Viikkokatsaus 48/2018: Bitcoineja saa nyt halvemmalla kuin aikoihin

Jos viime vuoden loppupuolella tuntui siltä, että bitcoin on aivan liian kallis, että sitä voisi ostaa, niin nyt tilanne on päinvastainen. Kurssi on matalimmillaan yli vuoteen, mikä tarkoittaa monille kiinnostuneille hyviä ostopaikkoja. Kaikella todennäköisyydellä kurssi ei pysy näin matalalla, ainakaan mikäli kurssiliikkeet noudattavat yhtään vastaavanlaista liikettä kuin menneisyydessä.

Tässä viikkokatsauksessa tsekkaamme tietysti tuota kurssilaskua, mutta koska siitä saatte varmasti lukea aivan jokaiselta foorumilta tällä hetkellä, ajattelimme myös tutkia muutamia muita asioita. Kurssilaskusta huolimatta tekninen kehitys kulkee erinomaisesti, minkä lisäksi yhä uudet tahot ovat alkaneet ymmärtää kryptorahan arvon: viimeisimpänä Ohion osavaltio, joka hyväksyy bitcoinit jopa verojen maksamiseksi.

Muissa uutisissa Bitmain, joka näyttäisi koittaneen kähveltää sähköä ja louhintatehoa asiakkailtaan, Salamaverkko sekä tuore tieteellinen tutkimus, joka osoittaa sen, minkä olemme tienneetkin todeksi: Bitcoin on todellakin turvallinen. Tällä hetkellä ei ole mitään, joka voisi tuhota sen. Jos tällainen taho joskus nousisi, pitäisi sen olla vähintään vihamielinen kansallisvaltio.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

               

Yksi bitcoinin kurssilaskun parhaista puolista ovat olleet siitä seuranneet meemit.

Bitcoin laskenut jopa 80% kaikkien aikojen huipusta

Kryptomarkkinoilla viime viikolla alkanut lasku on jatkunut kuluneella viikolla ja bitcoinin kurssi on edelleen verrattain hyvin matala. Kirjoitushetkellä kurssi on hiukan alle 3 700 dollaria. Tämä on ensimmäinen kerta sitten viime syyskuun, kun bitcoinin kurssi on käynyt alle 4 000 dollarissa.

Bitcoin saavutti korkeimman huippunsa koskaan viime joulukuussa, jolloin kurssi liikkui jopa 20 000 dollarissa. Laskua tähän kaikkien aikojen korkeimpaan kurssiin verrattuna on jo yli 80%.

Kuten yleensäkin, myös tällä kertaa bitcoinin kurssilasku näkyy myös laajemmin kryptomarkkinoilla. Kaikki merkittävät kryptovaluutat ovat olleet laskussa. Joidenkin kurssi on laskenut jopa huomattavasti enemmän kuin bitcoinin. Esimerkiksi Monero ja Bitcoin Cash menettivät vuorokauden sisällä 10 prosenttia markkina-arvostaan.

On epävarmaa, miten pitkälle kurssi laskee. Näyttäisi kuitenkin siltä, että myyjien määrä on vähenemään päin. Lohkoketjun perusteella näyttäisi, että suurin osa myyjistä ovat olleet niin sanottuja “heikkoja käsiä”, siinä missä pidemmän tähtäimen sijoittajat ovat edelleen pitäneet bitcoininsa tiukasti käsissään. On epätodennäköistä, että vahvat sijoittajat ryhtyisivät paniikkimyymään bitcoinejaan, minkä vuoksi näyttäisikin todennäköiseltä, että kurssi lähtee nousuun, kunhan viimeisetkin heikot kädet tippuvat markkinoilta.

 

Eräs amerikkalainen ravintola päätti tehdä kurssilaskun kunniaksi Bitcoin-tarjouksen.

Laskeva kurssi on saanut grafiikkapiirivalmistajat ongelmiin

Kryptokurssien lasku on aiheuttanut päänvaivaa myös grafiikkapiirien valmistajille. Sijoitusyhtiö RBC Capital Marketsin uuden muistion mukaan esimerkiksi AMD ja Nvidia tulevat kärsimään kurssilaskusta vielä pitkään.

“Korkeatasoiset kryptolouhintayksiköt olivat tuottavia vielä viime vuosineljänneksellä, mutta tällä hetkellä mikään louhinta ei ole kannattavaa,” RBC:n analyytikko Mitch Steves kertoi.

Viime vuonna kryptovaluuttojen louhinnan räjähdysmäinen kasvu näkyi yllättävänä positiivisena tuloksena näytönohjainvalmistajille. Yleensä näytönohjaimet menevät kaupaksi lähinnä peli- tai videokäyttöön, minkä vuoksi kryptolouhinnasta tuleva kysyntä tulikin pienimuotoisena yllätyksenä näytönohjainvalmistajille. Tämä sai ne myös hankkimaan suuria määriä tuotteitaan varastoon.

Kun kryptovaluuttojen kurssi sitten lähti laskuun, ei piirien ostaminen louhintaa varten ollut enää järkevää. Tämän seurauksena yrityksillä on varastoissaan suuria määriä näytönohjaimia, joita ne eivät saa kaupaksi.

Vaikka louhintalaitteistojen kysyntä onkin laskenut ja louhinnasta tullut kannattamatonta, on Bitcoin-verkon louhintateho pysynyt suurin piirtein ennallaan. Louhijat eivät siis ole laskeneet louhintatehoa lähellekään niin paljoa kuin kurssilaskusta olisi voinut olettaa. Tämän voi selittää ainakin sillä, että suuret louhijatahot uskovat nykyisen kurssitilanteen olevan väliaikainen, eivätkä ne tahdo menettää asemaansa edes kurssilaskun aikana.

Grafiikkapiirit ovat löytäneet louhijoista kokonaan uuden kohderyhmän, mutta laskeva kurssi on saanut valmistajat ongelmiin. (KUVA: AMD)

Bitmainia vastaan nostettu 5 miljoonan kanne

Maailman suurinta louhintayritystä, kiinalaista Bitmainia, vastaan on nostettu 5 miljoonan dollarin kanne Kaliforniassa. Kanteessa Bitmainia syytetään asiakkaidensa louhintalaitteiden käyttämisestä louhimaan Bitmainille itselleen kryptokolikkoja.

“Aikaisemmin Bitmainin ASIC-laitteet toimitettiin asiakkaille asetuksilla, joissa se toimi lähtökohtaisesti virransäästöllä eikä louhinut bitcoineja Bitmainille. Sen jälkeen, kun Bitmain oli noussut yhdeksi johtavista kryptolouhijoista, Bitmain ryhtyi käyttämään asiakkailleen myymiään laitteita louhimaan bitcoineja Bitmainille itselleen,” oikeuden asiakirjoissa kerrotaan.

Kanteen mukaan Bitmain on alkanut toimittaa louhintalaitteistot sellaisina, että ne alkavat louhia täydellä teholla Bitmainille. Asiakas joutuu itse säätämään laitetta, jos hän ei halua, että laite louhii täydellä teholla Bitmainille. Lisäksi Bitmainia syytetään moraalittomista ja epäeettisistä markkinointitavoista.

Bitmainin tapauksesta saattaa tulla pitkä ja vaikea. Tällä hetkellä kanteella on yli 100 000 kantajaa. Oikeus pyrkii kehittämään kriteerit, joiden avulla se voi keskittää oikeustapauksen noin 100 henkilöön.

Bitmain on saanut aikaisemminkin päälleen kyseistä julkisuutta, kuten hyväksikäyttämällä ristiriitaisia tuntemuksia herättänyttä ASICBoostia.

Verojen maksaminen bitcoineilla mahdollista Ohiossa

Ohion osavaltio on antamassa yrityksille mahdollisuuden maksaa verojaan bitcoineilla, kertoo Wall Street Journal. Osavaltio on aikeissa perustaa virallisen nettisivun, jonka kautta yritykset voivat maksaa veronsa suoraan bitcoineilla ja mahdollisesti tulevaisuudessa muillakin kryptoilla. Toistaiseksi verojen maksaminen rajautuu tarkasti yrityksille, eikä Ohio ole ainakaan vielä avaamassa palvelua yksityishenkilöille.

Yhdysvalloissa on aikaisemminkin ollut pyrkimyksiä säätää verot mahdolliseksi maksaa myös kryptovaluutoilla. Tämän vuoden helmikuussa sekä Arizonassa että Vermontissa yritettiin saada aikaiseksi tämän mahdollistavaa lakia, mutta molemmat lakimuutokset kuopattiin poliittisen tuen puuttumisen vuoksi.

Ohion hanke on siinä mielessä erilainen kuin aikaisemmat, että se ei edellytä juridisia muutoksia. Ohion osavaltion varainhoitaja Josh Mandelin mukaan Ohion varainhoito voi ottaa vastaan bitcoineja ilman erillistä juridista hyväksyntää.

Mandelin mukaan Ohion hankkeen tarkoituksena on toimia eräänlaisena “lippuna” kryptovaluuttojen laajemmalle käytölle. Mikäli projekti onnistuu, antanee se lisää puhtia myös muiden osavaltioiden kryptoverotusta koskeville hankkeille.

Ohion tuore hanke saattaa olla merkittävä tekijä yhdysvaltalaiselle Bitcoin-kehitykselle.

Tuore tutkimus: Bitcoin on erittäin turvallinen

Professori Saravanan Vijayakumaran Mumbain Indian Institute of Technologystä on julkaissut uuden tutkimuksen koskien Bitcoinin turvallisuutta. Tutkimuksessa perehdyttiin Bitcoinin turvallisuuteen etenkin kolmen kysymyksen kautta: bitcoinien varastaminen, bitcoin-siirtojen manipulointi ja bitcoin-verkoston häiriöt.

Yksi tutkimuksen päätarkoituksista oli selvittää, onko niin sanottu 51%-hyökkäys mahdollinen Bitcoin-verkkoa vastaan. Tutkimuksen käyttämän määritelmän mukaan 51%-hyökkäys tarkoittaa jonkin tahon kykyä hallita enemmistöä verkoston louhintatehosta, jonka avulla se voi muuttaa siirtohistoriaa ja estää uusien transaktioiden tapahtumisen.

Kuluneen vuoden aikana muutamat pienet kryptovaluutat ovat joutuneet 51%-hyökkäyksien kohteeksi. Professori Vijaykumaranin tutkimuksen mukaan tällainen hyökkäys Bitcoin-verkkoa kohtaan olisi kuitenkin hyvin epätodennäköinen. Hyökkäys edellyttäisi valtavia määriä laskentatehoa, minkä lisäksi siitä seuraisi vain minimaalisia taloudellisia hyötyjä. Hyökkäjä voisi myös ainoastaan poistaa tai lisätä transaktioita, mutta ei varastaa bitcoineja.

Tutkimuksen mukaan Bitcoin onkin käytännössä immuuni ainakin tavanomaisen tahon hyökkäykselle. Sen sijaan teoriassa esimerkiksi vihamielinen valtio voisi aiheuttaa häiriöitä Bitcoin-verkostossa.

“51%-hyökkäys edellyttäisi valtavia resursseja hyvin pienillä tuotoilla, mutta se ei olisi täysin mahdotonta vihamieliselle valtiolle. Kuitenkin ennen kuin tämän tason vastustaja nousee, voidaan Bitcoinia pitää turvallisena,” tutkimuksessa kerrotaan.

                  Bitcoinin turvallisuus on nyt tieteellisesti tutkittu ja se on selkeästi vahva.

Salamaverkko toimii jo nyt mikromaksuissa

Bitcoinin Salamaverkko on toiminut jo vuoden ajan onnistuneesti Lightning Labs -kehittäjä Alex Bosworthin Yalls-blogissa. Bosworthin mukaan blogin myötä on käsitelty jo 20 000 Salamaverkko-siirtoa. Salamaverkko on Bitcoinin päälle rakennettu toinen kerros, jonka avulla suuri osa Bitcoin-siirroista voidaan suorittaa ilman, että se joudutaan kirjaamaan lohkoketjuun. Salamaverkolla on potentiaalia nostaa Bitcoin-verkon nykyistä siirtonopeutta jopa tuhansia kertoja nykyisestä.

Yalls julkaisee blogissaan erilaisia kryptovaluuttaan ja siihen liittyviä aiheita käsitteleviä kirjoituksia. Yhden artikkelin lukeminen maksaa noin sentin, kommentin lähettäminen noin puoli senttiä ja artikkelin julkaiseminen noin 6 senttiä. Artikkelien julkaisijat saavat osuuden artikkelia varten tehdyistä maksuista.

Yallsin lukemiseksi tai kommentoimiseksi ei tarvitse kirjautua mihinkään, vaan toiminnan voi tehdä kokonaan anonyymisti. Lisäksi Yallsille on oma applikaatio, jonka avulla voi suorittaa maksuja. Applikaatio toimii myös Salamaverkon solmukohtana, jonka kautta siirtoja voidaan käsitellä.

Yallsiin liittyvät rahansiirrot ovat vielä pieniä, mutta blogin tarkoituksena ei olekaan varsinaisesti tehdä rahaa, vaan toimia testinä Salamaverkko-teknologialle. Ainakin toistaiseksi se näyttäisi toimineen erinomaisesti mahdollistaen muun muassa välittömät mikrosiirrot sekä anonymiteetin.

    Salamaverkko muodostuu lukuisista solmukohdista, jotka välittävät ja vahvistavat maksuja ilman, että niitä tarvitsee kirjata lohkoketjuun.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *