Viikkokatsaus 12: Bitcoin ja Bittiraha uusissa ennätyksissä

Tämä on katsaus kuluneen viikon Bitcoin-uutisiin, joissa aiheina on mm. Bitcoinin ja Bittirahan ennätyslukemat, BTC Storen julkaisu, altcoinit, ja lukuisat hauskat tapahtumat. Viime viikon katsaus on luettavissa täällä.

Bitcoinin ja Bittirahan ennätykset

Bitcoin on käynyt ennätyslukemissa. Bitstampissa kurssi kävi 1 163 dollarissa (n. 860 €) ja Mt. Goxissa huippu oli jopa 1 242 dollarissa (n. 920 €).

Bittiraha.fi on myös tehnyt oman ennätyksensä, nimittäin vaihtovolyymissa. Marraskuussa tekemiemme bitcoin-toimeksiantojen vaihtovolyymi oli n. 2 miljoonaa euroa. Tämä on tuplaus aiempaan ennätykseen (huhtikuulta).

Bitcoinin menestyksen kylkiäisenä tuli myös ikäviä yllätyksiä, kun keskustelupalstamme koki tietomurron. Myös kansainvälinen Bitcoin-forum, BitcoinTalk.org, hakkeroitiin lievästi. Bittirahan keskustelupalsta palaa takaisin toimintaan tällä viikolla.

BTC Store julkaistu

Kannattaa käydä tsekkaamassa BTC Store -kauppamme, jonka julkaisimme perjantaina Bittirahan kaupan tilalle. Nyt toimitamme tuotteitamme myös ulkomaille, ja aiomme laajentaa kaupan valikoimaa aktiivisesti.

Myös BTC Storessa käyttämämme ja tarjoamamme BitPay -maksujärjestelmä on kasvussa; Bitcoin Black Fridayn aikana BitPayn kautta tehdyt Bitcoin-siirrot veivät 6% koko Bitcoin-verkon siirroista.

Altcoinien nousu

Monet altcoinit (vaihtoehtoiset kryptovaluutat) ovat nousseet Bitcoinin vanavedessä. Näistä merkittävimpänä Litecoin. Altcoinien käyttöarvo on kyseenalainen, mutta spekulatiivisessa mielessä niiden kehitys on ollut paikka paikoin Bitcoiniakin hurjempaa.

Uudet Bitcoin-hyväksyjät

Kiinan kolmanneksi suurin mobiiliverkko-operaattori hyväksyy bitcoinit maksuvälineenä. Kyseessä on China Telecomin tytäryhtiö Jiangsu Telecom, joka pilotoi Bitcoinia promootion yhteydessä.

Nyt myös Humble Bundle Storessa käy bitcoinit. Viikottaisissa ja kuukausittaisissa Humble Bundle tarjouksissa bitcoinit ovat käyneet jo pidemmän aikaa.

Bitcoin-palvelut

iOS:n suosituimmaksi Bitcoin-sovellukseksi noussut kurssitietoja ja louhintastatistiikkoja antava ZeroBlock on nyt käytettävissä myös Android-laitteilla.


ZeroBlock-sovellus

Kaksi työpaikkoihin liittyvää Bitcoin-palvelua nousivat uutisiin viikolla. Wagepoint-palvelu tarjoaa kanadalaisille vaihtoehdon ottaa palkka vastaan bitcoineina, ja Coinality listaa työpaikkoja, joiden palkka maksetaan virtuaalivaluutoissa.

Jos keksit bugiratkaisun, saat palkkion

Bitcoinin ja Litecoinin Mac-sovelluksissa on bugi, joka on osoittautunut poikkeuksellisen vaikeaksi korjata. Ratkaisun löytäjälle luvataan merkittävä palkkio.

Bitcoin-huijaus

Mustan pörssin sivusto Sheep Marketplace sulkeutui äskettäin, ja kateissa on bitcoineja peräti 100 miljoonan dollarin arvosta. Palvelun ylläpitäjiä epäillään käyttäjien bitcoinien varastamisesta.

Hauskoja poimintoja viikolta

Kaksi vuotta sitten Roger Ver löi vetoa 10 000 dollarilla siitä, että Bitcoin päihittää kullan, hopean, dollarin ja USA:n osakemarkkinat 100-kertaisesti seuraavan kahden vuoden aikana. Verin veikkaus täyttyi kaksi kuukautta myöhässä, ja niinpä Ver lahjoitti vetoon laittamansa 1 000 bitcoinia Foundation for Economic Education -järjestölle. 1 000 bitcoinia on arvoltaan yli miljoona dollaria, joten tämä on suurin yksittäinen bitcoineilla tehty lahjoitus koskaan.

Yhdysvaltalainen mies oli heittänyt muutama kuukausi sitten kaatopaikalle kovalevyn, joka sisälsi 7 500 bitcoinia, arvoltaan miljoonia dollareita. VIranomaiset eivät ole toistaiseksi antaneet hänelle lupaa etsiä kovalevyä kaatopaikalta. Kovalevy on arvioiden mukaan metrin syvyydessä tällä hetkellä.

Opiskelija näytti Yhdysvaltalaisessa urheilulähetyksessä kylttiä “Hei äiti, lähetä rahaa”, jossa oli lisäksi Bitcoin-osoitteen QR-koodi ja Bitcoin-logo. Urheilulähetyksen lisäksi kuva levisi Redditissä, ja niinpä nuorukainen sai kerättyä huiman määrän Bitcoin-lahjoituksia. Tähän mennessä saalis on 23 BTC (yli 15 000 euroa), josta osa menee hyväntekeväisyyteen.

Lyhytaikaisen paniikin aiheuttanut Directory.io -sivusto väitti julkaisseensa sivustolleen kaikki Bitcoin-yksityisavaimet. Kyseessä oli tietysti pila, koska kaikkien yksityisavaimien luonti on mahdotonta. Sivuston ylläpitäjä oli kuitenkin generoinut suuren määrän uusia Bitcoin-avainpareja, jotka ovat nähtävillä sivustolla. Niissä Bitcoin-osoitteissa ei ole bitcoineja, eikä siellä ole kenenkään muun kuin ylläpitäjän omia osoitteita.

Pikkupoika myi Applen osakkeensa, ja osti niillä rahoilla bitcoineja. Poika varastoi bitcoininsa turvallisesti paperilompakossa, eli on siis myös fiksumpi kuin monet aikuiset Bitcoin-käyttäjät.


Andrew ja Bitcoin-lompakko