Kryptovaluuttojen louhinnan aloittaminen on helppoa

Suurin osa kryptovaluutoista syntyy louhimalla. Louhiminen tarkoittaa prosessia, jossa Bitcoin-verkkoa varmistavat tietokoneet yrittävät kilpaa murtaa matemaattisen arvoituksen. Jos Bitcoin-protokollassa ei olisi tätä matemaattista arvoitusta, voisi mikä tahansa taho puskea Bitcoinin lohkoketjun täyteen virheellistä tietoa. Louhinnan ansiosta tiedon siirtäminen Bitcoin-verkossa on hyökkääjälle niin kallista, että se ei ole käytännössä mahdollista.

Bitcoin-louhinta oli aluksi amatöörimäistä hommaa. Bitcoineja louhittiin tavallisilla pöytäkoneilla ilman minkäänlaista ihmeellisempää optimointia. Tavallinenkin louhija saattoi helposti saada kymmeniä bitcoineja, vaikkakaan niiden arvo ei tuohon aikaan ollut juuri mitään.

Sittemmin bitcoinin kurssi alkoi nousta ja louhinnasta alkoi tulla entistä ammattimaisempaa. Louhimista varten alettiin kehittää omia erikoistuneita ASIC-louhintalaitteita, jotka tuottivat ylivertaisesti enemmän laskutehoa kuin aikaisemmat louhintayritykset. Laitteiden hankkiminen ja kehittäminen oli erittäin kallista, minkä vuoksi vain suurimmilla toimijoilla oli varaa siihen. Bitcoin-louhinta alkoi keskittyä. Nykyään bitcoineja louhitaan ensisijaisesti suurten louhintayritysten halleissa, jotka ovat täynnä huippuunsa viritettyjä ASIC-louhijoita ja joissa työskentelee parhaimmillaan kymmeniä, jopa satoja, insinöörejä, ylläpitäjiä ja muita työntekijöitä.

Bitcoin-louhinta on nykyään pääosin ammattimaista teollista toimintaa.

Harrastajat voivat louhia muita valuuttoja

Tavalliselle Bitcoin-käyttäjälle bitcoinien louhinta on niin kallista ja raskasta, että hyvin pienellä osalla on kiinnostusta, jaksamista tai resursseja siihen. Bitcoin ei kuitenkaan ole ainoa kryptovaluutta, jota nykyään käytetään. Kryptovaluuttojen maailma on monipuolistunut huomattavasti. Siinä missä aikoinaan bitcoinien yhteenlaskettu markkina-arvo muodosti lähestulkoon kaiken kryptovaluuttojen arvosta, nykyään bitcoinien markkina-arvo on enää kolmannes kaikkien kryptojen markkina-arvosta.

Monet näistä Bitcoinia pienemmistä kryptovaluutoista, altcoineista, on suunniteltu erilaisilla ominaisuuksilla kuin Bitcoin. Ne saattavat olla esimerkiksi nopeampia, kevyempiä tai perustua erilaisiin varmennustapoihin tai kryptografisiin algoritmeihin kuin Bitcoin. Tämän ansiosta monet näistä vaihtoehtoisista kryptoista ovat vielä mahdollisia louhia tavallisellekin harrastajalle.

Tässä kirjoituksessa kokeillaan erilaisia helppoja tapoja, joilla aloitteleva kryptorahaharrastaja pääsee louhinnan makuun. Erilaiset louhintatavat ja kryptovaluutat on valikoitu sekä niiden helppokäyttöisyyden vuoksi että siksi, että ne esittelevät yleisesti sekä altcoineja että louhintaa.

Bittiraha.fi tai Prasos Oy ei ole minkäänlaisessa yhteistyössä esiteltyjen hankkeiden kanssa eikä erikseen suosittele mitään niistä. Artikkeli on tarkoitettu ennen kaikkea harrastajille tutustumisartikkeliksi erilaiseen louhintaan, eikä sitä kannata pitää ammattimaisen louhinnan oppaana.

Vaikka bitcoinien louhiminen on monien ulottumattomissa, on altcoinien louhiminen vielä mahdollista amatööreillekin.

Louhintaan on tehty helppokäyttöisiä ohjelmia

Helpoimpia tapoja kokeilla kryptolouhintaa on ladata jokin monista ohjelmista, jotka suorittavat louhimiseen vaaditut asetukset ja komennot käyttäjän puolesta. Käyttäjän vastuulle jää ainoastaan tehdä muutama pieni valinta ja säätö, minkä jälkeen hän voi nappia painamalla aloittaa louhimisen.

Kaksi käytetyintä ei-ammattilaisille suunnatuista louhintaohjelmista ovat MinerGate ja NiceHash. Molemmat tarjoavat helpon graafisen käyttöliittymän, joka mahdollistaa optimoidun louhinnan. Sekä MinerGate että NiceHash tarjoavat myös omia louhintapoolejaan, joihin ohjelma yhdistää automaattisesti. Käyttäjän ei yleensä tarvitse miettiä portteja, osoitteita tai muuta, vaan louhinnan voi aloittaa ilman säätöä. Louhinta ei voi muuttua paljon helpommaksi.

MinerGate ja NiceHash muistuttavat pinnallisesti paljon toisiaan, mutta niissä on myös monia eroavaisuuksia. Molemmilla on oma vakaakäyttäjäkuntansa sekä omat hyvät ja huonot puolensa. Joka tapauksessa ne toimivat yhtenä helpoimmista tavoista tutustua louhintaan.

MinerGate antaa vaihtoehdoksi vaihtoehtocoinit

MinerGate-louhintaohjelma on ainakin pinnallisilta ominaisuuksiltaan monella tapaa paras helppokäyttöinen louhintaohjelma. Se antaa mahdollisuuden louhia monia erilaisia altcoineja. Vaikka monet näistä coineista ovat lähestulkoon arvottomia, MinerGaten louhintalistoilta löytyy myös arvokkaampia ja asemansa vakiinnuttaneita kryptovaluuttoja, kuten Ethereum, Monero sekä ZCash. MinerGaten taustalla toimiva louhintapooli on kohtuullisen suuri: se muun muassa vastaa noin 5% maailman Monero-louhinnasta. Louhintapooli on samassa omistuksessa kuin suosittu Changelly altcoin-vaihtopalvelu.

MinerGaten käyttöliittymä on äärimmäisen yksinkertainen. Ohjelma listaa erilaiset kryptovaluutat, minkä jälkeen käyttäjä voi yhdestä napista aloittaa haluamansa valuutan louhinnan. Käyttäjä voi louhia kerralla useampia valuuttoja, minkä lisäksi hän voi valita erikseen, mitä louhitaan prosessorilla ja mitä grafiikkapiirillä. Käyttäjä voi myös päättää, kuinka suurella kapasiteetilla louhintaa tehdään. MinerGate myös tukee joidenkin valuuttojen kohdalla sulautettua louhintaa, jossa samalla louhintateholla voidaan louhia useampaa samaa algoritmia hyödyntävää kolikkoa.

Yksi MinerGaten markkinoima ominaisuus on automaattinen louhinta. Automaattisessa louhinnassa MinerGate seuraa, mitkä ovat kolikoiden kurssit ja louhii automaattisesti kurssien mukaan tuottavinta mahdollista valuuttaa. Tämä automaattinen louhinta ei kuitenkaan osaa valikoida, mitä kolikoita käyttäjän oma kone pystyy louhimaan tehokkaimmin. Kolikoiden hinnat voivat myös heitellä rajusti, eikä MinerGate ole hyvä tekemään ennustuksia. Yleensä automaattilouhintaa parempi idea onkin valita itse, mitä louhintaa käyttäjä haluaa harrastaa.

Kryptorahayhteisössä MinerGate on kohdannut kritiikkiä muun muassa siitä, että sen taustalla toimivat henkilöt ovat pysytelleet pääasiallisesti anonyymeinä. MinerGaten on muun muassa raportoitu tuottavan vähemmän esimerkiksi verrattuna kilpailevaan NiceHashiin. Vaikka MinerGaten ohjelmistoja päivitetään aktiivisesti, monet käyttäjät ovat raportoineet erilaisia teknisiä ongelmia MinerGaten kanssa. Vaikka MinerGatea on syytetty jopa huijauksesta, on se saanut puhtaat paperit luotettavuutta tutkivista Netbusiness Ratingista ja ScamBitcoin.comista.

MinerGaten käyttöliittymästä voi valita suoraan, mitä kolikoita tahtoo louhia ja millä laitteilla.

NiceHash maksaa suoraan bitcoineina

NiceHash on toinen suosittu graafisen käyttöliittymän louhintaohjelma ja -pooli. Se on vielä MinerGateakin helppokäyttöisempi, vaikka samalla myös rajoitetumpi. Kuten MinerGate, myös NiceHash pystyy louhimaan erilaisia algoritmeja ja kryptorahoja. NiceHashissa käyttäjä ei kuitenkaan itse valitse, mitä kolikkoja hän louhii, vaan NiceHash Miner valitsee itse käyttäjän tietokoneen kokoonpanon perusteella, minkä algoritmien louhiminen on tietokoneella kannattavinta. Louhijan louhinta myydään tämän jälkeen NiceHashin markkinapaikalle ja louhijalle maksetaan palkkio bitcoineina.

Käyttöliittymältään NiceHash Miner ei voisi olla yksinkertaisempi. Namikoiden takaa löytyvät suoraan käyttäjän lompakko ja kehittyneemmät asetukset. Kuten MinerGatessa, louhinnan voi aloittaa välittömästi yhdestä napista, mutta käyttäjän ei tarvitse erikseen itse valikoida kryptojaan. NiceHash antaa mahdollisuuden ottaa CPU- tai GPU-louhinnan pois käytöstä.

NiceHashin erikoisuus on, että se ei vaadi minkäänlaista kirjautumista tai rekisteröitymistä. Rekisteröitymällä NiceHashin sivuille käyttäjä saa erilaisia lisäominaisuuksia, mutta itse louhintaohjelman käyttämiseksi riittää, että lataa ohjelman ja pistää sen päälle.

NiceHash Minerin huono puoli on, että uutta, helpointa versiota ei ole saatavilla toistaiseksi kuin NVidian näytönohjaimille. AMD:n näytönohjaimien käyttäjille on tarjolla NiceHash Minerin Legacy-versio, joka on huomattavasti vaikeakäyttöisempi ja sitä suositellaan lähinnä edistyneille käyttäjille. NiceHash tarjoaa edistyneille käyttäjille myös muuta ohjelmistoa, kuten ASIC-laitteiden ja louhintafarmien ohjaustyökaluja.

NiceHash oli pitkään luotettu louhintapalvelu, mutta vuoden 2017 joulukuussa se joutui onnistuneen hakkerointihyökkäyksen kohteeksi. Hakkerit onnistuivat vaarantamaan NiceHashin maksupalvelut ja viemään louhijoiden varoja. Hakkerointi ei kuitenkaan pysäyttänyt NiceHashin toimintaa, vaikka se tekikin lommon sen luotettavuuteen yleisön silmissä.

NiceHashia helpommaksi ei louhiminen voi enää mennä. NiceHash Minerista on myöhemmin yksinkertaista päivittää NiceHashin kehittyneempiin ohjelmistoihin, jos louhiminen vakavammin alkaa kiinnostaa.

Selainlouhinta on yleistymässä

Kryptovaluuttojen louhinta selainpohjaisesti on herättänyt kahdenlaisia tunteita. Selainpohjainen louhinta voisi toimia vaihtoehtoisena keinona esimerkiksi nettisivuille ja uutispalveluille rahoittaa toimintansa. Toisaalta taas monet kyseenalaisemmat nettisivut ovat upottaneet sivuilleen koodia, jonka avulla ne ovat louhineet itselleen kryptorahoja ilman lupaa. Suomessa esimerkiksi MV-lehti jäi kiinni käyttäjiensä koneilla tapahtuvasta luvattomasta louhinnasta.

Moneron suosio webbilouhinnassa perustuu sen algoritmiin. Moneron louhiminen vaatii tietokoneelta paljon prosessoritehoa, mutta monen muun valuutan louhimisessa suositut näytönohjaimet eivät anna juurikaan louhintakapasiteettia. Moneroa voi louhia miltei minkälaisella tietokoneella tahansa ja se soveltuu hyvin selainlouhintaan.

Jotta selainlouhinta voi tapahtua eettisesti, tulee sen tapahtua käyttäjän ehdoilla ja suostumuksella. Jos sivut haluavat käyttää lukijoidensa tietokoneprosessoreja kryptovaluutan louhimiseksi, tulee se tehdä läpinäkyväksi ja käyttäjille tulee antaa mahdollisuus sulkea louhinta halutessaan.

Eettisellä selainlouhinnalla on monia potentiaalisia hyviä puolia. Se laskee louhinnan kynnystä, sillä edes erillisen ohjelman lataamiselle ei ole tarvetta. Jos selainlouhinta voidaan tehdä eettisesti ja puuttumatta ilman lupaa käyttäjän koneeseen, sillä voidaan vähintään lisätä erilaisten nettisivujen ja sisällöntuottajien tuloja. Tämä puolestaan voi omalta osaltaan vastata kysymykseen, miten tulevaisuudessa nettipalveluja rahoitetaan. Nettimainonta on nykyään kymmenien miljardien bisnes, mutta esimerkiksi mainostentorjuntaohjelmat kehittyvät nopeasti. Monia kryptovaluuttoja voi jo louhia netissä, mutta jotkin on tehty siihen paremmin sopivaksi kuin toiset.

Selainlouhinta on yksinkertaisimpia tapoja aloittaa louhiminen, mutta sitä myös käytetään usein väärin.

JSECoin haluaa muuttaa nettisivujen ansaintamallia

JSECoin, eli Java Script Embedded Coin, on uusi kryptovaluutta, joka on alusta lähtien suunniteltu webbilouhintaa varten. JSECoinin perusidea on, että webbisivujen ylläpitäjät voivat asettaa sivuilleen palan koodia, jonka avulla sivun käyttäjät voivat helposti lahjoittaa laskentatehoaan maksuksi lukuajastaan.

JSECoinin algoritmi on tarkoituksella suunniteltu sellaiseksi, että sen laskeminen on kevyttä. JSECoinin kehittäjät myös tekevät aktiivisesti toimia, jotta esimerkiksi yksi henkilö ei voi kasata useita tietokoneita ja louhia niillä kaikilla JSECoinia. Kehittäjien vision mukaan JSECoin ei saa joutua samanlaisen louhinnan “kilpa-aseistautumisen” uhriksi kuin esimerkiksi Bitcoin.

Kevyen algoritminsa ansiosta JSECoin ei kuluta juurikaan laskentatehoja. JSECoinin omien arvioiden mukaan JSECoinin louhintakoodi on kevyempi kuin keskimääräinen nettisivuilla usein esiintyvä videomainos. JSECoinin louhiminen rasittaa tietokonetta huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Monero-louhinta, joka on ollut salalouhijoiden suosituin webbilouhintakolikko.

Kuka tahansa voi louhia itselleen JSECoineja käyttämällä JSECoinin omaa webbilouhintatyökalua. Sivustojen ylläpitäjät voivat myös testata sivuillaan mahdollisuutta antaa käyttäjien louhia JSECoineja. JSECoin on jo julkaissut esimerkiksi WordPressille pluginit kryptojensa louhimiseksi.

JSECoinia ei ole vielä listattu mihinkään kryptopörssiin, joten louhiminen on toistaiseksi ainoa tapa saada sitä haltuunsa. Sen kehittäjät myivät ennakkoon pienen määrän JSECoineja rahoittaakseen kehitystä. JSECoinista on aikomus pitää ICO-sijoituskampanja vielä kuluvan vuoden aikana, minkä myötä kolikko on tarkoitus listata pörssiin.

Päivitys 4.5.2021: JSECoin ei saavuttanut juuri mitään arvoa kolikon tultua markkinoille ja projekti kuoli. Vuosina 2020-2021 louhintaa kännykkäsovelluksella tarjoava Pi Network jatkaa vastaavankaltaisena projektina. Louhijoita on ilmeisesti miljoonia, mutta Pi Networkin kryptovaluutta ei ole tullut vaihdettavaksi mihinkään eli kukaan louhija ei ole tienannut yhtään muuksi valuutoiksi muutettavaa rahaa. JSE Coinin kaltainen kohtalo kaupankäynnin joskus mahdollisesti alettua ei olisi suuri yllätys.

JSECoin on yksi helpoiten louhittavista kolikoista, minkä lisäksi se on hyvin tuore peluri kryptokentällä.

XPCoin ja proof-of-stake-louhinta

Experience Point, eli XPCoin, on kryptovaluutta, joka pyrkii toimimaan palkintona kaikenlaisista aktiviteeteista ja saavutuksista, kuten urheilemisesta, koulutukseen osallistumisesta ja “hyvänä kansalaisena olemisesta”. Nimensä Experience Point on ottanut video- ja roolipelien kokemuspistesysteemistä ja XPCoinin laajempaan visioon kuuluukin “pelillistää” todellista maailmaa tarjoamalla todellisen maailman aktiviteeteista kokemuspisteitä. Luonnollisesti XPCoin toimii myös pelien yhteydessä.

Toisin kuin Bitcoin ja monet muut suosituimmista kryptovaluutoista, XPCoin perustuu niin sanottuun proof-of-stake-varmentamiseen. Proof-of-stake-kolikoissa siirtojen ja lohkoketjun varmistaminen perustuu olemassaoleviin kolikoihin ja niiden rajalliseen määrään louhimisen sijasta. Järjestelmä valikoi sattumanvaraisesti kryptovaluuttojen omistajien kesken, kuka voi varmistaa seuraavan lohkon, ja maksaa siitä palkkion.

Jotta proof-of-stake-järjestelmät eivät perustuisi yksinkertaisesti siihen, että eniten omistava saa lisää rahaa, on siihen kehitetty erilaisia jakojärjestelmiä. XPCoin käyttää kolikon ikä -järjestelmää, jossa kolikon ikä ratkaisee, voiko se osallistua arvontaan. Vain kolikot, jotka ovat riittävän pitkään käyttämättä, voivat luoda uusia lohkoja ja uusia kokemuspisteitä. Mitä pidempään kolikot ovat käyttämättä, sitä korkeampi todennäköisyys on, että ne onnistuvat luomaan seuraavan lohkon. Kun kolikko on kerran voittanut oikeuden luoda seuraava lohko, todennäköisyys sille luoda uusi lohko laskee taas nollaan.

Proof-of-stake-”louhinnassa” uusia kryptoja voi saada pitämällä vanhoja kryptoja tallessa riittävän pitkään.

Experience Pointin helpoimpia käyttökohteita ovat luonnollisesti erilaiset pelit ja etenkin ammattimainen kilpapelaaminen. Tällä saralla Experience Point ei ole ainoa kilpailija. Esimerkiksi GameCredit-kryptovaluutta pyrkii samaan markkinarakoon. Experience Pointilla on kuitenkin muutamia huomattavia vahvuuksia: vaikka kolikko on listautunut vain rajatusti pörsseihin, Experience Pointeja voi jo vaihtaa esimerkiksi peleihin ja Steam-lahjakortteihin. Vaikka XPCoin on monella tavalla harrastelijamainen, sille on kehittynyt vahva ja uskollinen käyttäjäkuntansa. XPCoinin kehittäjät myös pyrkivät helpottamaan XPCoinien saamista ja käyttöä monella tavalla: sille on muun muassa helppo graafinen lompakkohjelma sekä kehittäjien oma faucet, joka jakaa pieniä määriä XPCoineja ilmaiseksi.

Yksi tapa, jolla XPCoin pyrkii tekemään sen omaksumisesta helpompaa, on webbilouhinta. Koska XPCoin on proof-of-stake-kolikko, sitä ei voi louhia normaalisti. XPCoin on ratkaissut tämän samaan tapaan kuin NiceHash. XPCoinin webbilouhija louhii todellisuudessa moneroa, joka sitten vaihdetaan kulloisenkin kurssin mukaan XPCoineihin. Itse louhijalle käyttäminen on kuitenkin hyvin helppoa. Louhija voi valita louhimistehon ja sitten käskeä louhinnan käyttöön. Mitään erityistä osaamista ei tarvita. Kun kolikkoja on louhittu riittävästi, louhija lähettää kolikot käyttäjän lompakkoon. Toistaiseksi siirrot ovat vielä manuaalisia ja siten hyvin hitaita, mutta louhintasivun kehittäjällä on tarkoitus automatisoida ne.

XPCoin on helppo ja riskitön tapa tutustua proof-of-stake-kolikoihin ja oppia siitä, miten uudet kolikot syntyvät PoS-varmennuksessa.

Onko louhinnassa järkeä?

Kryptovaluuttalouhinnassa on hyvä ottaa huomioon, millaiset tavoitteet louhijalla on. Jos louhintaa tekee lähinnä harrastusmielessä, esimerkiksi louhimalla jollain tässä esitellyistä ohjelmista ilman suuria laiteinvestointeja, on se mainio ja opettava harrastus. Louhimalla itse oppii teoriaa paremmin, miten louhiva tietokone käyttäytyy, mitä louhintaan liittyvät käsitteet tarkoittavat ja millaista louhiminen on. Ilman erillisiä laiteinvestointeja tietokone ei myöskään kuluta merkittävästi enempää sähköä, louhi se kryptovaluuttoja tai ei.

Harrastelijamaisesta louhinnasta on silti hyvä muistaa, että se ei tuota nopeasti suuria summia. Ilman tehokkaita tietokoneita tai louhintaan optimoituja laitteita on louhintateho lähestulkoon aina suhteessa vaatimatonta. Louhimalla harrastusmielessä voi saada aikaiseksi pieniä summia. Markkinatilanteen heittelyjen myötä nuo pienet summat tosin saattavat nousta merkittäviksikin. Esimerkiksi viime vuonna samaan aikaan louhittu 10 euroa olisi nykyään jo lähes 1 000 euroa. Joka tapauksessa harrastelijan on järkevintä muistaa, että hän on louhimassa nimenomaan harrastusmielessä, ei tienatakseen omaisuuksia.

Jos tarkoituksena on ryhtyä harrastamaan louhintaa vakavamielisemmin, on harrastelijamainen louhinta hyvä ponnahduslauta ja alku. Tuntemus erilaisten algoritmien louhimisesta sekä louhittavista kryptovaluutoista on hyödyllistä esimerkiksi miettiessä, millaisia tietokoneita, näytönohjaimia tai muita laitteita kannattaa ostaa.

Kryptoharrastelijalle louhinta voi olla hauskaa hupia. Erilaisessa säätämisessä, kurssien seuraamisessa, laskentatehon optimoinnissa ja muussa vastaavassa on oma viehätyksensä, vaikka sillä ei aikoisikaan tienata miljoonia. Jos suunnittelee kryptolouhintaa tai esimerkiksi työtä lohkoketjujen parissa, voi louhintakokemuksesta olla hyötyä. On kokonaan eri asia lukea lohkoketjusta ja louhimisesta netistä tai paperilta kuin kokeilla sitä käytännössä.

Louhimisesta voi innostua enemmänkin ja harrastusta voi laajentaa lähes rajattomasti.

6 thoughts on “Kryptovaluuttojen louhinnan aloittaminen on helppoa

  1. Nimi says:

    Hei, Kiitos. Hyvin mielenkiintoinen ja selkeästi kirjoitettu Voisiko tätä artikkelia päivittää? Varmasti tullut uusia ohjelmia ja kryptoja. Esim JSE on lopettanut kokonaan.

  2. Janne says:

    Onko yrityksiä jotka tarjoavat asennus palvelua Bitmain louhinta servereiden
    installointiin (käyttöönottoon)? Minulla olisi tarve saada S19 Pro asennettua.

  3. Amos says:

    Janne mietin samaa!! Sillä ois kuitenkin hyvä mahis tehä rahaa. Oon vaan ihan avuton näitten asioitten kanssa eikä oo ketään kaveria joka auttais alkuun.

  4. Jep says:

    Louhinnassa oli järkeä vielä 2 vuotta sittem. Typerää sijoittaa isoja summia laitteisiin jos voi treidatakin tms.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *