Viikkokatsaus 50/2014: Microsoft otti Bitcoinin käyttöön

Kuluneen viikon ylivoimaisesti merkittävin Bitcoin-aiheinen uutinen oli Microsoftin Bitcoin-käyttöönotto. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Viime viikolla kysyimme Kemiössä sijaitsevan bitcoineja hyväksyvän ruokakaupan innoittamana “Mikä kaupunki ansaitsee Suomen Bitcoin-pääkaupungin tittelin?”. Kemiön ruokakaupasta huolimatta suurimman suosion sai Helsinki (31%), mutta Kemiö tuli hyvänä kakkosena (28%). Kolmanneksi sijoittui Tampere (16%).

Tällä viikolla Microsoft on ottanut Bitcoinin käyttöön, Newegg kirjoittanut Bitcoinin siirtymisestä mainstreamiin vuonna 2015 ja Ford Motors maininnut Bitcoinin yhtenä vuoden 2015 suurena trendinä. Kysymys kuuluukin, “Onko Bitcoin valmis tavallisten tallaajien käytettäväksi vuonna 2015?”, ja siihen voit vastata sivuston oikeasta reunasta.

Henri Heinosen viikottaisen kurssiraportin voi lukea täältä. Aiheena hyvät ja huonot uutiset.

Bittiraha tiedottaa: Kampin keskukseen on asennettu bitcoinien osto- ja myyntiautomaatti, josta löytyy lisätietoa täältä. Bittirahan ostopalvelu tukee nyt Pikasiirtoa, jolla eurot saa lähetettyä ostotilaukseen hetkessä lähes kaikista suomalaisista pankeista.

Suurin bitcoineja hyväksyvä yritys: Microsoft

Microsoft, yksi maailman suurimmista yrityksistä, lisäsi yllättäen bitcoin-maksumahdollisuuden digitaalisille ostoksille omaan nettikauppaansa. Toistaiseksi ominaisuus on tarjolla vain yhdysvaltalaisille asiakkaille, mutta oletettavasti se tulee ajan myötä laajentumaan kaikille. Bitcoin-maksutapa ollaan laajentamassa myös muihin Microsoftin tuotteisiin. 

Microsoftin uskoo Bitcoinin kasvuun. Yritys kertoo haluavansa olla tämän uuden nousevan trendin edelläkävijöitä ja antaa asiakkailleen enemmän mahdollisuuksia Microsoftin tuotteiden ja palveluiden käyttöön.

Microsoft lisäsi palveluunsa Bitcoinin (lähde)

Bitcoin-integraatio aloitettiin jo kolme kuukautta sitten, kun Microsoft tapasi maksuvälittäjäksi valitun BitPayn. Työ eteni nopeasti aikataulun mukaisesti, sillä tavoitteena oli saada homma hoidettua ennen joulua. BitPayn kaupallinen johtaja Sonny Singh paljastaa Microsoftilla olevan pitkän tähtäimen suunnitelmia Bitcoinille.

Bitcoin-huutokaupasta tihkuu tietoa

Yhdysvaltain viranomaiset huutokauppasivat vähän aikaa sitten 50 000 bitcoinia, joista 2000 meni ensimmäisen huutokaupan kokonaan voittaneelle Tim Draperille. Nyt on vihdoin selvinnyt, että loput 48 000 bitcoinia menivät Bitcoin Investment Trustin ja SecondMarketin syndikaatille, joka oli 104 osallistujan yhteenliittymä. Se, ketkä kaikki tässä olivat mukana, jäänee salaisuudeksi.

American Expressin toimitusjohtaja näkee Bitcoinissa potentiaalia

American Expressin toimitusjohtaja Kenneth Chenault (kuvassa) näkee Bitcoinin lohkoketjun tärkeänä. Vaihtoehtoiset valuutat voisivat tuoda alalle samanlaisia mullistuksia kuin musiikinjakopalvelu Napster ja myöhemmin iTunes toivat muusiikkibisnekseen. Chenault näkee Bitcoinissa myös heikkouksia, mm. luottokorttien mahdollistama maksujen lykkäämisen tärkeänä ominaisuutena kuluttajille.

Kiinan keskuspankin entinen varajohtaja otti kantaa Bitcoiniin

Kiinan keskuspankin entinen varajohtaja Wu Xiaoling otti rahoitusalan tapahtuman puheessaan esille digitaaliset valuutat. Hänen mukaansa “yksityinen raha digitaalisessa muodossa voisi toimia valtion rahan rinnalla”. Xiaoling pitää lohkoketjuteknologiaa tutkimisen ja kehittämisen arvoisena ja sen hyötyinä tehokkuutta ja alennettuja kuluja. Suuren kiinalaisen Bitcoin-pörssin, BTC Chinan, toimitusjohtaja Bobby Lee pitää kommentteja positiivisena ja näkee keskuspankin ymmärtävän Bitcoinia ja tunnistavan lohkoketjun potentiaalia. Bitcoinin asema Kiinassa on Leen mukaan paranemassa.

Xiaoling Wu näkee Bitcoinin tutkimisen ja kehittämisen arvoisena (lähde)

Blockchain.info:n hakkeroi hyvänmielinen hakkeri

Suositun nettilompakko Blockchain.info:n käyttäjätileiltä vietiin yhteensä 267 bitcoinia. Palvelun tietoturvaa ei onnistuttu varsinaisesti murtamaan, vaan nimimerkillä “johoe” esiintyvä hakkeri sattui havaitsemaan huonosti luotuja osoitteita, joiden yksityisavaimen pystyi päättelemään. Yksityisavaimen avulla hän siirsi osoitteissa olevat bitcoinit itselleen.

Kun Blockchain.info kertoi kadonneista bitcoineista pienessä osassa palvelun lompakoista, johoe pystyi arvaamaan, että hänen keräämänsä bitcoinit olivat peräisin niistä. Käyttäjien onneksi hän ei aikonut pitää niitä itsellään, vaan palautti ne Blockchain.info:lle.

Ongelma vaikutti käyttäjiin, jotka lähettivät bitcoineja tai loivat uuden osoitteen lompakolleen 7.-8.12.

Bitcoin-loma Madeira Beachilla

Floridalainen kaupunki Madeira Beach on päättänyt kaupunginvaltuuston kokouksessa edistää bitcoinien käyttöä paikallisesti. Yhteistyössä BitPayn kanssa monet yritykset ovat jo alkaneet hyväksymään bitcoineja tai aikovat tehdä niin lähiaikoina. Tämän rantakaupungin tarkoituksena on tulla paikaksi, jossa vierailijat voivat maksaa lomansa aikana kaiken mahdollisen pelkillä bitcoineilla.

Verotusnäkemyksiä maailmalta

Viro on vahvistanut näkemyksensä siitä, että bitcoin-välityksestä täytyy maksaa arvonlisäveroa koko summasta, mukaan lukien bitcoinien arvosta, eikä vain välittäjän palkkiosta, kuten esimerkiksi Suomessa oli käytäntönä aiemmin. Nykyään Suomessa ei tarvitse maksaa siitäkään, joten Viron malli on täysin päinvastainen suomalaiseen. Laillinen Bitcoin-toiminta on näin luultavasti täysin mahdotonta Virosta, koska bitcoineista tulee liian kalliita ja useassa muussa maassa Bitcoinin arvosta ei makseta veroa.

New Yorkissa on päätetty, että Bitcoin ja muut sen tyyppiset digitaaliset valuutat ovat aineetonta omaisuutta, joten niiden myynnistä ei tarvitse maksaa erillistä myyntiveroa. Bitcoineilla tehdyt ostokset lasketaan vaihtokaupaksi, joten vain harvassa tilanteessa myyntivero on maksettava..

LocalBitcoins ongelmissa Saksassa

Bitcoin-kaupankäyntipalvelua tarjoava Localbitcoins on lopettanut toimintansa Saksassa ainakin toistaiseksi. He tarvitsisivat jatkaakseen lisenssin, mutta vielä on epäselvää, minkälaisen tarkalleen ottaen, ja mitä sellaisen saamiseksi täytyisi tehdä. Lakimiesten suosituksesta toiminta on lopetettu väliaikaisesti, kunnes tilanteeseen saadaan selvyyttä. Localbitcoinsilla oli yli 8000 aktiivista käyttäjää Saksassa.

Bitcoin ensi vuoden trendeissä

Ford Motor Companyn vuotuisessa trendiraportissa mainitaan Bitcoin. Bitcoin on yksi nousevista trendeistä, jonka mukaan kuluttajat haluavat kätevämpiä tapoja tehdä erilaisia transaktioita. Trendejä ajaa etenkin nykyinen nuoriso, joka on kasvanut teknologian ympäröimään maailmaan. Bitcoinin hyödyt tulevat näkymään etenkin kehittyvillä markkinoilla, joilla maksuliikenne voi olla hankalakäyttöistä.

Venäjä uhkaa kiristää otettaan Bitcoinista

Ryhmä Venäjän duuman jäseniä aikoo tehdä oman ehdotuksensa kryptovaluuttoja säänteleväksi laiksi. Se olisi huomattavasti ankarampi kuin tällä hetkellä käsiteltävänä oleva ehdotus, joka sekin on saanut kovaa kritiikkiä bitcoin-käyttäjiltä. Ehdotuksen mukaan Bitcoinin käytöstä voisi saada jopa 13 000 euron sakon.

Ryhmän mukaan kryptovaluutat aiheuttavat riskiä taloudellisesta epävakaudesta ja uhkaavat Venäjän taloudellista itsenäisyyttä. Bitcoinin käyttö on ollut kasvussa Venäjällä.

Muuta luettavaa

Mika Isomaa kirjoittaa Bittirahan blogissa hajautetusta tulevaisuudesta.

Osallistu Bittirahan jouluarvontaan!

Bittirahan jouluarvonta on käynnissä enää viikon! Nyt kannattaa osallistua, jos et ole jo. Pääpalkintona voittaja saa valita itselleen älypuhelimen. Vaihtoehtoina ovat iPhone 6, Lumia 930 ja Galaxy S5. Palkintoja on myös useita muita, joten kannattaa osallistua arvontasivuillamme.