Mikä on Bitcoin

Mikä on Bitcoin? Bitcoin on arvon säilyttäjä, maksuväline ja joillekin jopa filosofia.

Mikä ihmeen Bitcoin

Bitcoinin (BTC) elinkaaren alkuvaiheilla se ei ollut paljon muuta kuin vain “maaginen internet-valuutta”. Sen jälkeen, kun se ilmestyi internetin kryptografiafoorumille vuonna 2008, vuosien ajan tämä omaisuus oli vain vaikeaselkoinen harrastus anarkokapitalisteille.

Mikä on Bitcoin maaginen internet raha
Kuuluisa “Maaginen internet-raha” -velho Reddit-käyttäjältä /u/mavensbot (lähde).

Bitcoin on kuitenkin kehittynyt satojen miljardien arvoiseksi omaisuusluokaksi. Valuutan sijoittajien määrä on vaikuttava ja jatkaa kasvuaan. Teslan, Stoneridgen, Squaren ja Micro Strategyn kaltaiset yhtiöt ovat kirjanneet bitcoinia taseisiinsa.

bitcoinin hinta coinmarketcap
Lähde: https://coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/

Miksi bitcoinista on tullut niin suosittu? Useat analyytikot ovat viitanneet valuutan inflaatiovastaisiin ominaisuuksiin COVID-pandemiaan liittyvän hallituksen rahanpainamisen jälkeen. Bitcoinin alkuvaiheilla sen potentiaali kammeta valtaa pois pankeilta ja rahoituslaitoksilta houkutteli useita sijoittajia.

Nyt kun globaalit keskuspankit ovat lisänneet talouteen suuren määrän fiat-valuuttaa, BTC voi houkutella sijoittajia samankaltaisista syistä.

Kaikesta huolimatta yksi asia on varma: Bitcoin on suurempi kuin koskaan.

Mikä on Bitcoin (BTC)?

Digitaalisen valuutan käsite on ollut olemassa jo jonkin aikaa, se on totta. Bitcoinin whitepaper on kuitenkin saattanut olla ensimmäinen asiakirja, joka esittelee hajautetun digitaalisen valuutan käsitteen.

Mikä erottaa hajautetut valuutat keskitetyistä valuutoista? Kaikki riippuu vallasta ja hallinnasta. Keskitettyjä valuuttoja hallinnoivat niitä liikkeeseen laskevat keskusviranomaiset. Esimerkiksi Yhdysvaltain hallitus hallinnoi Yhdysvaltain dollaria, joka on keskitetty fiat-valuutta.

Yhdysvaltain hallitus hallinnoi inflaatioasteeseen vaikuttavia USD:n aspekteja. Joitakin näistä aspekteista ovat dollarin tarjonta ja korkokantojen määrittäminen. Yhdysvaltain hallituksen taloudelliset suhteet muihin maailmantalouden maihin voivat myös vaikuttaa USD:n arvoon.

mika on bitcoin 6 faktaa

Toisin sanoen Yhdysvaltain hallituksen toimet tänään voivat vaikuttaa huomisen rahan arvoon. Kuvitellaan, että maanantaina Yhdysvaltain hallitus päättää kaksinkertaistaa USD-tarjonnan tiistaina. Tämän seurauksena Yhdysvaltain dollarin arvo puolittuu. Tässä tapauksessa Yhdysvaltain asukkailla ei juurikaan ole vaikutusta asiaan.

Toisaalta hajautettuja valuuttoja eivät hallinnoi keskusviranomaiset. Jos valuutta on täysin hajautettu, mikään keskuselin ei voi muuttaa sen parametrejä.

Tietysti hajautetut valuutat eivät ilmesty tyhjästä: ne ovat ihmisten – usein pienen ihmisryhmän – kehittämiä ja luomia. Siksi näiden kolikkojen luojilla on tärkeä rooli kryptovaluutan tarjonnan määrittämisessä. Luojat määrittävät myös, miten valuutan toiminnallisuutta koskevia päätöksiä tehdään tulevaisuudessa.

Esimerkiksi Bitcoinin loi salanimellä toimiva koodari “Satoshi Nakamoto.”

Kuka on Satoshi Nakamoto? Millainen rooli Satoshilla on bitcoin-verkossa?

Olemassa on joitakin teorioita salaperäisen Bitcoinin luojan Satoshi Nakamoton identiteetistä. Jotkut ovat viitanneet Hal Finneyhin, pelikonsolikehittäjään ja “cyberpunk-liikkeen” jäseneen. Toiset uskovat, että Satoshi voisi olla ohjelmoija Nick Szabo tai jopa ihmisryhmä. NChainin johtava tutkija Craig Wright on väittänyt olevansa todella Satoshi (vaikka hänen väitteitään pidetään erittäin kiistanalaisina.)

Joka tapauksessa Bitcoinin luojana Satoshi on taho, joka asetti verkon käyttöparametrit. Esimerkiksi Satoshi määritti, että BTC:n tarjonta on kiinteä. Siksi bitcoineja ei tule koskaan olemaan yli 21 miljoonaa. Tämä kiinteä tarjonta on saanut monet analyytikot kuvaamaan BTC:tä inflaationvastaisena omaisuutena.

Mikä on Bitcoin? Bitcoin yksinkertaisesti selitettynä

Vaikka Satoshi Nakamoto loi verkon, se ei tarkoita, että hän hallitsee Bitcoinia. Sen sijaan verkko on sen käyttäjien ”omistuksessa ja hallinnassa” — se ei siis ole keskusviranomaisen valvonnan alaisena. Lisäksi Bitcoin-verkon transaktiot eivät ole riippuvaisia kolmansista osapuolista. Siksi Bitcoinia kuvaillaan “vertaisverkkona”.

“Bitcoin-käyttäjien vertaisverkkoteknologia on käytössä ilman keskusviranomaisia tai pankkeja; transaktioiden hallitsemisen ja bitcoinien liikkeeseenlaskun hoitaa verkko.” Näin Bitcoin.org kuvaa verkon hajautettua mallia.

Lisäksi “Bitcoin on avoin lähdekoodi; sen suunnittelu on julkinen, kukaan ei omista tai hallitse Bitcoinia, ja kuka tahansa voi osallistua. Bitcoin hyväksyy useiden ainutlaatuisten ominaisuuksiensa kautta käyttötarkoituksia, joita mikään aikaisempi maksujärjestelmä ei kata.”

Mikä on Bitcoin ja “louhinta”?

Satoshi Nakamoto loi Bitcoinin erityisparametreillä, jotka eivät ole juurikaan muuttuneet verkon alun jälkeen. BTC-protokollaa voidaan kuitenkin tarvittaessa muuttaa. Jotta näin tapahtuisi, suurimman osan käyttäjistä, jotka ylläpitävät verkkoa, olisi hyväksyttävä ehdotettu muutos.

Verkkoa ylläpitäviä käyttäjiä kutsutaan “louhijoiksi”. Ketkä ovat bitcoinin “louhijoita”? Nämä ovat käyttäjiä, jotka ovat sitoutuneet tukemaan verkkoa tietokoneresursseilla. Tietokoneresursseja käytetään verkkotransaktioiden tarkistamiseen. Louhijat saavat palkintonsa BTC:n muodossa.

Näin kiertoon saadaan uusia bitcoineja. Kun louhijat ovat louhineet kaikki 21 miljoonaa BTC:tä, he voivat silti saada rahallisia palkintoja transaktiomaksuista.

Kun yhä enemmän bitcoinia louhitaan, verkon “louhinnan vaikeusaste” lisääntyy. Tämä tarkoittaa, että ajan mittaan BTC:n louhintaan vaaditaan yhä enemmän tietokoneresursseja. Tämän seurauksena bitcoinin louhinnasta on tullut lähes mahdotonta, jos huoneesi ei ole täynnä kallista tietokonelaitteistoa. Lisäksi verkko käy läpi “puoliintumisia”, jolloin louhintapalkinnot puolitetaan joka neljäs vuosi.

Bitcoinin louhimiseksi louhijan on perustettava “täysi node”. Täysi node on lohkoketjuverkko, joka säilyttää päivitettyä kopiota koko lohkoketjusta. Täyden Bitcoin-noden ylläpitäminen on mahdollista myös ilman louhijaksi ryhtymistä. Vaikka tähän ei liity taloudellista hyötyä, täyden noden ylläpitäminen lisää verkon nopeutta ja turvallisuutta.

Millä ohjelmointikielellä Bitcoin on kirjoitettu?

Missä tahansa kryptovaluuttaverkossa verkon toiminnallisuudesta vastaavaa protokollaa kutsutaan “konsensusalgoritmiksi”. Konsensusalgoritmin avulla lohkoketjuverkon nodet määrittävät yhdessä, ovatko transaktiot päteviä.

Kun transaktiot vahvistetaan, ne sijoitetaan datapakettiin tai “lohkoon”. Lohkot lisätään julkiseen pääkirjaan lineaarisesti – eli ketjuna. Tästä tulee nimi “lohkoketju”. Aina kun tilikirjaa päivitetään, verkon on päästävä yksimielisyyteen. Ellei yksimielisyyteen päästä, kukaan ei voi tehdä muutoksia tai lisäyksiä pääkirjaan, mikä tekee lohkoketjupääkirjoista turvalliset. Bitcoin-verkko toimii “Proof-of-Work” (PoW) -konsensusalgoritmillä.Kysymykseen, millä ohjelmointikielellä Bitcoin on kirjoitettu, on monimutkainen vastaus. Tämä johtuu siitä, että verkko ei muodostu vain yhdestä ohjelmistosta. Sen sijaan siinä on useita protokollia ja verkkostandardeja. Kuten useimmat protokollat ja standardit, se määritellään luonnollisella kielellä Bitcoin-whitepaperissä. Verkko koostuu siis usealla ohjelmointikielellä koodatuista ohjelmistoista.

bitcoin whitepaperi
Bitcoin-whitepaperin johdanto (lähde).

Verkon viitesovellus “Bitcoin Core”, on kirjoitettu C++:lla. Wiktionaryn mukaan  viitesovellus on ohjelmisto, joka on olemassa esimerkkinä, jota kehittäjät voivat käyttää luomaa muuta ohjelmistoa. Bitcoin Coreen viitataan usein myös nimellä “Bitcoin-Qt” tai “Satoshi-sovellus.”

Ei ole täysin selvää, miksi Satoshi Nakamoto valitsi C++:n Bitcoin Coren protokollan ohjelmointikieleksi. Tätä on yritetty selittää muutamalla teorialla. Esimerkiksi Bitcoin.SE-moderaattori Mark “Murch” Erhardt kirjoitti Bitcoin.StackExchangessa:  “[C++] tarjoaa tarkan valvonnan muistin käytölle”.

“Koska Bitcoin Core on tietoturvakriittinen sovellus, joka on täysin avoin internetissä, on epätriviaalia taata, ettei sitä voi käyttää varaamaan suuria määriä muistia, murskaamaan koneen näennäismuistia tai pahimmassa tapauksessa keskeyttämään prosessia”, Erhardt selitti.

Mielenkiintoista on, ettei C++:n luoja Bjarne Stroustrup ollut mielissään siitä, että ohjelmointikieltä käytettiin BTC:n luomiseen. ”BTC-louhinta käyttää yhtä paljon energiaa kuin Sveitsi ja palvelee enimmäkseen rikollisia”, hän totesi vuonna 2019.

Bitcoinin huono maine

Hra Stroustrup ei ole ainoa, jolla on kielteinen mielipide BTC:stä – eikä hän ole täysin väärässä.

Kaiken kaikkiaan verkon hiilijalanjälki on huomattava. Tämän Bitcoinin energiankulutusindeksin mukaan verkko tuottaa 36,95 megatonnia hiilidioksidia vuodessa. Jotkut ovat verranneet tätä jalanjälkeä useiden maiden kokoon, mukaan lukien Uusi-Seelanti, Chile ja kyllä, jopa Sveitsi.

Useat Bitcoinin kannattajat ovat kuitenkin väittäneet, että suuri osa verkon käyttämästä energiasta saadaan uusiutuvista lähteistä. Toiset ovat huomauttaneet, että myös perinteisillä rahoitusjärjestelmillä on suuret hiilijalanjäljet.

Bitcoinilla on myös useita julkisuuskuvaongelmia. Koska käyttäjät voivat tehdä transaktioita nimettömästi (tai vähintäänkin salanimellä), BTC yhdistetään usein rikollisuuteen. Bitcoin oli pääasiallinen valuutta laittomalla syvän verkon “Silk Road” -verkkosivustolla, jossa myytiin kaikkea kannabiksesta palkkamurhaajiin.

Mutta koska BTC on kasvanut suosiossa, sitä käytetään yhä laajemmin laillisiin tarkoituksiin. Siksi rikollisjärjestöillä on nykyään vähemmän vaikutusvaltaa.

Ihmiset kritisoivat myös Bitcoin-transaktioiden hidasta nopeutta. Tämä on ongelma, jota louhijoiden yhteisö ei ole pystynyt merkityksellisesti käsittelemään. Verkko käsittelee noin 4,6 transaktiota sekunnissa. Sen sijaan luottokorttiyhtiö Visa käsittelee noin 1 700 transaktiota sekunnissa.

Bitcoinin hitailla transaktionopeuksilla on kuitenkin ollut mielenkiintoinen vaikutus siihen, miten ihmiset käyttävät BTC:tä. Sen sijaan, että bitcoinia käytettäisiin “digitaalisena rahana” jokapäiväisissä ostoksissa, yhä useammat sijoittajat pitävät BTC:tä “digitaalisena kultana”. Bitcoinin ostaminen ja säilyttäminen varallisuuden ylläpitämiseksi on yleisempää. 

Koska bitcoinista on tullut niin kannattava, sitä ei ole koskaan ollut helpompaa ostaa, myydä, käydä kauppaa tai säilyttää. BTC:tä voidaan helposti ostaa useasta kryptovaluuttapörssistä, mukaan lukien Coinmotion.

Mikä ihmeen Bitcoin?

Bitcoineja ei voida painaa enempää kuin matemaattinen koodi sallii. Bitcoinin arvo ei yleisesti laske, vaan sillä on tapana nousta. Mitä enemmän bitcoineja käytetään, sitä enemmän bitcoinille on kysyntää, mikä puolestaan nostaa bitcoinin arvoa. Koska Bitcoin on hajautettu ja sensuroimaton, kuka tahansa voi käyttää sitä eikä kukaan voi puuttua käyttäjien välisiin bitcoin-siirtoihin.

Bitcoin ei vaadi kenenkään lupia eivätkä mitkään rajat eivät vaikuta siihen, olivat ne maantieteellisiä tai poliittisia. Bitcoin on immuuni poliittiselle korruptiolle tai väärentämiselle. Bitcoin on kaikilta ominaisuuksiltaan suunniteltu palvelemaan nimenomaan käyttäjiä suurten finanssialan organisaatioiden tai poliittisten järjestelmien sijasta. Bitcoin on moderni, globaali valuutta, joka on luotu ihmistä itseään varten.

Lisätietoa bitcoinista on laajasti saatavilla

Bitcoin ja kryptovaluutat ovat aiheena erittäin laaja ja mielenkiintoinen. Tämä on vain pieni pintaraapaisu bitcoinin ominaisuuksista. Se kuitenkin toivottavasti antaa edes jonkinlaisen peruslähtökohdan, jonka päälle lisää tietoisuutta aiheesta voi lähteä rakentamaan.

Bittiraha.fi on Suomen kattavin ja luotetuin Bitcoin-portaali. Julkaisemme jatkuvasti erilaisia uutisia, artikkeleja ja oppaita koskien Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja. Julkaisemme muun muassa taloudellisia analyysejä sekä viikottaisia katsauksia tärkeimmistä uutisista sekä syvempiä oppaita aiheesta. Jos bitcoin kiinnostaa, niin Bittiraha.fi:tä kannattaa seurata!

Voit lukea Bitcoinin käytöstä ja bitcoineihin sijoittamisesta lisää muun muassa aloitusoppaastamme. Jos et ole vielä tutustunut Bitcoin-käytön aloitusoppaaseen, suosittelemme käymään sen läpi. Paljon ajankohtaisia artikkeleita ja videoita bitcoinista löydät myös Coinmotionin blogista sekä Coinmotion Suomi Youtube-kanavalta.

Suosittelemme myös tutustumista usein kysyttyihin kysymyksiin. Voi myös olla hyvä lukea artikkeli Rautalankaa Bitcoinista, joka on todennäköisesti tähän mennessä paras Bitcoin-selitys. Bitcoin ei ole vain tulevaisuuden raha, se on käynnissä oleva rahan vallankumous. Tervetuloa mukaan!

Ylläpitämämme Coinmotion-sijoituspalvelu on helpoin väylä bitcoin-sijoittamisen aloittamiseen.
Avaa tästä ilmainen tili -50% välityskuluilla ensimmäiseltä kuukaudelta.

Sijoittaminen bitcoiniin suomalaisessa Coinmotion-palvelussa

Bittirahaa hallinnoivan Coinmotion Oy:n ylläpitämä Coinmotion on luotettava ja helppokäyttöinen alusta bitcoinien hankkimiseen ja niillä maksamiseen. Kun olet luonut tilin Coinmotioniin, niin sinulla on käytössäsi oma bitcoin-tili, johon voit vastaanottaa maksuja ja josta voit lähettää maksuja muualle. Ostaminen on nopeaa ja vaivatonta, sillä tilin luotuasi voit tehdä välittömiä talletuksia Paytrail-verkkomaksupalvelun avulla.

Bitcoin-siirrot palvelun sisällä käyttäjältä toiselle ovat maksuttomia ja siirrot ovat perillä välittömästi. Siirrot palvelun ulkopuolelle maksavat hieman ja siirtohinta riippuu bitcoin-verkon siirtomaksuista, joissa on jonkin verran vaihtelua. Tyypillisesti puhutaan muutamista kymmenistä euroista. Myös bitcoinin ostoihin ja myynteihin liittyy pieni välityspalkkio, joka on suurimmillaan 2% ja pienenee vaihtojen määrän perusteella. Luomalla tästä Coinmotion-tilin, saat -50% alennuksen välityspalkkioista ensimmäisen kuukauden ajan.

Bitcoin-automaatilta saat kätevästi käteistä bitcoineja myymällä

Ylläpidämme Coinmotionin lisäksi Suomen ainoaa bitcoin-automaattien verkostoa. Bittimaatti bitcoin-automaateilla voit ostaa ja myydä bitcoineja käteistä vastaan. Löydät automaatteja useista Suomen suurimmista kaupungeista ja tarkat tiedot niiden sijainneista näet Bittimaatin sijainnit-sivulta.

Bitcoin-automaatteja on maailmanlaajuisesti nykyään yli 10 000. Bitcoin-automaattien avulla voit hankkia kätevästi paikallista valuuttaa sadoissa eri maissa kaikilla mantereilla. Tietoa Bitcoin-automaattien sijanneista kansainvälisesti saat muun muassa Coinatmradar-sivustolta.

Kirjoittaja: Rachel Mcintosh