Viikkokatsaus 43/2017: Bitcoin jakautuu jälleen, ja tekee uusia kurssiennätyksiä

Bitcoinia voidaan kutsua yhdeksi maailman merkittävimmistä innovaatioista tällä hetkellä ja näyttäisi sitlä, että muiden suurten mullistuksien lailla myös Bitcoin on altis jakautumiselle. Eri toimijat haluaisivat kehittää bitcoinia eri suuntiin, ja Bitcoin Goldin tapauksessa tarkoitus on luoda vaihtoehto Bitcoinin ASIC-louhinnalle. Bitcoin Goldin ainoa muutos suhteessa Bitcoiniin on nimittäin toinen louhinta-algoritmi, joka suosii näytönohjaimia.

Tämä Bitcoinin lohkoketjun kopioiva vaihtoehtoinen krypto on toinen merkittävä kerta, kun Bitcoinin lohkoketju on “halkaistu” ja sen pohjalta luotu uusi, Bitcoinin kanssa kilpaileva digivaluuttaprotokolla. Edellisen kerran vastaava jakautuminen tapahtui kesällä, jolloin julkaistiin Bitcoinin koodiin ja lohkoketjuun perustuva Bitcoin Cash. Seuraavan kerran Bitcoinin lohkoketju saatetaan halkaista jo muutamien kuukausien päästä, kun uusi ristiriitaisia tunteita herättävää SegWit2X-päivitystä käyttävän krypton julkaisupäivä lähestyy.

Mitä tämä kaikki on? Kaaostahan se on. Mutta suunniteltua kaaosta. Bitcoin rakennettiin alusta asti avoimelle koodille. Avoimen koodin ajatuksena on, että kuka tahansa saa halutessaan tehdä parannuksia koodiin. Bitcoin kannustaa kilpailevien kryptovaluuttojen luomiseen, sillä valuuttakilpailulla digitaalinen talous voi kehittyä kohti parasta mahdollista, kun uusia ominaisuuksia ja käyttötapoja testataan käytännössä.

Toistaiseksi mikään näistä kilpailevista digivaluutoista ei ole voinut tarjota sellaisia olennaisia parannuksia, joita Bitcoinista ei löydy, mutta aika näyttää. Jos ei muuta, niin Bitcoiniin pohjautuvat vaihtoehtokolikot vähintään osoittavat, että kryptovaluuttayhteisöstä löytyy innovaatiota!

Muissa uutisissa perehdymme globaalin sääntelyn kehitykseen, Bitcoinin asemaan teknologialla miljoonansa tienanneiden yrittäjien silmissä, ja toteamme jälleen kerran sen faktan, että digivaluutat eivät luo uudenlaista rikollisuutta.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoin Gold syntyi Bitcoinista kuin Eeva Aatamin kylkiluusta. (KUVA: Shutterstock)

Bitcoin Gold aiheutti heiluntaa kursseissa

Bitcoinin kurssi on ollut viime viikolla varsin vaihteleva ja mäkinen. Kurssi nousi viime viikon lopussa kaikkien aikojen ennätyksiin rikkoen 6 000 dollarin rajan. Sittemmin kurssi lähti laskuun, käyden kuluneen viikon puolivälissä jopa 5 500 dollarin kieppeillä. Lasku kuitenkin pysähtyi ja kurssi alkoi näyttää loppuviikosta toipumisen merkkejä, nousten kurssiennätystä edeltäneisiin hintoihinsa. Kurssi lähti sunnuntaina taas uuteen nousuun, ylittäen 6 300 dollarin eli 5 400 euron lukemat tehden samalla jälleen uuden kurssiennätyksen. Kirjoitushetkellä arvo on 6 150 dollarin tuntumassa.

Sinällään tällaisessa liikehdinnässä ei ole bitcoinin suhteen mitään uutta. Bitcoin on historiallisesti kasvanut aaltoliikkeellä, jossa uusia ennätyksiä seuraavat myynnit ja voittojen kotouttamiset sekä niiden laskema hinta. Laskenut hinta puolestaan saa ostajat liikkeelle, minkä jälkeen kurssi on yleensä noussut korkeammalle kuin aikaisemmat ennätykset.

Kurssin volatiliteetin pääsyyksi on arvioitu viime viikolla tapahtunutta Bitcoin Gold -haarautumista. Uuden vaihtoehtoisen kryptorahan luominen Bitcoinin pohjalta on saanut spekuloijat epävarmoiksi ja odottavaisiksi, mikä heijastui myös markkinoille.

Bitcoin Gold syntyi Bitcoinin pohjalta

Joukko kehittäjiä julkaisi viime tiistaina oman Bitcoinin lohkoketjuun perustuvan vaihtoehtoisen digirahansa, Bitcoin Goldin. Bitcoin Gold on niin sanottu hard fork -päivitys, eli Bitcoin Goldin perusprotokollat poikkeavat Bitcoinista niin paljon, että se ei ole enää yhteensopiva Bitcoinin kanssa.

Bitcoin Goldin suurin ero Bitcoiniin nähden on sen tavassa suhtautua louhimiseen. Bitcoin-louhiminen on kasvanut valtavaksi teollisuudeksi ja keskittynyt suurten louhintapoolien ja yrityksien käsiin. Bitcoin Gold pyrkii ratkaisemaan tämän ongelman muuttamalla louhinta-algoritmia sellaiseksi, että louhintaa ei voi enää tehdä ASIC-laitteistolla. Bitcoin Goldin kehittäjät uskovat, että muuttamalla algoritmia voidaan louhintaa hajauttaa nykyisestä.

Koska Bitcoin Gold on hard fork -kopio Bitcoinista, se käyttää koko Bitcoinin aikaisempaa lohkoketjua. Tämä tarkoittaa, että kaikilla, joilla oli bitcoineja jakautumisen aikaan 24. lokakuuta, on vastaava määrä Bitcoin Goldeja. Bitcoin Gold -kolikoita ei ole kuitenkaan vielä mahdollista käyttää, sillä Bitcoin Goldin kehittäjät aikovat julkaista toimivat ohjelmat vasta myöhemmin. Toimivien ohjelmien puute tarkoittaa sitä, että Bitcoin Goldia tukee harva palvelu ja pörssien tämänhetkiset vaihtohinnat perustuvat futuureihin. Bittiraha.fi:n sijaispalvelu Coinmotion on julkaissut oman tiedotteensa koskien Bitcoin Goldia.

Bitcoin Goldilla on tällä hetkellä varsin pieni kannatus Bitcoin-käyttäjien keskuudessa. Ylivoimaisesti suurin osa Bitcoin-yhteisöstä kannattaa nykyistä SegWit-skaalautuvaa Bitcoinia tai suunniteltua SWX2-päivitystä, joka olisi jälleen yksi hard fork -kopio Bitcoinin lohkoketjusta. Näyttää siis epätodennäköiseltä, että Bitcoin Gold tulisi ottamaan “varsinaisen Bitcoinin” paikan.

Bitcoin-louhiminen on tällä hetkellä keskittynyt isoihin louhintakeskuksiin, minkä Bitcoin Gold pyrkii muuttamaan. (KUVA: Bitcoin.com)

Bitcoin aiheuttaa vähäisiä riskejä

Yhdistyneiden kuningaskuntien valtiovarainministeriö on julkaissut uuden tulevaa toimintapolitiikkaa käsittelevän dokumentin, jossa se ottaa kantaa Bitcoinin ja muiden sen kaltaisten kryptovaluuttojen mahdollisiin vaaroihin. Dokumentin mukaan kryptovaluutat aiheuttavat vähäisiä riskejä esimerkiksi rahanpesun ja terrorismin suhteen.

Valtiovarainministeriön dokumentin mukaan on kuitenkin huomioitava, että kun kryptovaluutat yleistyvät ja niiden ostovoima kasvaa, niistä tulee houkuttelevampia vaihtoehtoja myös rikollisille. Dokumentti uskoo, että laajempi laillinen käyttö saattaa näkyä myös laajempana käyttönä rahanpesussa. Toistaiseksi valtiovarainministeriö ei ole havainnut yhtäkään kryptovaluuttoihin liittyvää rahanpesutapausta.

Terrorismin suhteen valtiovarainministeriö puolestaan uskoo, että kasvava kryptorahojen käyttö ei tule merkittävästi lisäämään kryptovaluuttojen käyttöä terrorismin rahoittamisessa. Kanta on vastaava kuin aikaisemmassa valtiovarainministeriön tutkimuksessa, jossa huomioitiin, että lohkoketjun avoimuus ja kryptovaluuttojen käyttöön tarvittava tekninen ymmärrys tekevät bitcoinista huonon välineen laittoman toiminnan rahoittamiseksi.

Iso-Britannian valtiovarainministeriö vahvistaa jo toistamiseen, että ainakaan Bitcoinista ei pidä huolestua taistelussa terrorismia vastaan. (KUVA: Alex Licea)

Tekniikkapohatat: Bitcoin jopa kultaa parempaa

PayPalin perustajan ja miljardöörisijoittajan, Peter Theilin, mukaan Bitcoinilla on tiedossaan kultainen tulevaisuus, vaikka siitä ei koskaan tulisi laajasti käytettyä maksuvälinettä. Theilin mukaan Bitcoin voisi toimia kullan kaltaisena turvasatamana ja reservivaluuttana.

“Monet aliarvioivat bitcoinin potentiaalia, koska he eivät ymmärrä sitä. Bitcoin on kuin reservivaluutta tai kulta — se on tapa säilöä arvoa. Sillä ei ole pakko hoitaa maksuja. Vaikka bitcoinista tulisi vain kyberversio kullasta, sillä on silti paljon potentiaalia jäljellä”, Thiel kommentoi CNBC:llä.

Apple Computersin perustajiin kuuluva Steve Wozniak puolestaan pitää Bitcoinia vielä parempana kuin kulta tai etenkään Yhdysvaltain dollarit. Wozniakin mukaan dollarit ovat “puijausta”, koska pankki voi milloin tahansa painaa niitä lisää. Wozniak myös uskoo, että bitcoin on pitkällä tähtäimellä jopa vakaampaa kuin kulta.

“Bitcoineja tulee olemaan vain tietty määrä. Kultaa louhitaan enemmän ja enemmän. Ehkä maailmassa on rajallinen määrä kultaa, mutta ehkä me vain keksimme jatkuvasti uusia ja tehokkaampia keinoja löytää sitä. Bitcoin on jopa tasaisempaa kuin kulta, koska se perustuu matematiikkaan ja kukaan ei voi muuttaa matematiikkaa”, Wozniak kertoi CNBC:lle.

PayPalin ja Applen perustajien mielestä Bitcoin voi olla jopa parempaa kuin kulta. (KUVA: Coindesk)

Putin antanut kryptovaluuttaan liittyviä määräyksiä

Venäjän parlamentti on julkaissut uusia presidentti Vladimir Putinin hallitukselle antamia määräyksiä koskien Bitcoinien ja kryptovaluuttojen sääntelyä ja kohtelua. Venäjä on aikaisemmin kertonut julkaisevansa tietoja sääntelystä lokakuussa, joten Putinin julkaisemat määräykset tulevat ajallaan.

Putinin määräyksien mukaan Venäjä säätää lakeja ja käytäntöjä, joita ICO-rahoittamista käyttävät yritykset joutuvat noudattamaan. Lisäksi Putin velvoitti hallituksen luomaan sääntelyä, jonka avulla kryptovaluuttojen louhijat voivat rekisteröityä valtiolle ja maksaa veroja louhintatuloistaan.

Vaikka Venäjän poliitikot ovat vihjailleet jopa Bitcoin-maksamisen kieltämistä maassa, ei mikään Putinin määräyksissä näyttäisi viittaavan tähän. Putinin mandatoima ohjeistus kuitenkin korostaa ruplan asemaa ainoana valtiollisesti hyväksyttävänä virallisena valuuttana.

Pelkästään kryptovaluuttojen käyttämistä koskevan sääntelyn lisäksi Putin mandatoi lainsäätäjät luomaan tarvittavat lailliset käytännöt uuden “yhtenäisen maksualueen luomiseksi” Euraasian talousalueelle. Mandaatin mukaan tämä alue toteutettaisiin käyttämällä lohkoketjuteknologiaa ja digivaluuttoja.

Putin ohjaa maansa lohkoketjupolitiikkaa rautaisella otteella. (KUVA: Reuters)

Singapore ei aio reguloida Bitcoinia

Samaan aikaan kun Bitcoin-regulaatio muuttuu yhä ajankohtaisemmaksi ympäri maailmaa, Singaporen kaupunkivaltio on ottanut kokonaan toisenlaisen lähestymistavan asiaan. Singaporen keskuspankki on ilmoittanut, että se ei aio säännellä Bitcoinia mitenkään.

“En näe mitään syytä ryhtyä sääntelemään kryptovaluuttoja. Keskuspankkien pitäisi tutkia, millaista toimintaa kryptovaluuttoihin liittyy ja millaisia oikeita riskejä ne aiheuttavat, ja sen jälkeen vasta miettiä seuraavia askelia”, keskuspankin toiminnanjohtaja Ravi Menon sanoi.

Singapore ei tule edellyttämään lisenssejä maan kryptovaluuttapörsseiltä eikä se tule asettamaan kieltoja tai ehtoja esimerkiksi ICO-sijoittamiselle. Vapaasta suhtautumisesta huolimatta keskuspankki on painottanut, että kryptovaluuttojen käyttäminen rikollisuuteen on edelleen rangaistavaa. Lisäksi Bitcoinin ja kryptovaluuttojen parissa työskentelevien yritysten ja toimijoiden on noudatettava Singaporen muita lakeja.

Sen lisäksi, että keskuspankki ilmoitti aikeistaan jättää Bitcoinin ilman erillistä valvontaa tai sääntelyä, uutisoi se myös finanssiteknologiaan liittyvästä yhteistyöstä Hong Kongin keskuspankin kanssa. Projektin tarkoituksena on tehdä tiedon jakamisesta keskuspankkien välillä hyvin helppoa, mutta suurempia yksityiskohtia ei vielä ilmoitettu.

Singaporen uusi Ei sääntöjä -politiikka ja sen fintech-yhteistyö Hong Kongin keskuspankin kanssa tuovat todennäköisesti maahan suuria määriä uusia yrittäjiä ja innovaattoreita. Singapore voi koostaan huolimatta olla seuraava Aasian tiikeri.

Singapore on taloudellisesti maailman vapaimpia valtioita, ja sen keskuspankki tahtoo ulottaa tämän vapauden myös digivaluuttoihin. (KUVA: Merilion444)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].