Viikkokatsaus 7: Obama kyselee Bitcoinista, ja norjalaismies ostaa asunnon 17 euron bitcoin-sijoituksella

Tässä katsaus kuluneen viikon Bitcoin-uutisiin. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä. Tällä viikolla aiheina ovat mm. bitcoineilla hankittu asunto, Obaman Bitcoin-kyselyt, Bitcoinin kehitystyö ja Bittirahan laskupalvelu.

Norjalaismies osti asunnon 17 euron bitcoin-sijoituksella

Vuonna 2009 norjalainen Kristoffer Koch osti sattumalta bitcoineja n. 17 eurolla, mutta unohti asian ajan tiimellyksessä. Kun bitcoin sai tänä keväänä paljon mediahuomiota arvonnousun takia, Koch muisti ostaneensa “jotain virtuaalirahaa”. Koch etsi kuumeisesti lompakkonsa salasanaa kokonaisen päivän, ja pääsi lopulta käsiksi bitcoineihinsa, joiden arvo oli noussut n. 500 000 euroon. Koch myi viidesosan bitcoineistaan ja osti rahoilla kämpän Oslon keskustasta. Bitcoin-yhteisössä suurta suosiota nauttineesta uutisesta kerrottiin myös Ylellä.

Presidentti Obama maininnut Bitcoinin

Barack Obama on epäilemättä merkittävin henkilö, joka on ottanut Bitcoinin puheeksi. Barack Obama kyseli Valkoisen talon illallisilla Googlen hallituksen puheenjohtaja Eric Schmidtiltä, pitäiskö hänen olla huolissaan Bitcoinista. Schmidtin antamaa vastausta ei tiedetä. Tämä uutinen ei anna vastauksia Bitcoinin kehitykseen Yhdysvalloissa, joten täytynee vain jäädä odottelemaan mielenkiinnolla mihin suuntaan kehitys menee.

Barack Obama kyseli Bitcoinista (kuvan lähde: Wikipedia)

Tunnettu pääomasijoittaja kertoo omistavansa bitcoineja 5 miljoonan dollarin arvosta

Myös toinen merkittävä henkilö on ottanut Bitcoinin puheeksi. Aiemmin Facebookin johtoportaassa ollut pääomasijoittaja Chamath Palihapitiya kertoo omistavansa bitcoineja 5 miljoonan dollarin arvosta. Palihapitiya tunnistaa Bitcoinin riskit, mutta tykkää monista sen innovatiivista ominaisuuksista.

Bitcoinin kehityksestä julkaistu uusi raportti

Bitcoinista on kehitteillä uusi versio, joka on suurin päivitys Bitcoiniin pitkiin aikoihin. Uusi versio mahdollistaa pienen datan lisäämisen Bitcoin-siirtoon, mikä on aikaisemmin ollu hankalaa mutta suosittua. Lisäksi uuden version myötä käyttöön tulee ainakin paremmat kehitystyökalut sekä maksuprotokolla, mutta muitakin lisäyksiä on kehitteillä. Kehittäjät toivovat jokaisen C++:aa taitavan Bitcoinin kehityksestä kiinnostuneen osallistuvan uuden version testaukseen, sillä kehitystyö on vielä kesken ja versio julkaistaan vasta “kun se on valmis”.

Bittirahan laskupalvelu on julkaistu!

Laskupalvelulla voit maksaa euromääräisiä laskujasi bitcoineilla. Vaihtokurssi määräytyy maksuhetkellä, joten tiedät hinnan heti. Palvelu toimii suomalaisille tileille suunnattuihin laskuihin, ja laskujen päivittäinen maksimisumma on 1500 euroa per asiakas.

Ulkomaiden bitcoin-hyväksyjät: Antiikkiliike ja valokuvausliike

Yhdysvaltalainen antiikkiliike on hyväksynyt bitcoineja jo huhtikuusta asti. New Orleansissa sijaitseva David’s Antiques, Jewelry, Collectables Old & New päätti ottaa bitcoinit maksutavaksi, koska omistajapariskunta tykkää Bitcoinin luomasta yhteisöstä. Heidän mielestään Bitcoinissa on monia hyötyjä: ei tarvitse maksaa suuria käsittelykuluja, ei tarvitse tehdä lisähankintoja maksujen vastaanottamista varten, ja bitcoineja ei voi kadottaa käteisen tapaan.

Australiassa bitcoineja on alkanut hyväksyä valokuvausliike. Seagull Photography tarjoaa bitcoin-asiakkaille myös mojovan alennuksen, sillä 400 dollarin lahjakortin saa 1 BTC hintaan, joka kampanjan alkaessa (24.10.) tarkoitti n. 50% alennusta. Liikkeen omistajat päättivät kokeilla Bitcoin-kampanjaa nähdäkseen olisiko Bitcoinista hyötyä heidän yritykselleen. Omistajat kehottavat muita pienen asiakaskunnan yrityksiä (kuten valokuvausliikkeet) kokeilemaan Bitcoinia, koska sen lisäämät kustannukset ovat vähäiset pienelle yritykselle.

Altcoinien louhimiseen helpotusta

Lähinnä bitcoinien louhimiseen tarkoitetut ASIC-louhijat ovat moninkertaistaneet bitcoin-verkon louhintatehon lyhyessä ajassa. Koska bitcoin-louhijat on luotu SHA-256:n ympärille, bitcoin-louhijat eivät ole tehokkaita scrypt-pohjaisten altcoinien (vaihtoehtoisten kryptorahojen) louhimiseen.  Nyt lontoolainen Crypto Industries kehittelee altcoin-louhijoita, joiden toivotaan nostavan altcoinien louhinnan uudelle tasolle.