Viikkokatsaus 6/2015: Bitcoinista kiinnostuneita hämätään huijauksilla

Kuluneen viikon Bitcoin-aiheisissa uutisissa mm. Hong Kongissa paljastunut pyramidipeli ja Italian keskuspankin kannanotto Bitcoiniin. Viime viikon katsaus löytyy täältä.

Viime viikolla kysyimme viikkokatsauksen uutisen innoittamana Mikä yritys hyväksyy bitcoinit ensimmäisenä: Facebook, Spotify vai Ryanair? Suurimman kannatuksen (46%) sai Spotify. Loput äänet jakautuivat tasaisesti muille vastauksille mukaan lukien, että kyseiset yritykset eivät aio ikinä vastaanottaa bitcoineja.

Tämän viikon kysymyksenä on Oletko menettänyt rahaa Bitcoiniin liittyvän hakkeroinnin tai huijauksen seurauksena? Vastata voi sivun oikeasta laidasta.

Samuli Pahalahden uusin blogikirjoitus on luettavissa täältä, aiheena OneCoin.

Hong Kongissa paljastui suuri Bitcoin-huijaus

Hongkongilaisen Bitcoin-pörssin, MyCoinin, väitetään kadonneen ja vieneen mukanaan 342 miljoonan euron arvosta asiakkaiden varoja. Luku voi kuitenkin heittää paljon, sillä se perustuu yrityksen omiin kertomuksiin asiakasmääristä. Vaikka luvut eivät välttämättä pidä paikkaansa, menetyksiä on kuitenkin tullut miljoonia, sillä moni asiakas kertonut sijoituksistaan julkisesti. Ongelmat alkoivat kuukausi sitten, kun sivusto lakkasi toimimasta ja asiakkaiden nostot alkoivat takkuilla.

Todellisuudessa yrityksen kerrotaan pyörittäneen pyramidipeliä, jossa asiakkaita on houkuteltu mukaan Bitcoinin menestyksen varjolla. Todellisuudessa mitään Bitcoin-toimintaa ei ole ilmeisesti harjoitettu, vaan koko toiminta on perustunut uusien sijoittajien hankkimiseen eikä sijoittamisella ole edes saanut bitcoineja omistukseensa. Tapahtuneen jälkeen Hong Kongin keskuspankki kehotti kansalaisia suhtautumaan varauksella kaikkiin investointisuunnitelmiin, olipa kyseessä bitcoinit tai ei.

Myös suomalainen media, kuten Yle ja Helsingin sanomat, uutisoivat aiheesta.

MyCoinin sivustoon on käytetty aikaa ja vaivaa

Italian keskuspankki otti kantaa Bitcoiniin

Italian keskuspankki toteaa virtuaalivaluuttojen käyttämisen olevan täysin laillista toimintaa. Keskuspankin mukaan virtuaalivaluuttapörssit eivät kuulu Italiassa minkään erityisen lainsäädännön piiriin, kuten rahanpesua koskevan. Se kuitenkin kehottaa yrityksiä toimimaan rahanpesulainsäädännön puitteissa vapaaehtoisesti. Lakien puuttumisen takia se myöskin suosittelee, että rahoituslaitokset eivät toistaiseksi pidä hallussaan tai käytä virtuaalivaluuttoja.

Bitcoin-seminaari Helsingissä

Tämän viikon perjantaina järjestetään Bitcoin-seminaari Helsingissä. Aiheina ovat mm. verotus, rahoitusala ja rikollisuus, ja puhujina on laaja kattaus virkamiehiä ja alan asiantuntijoita. Seminaarin järjestää Bitcoin-asiantunteva laskentapalvelu LaskIT. Ohjelma ja liput löytyvät täältä.

BitPesa sai 1,1 miljoonan dollarin rahoituksen

Kenialainen Bitcoin-rahalähetysfirma BitPesa on kerännyt 1,1 miljoonan dollarin rahoituksen. Rahoituskierrosta johti Pantera Capital. BitPesa tarjoaa Bitcoin-vaihtoa kenian shillingeillä ja mahdollistaa varojen lähettämisen mm. suosittuihin kännykällä käytettäviin maksuvälineisiin.

Uusi Raspberry Pi helpottaa Bitcoin-noden ylläpitämistä

Raspberry Pi Foundation julkaisi uusimman mallinsa Raspberry Pi 2 Model B:n, joka on edeltäjäänsä ainakin 6 kertaa nopeampi ja kustantaa vain 34 euroa. Tämä uusin malli toimii mainospuheiden mukaan entistä paremmin Bitcoin-nodena, joita tarvitaan louhijoiden lisäksi Bitcoin-verkon ylläpitoon. Bitcoin-nodet ovat välttämättömiä verkon toiminnan takaamiseksi, mutta niiden lukumäärä on nykyään vähäinen. Tässä siis oiva vaihtoehto heille, jotka haluavat pienestä maksusta antaa tukensa ja olla osa Bitcoin-verkkoa.

Uusin Raspberry Pi toimii hyvin Bitcoin-nodena (lähde)

Ulbricht todettiin syylliseksi Silk Road -oikeudenkäynnissä

Silk Roadin ylläpitäjä Ross Ulbricht todettiin syylliseksi kaikkiin seitsemään häntä vastaan nostettuun syytteeseen, jotka koskivat muun muassa huumekauppaa, rikollisorganisaation pyörittämistä ja osallistumista rahanpesuun. Hänet siis todettiin aliakseksi “Dread Pirate Roberts”, ja nyt edessä saattaa olla elinkautinen. Syyttäjän todistusaineisto oli kattava, sisältäen niin Ulbrichtin henkilökohtaisen päiväkirja, ison kasan chat-logeja ja hänen vanhan kaverinsa tunnustuksen.

Puolustus pysyi loppuun asti tarinassaan siitä, että Ulbricht ainoastaan perusti Silk Roadin ja antoi sen myöhemmin jollekulle toiselle ylläpidettäväksi. He aikovat valittaa tuomiosta ja viedä sen korkeammalle taholle. Väitettyjä palkkamurhia koskeva oikeudenkäynti tullaan pitämään erikseen myöhemmin.

Pankkiiri puhuu Bitcoinin puolesta

UBS:n ja Credit Suissen entinen toimitusjohtaja Oswald Grübel on ottanut pariin otteeseen kantaa bitcoinien puolesta. Cash.ch:n haastattelussa (lähde Cointelegraph) hän totesi pankkien riskialttiin käytöksen olevan syyllinen talouskriiseihin ja piti sitä edelleenkin uhkana. Hän mainitsi kullan ja mahdollisesti myös bitcoinien olevan ainoita sijoituksia, jotka tulevat säilyttämään arvonsa pitkiä aikoja.

CryptoArticlesin haastattelussa Grübel kertoi enemmän näkemyksiään aiheesta. Hän piti vaikeasti väärennettäviä kultakolikoita parhaana sijoituskohteena. Tässäkin hän piti bitcoinia hyvänä vaihtoehtona, kutsuen sitä ehkäpä maailmanvaluutaksi puhtaimmassa muodossaan. Hän kuitenkin kritisoi Bitcoinin imagoa, sillä edes sen käyttöä edistävät aktivistit eivät hänen mielestään osaa kertoa mikä se on tai mitä se tekee — puhumattakaan kaikista muista ihmisistä.

Grübelin mukaan Bitcoin saattaa olla ainoita sijoituskohteita, joiden arvo säilyy (lähde)

BitLicensen uusin versio julkaistiin

New Yorkin BitLicense otti taas askeleen eteenpäin, kun tällä viikolla siitä julkaistiin uusi alustava versio. Bitcoin-firmat ottivat sen vastaan ristiriitaissa tunnelmissa – toisaalta ne pitivät hyvänä, että heidän palautettaan oli otettu huomioon, mutta toisaalta lisenssiä pidettiin silti edelleen liian kattavana ja epämääräisenä. Monia kohtia on jätetty auki ja viranomaisten päätettäväksi tapauskohtaisesti.

Yksi tervetullut uudistus oli lohkoketjujen epäkaupallisen käytön poistaminen lisenssin piiristä. Näin toisen sukupolven kryptopalveluiden tuottajien ei tarvitsisi välittää lisenssistä, vaan he voisivat välttää sen tuoman byrokratian.

Mansaaren lainsäädäntö

Iso-Britannian kruunun alainen mutta autonominen Mansaari on ollut jo pitkään yksi mielenkiintoisimmista paikoista Bitcoinille. Asiat ovatkin etenemässä taas tänä vuonna, kun lainsäädäntöä ollaan kehittämässä suuntaan, jonka toivottaisiin antavan paremman kasvualustan kryptovaluuttafirmoille. CoinDesk haastatteli digitaalisen kehityksen ja e-bisneksen johtajaa Brian Donegania, joka kertoi uuden lakiesityksen olevan tällä hetkellä valmistelussa ja se on tarkoitus tuoda parlamentin käsittelyyn myöhemmin tänä vuonna. Mitään päivämäärää Donegan ei kertonut, mutta arveli sen olevan todennäköisesti ennemmin kuin myöhemmin.

Suuri kiinalainen louhimo esittelyssä

Motherboard pääsi käymään kiinalaisessa Bitcoin-louhimossa. Sitä ylläpitää suhteellisen salaisesti toimiva ryhmä, jolla on myös viisi muuta vastaavaa louhintapaikkaa käynnissä. Vierailun ajankohdan aikana niiden tuottama teho riitti reilun 4000 bitcoinin tuottamiseen kuukaudessa.