiä.

Presidentin talouspolitiikka on ajanut koko Venezuelan kaaokseen, jossa tavallisilla ihmisillä on pulaa ruoasta, vaatteista, lääkkeistä ja muista elintarvikkeista. (KUVA: El Informador Diario Online Venezolano)

Karjalainen: Bitcoinin kurssi nousussa

Sanomalehti Karjalainen on huomannut bitcoinin rajun kurssinousun ja kirjoittanut siitä artikkelin sekä Internetiin että painettuun lehteen. Karjalainen kertoo, että yksittäinen bitcoin maksoi vuoden alussa noin 800 euroa, mutta sen kurssi on noussut vuoden aikana jo yli 3 500 euroon. Bitcoinin kurssi on siis nelinkertaistunut kuluvan vuoden aikana.

Bitcoinin huima kurssinousu voi vaikuttaa joistakin omituiselta, mutta loppukädessä se on hyvin yksinkertainen ilmiö. Bitcoinin kysyntä on kasvanut valtavasti, mutta bitcoinien tarjonta pysyy vakaana ja hyvin rajoitettuna. Bitcoineja syntyy maailmaan tasaiseen tahtiin eikä niitä tule koskaan olemaan enempää kuin 21 miljoonaa. Bitcoin-käyttäjien määrä kuitenkin kasvaa räjähdysmäisesti, mikä tarkoittaa kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan, että bitcoinin kurssi ja arvo nousee.

Bitcoinin kurssin tulevaisuutta on tietysti vaikea arvioida, kuten tulevaisuutta muutenkin. Siitä on kuitenkin esitetty erilaisia valistuneita arvauksia. Esimerkiksi Wall Streetin tunnettu analyytikko Tom Lee uskoo, että bitcoinin kurssi tulee nousemaan tänä vuonna yli 5 000 euroon. Analyytikko Ronnie Moas puolestaan uskoo, että kurssi voi nousta jopa yli 6 300 euron.

Rising_up_to_the_sky.jpg
Bitcoinin kurssi on noussut koko vuoden ajan huimasti ja sen uskotaan nousevan vielä entisestään. (KUVA: smaragdfee)

Suomen poliisi on aloittanut OneCoin-tutkinnan

Pohjanmaan poliisilaitos on aloittanut rikostutkinnan koskien Onecoin-verkostomarkkinointia. Viranomaiset ovat julkistaneet tutkimuksesta vasta vähän yksityiskohtia, mutta itse tutkinta liittyy erilaisiin talousrikoksiin. Rikoskomisario Antti Perälän mukaan tutkinnan taustalla ovat useat rikosilmoitukset, joita ovat laatineet niin yksityishenkilöt kuin verovirastokin. Pohjanmaan poliisi on myös pidättänyt kesällä yhden OneCoinia markkinoineen henkilön.

OneCoin pohjautuu verkostomarkkinointiin, jossa ihmisille on markkinoitu OneCoin-nimistä digirahaa lupauksilla Bitcoinin kaltaisesta noususta. Todellisuudessa OneCoinia kryptovaluuttana ei kuitenkaan ole edes todistettu olevan olemassa, vaan kyseessä on puhtaasti kolikon taustalla toimivan yrityksen mielikuviin perustuva operaatio. OneCoinin louhinnasta ja lohkoketjusta ei ole todisteita, toisin kuin niistä kryptovaluutoista, joita markkinoilla muuten pyörii. OneCoinia ei yksinkertaisesti ole todistettu olevan olemassa missään muodossa.

Teknologiajulkaisu TiVin mukaan OneCoin-hankkeen vetäjät ovat onnistuneet saamaan mukaan jopa 10 000 suomalaista väitteillä äkkirikastumisista sekä hyödyntämällä Bitcoinin mainetta. Viranomaiset ympäri maailman ovat varoittaneet OneCoinista ja esimerkiksi Italian ja Intian viranomaiset ovat todenneet OneCoinin pyramidihuijaukseksi.

Vielä pari vuotta sitten viranomaiset eivät kokeneet tarpeelliseksi tutkia Onecoinia, mutta nyt mielipide on muuttunut. (KUVA: Ylilauta)

Verottaja: Digivaluutasta uusi käteinen

Suomen verohallinto on kiinnostunut digivaluutoista. Verohallinnon mukaan digivaluutoilla on valtava potentiaali mullistaa esimerkiksi arvopaperi- ja kiinteistömarkkinat ja yksityisten kansalaisten väliset rahanvälitykset.

Ensisijaisesti verottajaa luonnollisesti kiinnostaa, miten se voisi päästä käsiksi tähän valtavaan mullistukseen ja saada hankittua siivun tuloista myös itselleen.

“Haluamme selvittää, miten tällaista rahaliikennettä pystytään seuraamaan. Kun raha vaihtaa omistajaa tai kauppaa tehdään, meitä kiinnostaa, liittyykö tähän verotettavaa”, Verohallinnon tietohallintojohtaja Markku Heikura kertoo.

Heikuran mukaan digivaluutat tarkoittavat jopa paluuta 80-luvun tilanteeseen, jolloin suurin osa kaupasta käytiin käteisellä, johon verottaja ei päässyt käsiksi. Heikuran mukaan digivaluutta toimiikin parhaimmillaan uuden ajan käteisenä.

Tällä hetkellä bitcoinien verotuskäytäntö on vaihtelevaa ja epämääräistä, sillä verottaja ei itsekään tarkalleen tiedä, mitä se on tekemässä, eikä asiasta ole säädetty asianmukaisia lakeja. Bitcoinin arvonnousun verotus perustuu ilmoitukseen, jossa verovelvollinen ilmoittaa myyntihetkellä saamansa tuotot verottajalle.

80-luvulla käteistä käytettiin paljon, mikä loi omat ongelmansa verottajalle. Verottaja uskoo, että digivaluutat ja lohkoketju tulevat merkitsemään vielä suurempaa murrosta.

Burger Kingiltä oma purilaiskantainen raha

Burger King Russia on mahdollisesti maailman kryptorahaystävällisin pikaruoka-alan yritys. Venäjän Burger King on jo aikaisemmin ilmoittanut, että heiltä voi ostaa purilaisia bitcoineilla, mutta nyt he ovat ottamassa vielä tästäkin pidemmälle menevän kryptovaluutta-askeleen. Burger King aikoo nimittäin julkaista oman kryptorahansa, whoppercoinin.

Whoppercoinin periaate on simppeli. Kun asiakas ostaa purilaisen, hän voi skannata kuitissa olevan QR-koodin Burger Kingin applikaatiolla, minkä jälkeen hän saa lompakkoonsa whoppercoineja. Myöhemmin asiakas voi sitten käyttää näitä whoppercoineja ostaakseen purilaisia Burger Kingistä. Whoppercoinit ovat siis maailman ensimmäinen purilaiskantainen kryptovaluutta.

Whoppercoinit pohjautuvat Waves-lohkoketjualustaan ja niitä on painettu miljardi kappaletta. Nähtäväksi jää, kuinka monen purilaisen kurssilla näitä kolikoita tullaan vaihtamaan, mutta ainakin idea on yhtä makoisa kuin Burger Kingin purilaiset.

PS. Mikäli työskentelet Burger Kingillä, niin huomaa, että yrityksenne sai juuri meiltä ilmaista mainosta. Jos tahdotte tehdä vastapalveluksen, niin toimittakaa vaikka meidän toimistolle puolisen tusinaa whopper-ateriaa.

Esimerkiksi muutaman tällaisen aterian toimittaminen firmalle (ilmaiseksi) olisi melko hyvää yritysten välistä yhteistyötä. (KUVA: Burger King)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].