Verohallinto: Virtuaalivaluuttatulojen valvonta tiukentuu tulevaisuudessa

Verohallinto

Verohallinnon tietojen mukaan virtuaalivaluutoista saatuja tuloja ilmoitettiin viime vuodelta verotukseen 58 miljoonan euron arvosta. Tämä on 38 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Samalla virtuaalivaluuttatuloja tai -tappioita ilmoittaneiden henkilöiden määrä väheni viidenneksellä. Verohallinnon tiedotteen mukaan huomattava osa sijoittajista jättää edelleen virtuaalivaluuttatulonsa kokonaan ilmoittamatta verotukseen.

Verohallinto: ”Noin 7 400 henkilöä ilmoitti verotukseen vuonna 2023 saamistaan virtuaalivaluuttatuloista tai -tappioista. Vuonna 2022 vastaava luku oli noin 10 000.”

Verohallinnon asiantuntija Mika Siivonen:

”Virtuaalivaluuttojen kurssit kääntyivät vuonna 2023 nousuun suuren pudotuksen jälkeen. Osa sijoittajista on kuitenkin saattanut odottaa kurssinousun vielä jatkuvan eivätkä he siksi ole myyneet omistuksiaan vuonna 2023.”

Verohallinnolle vuonna 2023 ilmoitettujen virtuaalivaluuttojen luovutushintojen keskiarvo oli keskimäärin 131 000 euroa. Ilmoitettujen luovutushintojen mediaani eli yleisin ilmoitettu luovutushinta oli puolestaan 2 685 euroa.

Siivonen: ”Suuria luovutusvoittoja saaneiden ilmoitusaktiivisuutta voi selittää se, että seuraukset ilmoittamatta jättämisestä ovat suuremmat kuin pienempiä luovutusvoittoja saaneilla. Silti kaikki virtuaalivaluuttatulot pitää ilmoittaa Verohallinnolle.”

Siivonen jatkaa:

”Verohallinnossa on huomattu myös, että tappioita tehneet sijoittajat ilmoittavat virtuaalivaluuttatappioistaan huonosti verotukseen.”

Virtuaalivaluutoista saatuja voittoja ilmoitettiin vuodelta 2023 noin 58 miljoonaa euroa. Vuotta aikaisemmin 2022 niitä ilmoitettiin sen sijaan 93 miljoonaa euroa. Siivonen huomauttaa, että osa virtuaalivaluuttatuloista tai -tappioista ilmoitetaan veroilmoitusajan jälkeen, joten vuoden 2023 ilmoittajien määrä voi vielä kasvaa.

Toistaiseksi eniten virtuaalivaluuttakauppoja on ilmoitettu verovuodelta 2021, jolloin 16 500 sijoittajaa ilmoitti Verohallinnolle saamistaan voitoista tai tappioista. Tässä tulee kuitenkin huomioida, että maailman suosituimman virtuaalivaluutan bitcoinin kurssi oli vuonna 2021 ennätyksellisen korkea.

Verohallinnon mukaan huomattava osa virtuaalivaluuttatuloista jätetään edelleen ilmoittamatta verotukseen eikä niistä makseta veroja. Ilmoituksia tulee kuitenkin myös takautuvasti.

Siivonen:

”Yhtenä syynä tähän voivat olla julkisuudessa käsitellyt rikostapaukset, jotka ovat herättäneet ilmoittamaan aiemmin piiloon jääneitä tuloja.”

Tulevaisuudessa eri maiden veroviranomaiset saavat virtuaalivaluuttoihin liittyviä tietoja automaattisesti kansainvälisen tietojenvaihdon kautta. Tämän mahdollistavat muun muassa EU:ssa viime vuonna hyväksytty DAC8-direktiivi ja OECD:ssa hyväksytty CARF-raportointikehys.

Tämä tarkoittaa sitä, että virtuaalivaluuttojen valvonta tulee tulevaisuudessa tehostumaan. Tämä johtuu Verohallinnon mukaan myös siitä, että Verohallinto on hankkinut ja saanut suomalaisia koskevia tietoja useista sekä kotimaisista että ulkomaisista pörsseistä.

Siivonen:

”Vuonna 2027 Verohallinto saa huomattavasti nykyistä laajemmin tietoa suomalaisten virtuaalivaluuttakaupankäynneistä ulkomaisissa virtuaalivaluuttapörsseissä.”


Viranomaiset ja poliitikot näyttävät kryptoille vihreätä valoa USA:ssa?

Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC:n puheenjohtaja Gary Gensler on antanut julkisuuteen lausunnon, jonka mukaan spot Ether ETF:t tultaisiin lopullisesti hyväksymään kaupankäynnin kohteeksi USA:ssa syksyyn 2024 mennessä.

Aikaisemmin Bloombergin ETF-analyytikko Eric Balchunas epäili, että Ether ETF:t tultaisiin hyväksymään jo 4.7.2024 mennessä, mutta tämä ajankohta todennäköisesti osoittautuu vielä liian aikaiseksi ajankohdaksi lopulliselle hyväksynnälle.

Tällä viikolla Yhdysvaltain pankkikomitealle pitämässä puheessaan Gensler kertoi, että SEC tulisi hyväksymään Ethereumin (ETH) spot ETF S-1-hakemukset jossain vaiheessa kesää 2024. Toukokuussa 23.5.2024 SEC hyväksyi Etherin 19b-4-hakemukset, mutta kaupankäyntiä varten vaaditaan vielä S-1-hyväksyntä.

Tämän lisäksi näyttää siltä, että kryptovaluuttojen käytön yleistyessä myös poliitikot kosiskelevat kryptovaluuttoja käyttäviä äänestäjiä yhä enemmän ja enemmän. Tällä viikolla republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump kertoi tukevansa yhdysvaltalaisten bitcoin-louhijoiden toimintaa.

Trump: ”Kaikki loput bitcoinit (BTC) tulee louhia USA:ssa.” Tämän lisäksi Trump kertoi, että tämä bitcoinin louhinnan tukeminen USA:ssa parantaa USA:ta energiaomavaraisuutta.

Tämän lisäksi Trumpin mukaan Bitcoin on USA:n viimeinen suojamuuri digitaalisia keskuspankkivaluuttoja vastaan.

Aikaisemmin kesäkuussa Trump kutsui itseään myös ”kryptopresidentiksi”. Samalla hän sanoi, että USA:n ei tule tyytyä kakkossijaan kryptovaluuttamarkkinalla.

Trump on aikaisemmin isännöinyt Floridan Mar-a-Lagossa bitcoin-louhijoita pidetyssä tilaisuudessa. Paikalla tilaisuudessa olivat suurista louhintafirmoista mm. Riot Platforms, CleanSpark ja TeraWulf.

CleanSparkin Matthew Schulzin mukaan Trump on luvannut antaa tukensa bitcoin-louhijoille, mikäli hänet valitaan USA:n presidentiksi.

Tässä tulee kuitenkin muistaa, että poliittiset lupaukset eivät vielä tarkoita todellista tukea kryptovaluutoille. Trump on esimerkiksi vuosia sitten kertonut pitävänsä Bitcoinia huijauksena, mutta näyttää nyt siltä, että Trump on mahdollisesti muuttanut linjauksiaan kryptovaluuttoja kohtaan ainakin hieman suopeammaksi.

Huhujen mukaan myös USA:n presidentinvaalien demokraattiehdokas ja nykyinen presidentti Joe Biden olisi mahdollisesti hyväksymässä kampanjalahjoitukset kryptovaluuttoina. Aikaisemmin myös Trump ilmoitti hyväksyneensä kryptovaluutoilla tehtävät vaalikampanjalahjoitukset.

Kuitenkin toimiala suhtautuu tähän Bidenia koskevaan uutiseen hieman skeptisesti, koska Bidenin hallinnon poliittiset linjaukset kryptovaluuttoja kohtaan ovat olleet tähän mennessä hyvin kriittisiä.

Muutama viikkoa sitten Biden esimerkiksi esti presidentin veto-oikeudella kryptovaluuttaystävälliseksi tulkitun lain hyväksynnän USA:ssa, joten tästä syystä Bidenin kampanjan mahdollisiin lupauksiin kryptovaluuttaystävällisyydestä ei suhtauduta vielä erityisen luottavaisesti.


MicroStrategy hankkimassa 500 miljoonalla dollarilla lisää bitcoineja

Maailman suurimman yrityskohtaisen bitcoin-omaisuuden haltija yhdysvaltalainen business intelligence-yritys MicroStrategy on ilmoittanut hankkivansa 500 miljoonalla dollarilla lisää bitcoineja taseeseensa. Yhtiö pyrkii rahoittamaan hankinnan osakeannilla.

MicroStrategyn hallituksen puheenjohtaja Michael Saylorin mukaan bitcoin-hankinnat ovat linjassa yhtiön pitemmän aikavälin suunnitelman kanssa, jossa bitcoinia on tarkoitus käyttää mm. yhtiön reservivaluuttana tulevaisuutta varten.

Osakeanti toteutetaan vaihtovelkakirjalainoilla. Kyseessä ei ole kuitenkaan SEC:n hyväksymä julkinen osakeanti, sillä velkakirjalainoja ei voida ostaa tai myydä julkisenkaupankäynnin kohteina ilman, että osto- tai myynti täyttäisi tietyt ennalta määritellyt kriteerit.


Terraform Labs maksaa 4,47 miljardia dollaria korvauksia USA:n valtiolle

Luna- ja Terra USD-kryptovaluuttojen taustayhtiö Terraform Labs joutuu maksamaan 4,47 miljardia dollaria korvauksia USA:n valtiolle. Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC nosti aikaisemmin Terraform Labsia ja sen perustajaa Do Kwonia vastaan petossyytteet.

Huhtikuussa 2024 Terraform Labs ja sen perustaja Do Kwon todettiin syylliseksi. Terraform Labs ja SEC on sopineet korvauksien maksamisesta SEC:n kanssa. Terraform Labs samalla lopettaa toimintansa.

Terraform Labsin lohkoketjun toimintaa puolestaan jatkaa Terran yhteisö. Terraform Labsin toimitusjohtaja Chris Amani ilmoitti myös, että yhtiö myy osan ydinliiketoiminnoistaan.

Terran yhteisö otti asian vastaan ristiriitaisesti. Osa yhteisöstä otti ratkaisun vastaan optimistisesti. Osa taas suhtautui asiaan hyvin kriittisesti.

Nimimerkki Redlinedrifter antoi esimerkiksi erittäin tiukkaa palautetta Terraform Labsin toiminnasta: ”Miten te siirrätte laillisesti @LFG_orgin omaisuutta? LFG on rekisteröity säätiö, ja näitä varoja EI käytetä tehtävänkuvauksessa kuvatulla tavalla. Tämä ei ole vain väärin, se on täysin laitonta! Ja niitä ei mainittu missään konkurssihakemuksessa, mutta nyt ne ovat yhtäkkiä osa sitä.”

Redlinedrifter jatkaa: ”Teille maksettiin yli 3 miljoonaa dollaria ekosysteemin elvyttämisen auttamiseksi. Sen lisäksi te vielä uskallatte lähettää vain kuusi lausetta vastauksena tämän päivän tuomioon ja Terran tulevaisuuteen liittyen. Tämä ei ole millään standardilla hyväksyttävää. $LUNC- ja $LUNA-yhteisöt ansaitsevat paljon enemmän kuin tämän!”

Yleisesti Terraformin korvauksia pidetään osoituksena siitä, että sääntelyn noudattamatta jättämisestä (compliance) tullaan rankaisemaan USA:ssa jatkossa erittäin kovalla kädellä. Sen lisäksi kryptovaluuttatoimijoiden sisäisten hallintojärjestelmien (governance) toimivuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *