Viikkokatsaus 6/2019: Bitcoinissa on käynnissä pitkät karhumarkkinat

Bitcoin on ollut hienoisessa laskussa nyt pisimpään koko historiansa aikana. Bitcoinin kurssi on ollut laskussa jo yli 13 ja puoli kuukautta saavutettuaan toissa vuoden joulukuussa lähes 20 000 dollarin huipun. Nyt lähinnä odotetaan, ovatko markkinat saavuttaneet jo pohjat, jotta uusi nousu voi alkaa, vai onko kysymyksessä jonkinlainen kryptoydintalvi(!), kuten jotkut ovat ehdottaneet. Analyytikkomme Toni Kosonen kertoo teknisessä analyysissään oman näkemyksensä siitä, minkä vuoksi voi olla todennäköistä, että uutta rajua nousua saadaan myös vielä odottaa tovi.

Voimme myös iloksemme kertoa, että Bittiraha.fi:n päivitysprosessi on saatu nyt siihen pisteeseen, että osto- ja myyntipalvelumme ovat taas käytössä ja laskupalvelukin palaa linjoille hyvin pian! Voit siis jälleen ostaa ja myydä bitcoineja Bittipörssissä.

Tällä viikolla viikkokatsauksessa perehdymme pahuuksiin, kuten terrorismiin ja kryptojen rikolliseen käyttöön. Lisäksi uutta tietoa kuolleeksi luullusta kryptopörssijohtajasta – hän saattaa sittenkin olla elossa! Muissa uutisissa Facebookin lohkoketjusuunnitelmista ja kryptotalven vaikutuksesta pörsseihin.

Bitcoinin markkinat sahaavat tasaisesti sivuliikettä, eikä kukaan osaa sanoa, milloin seuraava hintapurkaus tapahtuu.

Facebook hankkii uutta lohkoketjupätevyyttä

Huhut siitä, että Facebook olisi kehittämässä omaa lohkoketjujärjestelmäänsä, ovat saaneet lisää tuulta purjeisiinsa Facebookin ostettua Chainspace kryptovaluutta- ja lohkoketjuyrityksen. Cheddar-uutispalvelun lähteiden mukaan hankinnan tarkoituksena oli ennemminkin saada Facebookin käyttöön Chainspacen työntekijöiden osaaminen ja tietotaito kuin mikään Chainspacen nykyisistä tuotteista.

Viime vuonna Facebook haki viittä työntekijää lohkoketjuun liittyvään, tarkemmin määrittelemättömään projektiin. Tuolloin Facebook haki muun muassa tiedemiehiä ja ohjelmistokehittäjiä.

Facebookin kaltaiselle suuryritykselle lohkoketju, tai jopa oma kryptovaluutta, voi tuntua hyvältä vaihtoehdolta. Jos Facebook onnistuisi lanseeraamaan oman kryptovaluutan esimerkiksi Facebookin sisäisiin maksuihin, saattaisi se päästä osaksi satojen miljardien arvoista lohkoketjubisnestä.

Jos kryptovaluuttojen kasvu jatkuu, oman kryptovaluutan luominen muuttuu ajankohtaiseksi useille suurille nettiyrityksille.

Suurten kryptopörssien vaihtomäärät laskeneet

Kryptotutkimusyritys Diarin uuden analyysin mukaan maailman johtavien kryptovaluuttapörssien vaihtomäärät ovat laskeneet alimmilleen sitten vuoden 2017. Raportin mukaan muun muassa pörssit Binance, Coinbase ja OKEx ovat kärsineet kryptojen pitkään jatkuneesta markkinatilanteesta merkittävästi.

Diarin mukaan Binancen vaihtomäärät ovat laskeneet yli 40% verrattuna vuoden 2018 joulukuuhun. Coinbasen vaihtomäärät ovat puolestaan tippuneet noin miljardiin dollariin, siinä missä viime vuoden tammikuussa vaihtoja tehtiin yli 8 miljardin verran kuussa. OKEx-pörssi puolestaan on joutunut todistamaan kolme kuukautta jatkuneen kasvun katkeamisen. Joulukuussa pörssissä vaihdettiin noin 5,5 miljardia dollaria, mutta tammikuussa enää alle 4 miljardia.

Vaihtomäärät ovat silti merkittävästi korkeampia kuin vielä muutama vuosi sitten. Binancen toimitusjohtaja Changpeng Zhaon mukaan pörssin kautta vaihdetaan vain kymmenes siitä, mitä parhaimmillaan, mutta tästä huolimatta vaihtomäärät ovat selvästi korkeampia kuin kaksi tai kolme vuotta sitten.

Suurten pörssien kautta vaihdetaan selkeästi vähemmän kryptoja fiatiin kuin aikaisemmin.

Hamas kerää bitcoin-lahjoituksia

Vaikka Bitcoinia on syytetty terrorismin rahoittamisesta, todelliset terrorismin rahoittamiseen liittyneet tapaukset ovat olleet hyvin harvinaisia ja marginaalisia. Nyt on kuitenkin ilmaantunut tapaus, jossa islamilainen äärijärjestö on aktiivisesti ryhtynyt keräämään bitcoin-lahjoituksia.

Palestiinalainen Hamas-järjestö, joka hallitsee Gazan aluetta, on lähettänyt Telegramissa viestin, jossa se kehottaa kannattajiaan lähettämään bitcoineja järjestön Coinbase-osoitteeseen.

“Siionistivihollisemme taistelevat vastarintaamme vastaan leikkaamalla sen tukiverkkoja. Pyydämme kaikkia vastarinnan ja oikeudenmukaisen asiamme kannattajia tukemaan meitä Bitcoinilla ja muilla keinoilla, jotka kerromme myöhemmin”, Hamas kertoi Telegram-viestissä.

Israelilainen kryptoyritys Whitestream on kertonut, että Hamasin bitcoin-osoitteeseen on jo siirretty jonkin verran varoja. Monet valtiot ja kansainväliset instituutiot, kuten USA ja Euroopan Unioni, katsovat Hamasin terroristijärjestöksi. Koska Hamasin tili on Coinbasen ylläpitämä, on mahdollista, että Coinbase tulee jäädyttämään sen kansainvälisten terrorismin vastaisten lakien perusteella.

Bitcoinit ovat teoriassa hyvä väline terrorismin rahoittamiseksi: siirtoja ei voi estää, kuka tahansa voi siirtää rahaa mistä tahansa ja niin edelleen. Käytännössä se ei kuitenkaan ole osoittautunut niin hyväksi terroristisissa hankkeissa. Vaikka Bitcoin on sensuroimaton, on siinä myös muuttumaton lohkoketju, johon jää jälki jokaisesta siirrosta. Julkinen ja avoin lohkoketju ovat tehneet terrorismin ja muun ääritoiminnan rahoittamisesta bitcoinilla vaikeaa ja epäkäytännöllistä.

Kyseenalaisista taktiikoistaan huolimatta Hamasilla on suuri tuki palestiinalaisten keskuudessa. (KUVA: Hoheit)

Kryptopörssin johtajan epäillään lavastaneen kuolemansa

Kanadalainen QuadrigaCX-kryptovaluuttapörssi on joutunut erikoisten ongelmien kohteeksi. QuadrigaCX:n toimitusjohtaja Gerald Cotten menehtyi hänen leskensä mukaan Intiassa 9. joulukuuta ja vei mukanaan monia salasanoja ja yksityisavaimia, joiden vuoksi noin 166 miljoonan euron edestä pörssin asiakkaiden varoja ovat saamattomissa.

QuadrigaCX on ollut jo aikaisemmin ongelmissa Kanadan viranomaisten jäädytettyä kymmeniä miljoonia pörssin varoja, joiden alkuperää pörssi ei voinut selvittää viranomaisia tyydyttävällä tavalla. Myös pörssin asiakkaat ovat raportoineet jo pitkään ongelmia siirtojen ja nostojen kanssa.

Nyt asiaan on tullut vielä uusi yllättävä käänne. Monet Quadrigan asiakkaat epäilevät, että Cotten olisi lavastanut kuolemansa ja ostanut Intian korruptoituneilta lääkäreiltä väärennetyt todisteet. Muun muassa Kraken-pörssin toimitusjohtaja Jesse Powell on ottanut epäilyt vakavasti.

Powellin mukaan Cottenin kuolintodistuksen aitoudesta ei ole varmuutta, eikä Cottenin kuolemalla tiedettävästi ole silminnäkijöitä. Kraken-pörssi on laittanut useita Quadrigalle kuuluneita lompakoita valvontaan. Mikäli niissä tapahtuu siirtoja, on tämä todiste, että Cotten on vielä elossa – tai että ainakin jollain elossa olevalla on pääsy näihin lompakoihin.

Quadriga on ollut ongelmissa jo ennen toimitusjohtajansa kuolemaa, eikä tilannetta parantaisi, jos toimitusjohtaja löytyisikin elossa. (KUVA: QuadrigaCX)

Ylivertaisesti suurin osa Bitcoinin käytöstä laillista

Lohkoketjuanalyysiyritys Chainalysiksen tuoreen raportin mukaan bitcoinien käyttö Internetin piilopalvelujen markkinapaikoilla ylitti viime vuonna 600 miljoonaa dollaria. Vuonna 2017 mustilla markkinoilla käytettiin yli 700 miljoonan dollarin edestä.

Raportti myös kertoo, että vaikka määrät dollareissa ovat suuria, kaiken kaikkiaan laittomaan toimintaan, kuten huumekauppoihin, liittyviä bitcoin-siirtoja on suhteessa entistä vähemmän kaikista bitcoin-siirroista. Vielä vuosina 2012-2013 arviolta lähes 7% bitcoineista liikkui mustilla markkinoilla, nykyään huomattavasti alle prosentti siirroista liittyy laittomaan toimintaan.

Analyysiyrityksen raportti myös otti kantaa lainsäätäjien ja viranomaisten toiminnan turhuuteen. Raportin mukaan näyttäisi siltä, ettei viranomaisten toiminnalla ole merkittävää vaikutusta mustiin markkinoihin. Jos viranomaiset onnistuvat sulkemaan yhden kauppapaikan, markkinat siirtyvät välittömästi uudelle alustalle.

“Pimeän Internetin markkinat ovat osoittautuneet erittäin kestäviksi, vaikka viranomaiset ovat aktiivisesti yrittäneet sulkea niitä. Kun yksi markkinapaikka suljetaan, uusia syntyy tilalle ottamaan sen paikan” Chainalysis kirjoitti.

Bitcoinin rikollinen käyttö suhteessa lailliseen käyttöön nähden on romahtanut. (KUVA: Chainalysis)

Bitcoinin Salamaverkon soihtu kulkee maasta maahan

Bitcoin-käyttäjät ovat aloittaneet eräänlaisen sosiaalisen ja teknologisen kokeen Bitcoinin Salamaverkolla. Salamaverkko on parhaillaan yleistyvä ja kehittyvä teknologia, jonka avulla Bitcoin-verkkoa pystytään skaalaamaan tuhansia kertoja nykyistä nopeammaksi sekä lähettää pieniä maksuja lähes ilman kuluja.

Salamasoihduksi nimetyn kokeilun idea on yksinkertainen: käyttäjät saavat “soihdun”, eli Salamaverkossa siirtyvän bitcoin-maksun, ja lisäävät siihen 10 000 satoshia (eli runsaat 30 dollarisenttiä). Tämän jälkeen käyttäjä lähettää soihdun jollekin luottamalleen yksilölle, jonka uskoo lähettävän sen eteenpäin ja lisäävän siihen omat satoshinsa.

Salamasoihtu on siirtynyt nyt ainakin 139 ihmisen kautta ja käynyt 37 maassa. Soihtua ovat olleet kantamassa myös monet kryptomaailman kuuluisuudet, kuten kirjailija Andreas Antonopoulos. Antonopouloksen mukaan salamasoihtu on arvokas teknologinen testi Salamaverkolle.

Soihtu on meinannut sammua pari kertaa ihmisten pidettyä siihen laitetut varat, mutta kryptoyhteisö on laittanut aina uuden soihdun kiertämään. Soihtu voi kasvaa maksimissaan 150 dollarin arvoiseksi, minkä jälkeen kryptokommuuni aikoo lahjoittaa sen hyväntekeväisyyteen.

Salamasoihtu on kuin olympiatuli, joka matkaa läpi maailman sammumatta.

 

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *