Turvallinen vaihtoehto kryptojen säilytykseen | Ledger Nano S – kryptovaluuttalompakko

Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen kylmäsäilytystä varten on kehitetty erilaisia turvalompakkolaitteita, jotka tarjoavat huomattavia etuja perinteisiin paperilompakkoihin verrattuna. Ledger Nano S on tällä hetkellä yksi markkinoiden suosituimmista turvalompakkolaitteista, jonka hankinta voi olla kannattavaa riippumatta kryptosalkkusi koosta.

Tässä artikkelissa opastamme alkuun Ledger Nano S -laitteen asennuksessa ja käytössä. Samalla kerromme, miksi juuri tämä laite on suositeltava hankinta kryptovaluuttojesi kylmäsäilytykseen. Jos käytät jotain muuta Ledgerin versiota tai toista turvalompakkolaitetta kuten Trezoria, voit löytää näihin ohjeet erikseen.

 

Ledgereitä voi nykyään löytää lentokentältäkin. Kuva Kööpenhaminasta.

Turvaa kryptovaluutoillesi myös hukkumisen tai hajoamisen hetkellä

Miksi juuri Ledger Nano S? Eikö tuollainen pikku tikku voi helposti hukkua tai hajota? Ensimmäiseen kysymykseen vastannee suosion ohella turvallisuus ja käytännöllisyys. Lyhyt vastaus toiseen kysymykseen on kyllä, mutta tiliesi varojen kannalta pelkällä laitteen säilymisellä ei ole väliä. Varsinaiset kryptovaluuttasi eivät nimittäin fyysisesti sijaitse Ledgerissä, vaan lohkoketjussa. Voit siis uudellakin laitteella päästä käsiksi lompakkoosi, kunhan säilytät palautuksen kannalta oleellisen recovery phrasen eli turvalauseen, johon palaamme pian.    

Ledger Nano kannattaa aina hankkia uutena, sillä käytettyyn laitteeseen voi sisältyä turvallisuusriskejä. Älä siis tilaa laitetta epäilyttäviltä tahoilta, tai saatat menettää tallettamasi varat aiemmalle omistajalle. Hanki laite vain luotettavalta jälleenmyyjältä ja ota se käyttöösi vain, mikäli saat laitteen koskemattomana alkuperäisessä pakkauksessa.

Ledger Nano S – kryptovaluuttalompakon käyttöönotto

Avattuasi paketin voit ottaa laitteen käyttöön kytkemällä mukana tulevan USB-kaapelin kiinni tietokoneeseen. Ledger Nanossa on pieni näyttö, jonka yläpuolelta löytyy kaksi nappulaa. Saat tehtyä kaikki tarvittavat toiminnot painamalla joko vasenta tai oikeaa nappulaa tai molempia yhtä aikaa. Navigointi voi aluksi tuntua hankalalta, joten ole kärsivällinen ja lempeä uutta ystävääsi kohtaan.

Kun otat Ledgerin käyttöön ensimmäistä kertaa, saat sinisen tervetulotekstin jälkeen kysymyksen: Configure as new device? Paina tässä kohtaa oikeaa nappia valitaksesi kyllä-vaihtoehto (v). Vasemman napin ei-vaihtoehto (x) on oleellinen vain mahdollisen palautuksen kannalta, mikäli laite tai PIN-koodi hukkuu.  

Seuraavaksi laite pyytää sinua valitsemaan PIN-koodin, joka voi olla neljä numeroa tai pidempi. Säädä napeilla haluamasi numerot, jotka muistat helposti. Älä kuitenkaan käytä syntymäpäivääsi tai muuta julkista tietoa, jonka avulla joku voisi arvata numerosarjan. Älä myöskään säilö PIN-koodia minnekään muualle kuin päähäsi. Vaikka joskus unohtaisit koodin, pystyt palauttamaan laitteen seuraavan vaiheen turvalauseen avulla.

Tämä vaihe on kaikkein tärkein, joten ole tarkkana. Ledger pyytää sinua kirjoittamaan ylös turvalauseen, joka koostuu 12, 18 tai 24 sanasta ja on avain kryptovaluuttojesi turvalliseen palauttamiseen, mikäli unohdat PIN-koodisi tai menetät laitteesi. On suositeltavaa säilyttää sanat turvallisesti erillään Ledgeristä kirjoitettuasi ne huolellisesti laitteen mukana tulevalle lapulle oikeassa järjestyksessä.

Lappu on syytä suojata ja säilyttää vähintään yhtä turvallisesti kuin laite, sillä valokuvamuistisen varkaan vilkaisukin voi vaarantaa varasi. Älä ikinä kopioi sanoja sähköpostiin tai muuhunkaan tiedostoon, tai ne voivat altistua Internetin urkkijoille.

Lopuksi Ledger Nano pyytää sinua vahvistamaan osan juuri kirjoittamistasi sanoista. Tehtyäsi tämän oikein ruudulle tulee teksti your device is now ready ja laite on valmiina palvelemaan sinua.

Lataa Ledger Manager ja tarkista päivitykset

Ledgerin ruudulla tulisi nyt näkyä valmiiksi asennettuja sovelluksia kuten Bitcoin, Ethereum sekä Settings. Muiden kryptovaluuttojen lisäys tapahtuu erillisten Google Chrome –selaimelle asennettavien lisäosien avulla, jotka löydät tämän linkin takaa. Jos sinulla ei vielä ole Chrome -selainta, voit ladata sen täältä. Chromen lisäosat löydät osoitteesta chrome://apps/. Asenna aluksi ainakin Ledger Manager ja Bitcoin-lompakko. Bitcoin-lompakon kautta voit hallinnoida monia muitakin kryptovaluuttoja, esimerkiksi Litecoinia.

Tietokoneesi ruudulla pitäisi nyt näkyä yllä olevan kaltainen kuva. Klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella sovelluksia ja valitsemalla create shortcut voit lähettää ne kuvakkeiksi tietokoneen työpöydälle nopeampaa käyttöä varten.

Huom! Useimmat Chromen lisäosat on poistettu käytöstä vuoteen 2019 mennessä ja korvattu Ledger Livellä, jonka kautta voit ladata ja hallinnoida useita eri kryptovaluuttalompakoita. Ledger Manager ja Bitcoin-lompakko toimivat edelleen, mutta niiden käyttö ei ole suositeltavaa. Vanhat lompakkosi ja niiden sisältämät kryptovaluutat pysyvät kuitenkin tallessa ja päivittyvät uuteen alustaan automaattisesti. Voit ladata Ledger Liven täältä.

Huomioi myös, että Ledger Nano on saanut uusia firmware-päivityksiä, joiden asennus on turvallisuussyistä ehdottoman suositeltavaa. Asennus kestää noin kymmenen minuuttia ja samalla saat sopivan hengähdystauon. Voit tarkistaa Nanosi version valitsemalla valikosta Settings -> Device -> Firmware. Jos laitteesi firmware-versio on 1.4.2., voit jatkaa. Jos versiosi on 1.4.1 tai vanhempi, löydät ohjeet päivitykseen täältä. Tammikuussa 2019 on myös julkaistu versio 1.5.5, joka kannattaa päivittää.

Kryptovaluuttojen lähetys ja vastaanotto

Tässä esimerkissä käytän Litecoinia, joka toimii Bitcoin-lompakon kautta. Asenna ensin uusin versio Litecoin-sovelluksesta Ledger Managerin valikosta painamalla vihreää nuolta. Valitse sitten Ledger Nanon ruudun valikosta Litecoin ja use wallet to view accounts. Kun tämän jälkeen klikkaat tietokoneesi Ledger Wallet Bitcoin –kuvaketta saat Litecoin-lompakkosi auki. Jos lompakko pyytää sinua valitsemaan Legacy ja SegWit –vaihtoehtojen välillä, on suositeltavaa valita SegWit. Seuraavaksi ruudullasi tulisi näkyä tyhjä tili, jonka ylävalikosta löydät nappulat coiniesi lähettämiseen ja vastaanottamiseen sekä asetukset.

Painamalla vastaanota-nappia saat esiin osoitteen, johon voit siirtää coinisi jostain toisesta lompakosta, esimerkiksi Coinmotionista. Vahvista osoite Nanosi ruudulla painamalla oikeaa painiketta. Ledger-lompakkosi luo oletusarvoisesti uuden osoitteen jokaiseen uuteen siirtoon. Kaikki generoidut osoitteet johtavat kuitenkin lompakkoosi, eli voit halutessasi käyttää samaa osoitetta uusiin lähetyksiin.

Jos olet esteettisistä tai muista syistä hankkinut esimerkiksi kokonaisia coineja ja haluat näiden säilyvän myös Ledgerin lompakkoosi sellaisinaan, huomioithan mahdolliset transaktiokulut varaamalla ylimääräisen desimaalin tai useamman etukäteen. Tarkista huolellisesti syöttämäsi osoite ennen lopullista lähetystä, jotta coinit löytävät varmasti perille.

Litecoinin transaktiot ovat parhaimmillaan neljä kertaa Bitcoinia nopeampia, joten siirrossa kestää yleensä noin 10 minuuttia. Halutessasi voit aluksi lähettää pienemmän määrän coineja kokeiluksi ennen suurempaa siirtoa. Kun siirto on saanut tarpeeksi vahvistuksia, näkyvät kolikot lompakossasi ja pysyvät siellä turvassa. Voit nyt sulkea lompakon ja irrottaa Ledger Nanon koneesta.

Lompakossasi näkyy litecoin-saldon lisäksi niiden arvo dollareissa. Kuvasta voi myös oppia muutaman sanan nykykreikkaa.

Lompakon palautus turvalauseen avulla

Kuten olemme todenneet, ei PIN-koodin unohtuminen tai edes Ledger Nanon tuhoutuminen estä sinua pääsemästä käsiksi tallettamaasi kryptovaluuttaomaisuuteen. Jos koodi unohtuu, voit palauttaa laitteen käyttöösi alkuvaiheessa tallennettujen 12 – 24 sanan avulla. Jos laite puolestaan hajoaa tai katoaa, voit ostaa uuden Ledgerin ja käyttää näitä samoja sanoja lompakkosi avaamiseen. Edes anastettu Ledger ei uhkaa omaisuuttasi, kunhan varas ei samalla saa PIN-koodiasi tai palautussanoja haltuunsa.

Palautusta voi olla syytä harjoitella etukäteen, jotta tiedät varmasti osaavasi suorittaa toimenpiteen oikein tarpeen vaatiessa. Voit kokeilla palautusta syöttämällä PIN-koodisi tahallisesti väärin kolme kertaa peräkkäin, jonka jälkeen pääset asennuksen ensimmäiseen vaiheeseen: configure as new device?

Valitse tällä kertaa vasemmalla napilla (x) oikean (v) sijaan. Mikäli painat oikeaa nappia ja lukitset kyllä-vaihtoehdon, luot uudet lompakot ja menetät laitteesta kaikki aiemmat tilisi. Mikäli painat väärää eli oikean puoleista nappia voit kuitenkin yhä palauttaa vanhat tilisi turvalauseen avulla. Tämän vaivan välttämiseksi on kuitenkin syytä koordinoida sormiasi huolella

Tämän jälkeen ruutu esittää kysymyksen: restore configuration? Valitse kyllä (v) painamalla oikeaa nappia. Seuraavaksi ruutu pyytää: enter your recovery phrase. Painamalla molempia painikkeita samanaikaisesti pääset eteenpäin kohtaan select the number of words to restore. Klikkaa jälleen molempia painikkeita saadaksesi ruudulle vaihtoehdot 12, 18 ja 24.

Valitse aluksi oikea sanamäärä, jonka jälkeen ohjelma pyytää sinulta jokaisen sanan kerrallaan. Syötettyäsi muutaman ensimmäisen kirjaimen saat ruudulle vaihtoehtoja eri sanoista, joista yksi on oikea. Ole tarkkana tässäkin, sillä Ledger ei heti huomauta väärästä sanasta vaan vasta syötettyäsi kaikki, jolloin joudut aloittamaan alusta. Käytyäsi sanat läpi onnistuneesti saat jälleen ilmoituksen your device is now ready ja voit käydä varmistamassa, että varasi ovat tallella lompakossa.

Turvallinen vaihtoehto krypto-omaisuuden säilyttämiseen

Ledger Nano S on suositeltava ostos suurille ja pienemmillekin kryptovaluuttasijoittajille, jotka haluavat turvallisen ja helpon tavan säilyttää varojaan Internetin pitkäkyntisten ulottumattomissa. Toki jos krypto-omaisuutesi on arvoltaan vähemmän kuin itse laite, ei se ehkä ole järkevin hankinta juuri nyt. Toisaalta kryptojen arvonnousun myötä pienikin sijoitus voi muuttua suureksi, jolloin omaisuuden turvallinen säilytys ja henkilökohtainen hallinta on entistä tärkeämpää.

Vaikka Ledger Nano S onkin yksi turvallisimmista vaihtoehdoista kylmälompakoksi, ei se välttämättä tarkoita, että sinne tarvitsee säilöä ihan koko krypto-omaisuutta. Voit hajauttaa esimerkiksi kolmasosan Coinmotionin tilille aktiivikäyttöön, kolmasosan Holviin pitkäaikaista säilytystä varten ja kolmasosan Ledgeriin joustamaan molempia tarkoitusperiä varten.

Mieti tarkkaan kuinka säilöt turvalauseen

Yksi lisäturvaa tuova ratkaisu turvalauseen kohdalla on se, että kirjoittaa osan sanoista kolmelle eri lapulle ryhmissä (A) 1-8 ja 9-16, (B) 1-8 ja 17-24, (C) 9-16 ja 17-24 ja säilyttää nämä laput kaukana toisistaan. Näin ollen yhdenkään lapun katoaminen tai päätyminen vääriin käsiin ei riitä vaarantamaan tiliäsi, ja voit millä tahansa kahdella lapulla itse palauttaa lompakkosi sisällön.

Jos mietit, että mitä jos jättäisitkin laput kokonaan pois opettelemalla kaikki 24 sanaa tarkasti ulkoa, niin mieti uudestaan. Kova isku päähän tai vastaava onnettomuus voi tuhota erinomaisimmankin muistin tai kyvyn ilmaista sitä.  Kuoleman varalta on hyvä jättää perillisillekin tarvittavat tiedot, joiden avulla he pääsevät käsiksi perintöösi mikäli Ledger-lompakko säilyy sinua pidempään.

Lopuksi on syytä huomauttaa, että mikä tahansa turvalompakkolaite on vain yhtä turvallinen kuin sen käyttäjä. Oikeissa käsissä tämä teknologia on kuitenkin kuin titaaniholvi takataskussa. Ledger Nano S on syystäkin yksi markkinoiden suosituimmista tuotteista. Jos Bitcoin on kryptovaluuttojen kuningatar, on Ledger Nano turvalompakkolaitteiden tsaaritar.

Ledger Nano S kryptovaluuttalompakko on nyt saatavilla Bittirahan kaupassa.

18 thoughts on “Turvallinen vaihtoehto kryptojen säilytykseen | Ledger Nano S – kryptovaluuttalompakko

  1. Jeggu says:

    Pari pointtia artikkelista:

    Mielelläni olisin nähnyt pienen tiivistelmän siitä miksi tämä usb-tikun näköinen kapistus lisää bitcoinien säilyttämisen turvallisuutta. Kysehän on ilmeisesti siitä, että jokainen maksutapahtuma vaatii fyysisen painalluksen laitteessa, jolloin mahdollinen haittaohjelma tietokoneella ei voi (helposti) viedä rahoja lompakosta.

    Toinen huomio koskee esimerkkiä kryptovarallisuuden hajauttamisesta siten, että 2/3 kaikista rahoista olisi coinmotionin takana. Holvi kyllä puree siihen, ettei edes ase ovimolla mahdollista rahojen siirtoa muualle. Ongelma on se, että jos hypoteettisessa tilanteessa Coinmotion mystisesti katoaisi Internetistä niin samalla hukkuisi mukavasti 2/3 kryptoista. Ja tähän ei auttaisi vaikka kuinka muistaisi oman tunnuksen ja salasanan.

  2. Robin Nyberg says:

    Kiitos asiallisista huomioista. Tuo 2/3 oli tosiaan vain esimerkki, eli ihan hyvin voi hajauttaa eri tavalla. Itse satun luottamaan Coinmotioniin erityisen paljon vuosien asiakaskokemuksen jälkeen.

  3. Jukka says:

    Huomioitavaa on myös, että Ledger-lompakon softa EI ole avointa, joka on sinänsä haastavaa, että sinun täytyy myös luottaa kyseiseen Lompakkoja valmistavaan toimijaan.

    Markkinoilta löytty myös avoimeen lähdekoodiin perustuvia fyysisiä lompakoita(Keepkey, Trezor, Coldcard), joten en näe paljoakaan syitä miksi pitäisi luottaa toimijaan, joka ei suostu julkaisemaan lähdekoodiaan tällä alalla.

  4. Pessi Peura says:

    Jeggu vaikka hävitettäisiin kaikki palvelumme internetistä, niin yritystämme koskee silti Suomen lait ja olemme vastuussa säilyttämistämme asiakasvaroista. Myös Coinmotionin asiakasvarat säilytetään pääosin internet-yhteyksien ulkopuolella kylmälompakoissa.

    • Jeggu says:

      Onneksi kukaan ei ole koskaan vienyt kenenkään toisen omaisuutta sillä sehän olisi laitonta /s

      Aiempaa kommenttiani ei ollut mitenkään tähdätty Coinmotioniin. Olen itsekin Coinmotionin tyytyväinen asiakas ja pidän palvelua melko luotettavana. Kommentti oli ihan yleinen huomio siitä, että mielestäni suurinta osaa kryptovarallisuudesta ei kannatta säilyttää jonkin palveluntarjoajan hoivissa. Kryptot kun kerran mahdollistavat sen että kaikki avaimet varoihin ovat omissa käsissä.

  5. Robin Nyberg says:

    “Not your keys, not your coins” on ihan hyvä periaate ja suosittelen itsekin ottamaan vastuuta omien kryptojen säilytyksestä esim. juuri Ledgerin muodossa. Monille luotettava palveluntarjoaja voi kuitenkin olla jopa kätevämpi vaihtoehto. Itse en luottaisi 10% varoistani palveluun, johon en samalla luottaisi valtaosaa. Artikkelissa mainittiin tosiaan vain esimerkki hajautuksesta, eli jokainen voi tehdä erilaisia ratkaisuja oman arvionsa mukaan.

  6. Tomi says:

    Kiitos artikkelista.

    Jäi mietityttämään seuraava lause, koskien palautusta.

    ” Mikäli vahingossakaan painat oikeaa nappia ja lukitset kyllä-vaihtoehdon, luot uudet lompakot ja menetät kaikki aiemmat tilisi kryptovaluuttoineen. Koordinoi siis sormiasi huolella.”

    Pitääkö tämä tosiaan paikkansa? Jos näin, niin lompakko on pelottava/käyttökelvoton? Jos lompakko varastetaan ja joku muu yrittää ottaa käyttöön lompakkoa, niin menetän kaiken?

  7. Ötökkä says:

    ” Mikäli vahingossakaan painat oikeaa nappia ja lukitset kyllä-vaihtoehdon, luot uudet lompakot ja menetät kaikki aiemmat tilisi kryptovaluuttoineen. Koordinoi siis sormiasi huolella.” mitä olen katsonut ohjeita muualta, niin tuon väitteen ei pitäisi pitää paikkaansa. Olen ymmärtänyt että Ledgerin voi päivittää uuteen, millä hallinnoi pienten määrien kryptoja, ja että jos aikaisemmin on ladannut isompia määriä niin niihin pääsee aina käsiksi 24 sanan avulla. Voisitteko vahvistaa asian?

  8. Vihtis says:

    Mikäli itse olen oikein ymmärtänyt väärä valinta tuossa vai luo uuden tyjän lompakon uudella passphrasella. jolloin taas laitteen nollaamalla pääset syöttämään vanhasi sisään, jolloin voit palauttaa sen käyttöön sillä vanhalla passphrasellasi. Eli tämä on ehkä muotoiltu väärin ja jutussa pitäisi mainita että Mikäli vahingossakaan painat oikeaa nappia ja lukitset kyllä-vaihtoehdon, luot uudet lompakot ja menetät LAITTEESTA kaikki aiemmat tilisi kryptovaluuttoineen. LAITTEEN UUDELLEEN NOLLAUKSEN JÄLKEEN VOIT YHÄ PALAUTTAA VANHAT TILISI PHASSPHARESN AVULLA.

    Näin minä olen ymärtänyt, että tämä toimii, mutta korjatkaa mikäli olen väärässä.

    • Robin Nyberg says:

      Kiitos tärkeästä korjauksesta, olet aivan oikeassa. Artikkelista on nyt korjattu tuo huonosti muotoiltu kohta selkeämmäksi.

  9. Seppo Hermanni says:

    Entä jos Kone johon se ledger live on asennettu ja ledger tikku varastetaan tai hajoaa yhtäaikaa?? saako niillä 24 sanalla takaisin ledgeriin tallennetut valuutat?? Onko tämä kone kohtainen ja voiko toisillakin koneilla käyttää ledgeriä välillä?

    • Robin Nyberg says:

      Ledger Liven saa asennettua uudelleen toiselle koneelle ja uusi tikku toimii aina, kunhan ne 12-24 sanaa ovat turvallisesti tallessa. Tärkeintä on tosiaan pitää huoli palautussanoista, niin pystyt aina fyysisen laitteiston pettäessäkin palauttamaan lompakkosi.

  10. Kaisa says:

    Tuo ”väärän napin painamiskohta” on yhä muotoiltu huonosti eli huolta nostattavasti. ”Nollattuasi laitteen uudelleen voit kuitenkin yhä palauttaa vanhat tilisi turvalauseen avulla”. Minä kuvittelin, että nollaaminen viittaa siihen, mitä yritetään tehdä ja mitä artikkelissa neuvotaan, ei siihen, että tehtäisiin virhepainallus. Tarvitseeko siinä kohdassa puhua tilin nollaamisesta ollenkaan? Voisiko siinä lukea nollattuasi-sanan sijaan ”painettuasi väärää eli oikean puoleista nappia” ?
    Koska itse aloin heti miettiä, ettei Ledgeriä sitten uskallakaan ostaa, eli ajatus edelleen välittyi artikkelista väärin. Onneksi asiasta oli puhetta kommenteissa! Vaikka siis lause sisällöllisesti onkin ihan oikein, mutta meitä on paljon uusia ihmisiä opettelemassa kryptoasioita, ja tiedon tulva on niin valtava, että jopa sana ”nollata” voi tarkoittaakin uusille montaa eri asiaa 🙂

  11. Esq says:

    Moro. Mitä kaikkia kryptoja tuohon Ledgeriin voi siirtää. Onko vaan perus Btc, eth ja ltc vai onnistuuko kaikki. Minulla on vähän ns. yrityksen nimissä ostettuja shitcoineja vuodelta 2017. Ei ole mitään toivoa, että pörssissä jossa ne ovat osasin/onnistuisin tekemään yritykselle Kycin (on niin uskomattoman vaikeaksi tehty homma), joten ei ole kauppaa tullut siellä tehtyä. Mietin et toi Ledger vois olla järkiratkaisu. En vaan halua verottajan/verotuksen takia vaihtaa/myydä niitä esim. Btc tai Eth.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *