Viikkokatsaus 9/2016: eBayn ja Amazonin haastaja OpenBazaar on testattavissa

Alkuviikosta Bitcoin-verkkoa vaivasi pieni hidastuminen, jonka arvioitiin liittyvän Bitcoinin suosion valtavaan kasvuun ja verkon ongelmiin vastata tähän. Nyt kuitenkin BitFury on ilmoittanut olevansa asiasta eri mieltä, ja että kyseessä olikin tietoinen hyökkäys verkkoa vastaan.

Kauppiaspuolella on tapahtunut suurta edistystä: Merkittävä afrikkalainen kauppapaikka on ottanut bitcoinit käyttöön ja hajautettu kauppapaikka OpenBazaar on aloittanut beta-testaukset.

Euroopassa on suljettu useita bitcoinia käyttäviä Internetin laittomia kauppapaikkoja ja pohdittu lohkoketjun sääntelylogiikan muuttamista modernimmaksi. Ulkomailla puolestaan Japani ja Venäjä ovat tahtoneet Bitcoin-myönteisempää sääntelyä. Luitte oikein: Venäjällä ollaan Bitcoin-myönteisiä.

Tuoreessa Toni Kososen kurssianalyysissä ennustetaan voimakasta liikehdintää markkinoilla.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Hajautettu kauppapaikka OpenBazaar on nyt testattavissa

Maailman ensimmäinen hajautettu bitcoin-kauppapaikka OpenBazaar sai virallisen beta-julkaisunsa 2. maaliskuuta. Betan myötä kuka tahansa voi kokeilla OpenBazaaria ja testaaminen on mahdollista tehdä testaukseen tarkoitetuilla testnet-coineilla, jolloin kenenkään bitcoinit eivät ole vaarassa beta-testin aikana.

OpenBazaarissa kenen tahansa on mahdollista myydä ja ostaa asioita bitcoineilla ilman minkäänlaista keskitettyä palveluntarjoajaa. Ostajien ja myyjien ei siis tarvitse olla tekemisissä kolmansien osapuolten kanssa, mikä mahdollistaa esimerkiksi nopeamman myymisen sekä korkeammat katteet ilman välistävetäjiä.

OpenBazaarin blogin mukaan viimeistelty tuote on tarkoitus julkaista mahdollisimman nopeasti, kun testaus on suoritettu ja OpenBazaar haluaakin mahdollisimman monia kokeilemaan sen tuotetta, jotta beta-testi toisi hyviä tuloksia. OpenBazaar on nostettu monesti esille yhtenä vuoden 2016 kuumimmista Bitcoin-palveluista. Se saattaa jopa nousta eBayn tai Amazonin kilpailijaksi tulevaisuudessa.

OpenBazaar tekee kaupankäynnille saman kuin Bitcoin valuutalle, eli hajauttaa sen (KUVA: OpenBazaar)

Bitcoinin käyttö Etelä-Afrikassa on merkittävässä kasvussa

Etelä-Afrikan suurin kauppapaikkasivusto Bidorbuy on ottanut bitcoinit käyttöön. Samanaikaisesti LocalBitcoinsin vaihtovolyymit ovat Etelä-Afrikan osalta erittäin vahvassa kasvussa. Vaihtovolyymi on jopa 50-kertaistunut vuoden sisään. Sitä voidaan jo sanoa räjähdysmäiseksi kasvuksi. Yhtenä taustatekijänä tässä on varmasti Etelä-Afrikan paikallisen valuutan heikko arvokehitys.

Bryssel: Sääntelyn voisi koodata suoraan lohkoketjuun

Euroopan parlamentti on järjestänyt Brysselissä kaksiosaisen tapahtuman, jossa on pohdittu lohkoketjuteknologiaa sekä sen sääntelyä. Tapahtumaan osallistui joukko teknologian asiantuntijoita sekä EU:n että eri EU-jäsenvaltioiden poliittisia edustajia.

Ensimmäinen osa tapahtumasta keskittyi yleisesti tarjoamaan sääntelijöille tietoa ja informaatiota siitä, mistä lohkoketjussa on kyse. Toinen osa puolestaan keskittyi poliitikoille merkittävimpään kysymykseen, eli miten lohkoketjua voidaan säännellä.

Tapahtuman mielenkiintoisimpaan antiin kuului finanssiteknologian konsulttiyritys VeriFin puheenjohtaja Pindar Wongin puhe. Wong toi tapahtumassa esille mahdollisuuden säännellä lohkoketjuteknologiaa itse koodin kautta. Perinteisesti sääntelijät ovat olleet hampaattomia lohkoketjuteknologian hajautetun luonteen edessä, mutta Wongin mukaan sääntely olisi mahdollista ohjelmoida itse lohkoketjuteknologiaan.

Wongin näkemykset saivat osanottajilta kannatusta. Muun muassa IBM:n lohkoketjuprojektissa työskentelevä Henning Diedrich tukee Wongin ajatusta.

Pindar Wongin mielestä sääntelyn voisi koodata itse lohkoketjuihin (KUVA: Joi Ito)
Bitfury: Bitcoinia vastaan kyberhyökkäys

Viime viikolla Bitcoin-verkko koki hidastumista, jonka monet arvelivat johtuvan Bitcoinin käytön hurjasta kasvusta sekä verkon riittämättömyydestä vastaamaan tähän kasvuun. Maailman suurimpiin kuuluvan Bitcoin-louhintayritys BitFuryn toimitusjohtaja Alex Petrovin mukaan kyseessä oli kuitenkin tietoinen kyberhyökkäys Bitcoin-verkkoa vastaan, eikä pelkkä tekninen ongelma.

Petrovin mukaan hyökkääjät täyttivät Bitcoin-lohkoja turhalla datalla saadakseen verkon tarkoituksella hidastumaan. Petrov arvioi, että hyökkääjien motiivina oli vaikuttaa Bitcoin-yhteisön parhaillaan käymään keskusteluun lohkokoon kasvattamisesta.

Mahdollinen hyökkäys näkyi peruskäyttäjille lähinnä väliaikaisena verkon hidastumisena sekä välitysmaksujen pienimuotoisena nousuna. Sittemmin verkon toiminta on normalisoitunut.

Merkittävyytensä vuoksi Bitcoin-verkkoa vastaan on tehty useita erilaisia kyberhyökkäyksiä (KUVA: Alamy Stock Photos)

EU:n viranomaiset pimentäneet lukuisia pimeitä kauppapaikkoja

Euroopan viranomaiset ovat sulkeneet viisi bitcoinia käyttänyttä Internetin “mustaa markettia”. Viranomaiset ovat myös pidättäneet näiden sivustojen ylläpitäjiä sekä käyttäjiä osana kansainvälistä “maanalaisten talousfoorumien” tutkimusta.

“Maanalaisilla talousfoorumeilla” viranomaiset tarkoittavat sivustoja, joissa myydään esimerkiksi huumausaineita ja väärennettyjä henkilöllisyystodisteita anonyymisti bitcoineja tai muita kryptovaluuttoja vastaan, ja jotka toimivat omissa piilotetuissa verkoissaan.

Viranomaiset epäilevät 27-vuotiaan bosnialaisen miehen olevan päätekijä kolmen suljetun sivun takana. Bosnialaisen miehen lisäksi viranomaiset ovat pidättäneet 4 saksalaista sekä yhden syyrialaisen. Tutkimusten aikana viranomaiset saivat haltuunsa noin 250 000 euron edestä erilaisia huumausaineita.

Venäjän pää kääntyi – Bitcoin sittenkin hyvä

Venäjän keskuspankki on perustanut toimintaryhmän tutkimaan lohkoketjuteknologiaa, Bitcoinia sekä näiden innovaatioiden mahdollisia hyötyjä Venäjän taloudelliselle kehitykselle. Pankin suhtautuminen on tullut monille yllätyksenä, sillä aikaisemmin Venäjän viralliset tahot ovat suhtautuneet Bitcoiniin ja lohkoketjuun joko kielteisesti tai jopa avoimen vihamielisesti.

Venäjän pankin toimintaryhmä tulee järjestämään säännöllisesti tapaamisia, joissa käsitellään sen tekemiä teknologisia löydöksiä sekä miten ne voivat olla hyödyksi Venäjälle. Venäjällä on myös suunnitelmia eräänlaiselle lohkoketjualan omalle itsesääntelylle samaan tapaan kuin esimerkiksi monet pankit tai kotimaisen median Julkisen sanan neuvosto toimii.

“Modernien markkinoiden edistyminen Venäjällä kytkeytyy finanssiteknologian kehitykseen. Yhä enemmän finanssialan palveluista muuttuu sähköisiksi, ja uusia bisnesmalleja sekä ekosysteemejä kehitetään ympäri vuorokauden. Lisäksi kuluttajien käyttäytyminen on muuttunut viime vuosina huiomattavasti. High-tech-markkinat tarvitsevat high-tech-sääntelyä, jonka laatijat ymmärtävät syvällisesti nämä taloudelliset prosessit sekä teknologian”, kertoo Venäjän pankin varajohtaja Olga Skorobogatova.

Japanin ylähuoneen edustaja: Bitcoin verovapaaksi

Japanin johtavan puolueen, liberaalidemokraattien, ylähuoneen edustaja Tsukasa Akimoto vaatii Japanin sääntelijöitä myöntämään bitcoin-ostoille vapauden Japanin kulutusveroista, kertovat japanilaiset uutistoimistot. Akimoto esitti vaatimuksensa talousministeri Tarō Asōlle esittämässään kirjallisessa kysymyksessä.

Akimoton mukaan Japanin on seurattava kansainvälistä trendiä bitcoinin verotuksessa ja myöntää bitcoinille vastaava verokohtelu kuin muualla maailmassa on. Akimoton vaatimus toisi toteutuessaan Japanin bitcoin-verotuksen läheisemmin linjaan esimerkiksi Suomen verotuskäytännön kanssa.

Japanin medioiden mukaan Akimoton ehdotus tullaan antamaan muodollisesti lainsäätäjien päätettäväksi myöhemmin tänä vuonna. Ehdotuksen lopullisesta muodosta ei vielä tässä vaiheessa ole tietoa.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].