Viikkokatsaus 44/2014: Suomalaista katuvaatetusta bitcoineilla

Tällä viikolla Bitcoin-aiheisissa uutisissa on mm. suomalaisesta katuvaatemerkistä ja yli 6 miljoonan euron arvoisesta Bitcoin-huutokaupasta. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Henri Heinosen viimeisimmän bitcoinin kurssista raportoivan artikkelin voi lukea täältä.

Suomalaista katuvaatetusta bitcoineilla

Ekologisuuteen ja eettisyyteen panostava RCM CLOTHING -vaatemerkki hyväksyy bitcoineja verkkokaupassaan. Kaikki vaatemerkin vaatteet valmistetaan hampusta ja luomupuuvillasta, ja valmistuksessa panostetaan tuotanto-olosuhteisiin. Yritys tukee myös lasten ja nuorten koulutusta ja kulttuuri- ja harrastustoimintaa Ugandassa.

Suomalaista katuvaatetusta saa bitcoineilla (lähde)

Bitcoinien hyväksyminen maailmalla

Australialaisessa pikkukaupungissa, Launcestonissa, on suuria suunnitelmia Bitcoin-talouden edistämiseksi. Tarkoituksena on saada koko paikallinen elinkeinoelämä hyväksymään bitcoineja niin, että niitä ei tarvitsisi vaihtaa välillä Australian dollareiksi. Muutama kaupunginvaltuuston jäsen on myös ilmaissut kannatuksensa sille, että asukkaat voisivat maksaa veronsa bitcoineilla.

Launcestonia viedään Bitcoin-kaupungiksi (lähde)

Malesiassa toimiva mobiilitaksisovellus TaxiMonger on ottanut käyttöön bitcoinit yhtenä maksuvaihtoehtona. Sovellus kattaa tällä hetkellä 1400 taksia kolmessa eri kaupungissa.

Floridan Tampassa sijaitseva strip tease -klubi 2001 Odyssey on alkanut hyväksymään bitcoineja. Yhteistyössä BitPayn kanssa toteutettu järjestelmä vaihtaa kryptovaluutan suoraan dollariseteleiksi, jotka satavat lavalla olevan tanssijan päälle. Laite toimii myös etänä, jolloin esitystä netin kautta seuraavat voivat käyttää sitä. Bitcoin on luonteva maksuväline klubille, koska asiakkaat arvostavat sitä, että he voivat maksaa suhteellisen anonyymisti eikä rahankäyttö näy esimerkiksi luottokorttilaskulla.

Strip tease -klubi 2001 Odyssey hyväksyy bitcoineja (lähde)

Tutkimustietoa Bitcoinin käytöstä

Viikolla julkaistiin kahden mielenkiintoisen Bitcoinia koskettavan kyselyn tulokset.

Accenturen tekemästä digitaalisia maksuja tutkineesta kyselystä selvisi, että nettisukupolvi ja varakkaat ovat suurimpia Bitcoinin käyttäjiä. 4000 vastaajasta 8% oli käyttänyt bitcoinia. Vastaajien mukaan Bitcoinin suurin hyöty on yksityisyyden turvaaminen. Myös edullisuus ja hajautettu toimintaperiaate nousivat tärkeiksi ominaisuuksiksi. Suurimmat kompastuskivet Bitcoinin käyttöön olivat tiedonpuute ja näkemys siitä, että Bitcoinista ei ole hyötyä suhteessa muihin maksutapoihin. Tutkimuksen tulokset ovat kokonaisuudessaan nähtävissä täällä.

Software Advice selvitti pienten ja keskisuurten yritysten ja kuluttajien digitaalisten maksutapojen ja valuuttojen käyttöaikeita. Kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista yrityksistä ei kokenut olevansa valmiita digitaalisten valuuttojen käyttöönottoon, mutta puolet vastanneista yrityksistä ei kokenut olevansa valmiita edes digitaalisten maksutapojen vastaanottamiseen. 58 % yrityksistä olivat epävarmoja siitä, että käytössä olevat kirjanpito-ohjelmat toimisivat digitaalisten valuuttojen kanssa. Kaksi kolmasosaa kuluttajista ei ollut aikeissa käyttää digitaalisia valuuttoja. 

BitPayn ja Vaurumin neuvonantajaksi rahoitusalan asiantuntija

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan elimen, US Securities and Exchange Commissionin, entinen puheenjohtaja Arthur Levitt on ryhtynyt sekä BitPayn että Vaurumin neuvonantajaksi. BitPay mm. tarjoaa Bitcoin-maksupalvelua ja kehittää uutta hajautettua Foxtrot-nimistä internet-protokollaa ja Vaurum tarjoaa sijoittajille suunnattuja Bitcoin-palveluita. Levittin asiantuntijuutta tarvitaan rahoitusalan sääntelyn ymmärtämiseen. Levitt näkee nuoren, innokkaan ja innovaativisen Bitcoin-alan kiinnostavana, ja alan tulisi panostaa erityisesti tietouden levittämiseen, mitä auttaa mm. kehittyneemmät toimintamallit ja sääntelyn ymmärtäminen.

Levittiin vetosi Bitcoin-yritysten nuorekkuus ja innovatiivisuus (lähde)

Rahoitusalan sääntelyn ymmärtäminen on erityisen tärkeää Yhdysvalloissa tällä hetkellä. New Yorkissa tekeillä olevan BitLisencen lisäksi Yhdysvaltain finanssivalvonta FinCEN on päättänyt, että Bitcoin-maksunvälittäjät ja -vaihdanta-alustat joutuvat rekisteröitymään maksunvälittäjiksi, vaikka ne eivät itse ole osallisia käyttäjien välisessä vaihdannassa. Myös pelkkiä kryptovaluuttoja käsittelevät palvelut saattavat joutua rekisteröitymään. 

Bitcoin Foundationin johtaja vaihtui

Jon Matonis on jättänyt Bitcoin Foundationin johtajan tehtävät.

Bitcoin Foundation on erityisesti Yhdysvalloissa vaikuttava säätiö, joka haluaa tukea Bitcoinin kehitystä ja joka on saanut välillä kritiikkiä tavastaan toimia. Yhdeksi syyksi Matoniksen eroon onkin veikattu hänen eroavaa mielipidettä keskitetyn Windhover-identitettijärjestelmän tarpeellisuudesta. Matonis aikoo erota myös säätiön hallituksesta tämän vuoden lopussa ja keskittyy kaupallisiin Bitcoin-projekteihin.

Bitcoin Foundationin uudeksi johtajaksi nousi Patrick Murck, joka haluaa ensitöikseen parantaa yhteistyötä ja viestintää Bitcoin-yhteisön kanssa ja parantaa säätiön liiketoimintamallia, jotta säätiön rahoitus saadaan vakaalle pohjalle.

Patrick Murck on uusi Bitcoin Foundationin johtaja (lähde)

Australiassa kaupataan Silk Road -kauppiaalta takavarikoituja bitcoineja

Australiassa huutokaupataan huumekauppiaalta takavarikoituja bitcoineja. Silk Road -kauppapaikalla huumeita myyneeltä Richard Pollardilta takavarikoitiin 24 518 bitcoinia (nykyään arvoltaan n. 6,4 miljoonaa euroa) viime vuonna. Bitcoinit huutokaupataan todennäköisesti kuukauden päästä. Tapahtuma tulee varmasti keräämään huomiota Australiassa, ja vielä ei tiedetä kuinka huutokauppa vaikuttaa Bitcoinin kurssiin. Aiemmin tänä vuonna Yhdysvalloissa huutokaupattiin Silk Roadista takavarikoituja bitcoineja (n. 30 000 bitcoinia), jotka osti pääomasijoittaja Tim Draper.

Kraken tähtää kryptovaluuttapankiksi

San Franciscossa majaileva, mutta Euroopan markkinoille tällä hetkellä keskittynyt kryptovaluuttapörssi Kraken on laajentamassa toimintaansa. Se ottaa uudestaan käyttöön Yhdysvaltain dollarit, ja uusina valuuttoina Iso-Britannian punnan ja Japanin jenit.

Merkittävin uutinen on kuitenkin yhteistyössä saksalaisen Fidor-pankin kanssa toteutettava kryptovaluuttapankki. Kraken tuo projektiin teknisen osaamisen, kun taas Fidor keskittyy sääntelyä koskevien asioiden selvittämiseen. Myös muut pääsevät ottamaan osaa, esimerkiksi yleisö pääsee äänestämään pankin nimestä.

Argentiinan pörssissä Bitcoin-tapahtuma

Buenos Airesin pörssi isännöi esitelmiin ja verkostoitumiseen keskittyvää tapaamista tällä viikolla, ja tarkoituksena tuoda Bitcoinista tietoa finanssialan ammattilaisilleArgentiina on yksi lupaavimmista maista bitcoin-talouden kehittymiselle, koska sen talous on ollut pitkään heikossa kunnossa ja asukkaat ovat tottuneet käymään kauppaa epävirallisemmilla markkinoilla. Tapahtumassa puhunut Xapon johtaja Carlos Maslatón kertoikin heidän tilastojensa mukaan Argentiinan olevan yliedustettuna bitcoin-käyttäjissä suhteutettuna maan asukaslukuun. Nyt myös perinteinen pankkimaailma on huomioinut Bitcoinin varteenotettavana vaihtoehtona.