Mikä on Bitcoin

Nykymaailman raha

Bitcoin on maailman ensimmäinen hajautettu “kryptovaluutta”, eli tietoverkkojen yli toimiva maksuväline ja -järjestelmä, joka on pelkästään käyttäjiensä hallinnassa. Bitcoinia voi käyttää perinteisen rahan tapaan tai samaan tapaan kuin PayPal- tai Visa-tyyppisiä maksujärjestelmiä. Bitcoinilla voidaan ostaa miltei mitä tahansa palveluja ja tarvikkeita ja sitä käytetään useammassa maassa kuin esimerkiksi dollareita tai euroja. Bitcoin perustuu avoimeen koodiin ja hajautettuun lohkoketju-nimiseen teknologiaan, minkä ansiosta sitä ei voi sensuroida eikä mikään valtio, keskuspankki tai muu vastaava taho voi hallita sitä. Bitcoinin käyttäminen ei vaadi kenenkään lupia, eikä kukaan voi puuttua käyttäjän bitcoin-siirtoihin.

Bitcoinin vastaa perinteisen talouden ongelmiin

Bitcoin luotiin vuonna 2009 vastauksena maailmaa edellisinä vuosina mullistaneisiin taloudellisiin kriiseihin, joihin olivat myötävaikuttaneet niin pankkien kyseenalainen toiminta kuin myös valtioiden harjoittama politiikka. Bitcoin syntyi ajatuksesta luoda Internet-ajan raha, joka pystyy vastaamaan nykyisen maailman vaatimuksiin, ja jota valtiot tai pankit eivät voi manipuloida. Vastaavia ajatuksia oli herätelty aikaisemminkin, mutta vasta Bitcoin pystyi vastaamaan kaikkiin tällaisen rahan vaatimuksiin.

Bitcoinin alkuaikoina kryptovaluutan hinta kulki muutamissa senteissä, jos edes siinä. Bitcoin oli lähinnä finanssi- ja kryptonörttien puuhastelua. Sittemmin kryptovaluutta on osoittanut kestävänsä sille asetetut haasteet ja yksittäisen bitcoinin arvo on noussut korkeammalle kuin monien autojen arvo.

Lohkoketju on tulevaisuuden teknologia

Bitcoinin ydinteknologia on innovaatio nimeltään “lohkoketju”. Lohkoketju on pohjimmiltaan ikään kuin hajautettu tilikirja, josta on jokaisella käyttäjällä on tahtoessaan oma kokonainen kopionsa. Lohkoketjuun kirjataan kaikki bitcoin-siirrot ja kaikkien bitcoin-lompakkojen balanssit ja se päivittyy reaaliaikaisesti kaikille. Lohkoketjua varmennetaan matemaattisesti ja jokaisen verkossa tapahtuvan siirron on noudatettava ennaltamäärättyjä sääntöjä. Kaikkien käyttäjien lohkoketjujen on oltava yhteneväisiä. Tämän seurauksena kukaan ei voi esimerkiksi luoda itselleen keinotekoisesti lisää bitcoineja tai käyttää sellaisia bitcoineja, joita hänellä ei ole.

Lohkoketjua varmennetaan louhinnaksi kutsutulla menetelmällä, jossa tietokoneet käyvät eräänlaista matemaattista arvauskisaa. Tämä arvauskisa vaatii tietokoneelta paljon laskentatehoa, minkä vuoksi arvauskisan voittaja palkitaan uusilla syntyvillä bitcoineilla. Louhintaan käytetty laskentateho varmistaa Bitcoin-verkon turvallisuutta. Jotta kukaan yksittäinen hyökkääjä, oli se sitten hakkeri, vihamielinen valtio tai keskuspankki, voisi uhata Bitcoin-verkkoa, tulee sen saada käsiinsä yli puolet kaikesta maailman laskentatehosta.

Bitcoin on maailman tehokkain hajautetun laskennan operaatio, mikä tekee sitä vastaan hyökkäämisestä käytännössä mahdotonta. Tätä Bitcoinin pohjateknologiaa käytetään nykyään kasvavissa määrin mitä erilaisemmissa käyttötarkoituksissa. Tutkijat ovat sanoneet, että sillä on potentiaalia muuttaa yhteiskuntaamme jopa yhtä perustavanlaatuisesti kuin Internetin. Lohkoketjua on käytetty muun muassa sosiaalisen median sovelluksiin, hajautettuun tallentamiseen sekä suomalaisessa rahtiliikenteesessä. Bitcoin oli kuitenkin lohkoketjun ensimmäinen käyttötarkoitus ja Bitcoin on edelleen maailman suurin lohkoketjuprojekti.

Mitä hyötyjä Bitcoinista on?

Lohkoketjun ansiosta Bitcoinilla on monia etuja perinteiseen rahaan ja rahajärjestelmiin nähden. Esimerkiksi pankkeja, luottokorttiyhtiöitä tai muita maksunvälittäjiä ei tarvita. Bitcoin-siirrot tapahtuvat suoraan käyttäjältä käyttäjälle ilman välikäsiä. Bitcoin-siirrot ovat etenkin kansainvälisesti huomattavasti nopeampia ja edullisempia kuin mitkään perinteiset palvelut. Kauppiaille bitcoin-maksaminen voi olla edullisempaa kuin perinteiset luottokortit, ja hän voi puolestaan halutessaan siirtää laskeneet kustannukset halvempiin kuluttajahintoihin. Bitcoinien määrä on rajallinen. Bitcoineja syntyy jatkuvasti hidastuvaan tahtiin. Lopulta, kun 21 miljoonaa bitcoinia on maailmassa, uusia bitcoineja ei enää synny.

Bitcoinin määrää ei voi manipuloida talouspolitiikalla tai erilaisilla finanssioperaatioille. Tämän ansiosta Bitcoin on toiminut historiallisesti erinomaisena arvonsäilyttäjänä. Mikään ulkopuolinen taho ei voi romahduttaa sen arvoa, vaan sen arvo perustuu puhtaasti kysynnän ja tarjonnan lakeihin. Perinteinen valtioiden ja pankkien painama fiat-raha tuppaa olemaan altis inflaatiolle, eli sen arvo yleensä laskee hitaasti, mutta varmasti ajan kanssa. Inflaatio on ikään kuin piilovero, jossa kaikilta otetaan rahan luojan hyväksi. Bitcoinissa ei ole inflaation ongelmaa.

Bitcoineja ei voida painaa enempää kuin matemaattinen koodi sallii. Bitcoinin arvo ei yleisesti laske, vaan sillä on tapana nousta. Mitä enemmän bitcoineja käytetään, sitä enemmän bitcoinille on kysyntää, mikä puolestaan nostaa bitcoinin arvoa. Koska Bitcoin on hajautettu ja sensuroimaton, kuka tahansa voi käyttää sitä eikä kukaan voi puuttua käyttäjien välisiin bitcoin-siirtoihin. Bitcoin ei vaadi kenenkään lupia eivätkä mitkään rajat eivät vaikuta siihen, olivat ne maantieteellisiä tai poliittisia. Bitcoin on immuuni poliittiselle korruptiolle tai väärentämiselle. Bitcoin on kaikilta ominaisuuksiltaan suunniteltu palvelemaan nimenomaan käyttäjiä suurten finanssialan organisaatioiden tai poliittisten järjestelmien sijasta. Bitcoin on moderni, globaali valuutta, joka on luotu ihmistä itseään varten.

Ylläpitämämme Coinmotion-sijoituspalvelu on helpoin väylä bitcoin-sijoittamisen aloittamiseen. Avaa tästä ilmainen tili -50% välityskuluilla ensimmäiseltä kuukaudelta.

Pintaraapaisu

Bitcoin ja kryptovaluutat ovat aiheena erittäin laaja ja mielenkiintoinen. Tämä on vain pieni pintaraapaisu bitcoinin ominaisuuksista. Se kuitenkin toivottavasti antaa edes jonkinlaisen peruslähtökohdan, jonka päälle lisää tietoisuutta aiheesta voi lähteä rakentamaan. Bittiraha.fi on Suomen kattavin ja luotetuin Bitcoin-portaali. Julkaisemme jatkuvasti erilaisia uutisia, artikkeleja ja oppaita koskien Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja.

Julkaisemme muun muassa taloudellisia analyysejä sekä viikottaisia katsauksia tärkeimmistä uutisista sekä syvempiä oppaita aiheesta. Jos bitcoin kiinnostaa, Bittiraha.fi:tä kannattaa seurata! Voit lukea Bitcoinin käytöstä ja bitcoineihin sijoittamisesta lisää aloitusoppaastamme. Jos et ole vielä tutustunut Bitcoin-käytön aloitusoppaaseen, suosittelemme käymään sen läpi. Voit tutustua kansainväliseen verkkokauppalistaamme ja listaan suomalaisista Bitcoin-maksupaikoista.

Suosittelemme myös tutustumista usein kysyttyihin kysymyksiin. Voi myös olla hyvä lukea artikkeli Rautalankaa Bitcoinista, joka on todennäköisesti tähän mennessä paras Bitcoin-selitys. Lopuksi voit suunnata forumille ja osallistua suomalaiseen Bitcoin-yhteisöön. Bitcoin ei ole vain tulevaisuuden raha, se on käynnissä oleva rahan vallankumous. Tervetuloa mukaan!