Viikkokatsaus 51/2014: Mediajätti Time Inc. otti Bitcoinin käyttöön

Kuluneen viikon Bitcoin-aiheisissa uutisissa mm. mediajätti Time, Aspen-instituutin toimitusjohtaja ja ruplissa käyty bitcoin-kauppa. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Viime viikon kysymyksenä oli “Onko Bitcoin valmis tavallisten tallaajien käytettäväksi vuonna 2015?“. 29% vastaajista uskoi näin. Suurin osa (40%) vastaajista oli kuitenkin sitä mieltä, että Bitcoin ei ole vielä valmis vaan tarvitsee pari vuotta aikaa kehittymiseen. Vain pieni osa vastaajista (9%) pitää Bitcoinia valmiina jo nyt ja 22 % vastaajista ei usko Bitcoinin olevan koskaan mainstreamia.

Pankkien suhtautuminen Bitcoiniin puhututtaa koko ajan — aihetta sivutaan tässäkin katsauksessa pariin otteeseen –, joten tämän viikon kysymyksenä on “Miten uskot valtaosan pankeista suhtautuvan Bitcoiniin vuonna 2015?”.

Henri Heinosen viikottaisen kurssiraportin voi lukea täältä.

Bittirahan tontut haluavat toivottaa kaikille Rauhallista ja ilon täyttämää joulua! Tänään, tiistaina, on viimeinen hetki osallistua Bittirahan jouluarvontaan, jossa pääpalkintona on huippuälypuhelin.

Mediajätti Time Inc. pilotoi Bitcoin-maksuja

Mediajätti Time, Inc. on lisännyt Bitcoin-maksumahdollisuuden neljälle julkaisemalleen lehdelle: Health, Travel+Leisure, Fortune ja This Old House. Kyseessä on pilottiprojekti, jonka tarkoituksena on kokeilla Bitcoin-maksamisen toteutusta ja myöhemmin laajentaa sitä myös muihin julkaisuihin. Time, Inc. julkaisee yhteensä lähes sataa lehteä.

Aspen-instituutin toimitusjohtaja uskoo kryptovaluuttoihin

Kirjailija, toimittaja ja Aspen-instituutin toimitusjohtaja Walter Isaacson kävi juttelemassa CNBC:llä nettimaksamisesta. Isaacson uskoo Bitcoinin toimivan katalysaattorina maksujärjestelmien murroksessa ensi vuonna. Hän näkee bitcoinissa paljon potentiaalia, sillä se tarjoaa edullisen ja helpon tavan mikromaksuille, mikä ei ole onnistunut perinteisen pankkijärjestelmän avulla.

Bitcoinin avulla olisi mahdollista luoda täysin uutta taloutta, jossa ihmiset voivat ansaita mikromaksujen kautta digitaalisilla hyödykkeillä, kuten blogijutuilla ja taiteella. Isaacson kertoo olleensa pettynyt Apple Payhin, joka toteutettiin luottokorttejä käyttämällä, vaikka vaihtoehtona olisi voinut olla Bitcoinin kaltaisen rajoja rikkova teknologia.

Isaacson uskoo Bitcoinin muuttavan maksujärjestelmiä ensi vuonna (lähde)

Ruplan heikentyminen on lisännyt bitcoin-vaihdantaa

Venäjän talouskriisi on herättänyt myös bitcoin-ostajia liikkeelle. Viime viikon alulla ruplilla käyty bitcoin-kauppa teki päiväkohtaisen ennätyksen volyymissa ja mediaanihinnassa. Nyt vaihdannan määrä on laskenut aikaisemmalle tasolleen ja mediaanihinta joulukuun alun tasolle.

Kokonaisuudessaan Venäjän vaikutus bitcoin-talouteen jäänyt pieneksi, sillä lisääntynyt kysyntä ei näkynyt mitenkään bitcoinin kurssissa muissa valuutoissa.

Ruplilla käyty bitcoin-kauppa teki ennätyksensä (lähde)

PeerNova keräsi 8,6 miljoonan dollarin rahoituksen

Louhintayritys PeerNova keräsi 8,6 miljoonaa dollaria rahoitusta. Tarkoituksena on kehittää yrityksen toimintaa pois pelkästä bitcoin-louhinnasta tarjoamaan myös lohkoketjuun perustuvia yritystason ohjelmistoratkaisuja. PeerNova tulee keskittämään toimintojaan enemmän esimerkiksi hajautettuihin applikaatioihin, älyomaisuuteen ja älysopimuksiin.

Filippiineillä 450 Bitcoin-rahalähetyksiä mahdollistavaa pankkiautomaattia

Filippiiniläinen bitcoin-pörssi ja rahalähetyspalvelu Coins.ph tarjoaa nyt mahdollisuutta nostaa bitcoinit pesoina pankkiautomaateista. Paikallisen pankin kanssa tehty yhteistyösopimus tarjoaa keinon bitcoineina tehtyjen rahalähetysten nopeaan lunastamiseen. Käyttöön ei tarvita edes automaattikorttia, vaan se onnistuu koodin ja salasanan avulla.

Meksikossa 6 000 pankkiautomaattia, joihin voi lähettää bitcoineja ja nostaa pesoja

Infrastruktuuri bitcoineilla toimiviin rahanlähetyksiin kehittyy nyt vauhdilla, sillä myös Meksikossa on mahdollista nostaa käteistä automaateista Bitcoinin avulla.

Japanissa bonuspisteitä bitcoineina

Japanilainen bonuspisteitä jakava PointTown on alkanut tarjoamaan mahdollisuutta lunastaa bonukset bitcoineina. Sillä on 1,88 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää, jotka voivat ansaita bonuspisteitä nettiostoksista, kyselyihin vastaamisesta ja palveluihin rekisteröitymisestä.

Shrem sai kahden vuoden tuomion

BitInstantin entinen toimitusjohtaja Charlie Shrem on saanut kahden vuoden vankeustuomion avustettuaan erästä Silk Road -huumemyyjää lisensoimattoman vaihtopalvelun pyörittämisessä. Shrem tunnusti teon. Vankeuden jälkeen seuraa vielä kolmen vuoden valvottu vapaus.

Tuomion ankaruus aiheutti pientä närää bitcoin-piireissä, sillä suhteessa Shremin saamaan tuomioon perinteiset pankit ovat päässeet erittäin vähällä. Shrem oli hyvin pidetty henkilö, jonka kokemus bisnesmaailmassa oli vähäinen, ja BitInstant prosessoi toimintansa aikana lähes 50 000 transaktiota ja ainoastaan yhden asiakkaan kanssa tehdyt siirrot todettiin tuomion arvoiseksi.

Keskusteluissa esille on nostettu esimerkiksi miljardien arvosta meksikolaisten huumekartellien ja terroristien rahaa pessyt HSBC-pankki, joka on selvinnyt pelkillä sakoilla. Kukaan johtajista tai henkilökunnasta ei joutunut vankilaan eikä saanut edes sakkoja.

Pump and dump -huijarit saivat petossyytteen

Joukko floridalaisia on saanut petossyytteen liittyen kryptovaluutta cachecoinin louhintaan ja hintamanipulaatioon. Viisi yksityishenkilöä sekä yksi yritys ovat ottaneet louhintaoperaatioon tarkoitettuja varoja itselleen ja manipuloineet markkinoita Pump and dump -menetelmällä. Vastaavanlaisia uusiin kryptovaluuttoihin liittyviä huijauksia on tapahtunut aiemminkin, mutta tällä kertaa kaksi uhriksi joutunutta päätti nostaa syytteen huijareita vastaan ja näyttääkin siltä, että he tulevat saamaan tuomion.

Tämä onkin hyvä muistutus kaikille, jotka tuntevat vetoa nopeaa voittoa lupaaviin kryptovaluuttoihin, sekä niille huijareille, jotka tehtailevat näitä valuuttoja. Jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei luultavasti ole, ja petoksesta voi jäädä kiinni ja saada tuomion.

Lainsäätäjien sanomaa maailmalta

New Yorkin BitLicense-lakiehdotuksen muutoksia esiteltiin lakia säätävän NYDFS:n ylivalvojan Benjamin Lawskyn toimesta. Lakia koskevien tahojen määritelmää on selvennetty, joten laki ei koskisi mm. ohjelmistokehittäjiä tai yksityissijoittajia. Käyttäjistä kerättyjä tietoja täytyisi säilyttää 7 vuotta aikaisemmin määritetyn 10 vuoden sijaan, ja kerättyjen tietojen ei tarvitsisi olla yhtä kokonaisvaltaisia kuin aiemmin, esimerkiksi palvelun ulkopuolelle menevien siirtojen vastaanottajan tietoja ei tarvitsisi kerätä. Lainsäädännön lisäksi, Lawsky otti puheessaan esille Bitcoinin mahdollisuuden mullistaa rahoitusalaa: Useita vuosikymmeniä paikallaan seissyt rahoitusjärjestelmä vaatii uudistusta, joka saattaa tulla digitaalisten valuuttojen muodossa — halusivatpa nykyiset toimijat sitä tai ei.

Lawsky esitteli BitLicense-lakiehdotuksen muutoksia (lähde)

Yhdysvaltain rahoitusalan lainsäädäntöä kehittävä ja alan toimijoita valvova The Conference of State Bank Supervisors (CSBS) on julkaissut ehdotuksen digitaalisten valuuttojen lainsäädännöksi. Ehdotus mukailee pitkälti BitLicense-ehdotusta mm. lisenssijärjestelmän ja käyttäjätietojen keräämisen osalta. CSBS:llä ei ole päätäntävaltaa lainsäädännössä, mutta ehdotuksen hyväksyminen voisi vaikuttaa koko valtioon.

Brasilian senaatin raportissa pohditaan Bitcoinin mahdollista vaikutusta maan talouteen ja lainsäädännön kehittämisen tarvetta. Raportin mukaan Bitcoin ei ole vaarassa horjuttaa maan taloutta. Brasilian ei pitäisi kehittää erillistä lainsäädäntöä Bitcoinille, koska tämän käyttö on paikallisesti vielä vähäistä. Jos käyttö leviää, lainsäädäntöä on kehitettävä ja esimerkiksi verotuksessa maan kannattaisi seurata Yhdysvaltojen käytäntöä eli verottaa Bitcoinia omaisuutena ja vaatia käyttäjää ilmoittamaan suurista transaktioista.

Australian Securities and Investment Commisionin (ASIC:n) senaatille jättämä esityksen mukaan Bitcoinia ei voida määritellä rahoitusvälineeksi nykyisten lainsäädäntöjen puitteissa. Digitaalisia valuuttoja treidaavien ja säilyttävien, niitä koskevia sijoitusneuvoja antavien ja asiakkaiden treidauksen mahdollistavien yritysten ei siis tarvitsisi hankkia lisenssiä toiminnalle. Fiat-rahaan tai muihin rahoitusvälineisiin vaihdantaa tekevien pörssien pitäisi kuitenkin hankkia lisenssi.