Viikkokatsaus 38/2018: Kryptoepävarmuus jatkuu jo kolmatta viikkoa

Kryptovaluuttamarkkinoiden suunta näyttää edelleen epäselvältä. Monet merkittävimmät kryptovaluutat ovat laskussa: esimerkiksi ethereumista on lähtenyt muutamassa päivässä runsas neljännes ja bitcoininkin kurssi hakee epävarmasti sitä, onko sen lähitulevaisuuden suunta nyt ylös vai alas. Kryptovaluuttamarkkinoiden tunnelmista kertoo teknisessä analyysissaan Toni Kosonen.

Viikolla Bittiraha.fi myös uutisoi virtuaalivaluutta-alalla toimivan Inbot-yhtiön perustaja Mikko Alasaarelan ehdotuksesta Suomen päättäjille uudeksi, järkevämmäksi verotuskohteluksi kryptovaluutoilla. Kannattaa lukaista Alasaarelan näkemys ja kertoa, että mitä mieltä siitä olet. Jos idea on hyvä, siitä voi sitten kertoa eteenpäin myös päättäjille, etenkin vaalien ollessa enää puolen vuoden päässä.

Bittiraha.fi:n emoyhtiö Prasos Oy:llä on myös haku taas päällä. Tällä kertaa etsimme tietoturva-alan asiantuntijaa pitämään huolen, että meidän ja asiakkaidemme tieto on turvassa. Jos osaat alan tai tiedät jonkun, jota homma kiinnostaisi, niin pistä vaan viestiä!

Me taas täällä Viikkokatsauksen puolella tutustumme pariin uuteen tutkimukseen, jotka varmistavat niitä fiiliksiä, joita kryptoskenestä yleensäkin on: kryptot ja lohkoketju kiinnostavat isoja firmoja sekä nuoria miehiä, ja kasvavissa määrin.

Lisäksi perehdymme tietoturvaan muutenkin kuin vain hakemalla ammattilaista. Viime viikolla kryptoihin liittyvä tietoturva on taas puhuttanut, sillä hakkerit ovat kasvavissa määrin kiinnostuneita keplottelemaan kryptolla. Se onkin kryptojen huonoimpia puolia: mitä arvokkaampia ja käytetympiä ne ovat, sitä houkuttelevampia ne ovat rosmoille. Onneksi suuren osan rosmoista voi välttää yksinkertaisesti pitämällä tietoturvan ajan tasalla ja turpansa tukossa. Tästä viikkarista voitkin lukea tarkemmin miten siinä onnistut!

Viime viikon katsaus taas on täällä.

Kryptoja pidempään harrastaneet ovat nähneet vastaavia aaltoliikkeitä aikaisemminkin, mutta monille uusille tulijoille viime kuukausien markkinat saattavat olla jännä paikka.

Suuret firmat siirtymässä lohkoketjusuunnitelmista toimintaan

Tuoreen tutkimuksen mukaan suurten firmojen kiinnostus lohkoketjuteknologiaa kohtaan on kasvanut vuoden aikana 11%. Finanssiteknologia-analyysiyritys Juniper House teki vuonna 2017 tutkimuksen, jossa se mittasi yli 10 000 työntekijää työllistävien yrityksien kiinnostusta lohkoketjuteknologiaan. Yrityksiltä kysyttiin, “harkitsevatko ne tai kehittävätkö ne aktiivisesti lohkoketjuratkaisuja”. 54% yrityksistä vastasi tällöin myönteisesti. Juniper House teki vastaavan tutkimuksen uudelleen vuosi myöhemmin. Tällä kertaa myönteisesti vastanneiden yritysten määrä oli kasvanut 11% aikaisemmalta vuodelta. Suurista yrityksistä 65 prosenttia kertoi joko harkitsevansa tai jo kehittävänsä lohkoketjuun liittyviä ratkaisuja.

Juniper Housen analyysin mukaan kyse ei ole pelkästään kasvavasta kiinnostuksesta, vaan myös itse lohkoketjuteknologian konkreettinen kehittäminen on kasvussa. Jopa neljännes yrityksistä on ryhtynyt aktiivisesti kokeilemaan erilaisia lohkoketjusovelluksia pelkän teoreettisen tutkimuksen mukaan. Lisäksi entistä useampi yritys uskoo, että lohkoketjua voidaan käyttää monipuolisemmin kuin vain pelkästään maksuihin ja rahaliikenteeseen.

“Löytöjemme mukaan yritysten tulee valmistautua pidempään kokeiluajanjaksoon, jossa ne käyttävät rinnakkain vanhoja järjestelmiä ja tuoreita lohkoketjujärjestelmiä, jotta erilaiset mahdolliset yhteensopivuusongelmat voidaan ratkaista,” tutkimusta laatinut James Moar kommentoi.

Isot yritykset ovat nähneet Bitcoinissa ja lohkoketjuissa jo pitkään valtavan potentiaalin, ja viime vuosina ne ovat myös alkaneet käytännössä kokeilla niiden erilaisia mahdollisuuksia.

Tutkimus esittää nuorten miesten olevan kiinnostuneimpia kryptoista

Kryptofinanssiyritys Circle on teettänyt kyselytutkimuksen yli 3 000 yhdysvaltalaisille koskien heidän kiinnostustaan kryptovaluuttojen käyttöön. Tutkimuksen mukaan nuoret, niin sanotut “milleniaalit” (eli 1980-luvun puolivälistä 2000-luvulle syntyneet), ovat aggressiivisempia sijoittajia kuin aikaisemmat sukupolvet, kuten suuret ikäluokat ja niin sanottu sukupolvi X (eli noin -80-90-luvulla nuoruuttaan viettäneet).

Kyselytutkimus ei ottanut kantaa siihen, miten “aggressiivinen sijoittaja” määritellään, vaan se jätettiin vastaajien itsensä arvioitavaksi. Kyselytutkimuksen mukaan mitä vanhemmaksi vastaajat tulivat, sitä harvemmin he kokivat itsensä aggressiiviksi sijoittajiksi. Milleniaaleista 65% koki itsensä aggressiiviksi kryptosijoittajiksi, siinä missä suurten ikäluokkien kohdalla lukema oli vain 25%.

Tutkimus myös osaltaan vahvisti sitä, että mielikuva kryptovaluutasta ensisijaisesti miesten harrastuksena näyttäisi olevan jokseenkin osuva. Kyselytutkimuksen mukaan miehet olivat noin kaksi kertaa todennäköisempiä sijoittamaan kryptovaluuttoihin kuin naiset. Suhde oli suurin piirtein samanlainen joka ikäluokan kohdalla.

Tutkimuksien perusteella etenkin nuoret ovat kiinnostuneita kryptoista, mikä vastaa stereotyyppistä kuvaa kryptokäyttäjistä. (KUVA: Alagich Katia)

Espanjalainen itsehallintoalue alkaa “ensimmäiseksi lohkoketjuvaltioksi”

Aragonian itsehallintoalueesta Espanjassa on tulossa ensimmäinen valtio, tai ainakin osavaltio, joka ottaa lohkoketjun laajamittaisesti virallisesti käyttöön julkishallinnossaan. Paikallisen Europa Pressin mukaan Aragonian hallitus on ryhtynyt yhteistyöhön lohkoketjujärjestelmiä valmistavan Alastrian kanssa uusien julkisten lohkoketjupohjaisten hallintotyökalujen valmistamiseksi.

Alastria on työskennellyt aikaisemmin yli 270 erilaisen instituution, niin yksityisyritysten kuin julkisten instanssienkin, kanssa kehittääkseen erilaisia lohkoketjusovelluksia, jotka ovat yhteensopivia Euroopan Unionin lohkoketjua ja kryptovaluuttoja koskevan sääntelyn kanssa.

“Sopimus tulee olemaan mullistava. Maailma tulee pian huomaamaan, miten merkittävä vaikutus lohkoketjuteknologialla on. Lohkoketju on teknologian tulevaisuus ja perustavanlaatuinen osa julkista hallintoa,” kertoi Aragonian julkishallinnosta vastaava Fernando Gimeno.

Lohkoketjua on toistaiseksi käytetty julkishallinnossa varsin vähän, vaikka sillä onkin paljon etuja moniin nykyisiin järjestelmiin nähden. Lohkoketjun avulla esimerkiksi valtiolliset asiakirjat ja valtion rahankäyttö voidaan tehdä läpinäkyväksi ja niitä koskeva tieto väärentämättömäksi. Lisäksi lohkoketjulla voidaan automatisoida monia toimintoja, kuten esimerkiksi asiakirjojen kopiointia ja jäljentämistä. Jos lohkoketju täyttää sille asetetut odotukset tai edes murto-osan niistä, voi se säästää julkiselta sektorilta miljardeja ja samalla vähentää esimerkiksi korruption vaaraa.

Aragonia suunnittelee ottavansa erilaisia lohkoketjusovelluksia hyvin laajasti käyttöön ja täten toimia eräänlaisena tiennäyttäjänä globaalille lohkoketjun adaptaatiolle. (KUVA: Zarateman)

Kryptokavaltajat iskivät Intian hallituksen sivuille

Hakkerit ovat onnistuneet saastuttamaan lukuisia Intian hallituksen virallisia sivustoja kryptokavallusohjelmistoilla. Kryptokavallus, englanniksi “cryptojacking”, on verkkorikollisuuden muoto, jossa käyttäjät huijataan joko asettamaan koneelleen kryptovaluuttoja hakkereille louhivia haittaohjelmia tai heidät ohjataan sivuille, jotka on saastutettu louhintakoodilla, jolloin sivun kävijä käyttää tietämättään koneensa laskutehoa hakkereiden hyväksi.

“Hakkerit ovat kohdistaneet iskunsa hallituksen nettisivuille, koska niillä on paljon kävijöitä ja käyttäjät yleensä luottavat niihin. Aikaisemmin hakkerit kävivät töhrimässä hallitusten sivustoja, mutta nykyään kryptokavallusohjelmien asentaminen on paljon suositumpaa, koska sen avulla voidaan tehdä myös rahaa,” kertoi yksi hyökkäyksen paljastaneista tutkijoista Indrajeet Bhuyan.

Hallitus on tiedostanut hyökkäyksen, mutta ei vielä kirjoitushetkellä ollut tehnyt mitään korjatakseen ongelmaa.

Hallituksen sivuihin kohdistuvat kryptokavallukset ovat hakkereille ehkä taloudellisesti hyödyllisimpiä niiden korkean kävijämäärän vuoksi, mutta kryptokavallukset ovat kasvava ongelma myös muilla sivuilla. Nettisivujen lähdekoodeihin keskittyneen PublicWWW:n arkistoista ainakin yli sadalla erilaisella sivulla on kryptokavallusohjelmistoja.

Tavallinen käyttäjä ei välttämättä edes huomaa kryptokavallusta kuin korkeintaan siten, että hänen tietokoneensa pitää väliaikaisesti hiukan suurempaa ääntä. Kryptokavallus kuitenkin asettaa käyttäjän koneelle ylimääräistä rasitetta, joka voi lyhentää sen käyttöikää ja rikkoa sen komponentteja.

Erilaiset mainostentorjuntaohjelmat ja virustutkat ottavat nykyään entistä useammin huomioon kryptokavallukset. Peruskäyttäjä voikin suojautua suurimmalta osalta kryptokavalluksia pitämällä virustentorjuntansa ajan tasalla ja asentamalla selaimeensa jonkin mainoksia torjuvan ohjelman, kuten uBlock Originin.

CoinHive on yksi suosituimmista kryptokavaltajien käyttämistä sovelluksista, vaikka se luotiinkin alunperin puhtaista motiiveista.

Googlen tietoturvapomo: Älä kehuskele bitcoineilla!

Googlen Gmail-sähköpostin ja muiden Googlen palveluiden turvallisuuden kehittämisestä vastaava Mark Risher varoittaa ihmisiä rehvastelemasta bitcoin-omaisuudellaan Internetissä. Risherin mukaan hakkerit ja huijarit saattavat kohdistaa toimintansa kehen tahansa riippumatta siitä, mikä heidän näennäinen arvonsa on.

“Hakkerit saattavat esimerkiksi käyttää vähemmän arvokkaita kohteita päästäkseen iskemään merkittävimpien kohteiden, kuten vaikka poliitikkojen, kimppuun. Tai hakkeri on vain saattanut löytää uhrinsa lähettämän Bitcoin-viestin joltain julkiselta viestialustalta,” Risher kertoo.

Risherin mukaan kryptovaluuttalompakoihin kohdistuvat hyökkäykset ovat olleet kasvussa. Hänen mukaansa monet näistä hyökkäyksistä voidaan jäljittää suoraan esimerkiksi julkiselle alustalle lähetettyyn viestiin, jonka avulla hakkerit ovat sitten yrittäneet päästä käsiksi käyttäjän kryptovaluuttoihin.

Risher suositteleekin, että kryptovaluuttakäyttäjät eivät rehvastelisi omaisuudellaan tai bitcoineilla tekemillään voittovaroilla. Jo pelkkä netissä kehuskelu voi tehdä sinusta kohteen hyökkäyksille, jotka olisit voinut välttää yksinkertaisesti vaikenemalla omaisuudestasi. Sama koskee hakkereiden lisäksi myös perinteisempiä huijareita.

Hakkerit keräävät netistä tietoja hyvistä kohteista, minkä jälkeen he yrittävät murtaa tämän salasanan. (KUVA: Santeri Viinamäki)

Bitcoin korvaa pankkien puutetta Palestiinassa

Gazan ja Länsirannan palestiinalaisalueella kasvava joukko ihmisiä ovat ryhtyneet tarjoamaan alueen asukkaille Bitcoin-palveluja. Monien palestiinalaisten yhteydet laajempaan taloudelliseen maailmaan ovat varsin rajattuja sekä alueen puutteellisen infrastruktuurin että asukkaiden köyhyyden vuoksi.

“Bitcoin on palestiinalaisten käyttäjien mielestä halvempi, turvallisempi ja nopeampi kuin perinteiset rahansiirrot. Palestiinalaisten pankkien kanssa mikään ei toimi. Bitcoinit ovat vaihtoehto pankeille,” erästä Gazan epävirallisista bitcoin-vaihtopalveluista pyörittävä Mohammed kertoi CoinDeskille.

Edellisen 4 vuoden aikana Mohammed on auttanut noin 50 palestiinalaista perhettä ostamaan keskimäärin 500 dollarin edestä bitcoineja joka kuukausi. Bitcoineja käytetään tekemään ostoksia Internetistä tai siirtämään rahaa ulkomailla asuville sukulaisille tai muille kontakteille.

Yksi Bitcoinin etu muihin raha- ja maksujärjestelmiin on sen sensuroimattomuus. Mikään valtio, finanssi-instituutio tai vastaava ei voi rajoittaa bitcoinien siirtoa esimerkiksi poliittisten tai taloudellisten intressien vuoksi. Bitcoinilla onkin ollut tapana kasvattaa suosiotaan tilanteissa, joissa epäluottamus virallisia instituutioita kohtaan on vähäinen.

Poliittinen tilanne Lähi-Idässä on riistänyt monilta palestiinalaisilta mahdollisuudet järkeviin pankkipalveluihin, mutta nyt Bitcoin on kasvamassa korjaamaan tätä ongelmaa. (KUVA: Marius Arnesen)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voit lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].