Viikkokatsaus 4/2015: Coinbaselle 75 miljoonan dollarin rahoitus

Kuluneella viikolla Bitcoin-aiheissa uutisissa oli mm. Coinbasen rahoituskierros ja pörssi, Bill Gatesin kommentit ja Winklevossin veljekset. Viime viikon katsaus löytyy täältä.

Henri Heinosen kurssiraportin voi lukea täältä.

Viikon kysymyksenä veikkailtiin Onko Mt. Goxin Mark Karpeles Silk Roadin todellinen perustaja. Suurin osa (46%) ei osannut sanoa, ja loppujen äänet jakautuvat tasan kyllä ja ei äänien kesken.

Nyt kun kurssi on heilunut voimakkaasti alas ja ylös, kysymme “Onko bitcoinin kurssilaskun käännekohta saavutettu?”. Siihen voi vastata sivuston oikeasta reunasta.

Helsingin Sanomissa julkaistiin artikkeli Bitcoinista otsikolla “Bitcoin valloittaa pientä Kemiönsaarta – konkurssiin mennyt valssaamo tuottaa nyt virtuaalirahaa“.

Coinbase sai merkittävän rahoituksen

Vaikka bitcoinin hinta on ollut pidemmän aikaa laskusuuntainen, sijoittajien kiinnostus ei ole romahtanut. Maksunvälittäjä Coinbase julkisti tällä viikolla investointiuutispommin ja kertoi keränneensä hurjat 75 miljoonaa dollaria viimeisimmällä rahoituskierroksellaan.

Vaikka rahoitussumma onkin tähän mennessä Bitcoin-yritysten keräämistä suurin, ovat monet nimekkäät henkilöt ja tahot rahoituksen antajina ehkä vielä oleellisempia. Sijoittajiksi lähtivät muun muassa New Yorkin pörssi, Espanjan toiseksi suurin pankki BBVA ja Citigroupin entinen toimitusjohtaja Vikram Pandit. Se kertoo, että Bitcoin nähdään vakavasti otettavana tekijänä tulevaisuudessa myös niiden joukossa, jotka ovat tehneet pitkää uraa perinteisessä finanssimaailmassa.

Muutama päivä uutisen jälkeen Coinbase julkaisi uuden Bitcoin-pörssin, joka toimii lisensoituna 25 Yhdysvaltain osavaltiossa. Monet spekuloivat yrityksen julkaisevan jopa ETF-rahaston, sillä World Street Journalin uutisessa painotettiin nimenomaan lisensointia ja yritys avasi uutta palvelua To the moon -sloganilla hypettävän nettisivuston vuorokautta ennen julkistusta. Luultavasti mm. rahastohuhujen takia Bitcoinin kurssi koki vuorokaudessa yli 20% nousun, ja julkistuksen jälkeen se laski takaisin.

Winklevossit avaavat Bitcoin-pörssin

Winklevossin veljekset ovat avaamassa Bitcoin-pörssi Geminiä, joka tulee tähtäämään mahdollisimman täydelliseen sääntelyn noudattamiseen ja luotettavuuteen. He ovat myös tehneet sopimuksen newyorkilaisen pankin kanssa, jonka ansiosta he mainostavat amerikkalaisille asiakkailleen, että “rahasi eivät koskaan poistu maasta”. Yhteistyö kotimaisen pankin kanssa tarkoittaa, että asiakkaiden rahat ovat vakuutettuja ja yhtä turvassa kuin ne olisivat tavallisen pankin tilillä.

Valitettavasti Coinbase kerkesi ensimmäisenä julkaisemaan oman pörssinsä, mutta Gemini avautunee yleisölle vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana, kunhan neuvottelut New Yorkin finanssisääntelyelimen ylitarkastaja Benjamin Lawskyn kanssa saadaan onnistuneesti loppuun. Winklevossit ovat myös yrittäneet saada ETF-rahastoaan hyväksyttyä jo vuodesta 2013 saakka, ja viimeisimpien tietojen mukaan asia etenee.

Winklevossit ETF-konferenssissa puhumassa Gemini-pörssistään ja ETF-rahastostaan (lähde)

Bill Gates puhui Bitcoinista

Bill Gates kävi Jimmy Fallonin talk show’ssa ja kertoi pitävänsä erittäin tärkeänä asiana tulevaisuuden kannalta sitä, että kehitysmaiden asukkaat pääsevät pankkipalveluihin käsiksi mobiilimaksamisen myötä. Hän ei usko perinteisten pankkijärjestelmien toimivan vastauksena siellä. Bitcoinia hän ei Fallonin show’ssa maininnut, mutta toisessa haastattelussa tällä viikolla häneltä kysyttiin siitä. Gates kertoi, ettei pidä Bitcoinia yksinään riittävänä ratkaisemaan rahaan liittyviä haasteita, vaan sen tuomien vallankumouksellisten ominaisuuksien päälle täytyy rakentaa jotain muuta.

Bill Gates Jimmy Fallonin talk show’ssa (lähde)

BitFury ostaa jäähdysjärjestelmien valmistajan

Louhintalaitteistoja valmistava BitFury on tehnyt alustavan sopimuksen jäähdytysjärjestelmäfirman Allied Controlin ostamisesta. Toteutuessaan yrityskauppa toisi BitFurylle kokeneen tiimin ja innovatiivista teknologiaa, mikä antaisi sille hyvän aseman markkinoilla. BitFury hakee kaupalla nopeutta, tehokkuutta ja skaalautuvuutta, sekä samalla mahdollisuutta päästä uusille markkinoille ja irtaantua riippuvuudesta jäähdytysvalmistajiin.

Ingenico tuo Bitcoinin kauppojen kassoille

Ranskalainen maksupäätevalmistaja Ingenico Group aikoo integroida bitcoin-maksamisen seuraavan sukupolven laitteisiinsa. Bitcoin-integraatio toteutetaan yhteistyössä Paymiumin kanssa.

Ingenico toimii 125 maassa ja sillä on niissä yli 22 miljoonaa maksupäätettä, ja laitteita on käytössä myös suomalaisissa liikkeeissä. Vanhoissa malleissa bitcoin ei tule ilmeisesti toimimaan, mutta kunhan niitä vähitellen päivitetään uudempiin, pääsee miljoonissa kivijalkakaupoissa käyttämään bitcoineja.

Paymium integroi Bitcoin-maksut maksulaitteeseensa (lähde)

Braintree integroi Bitcoin-maksut kauppiailleen

PayPalin tytäryhtiö Braintree on vihdoinkin integroinut Bitcoin-maksut alustaansa. Coinbasen kanssa yhteistyössä tehty integraatio on ollut tekeillä jo syksystä lähtien, ja nyt kaikki Braintreeta käyttävät yhdysvaltalaiset kauppiaat voivat hyväksyä Bitcoin-maksuja. Käytännössä tämä ei siis ole mikään iso askel, mutta onpahan kuitenkin edistystä kohti laajempaa bitcoinien hyväksyntää. Braintreen asiakkaita ovat muun muassa Uber ja AirBnB.

EgoPay myönsi joutuneensa hakkeroiduksi

Viime viikon katsauksessa uutisoidut maksunvälittäjä EgoPayn ongelmat ovat osoittautuneet todeksi. Palvelu kertoi joutuneensa hakkeroinnin kohteeksi, jossa varoja menetettiin 1,1 miljoonan dollarin verran. Yrityksen toimitusjohtaja Tadas Kasputis erosi tehtävästään, ja yritys kertoi ottavansa täyden vastuun tapahtuneesta. Yritys pahoitteli huonosti toteutettua viestintää asiaan liittyen, mutta yrityksen asiakkaat kertovat, että kaikkiin tiedusteluihin ei ole vieläkään vastattu. Tekoa epäillään yrityksen työntekijän tekemäksi.

Lighthouse joukkorahoittaa hajautetusti

Hajautetun joukkorahoituksen mahdollistava Lighthouse on nyt vihdoin avattu kaikkien käyttöön, tosin vasta beta-versiona. Projekti lähti alunperin liikkeelle kun Mike Hearn kyllästyi Bitcoin-kehityksen huonoon rahoitukseen ja halusi rakentaa työkalun parantamaan tilannetta.

Hearn korostaa, että Lighthouse ei ole varsinaisesti mikään “hajautettu Kickstarter Bitcoin-kehittäjille”, vaan se on työkalu bitcoinien käyttöön minkä tahansa useita ihmisiä tarvitsevan projektin rahoittamiseksi. Sitä voi käyttää vaikkapa kaveriporukan yhteisen illanvieton kustannusten keräämiseen. Esimerkiksi, Kickstarterille ominaista projektien mainostamista työkalu ei tarjoa. Hearn näyttää oman firmansa Vinumerisin ylläpitämällä kryptoprojektisivulla esimerkkiä siitä, kuinka projektia voisi mainostaa.

Silk Road -oikeudenkäynti etenee

Aiemmin Silk Road -oikeudenkäynnin aikana Ross Ulbrichtin puolustus sai luotua kuvan, jossa Ulbricht olisi vain perustanut Silk Roadin ja sen jälkeen jättäytynyt pois toiminnasta. Viime viikolla asiat kääntyivät kuitenkin toiseen suuntaan, kun syyttäjä toi todisteiksi muun muassa chat-logeja ja päiväkirjamerkintöjä Ulbrichtin omalta tietokoneelta. Chateista kävi esimerkiksi ilmi, että hän myönsi valehdelleensa ystävilleen Silk Roadin myymisestä.

Ulbrichtin epäonneksi hänen tietoturvansa oli surkealla tasolla, ja koneelta löytyi valtava määrä sivustoa koskevia tiedostoja mm. sivuston kirjanpito ja Ulbrichtin keräämiä työntekijöiden ajokortteja. Näin tutkijat saivat lähes koko tiimin kiinni helposti. Toisen viikon paljastusten perusteella Ulbricht vaikuttaa olleen hyvin kunnianhimoinen, mutta ohjelmointi- ja tietoturva-asioissa täysi aloittelija, mikä kostautui projektin edetessä lukuisina kohtalokkaina virheinä. Teknisen puolen toteutuksessa Ulbrichtia olikin auttamassa koodari “Variety Jones”, jonka henkilöllisyys ei ole selvinnyt.

Toisessa Silk Roadiin liittyvässä oikeudenkäynnissä Robert “BTCKing” Faiella sai neljän vuoden vankeustuomion lisensoimattoman maksunvälityspalvelun pyörittämisestä, missä hän treidasi bitcoineja Silk Roadin käyttäjille. Häntä auttanut Charlie Shrem sai kahden vuoden vankeustuomion viime vuoden lopulla.

Bitcoin Magazine tekee paluun

Legendaarinen Bitcoin-lehti ja -uutissivusto Bitcoin Magazine on ostettu BTC Media LLC toimesta. Talousvaikeuksissa pyörinyt sivusto oli yksi ensimmäisiä Bitcoin-uutissivustoja. Kryptovaluuttanero Vitalik Buterin ja Mihai Alisie julkaisivat ensimmäisen fyysisen lehden jo vuonna 2012, mutta jakelu jouduttiin lopettaman viime vuonna. Nyt Bitcoin Magazine aloittaa toimintansa uudelleen uudella porukalla, ja tähtäimessä on nousta takaisin merkittävämmäksi Bitcoin-uutissivustoksi.


Bitcoin Magazinen ensimmäinen painos vuodelta 2012