Viikkokatsaus 7/2018: Pankit eivät pidä nousevasta Bitcoinista

Viikko on ollut monelle Bitcoin-käyttäjällä melko mieluinen, sillä vihdoin näyttäisi siltä, että kryptovaluuttojen kuninkaan kurssi on lähtenyt takaisin nousujohtoiseksi vietettyään alkuvuoden melkoisessa mudassa. Analyytikkomme Toni Kosonen on kirjoittanut aiheesta oman pohdiskelmansa, jossa mietitään, onko vene nyt vihdoin kääntynyt kunnolla vai mistä tässä ilmiössä on kyse.

Lisäksi meillä on iloisia uutisia kaikille toista kotimaista haastaville käyttäjille! Alamme nimittäin tuottaa Bittirahan sisältöä nyt myös ruotsiksi. Alkuun ryhdymme tarjoamaan ainakin nämä viikkokatsaukset molemmilla virallisilla kielillä, mutta tulemme hissukseen laajentamaan tarjontaamme myös muiden artikkelien ja informaation pariin. Bittiraha on Suomen ylivertaisesti käytetyin Bitcoin-sivusto ja se aikoo myös pysyä sellaisena tarjoamalla tulevaisuudessakin mahdollisimman laajaa ja korkeatasoista sisältöä. Suomenruotsalaisen väestön palveleminen on pelkästään luonnollista kehitystä.

Viikon uutisissa perehdymme nousun lisäksi suomalaisten pankkien suhtautumiseen Bitcoin-yrityksiä kohtaan sekä siihen, miten kehitys muualla Euroopassa näyttäisi olevan myönteisempää kuin Suomessa. Muissa uutisissa muun muassa yleistyneet haittaohjelmat sekä yhdistys, joka haluaa valloittaa avaruuden lohkoketjulla.

Viime viikon katsauksen voit lukea tästä.
Viime viikon katsauksen ruotsiksi voit lukea tästä.

Pankkien näkemys Bitcoinista on anarkistinen kyberterroristi, joka voi tarjota vain hajaannusta ja hämmennystä. (KUVA: Fiestoforo)

Bitcoinin kurssi rikkoi jälleen 10 000 dollaria

Bitcoinin kurssi on noussut kuluneella viikolla pitkästä aikaa yli 10 000 dollarin. Kurssi on pysytellyt maagisen rajan alapuolella koko helmikuun ajan, kun se kuun alussa ensin putosi jopa alle 7 000 dollarin. Bitcoinin kurssi on ollut tämän jälkeen suhteellisen epävakaa, mutta nyt näyttäisi siltä, että jonkinlaista – vähintään väliaikaista – kääntymistä on havaittavissa.

Bitcoin ei ole ainoa kryptovaluutta, joka on kasvanut, vaan myös muut kryptovaluutat ovat vahvistuneet. Muun muassa litecoin liikkuu 220 dollarin kieppeillä ja ethereum on koetellut jopa 1 000 dollarin rajaa, vaikkakin on sittemmin hiukan rauhoittunut.

Kurssien kääntymiselle on vaikea sanoa mitään tiettyjä yksittäisiä syitä, vaan kyse näyttäisi olevan yleisemmästä trendistä. Historiallisesti bitcoinin kurssi on kasvanut aaltoilevasti, eli suurten kasvujen jälkeen on nähty romahdus, ennen kuin kurssi on taas kasvanut entistä suuremmaksi.

Bitcoinin kurssinousua on odoteltu koko kuukauden ja nyt se näyttäisi lähteneen kunnolla käyntiin.

Suomen pankit penseitä Bitcoinia kohtaan

Arvopaperi on uutisoinut Prasos Oy:n osakkailleen lähettämästä kirjeestä. Osakkaille lähetetyssä kirjeessä Prasos Oy kertoi, miten suuret pankit ovat ottaneet nihkeän kannan Bitcoinia ja kryptovaluuttayrityksiä kohtaan. Esimerkiksi Nordea kielsi kaikkia työntekijöitään sijoittamasta bitcoiniin.

Nordean lisäksi myös muut pankit ovat suhtautuneet vastahakoisesti Bitcoiniin ja kryptovaluuttoihin. Kryptovaluuttoihin liittyvää liiketoimintaa tekevien yritysten on Suomessa vaikeaa saada avattua edes ensimmäistä pankkitiliä. Eräs louhija kuvailee omaa tilannettaan yrittäessään perustaa Bitcoin-yritystä: osakeyhtiön perustaminen edellyttää pankkitiliä, mutta pankit eivät ole suostuneet avaamaan yrittäjälle tiliä, koska hänen yrityksensä toimiala tulisi olemaan kryptovaluutat.

Pankkien jyrkkä suhtautuminen kryptovaluuttoihin on saanut Prasosin harkitsemaan tilien avaamista myös Suomen ulkopuolelle useisiin eri maihin. Suomalaisten pankkien arvaamattoman toiminnan ja laintulkinnan vuoksi yhteistyö niiden kanssa ei välttämättä ole pidemmän päälle kestävällä pohjalla.

“Prasos Oy noudattaa kaikkia nykyisiä sääntöjä täsmällisesti, mutta joskus tuntuu, että pankit eivät aina itse ymmärrä näitä sääntöjä. Toivottavasti ensi vuonna tuleva kryptovaluuttoja koskeva uusi sääntely tulee järkeistämään pankkien toimintaa, mutta akuutissa tilanteessa se ei auta” kertoo Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Brade.

Pohjoismaiden ammattiyhdistysliikkeet ovat pitäneet Nordean Bitcoin-kieltoa jopa laittomana, mutta ainakaan toistaiseksi Nordea ei ole perääntynyt.

Kryptovaluuttahaittaohjelmat yleistyneet

Kryptovaluuttoja louhivat haittaohjelmat ovat yleistyneet merkittävästi kryptovaluuttojen hinnan ja käytön kasvaessa. Vaikka Suomessa tietoturva on keskimäärin kansainvälisesti korkealla tasolla, on myös Suomesta löytynyt näitä haittaohjelmia. Tietoturvayhtiö Check Point Software Technologiesin mukaan Suomen yleisin haittaohjelma on etenkin yritysverkkoihin kohdistuva Fireball, joka voi kaapata tietokoneen selaimen ja laittaa sen esimerkiksi louhimaan kryptovaluuttoja.

Yleisin haittaohjelmana käytetty kryptolouhija on Coinhive. Coinhive ei itsessään ole haittaohjelma, vaan sitä on mahdollista käyttää laillisesti esimerkiksi antamalla nettisivun kävijöille vapaaehtoisen mahdollisuuden louhia nettisivun omistajalle kryptovaluuttoja maksuksi nettisivun sisällöstä. Coinhive on myös mahdollista syöttää sivustolle piilotettuna koodina, jolloin se louhii kryptovaluuttoja käyttäjän koneella salaa. Esimerkiksi suomalainen MV-lehti on syyllistynyt tällaiseen toimintaan.

Maailman suurimman Internet-infrastruktuurilaitteistoa valmistavan yrityksen Ciscon sekä Ukrainan nettipoliisin tutkijat ovat puolestaan paljastaneet bitcoin-phishing-hankkeen, joka pyrkii petkuttamaan bitcoineja Blockchain.info:n käyttäjiltä. Tutkijoiden mukaan hanke on onnistunut varastamaan jo yli 50 miljoonaa dollaria edellisen kolmen vuoden aikana.

Phishingillä, tai tietojenkalastelulla, tarkoitetaan toimintaa, jossa hakkeri tekee oikealta palvelulta näyttävän nettisivuston, joka on kuitenkin hänen itsensä hallussa. Sivusto voi näyttää ulkoisesti täysin samalta kuin Blockchain.info. Sivun URL voi olla hämäävästi muodossa “blockchien.info” tai “block-chain.info”, eikä kiireinen käyttäjä välttämättä ehdi huomata petosta. Kun käyttäjä menee sivustolle ja yrittää kirjautua sisään normaalisti, petkuttaja saa sitten napattua hänen kirjautumistietonsa ja voi varastaa hänen bitcoininsa.

Erilaisten kyberhyökkäyksien yleistyessä Bitcoin-käyttäjiä on tärkeää muistuttaa tietoturvallisuuden tärkeydestä. Tietokone on syytä pitää päivitettynä ja sen virustutkat ajan tasalla. Nettisivujen käyttämisessä on syytä olla tarkkana, että ei ole vahingossa päätynyt petolliselle sivulle.

Coinhiven käyttäminen onnistuu myös avoimesti ja reilusti, mutta silti monet kyseenalaiset toimijat ovat päättäneet ryhtyä käyttämään sitä haittaohjelmana.

Saksassa suurin osa tuntee Bitcoinin

Saksan liittovaltion informaatioteknologian ja median yhdistys Bitkom on julkaissut uuden kyselytutkimuksen, jonka mukaan suurin osa saksalaisista tuntee Bitcoinin. Kyselytutkimuksen mukaan jopa 64% saksalaisista tietävät Bitcoinin vähintään nimeltä.

Luku on kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2016, jolloin 36% saksalaisista tunsivat bitcoinin. Luku on nelinkertaistunut vuodesta 2013.

Siitä huolimatta, että saksalaiset tuntevat laajasti Bitcoinin olemassaolon, sen käyttö on Saksassa vielä suhteellisen vähäistä. Kyselytutkimuksen mukaan vain noin neljä prosenttia saksalaisista omistaa bitcoineja. 19 prosenttia saksalaisista ei edes tiedä, mistä he voisivat ostaa bitcoineja, jos haluaisivat.

72 prosenttia vastanneista sanoivat, että he eivät ole lainkaan kiinnostuneita digitaalisista valuutoista. Pääsyiksi vastaajat kertoivat joko bitcoinin ja muiden kryptojen suuret hinnanvaihtelut sekä puutteet tiedossa siitä, miten bitcoineja käytännössä voidaan käyttää.

Bitcoin tunnetaan Saksassa arviolta suhteellisen hyvin verrattuna globaalisti. Aikaisemman kyselytutkimuksen mukaan esimerkiksi 56% venäläisistä eivät olleet koskaan kuulleetkaan Bitcoinista. Vuoden 2017 elokuussa miljardöörisijoittaja Charles Xue arvioi, että suurin osa, noin 70-80%, kiinalaisista eivät olleet koskaan kuulleetkaan bitcoinista.

Saksalaisille Bitcoin alkaa olla yhtä tuttu kuin olut ja bratwurstit. (KUVA: SourceFed)

Espanja haluaa kryptorahamyönteistä sääntelyä

Espanjan pääministeripuolue Partido Popular on laatimassa uutta lainsäädäntöä, joka sisältää muun muassa mahdollisia verohelpotuksia kehittyvien teknologioiden, kuten 3D-printtauksen ja lohkoketjujen, alalla toimiville yrityksille. Uusi lainsäädäntö myös helpottaisi esimerkiksi ICO-sijoitushankkeiden järjestämistä.

Lain valmistelusta vastaava parlamentin jäsen Teodoro Garcia Egean mukaan tällainen laki olisi Espanjalle hyödyllistä, koska teknologia on ajava tekijä monilla muilla aloilla, kuten finanssialalla, terveydenhuollossa ja koulutuksessa. Partido Popular on kutsunut lohkoketjuasiantuntijoita parlamentin kuultavaksi sekä analysoimaan tilannetta muissa maissa, joissa toteutetaan lohkoketjumyönteistä sääntelyä.

Sen lisäksi, että laki selkeyttää ja juridisesti tunnustaa lohkoketjuteknologian ja kryptovaluuttayritysten aseman, harkitsevat lainsäätäjät myös muita helpotuksia kryptovaluuttasijoittamiseen. Lainsäätäjät ovat muun muassa pohtineet, että lakiin säädettäisiin jonkinlainen maksimisumma, jota pienempiä kryptorahasijoituksia ei tarvitsisi ilmoittaa verottajalle.

Espanja ei ole yksin hankkeessaan. Esimerkiksi Sveitsi on jo pitkään pyrkinyt säätämään lohkoketjuteknologian ja kryptorahateollisuuden kannalta myönteistä sääntelyä, jotta maasta tulisi houkuttelevampi toimintaympäristö alan yrityksille. Lohkoketjuteknologia ja kryptorahateollisuus voivat tuoda valtiolle helposti tuhansia uusia työpaikkoja ja miljoonia lisää verotuloja.

Euroopan sisälläkin maiden suhtautuminen kryptoihin vaihtelee rajusti: siinä missä toiset kieltävät krypton, toisille se on mahdollisuus nostaa elintasoa.

Lohkoketjulla halutaan valloittaa avaruus

Kansainvälinen avaruustutkimusyhdistys Space Cooperative on perustanut uuden, lohkoketjua hyödyntävän hankkeen nimeltään Space Decentral, jonka tarkoituksena on kehittää sosiaalinen verkosto, jonka avulla avaruustutkimukseen liittyvää tietoa voidaan jakaa tasaisemmin ja demokraattisemmin. Verkostoa on tarkoitus voida käyttää hyväksi myös erilaisten avaruushankkeiden joukkorahoitukseen.

“Space Decentral on globaali avaruustutkimuslaboratorio, jonne yksityiset henkilöt ja organisaatiot voivat kerätä tietoa ja ymmärrystä avoimesti, ja josta mahdollinen tuotto voidaan jakaa tasaisesti kaikkien osallistujien kesken. Tämä on massiivinen projekti, joka vaatii satoja insinöörejä, tiedemiehiä ja innovaattoreita” kertoi Space Decentralin neuvonantaja tohtori Paola Tasca.

Space Decentralin lohkoketjulle ollaan myös luomassa omaa tokenia, Faster Than Light coinia (tai FTLcoinia). FTLcoinia on tarkoitus voida käyttää Space Decentralin kehittämässä sosiaalisessa verkostossa. Space Decentralilla on tarkoituksena pitää ICO-rahoituskierros tämän vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana.

“Meidän on kaikkien katsottava asioita pitkällä tähtäimellä ja työskenneltävä yhdessä luodaksemme järjestelmän, jonka avulla ihminen voi kestävästi kehittyä todelliseksi avaruutta valloittavaksi lajiksi. Emme välttämättä saavuta sitä meidän elinaikanamme, mutta meillä on velvollisuus ihmiskunnalle aloittaa sen yrittäminen” kertoi Space Decentralin perustaja ja entinen NASA:n insinööri tohtori Marc M. Cohen.

Lohkoketju on pieni askel ihmiselle, mutta suuri askel ihmiskunnalle.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].