Viikkokatsaus 48/2015: Bitcoin-vaihtovolyymit tekevät uusia ennätyksiä

Kuluneella viikolla bitcoin-vaihdanta on ollut vilkkaampaa kuin koskaan aikaisemmin. Helsingin suurimpaan kauppakeskukseen on asennettu kaksisuuntainen Bittimaatti, ja naapurimaassamme Virossa puolestaan tapahtuu kaikenlaista Bitcoin-yhteisöä kiinnostavaa.

Bittirahaa ja lukuisia muita Bitcoin-palveluita pyörittävän Prasos Oy:n osakkeita on mahdollista ostaa Privanetissä, lue tiedote täältä.

Viikon kysymys on myös tehnyt paluun ja kysymyksenä on “Ostitko bitcoineilla jotain Black Fridayn aikana?“.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoin-vaihdanta saavuttanut kaikkien aikojen huippunsa

Bitcoin-määräinen vaihdantavolyymi on korkeammalla kuin koskaan. Vaihdon kannalta kaikista vilkkain päivä oli Black Fridaytä edeltänyt torstai 26. marraskuuta, jolloin 2,86 miljoonaa bitcoinia vaihtoi omistajaansa. Nykykurssilla tämä vastaa lähes miljardia euroa.

Aikaisempi huippu saavutettiin vain kuukausi ennen tätä 30. lokakuuta, kun vaihdantaa tehtiin päivässä 2,49 miljoonalla bitcoinilla. Myös maanantai 30. marraskuuta oli vilkas 2,76 miljoonan bitcoinin volyymilla.

Vaihdantavolyymin tasainen ja merkittävä kasvu kielii bitcoinin suuremmasta käytöstä. Vaikka suurin osa bitcoineista edelleen hankitaan muuta kuin välittömään käyttöön kaupankäyntiä varten, vaihdantapörsseissä näkyy myös bitcoinin vakaa valuminen kohti valtavirtaa. 

Bitcoinin vaihdantavolyymi kävi uusissa huippulukemissa (lähde)

Itikseen on avattu uusi Bittimaatti

Bittiraha.fi ja Bitcoinkaupat.com ovat avanneet uuden kaksisuuntaisen Bitcoin-automaatin Suomen suurimpaan kauppakeskukseen, Helsingin Itikseen. Tämä uuden sukupolven Bittimaatti mahdollistaa sekä bitcoinien ostamisen että niiden vaihtamisen euroihin.

Automaatti on saanut heti julkaisunsa jälkeen huomiota niin kansallisesti kuin myös ulkomailla. Suomessa automaatista on uutisoinut esimerkiksi City-lehti. Kansainvälisesti automaatin puolestaan huomioi muun muassa yksi suurimmista Bitcoin-portaaleista, CoinTelegraph.

Kaksisuuntainen Bittimaatti sijaitsee Itiksen 2. kerroksessa (kuvassa oikeassa yläkulmassa)

Rights of Nature -liike ottaa vastaan BTC-lahjoituksia

Kansainvälisen Rights of Nature kansalaisliikkeen Suomen osasto Rights of Nature Finland on ryhtynyt ottamaan vastaan bitcoin-lahjoituksia. Rights of Nature on kansanliike, joka pyrkii vaikuttamaan etenkin EU-lainsäädäntöön esimerkiksi laatimalla EU:n kansalaisaloitteita sekä pitämällä yhteyttä komissioon ja muihin EU:n elimiin. Liike on vasta pistänyt alulle EU-kansalaisaloitteen luonnon laillisten oikeusten julkistamiseksi. Suomessa liikkeen toiminta on vielä alussa, mutta jatkuvassa kasvussa. 

Viro haluaa selventää Bitcoin-sääntelyä

Viron korkein oikeus on pyytänyt maan keskuspankilta, kahdelta ministeriöltä sekä korkeimmilta talouden sääntelyä vastaavilta tahoilta selvitystä kysymyksiinsä koskien Bitcoinin sekä muiden virtuaalivaluuttojen laillisuutta. Kysymykset koskevat sekä Bitcoinia koskevia rahanpesunvastaisia lakeja että laajemmin Bitcoinin sekä digitaalisten valuuttojen luonnetta. Viron keskuspankin, ministeriöiden sekä viranomaisten on vastattava korkeimman oikeuden kysymyksiin 11. tammikuuta mennessä.

Korkeimman oikeuden selvitys on seurausta viime vuoden tapaukselle, jossa Bitcoin-pörssi BTC.ee:n pomo Otto de Voogd nosti kanteen Viron poliisia vastaan. BTC.ee pysäytti bitcoin-vaihdantansa helmikuussa 2014, kun palvelu De Voogdin mukaan joutui Viron poliisin uhkailemaksi. Viron poliisi on kieltänyt uhkailut. De Voogd on kertonut, että tarvittaessa tapaus voidaan viedä jopa EU-tuomioistuimiin asti.

Viron hallitus kehittää lohkoketjukansalaisuutta

Bitcoiniin liittyvien oikeudellisten kysymyksien lisäksi naapurimaastamme kuuluu myös erittäin positiivisia uutisia. Teknologian kärkimaaksi pyrkivä Viro on ryhtynyt yhteistyöhön Bitnationin kanssa luodakseen lohkoketjuun perustuvan e-kansalaisuuden järjestelmän. E-kansalaisuus tarkoittaa Viron “virtuaalikansalaisuutta”, jonka avulla kuka tahansa voi esimerkiksi pyörittää yritystä Virossa riippumatta siitä, onko hänellä Viron kansalaisuus vai ei.

Lohkoketjun käyttäminen hankkeessa mahdollistaa jokaiselle e-kansalaisuudelle muun muassa oikeuden solmia sopimuksia sekä tallentaa ne pysyvästi lohkoketjuun. E-kansalaiset voivat käyttää lohkoketjua hyväkseen myös esimerkiksi avioliittojen, syntymätodistusten sekä monen muun vastaavan asian rekisteröimiseksi lohkoketjuun. Hanketta koskevan lehdistötiedotteen mukaan Viro edistää hankkeella ajatusta “rajattomasta valtiosta”, jonka se katsoo olevan modernin globaalin kaupankäynnin tulevaisuus.

E-kansalaisuus mahdollistaa ulkomaalaisen bisneksen Virossa

E-kansalaisuuden liittäminen lohkoketjuun ei ole ainoa lohkoketjuprojekti Virossa. Kaksi viikkoa sitten Nasdaq kertoi työstävänsä lohkoketjuratkaisuja Viron arvopaperikeskukselle. 

SWIFT: Yhtenäinen kryptolaki EU:ssa vuosien päässä

SWIFT-instituutin uuden raportin mukaan Euroopan Unioni on vielä vuosien päässä järkevän ja yhtenäisen virtuaalivaluuttoja koskevan sääntelyn kehittämisestä.

Raportin mukaan eurooppalainen digitaalista maksamista koskeva sääntely on jättänyt bitcoinin ja muut kryptovaluutat käytännössä huomiotta. Raportin mukaan kattavan eurooppalaisen lainsäädännön saavuttamiseksi olisi tarpeellista miettiä koko “e-rahan” käsite uudestaan.

Raportti myös toivoo kansainvälistä yhteistyötä virtuaalivaluuttojen sääntelemiseksi sekä sitä koskevan lainsäädännön yhtenäistämiseksi.

Venäjä “kieltää” Bitcoinin, mutta sallii lohkoketjun

Venäjän virkaa hoitava valtionvarainministeri Alexey Moiseev on selventänyt Venäjän kummallista kantaa Bitcoinin ja lohkoketjun sääntelyyn. “Selventänyt” sanan laajimmassa mahdollisessa merkityksessä. Moiseevin mukaan Venäjä haluaa kieltää Bitcoinin, mutta sallia lohkoketjun. Moiseevin mukaan lohkoketjulla on paljon hyviä käyttötarkoituksia, mutta Bitcoiniin sen sijaan liittyy paljon vaaroja ja riskejä.

Käytännössä tällaisen kiellon implementointi todennäköisesti ei onnistu. Bitcoinit sekä muut virtuaalivaluutat ovat pohjimmiltaan ainoastaan lohkoketjussa olevia merkintöjä. Lohkoketjun salliminen, mutta virtuaalivaluutan kieltäminen ei tunnukaan kovin mahdolliselta. Koiranleuat ovat ehtineet kommentoida Moiseevin lausuntoa muun muassa vertaamalla sitä siihen, että sallitaan lentäminen, mutta kielletään lentokoneet.

Toistaiseksi Venäjän bitcoin-käyttäjät voinevat olla turvallisin mielin. Pelkässä lakihankkeen etenemisessä tulee menemään vähintään kuukausia. Koska venäläiset lakihankkeet myös perustuvat ymmärtämättömyyteen lohkoketjusta tai Bitcoinista, on hyvin mahdollista, että lainsäädäntötyö venyy vielä normaaliakin pidemmäksi, mikäli mihinkään konkreettiseen ylipäätään tullaan edes pääsemään.

Venäjä ei tarkalleen tiedä itsekään, mitä sen pitäisi kryptovaluutoilla tehdä — tai mitä on kryptovaluutta.

Goldman Sachsilta kryptovaluuttapatentti

Sijoitusjätti Goldman Sachs hakee patenttia kehittämälleen lohkoketjuun perustuvalle sijoituksien hallintajärjestelmälle. Patentin mukaan vaihdanta tapahtuu käyttämällä Goldman Sachsin omaa SETLcoinia. Goldman Sachsin mukaan lohkoketjun ja kryptovaluutan käyttäminen tällaisissa järjestelmissä antaa huomattavia etuja perinteisiin järjestelmiin nähden. Osapuolten ei esimerkiksi tarvitse luottaa toisiinsa tai keskusjärjestelmään, vaan hajautettu järjestelmä hoitaa tällaiset asiat heidän puolestaan. Goldman Sachs kaavailee, että myös julkiset toimijat, kuten hallitukset, voivat käyttää sen patenttia.

Loppukevennys: Skottibaari myy olutta Skotlannin omalla rahalla

Skottilainen pubi The Arlington on ensimmäisenä maailmassa hyväksynyt Scotcoin-maksut. Tarkemmin ottaen pubi myy yhtä tiettyä olutta Scotcoineilla.

Stone of Destinyksi nimetty lager on saanut nimensä kuuluisasta kivestä, jonka Englanti vei aikoinaan skoteilta ja jota käytetään Englannin kuninkaallisten kruunajaisseremonioissa. Myöhemmin joukko skotlantilaisia opiskelijoita varasti kiven ja toi sen takaisin Skotlantiin. Kivi palautettiin Englantiin, mutta huhut kertovat, että palautettu kivi oli väärennös ja todellinen kivi sijaitsee edelleen The Arlingtonissa.

Scotcoin on Bitcoiniin perustuva virtuaalivaluutta, joka luotiin Skotlannin itsenäisyyttä koskevien äänestysten aikana. Vaikka Skotlanti äänesti itsenäisyyttä vastaan, porskuttaa Scotcoin edelleen.

Scotcoin on “altcoin” eli yksi Bitcoinista eroavista vaihtoehtoisista kryptovaluutoista, joita kuka tahansa voi luoda. Humorististen altcoinien joukkoon lukeutuu myös vakavammin otettuja Bitcoinin kilpailijoita, kuten Litecoin, Ethereum ja BitShares, joissa nähdään potentiaalia niiden teknisten ratkaisujen ansiosta. Altcoinien ympärille on muodostunut vahva yhteisö etenkin treidaajien kesken, vaikka altcoinien yhteenlaskettu markkina-arvo on tähän mennessä pysynyt vain murto-osana Bitcoinin markkina-arvoa.

Kohtalon kivi on ollut jo pitkään riitakapula Skotlannin ja Englannin välillä.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].