Guide för Bitcoin-användare och investerare

Så här börjar du använda och investera i Bitcoin

Är du intresserad att investera i bitcoin, göra köp med dem eller vill du bara prova hur det känns? Den här artikeln är just för dig.

Forska före du satsar

Bitcoin ger en vanlig människa möjligheten att själv kontrollera sina egna pengar. Det är något som traditionella bankvärlden inte erbjuder. Samtidigt innebär det också ansvar. Ta reda på vad det är fråga om före du besluter att satsa pengar.

Vår webbsida är full av användbar information, men här är några artiklar vi föreslår: ”Vad är Bitcoin?”, ”Bitcoin förenklat” och ”Ofta frågade frågor”. Vi rekommenderar att du bekantar dig med Bitcoin åtminstone några timmar före du går vidare.

Är du en investerare eller användare?

Om du i första hand är intresserad att investera i bitcoin, kolla vår Guide för Bitcoin-investerare.

Om du främst är intresserad att använda bitcoin som betalning, kolla vår Guide för Bitcoin-användare.

Guide för bitcoin-investerare

I den här guiden går vi igenom hur man i praktiken investerar i bitcoins. Om du vill förstå mer exakt hur och varför det lönar sig att investera i bitcoins, bekanta dig med vår omfattande investeringsguide.

Investering i Bitcoin lyckas bäst via en specialiserad bitcoin-utbytestjänst, där du också kan förvara dina bitcoins. Till detta bruk rekommenderar vi finska Coinmotion-servicen.

Öppna konto

Det är lätt att skapa ett konto till Coinmotion. Du kan göra det här. I Coinmotion-servicen kan du köpa och sälja bitcoin enkelt, och de kan förvaras på Coinmotion-kontot om du så vill. Servicen möjliggör också mer utvecklade order så som gränsprisorder och stop loss –order.

Noggrannare anvisningar till Coinmotions användning hittar du direkt på Coinmotions sidor. Fastän det inte är obligatoriskt, föreslår vi att aktivera en tvådelad bekräftelse via Google Authenticator. Det kan man göra med Coinmotion-kontots inställningar. Det här gör det mer tryggt att logga in på ditt konto.

Förvaring och betalning med bitcoins

Du kan förvara dina bitcoins i Coinmotion-servicen, men ifall du vill förvara dem själv bör du skaffa en egen säker Bitcoin-plånbok. Eller om du vill använda bitcoins du köpt för att betala, föreslår vi att du flyttar en del av dem till en skild användningsplånbok för snabbare betalningar. Du hittar information om olika plånböcker här.

Guide för Bitcoin-användare

Steg 1: Skaffa Bitcoin-plånbok

Att motta, skicka och förvara bitcoins kräver att användaren har en Bitcoin-plånbok. Plånboken kan vara ett program som installerats på datorn eller annan apparat, eller en speciell säkerhetsplånbok så som en säkerhetsapparat eller fysisk myntplånbok.

Fysiska plånböcker rekommenderas endast till långvarig förvaring, eftersom det är besvärligt att skicka bitcoins med dem. Säkerhetsapparater så som Ledger däremot passar bra för både säker förvaring och betalning.

Vi tar inte ansvar för möjliga problem som utomstående plånbokstjänster kan skapa dig. Var noggrann då du försäkrar din plånboks trygghet.

Plånböcker vi rekommenderar

Obs. Kom alltid ihåg att säkerhetskopiera din plånbok! Det vanligaste sättet man tappar bitcoins är att plånboken försvinner och det finns ingen säkerhetskopia. Säkerhetskopiering är enkelt och varje Bitcoin-plånbok ger möjlighet till det.

Bitcoins användning är enklast med smarttelefoners Bitcoin-plånböcker, men tryggast med speciella säkerhetsplånböcker och –apparater. Bords- och bärbara datorers plånböcker är en mellanform.

Smarttelefoner och tabletter

Android

Mycelium

iOS

Breadwallet

Windows Phone

Copay

Bordsdatorer och bärbara

En lättplånbok med omfattande egenskaperElectrum

För effektivare behovBitcoin Core (Rekommenderas bara för effektiva datorer med SSD-hårddisk)

Säkerhetsplånböcker och apparater

Det finns flera säkerhetsplånböcker som lösning till förvaring av större bitcoin-mängder. Dessa är väldigt förespråkade ifall du tänker förvara stora mängder bitcoins.

Fysisk myntplånbokDenarium

Säkerhetsplånbok som passar för förvaring och användningLedger Wallet

För företaget och familjen

Det är möjligt för företags styrelser, sambor och andra grupper att använda en plånbok vars transaktioners konfirmation kräver men än en persons bekräftelse.

Copay (fungerar med alla apparater)

När du har skaffat en Bitcoin-plånbok är du färdig för steg 2.

Om du inte vill installera och upprätthålla din egen Bitcoin-plånbok kan du också bekanta dig med Coinmotion-servicen, där du kan förvara bitcoins samt göra köp och försäljningar.

Steg 2: Köp bitcoins.

Nu har du en Bitcoin-plånbok där du hittar din egen Bitcoin-adress. En plånbok kan ha flera adresser. Du behöver dem för att motta bitcoins.

Man kan skaffa bitcoins på många olika sätt. Du kan t.ex. sälja något och be bitcoin som betalning. Du kan arbeta och få lön som bitcoin. För nya användare är det ändå enklast att köpa dem. Bitcoin kan köpas på flera olika sätt, och här är några förslag:

Med girering eller kredit –  Bittirahas köpformulärS

Med kontanterHitta närmaste bitcoin-bankomaten

Bitcoin kan också köpas med girering från Coinmotion-servicen, där du samtidigt kan förvara dina bitcoins. Dessutom kan man köpa bitcoins i färdigt laddade mynt genom att betala med girering eller faktura. Denarium-mynten är i sig själv Bitcoin-plånböcker.

När du sedan har bitcoins i din Bitcoin-plånbok är du färdig att använda dem och gå vidare till sista steget!

Steg 3: Börja använda Bitcoin.

Nu när du har bitcoins kan du lätt börja använda dem. Vi har listat nätbutiker som godtar bitcoin runt världen, och därtill har vi en omfattande karta på finska Bitcoin-betalningsställen.

Man behöver inte köpa något för att använda Bitcoin. Bitcoin är en ny donationskulturs vagga, och det lönar sig att pröva hur lätt man kan skicka pengar med det. Du kan skicka även små mängder åt en vän nästan gratis. Du behöver bara mottagarens Bitcoin-adress.

När du gjort din första Bitcoin-transaktion har du förtjänat titeln av en Bitcoin-användare. Gratulerar!