Aloitusopas Bitcoin-käyttäjille ja sijoittajille

Oletko kiinnostunut bitcoineihin sijoittamisesta, ostosten tekemisestä, vai haluatko vain päästä kokeilemaan Bitcoinia? Tämä aloitusopas on juuri sinulle.

Tutki ennen kuin hutkit.

Bitcoin antaa tavalliselle ihmiselle vapauden hallita itse omia rahojaan. Se on jotain, mitä perinteinen pankkimaailma ei tarjoa. Samalla se tuo kuitenkin vastuuta. Selvitä mistä on kyse, ennen kuin laitat rahaa kiinni.

Sivustomme on täynnä hyödyllistä informaatiota, mutta tässä muutama suositeltava artikkeli: “Mikä on Bitcoin?“, “Rautalankaa Bitcoinista” ja “Usein kysytyt kysymykset“. Suosittelemme tutustumaan Bitcoiniin vähintään muutaman tunnin ajan ennen kuin siirryt eteenpäin.

Oletko sijoittaja vai käyttäjä?

Mikäli olet ensisijaisesti kiinnostunut bitcoineihin sijoittamisesta, siirry Bitcoin-sijoittajan oppaaseen.

Jos kiinnostuksesi on ensisijaisesti bitcoinien käyttämisessä maksamiseen, siirry Bitcoin-käyttäjän oppaaseen.

 


 

Bitcoin-sijoittajan opas

Tässä ohjeessa käymme läpi miten bitcoineihin sijoittaminen käytännössä tapahtuu. Mikäli haluat ymmärtää tarkemmin miksi ja miten bitcoineihin kannattaa sijoittaa, tutustu laajaan sijoitusoppaaseemme.

Bitcoineihin sijoittaminen onnistuu parhaiten siihen erikoistuneen bitcoin-vaihtopalvelun kautta, jossa voit myös säilyttää ostamasi bitcoinit. Tähän käyttöön suosittelemme ylläpitämäämme Coinmotion-vaihtopalvelua.

Coinmotion-tilin luominen

Coinmotioniin on helppo luoda tili. Luomalla Coinmotion-tilin tästä saat -50% alennuksen vaihtokuluista ensimmäisen kuukauden ajan. Coinmotion-palvelussa voit ostaa ja myydä bitcoineja helposti, ja ne on mahdollista säilyttää Coinmotion-tilillä. Palvelu mahdollistaa myös kehittyneemmät toimeksiannot kuten rajahintatoimeksiannot ja stop loss -toimeksiannot.

Tarkempia ohjeita Coinmotionin käyttöön löydät suoraan Coinmotionin sivustolta. Vaikkei se ole pakollista, suosittelemme aktivoimaan tilille kaksivaiheisen vahvistuksen Google Authenticatorin avulla. Se onnistuu Coinmotion-tilin asetuksista. Tämä lisää tilisi kirjautumisturvallisuutta.

Bitcoinien säilyttäminen ja maksukäyttö

Voit säilyttää bitcoinit Coinmotion-palvelussa, mutta mikäli haluat säilyttää Coinmotionista ostamasi bitcoinit itse, tulee sinun hankkia oma turvallinen Bitcoin-lompakko. Tai jos haluat käyttää ostamiasi bitcoineja maksamiseen, suosittelemme siirtämään osan bitcoineista erilliseen käyttölompakkoon sujuvampaa maksamista varten. Erilaisista lompakoista löydät tietoa täältä.

 


 

Bitcoin-käyttäjän opas

 

Vaihe 1: Hanki Bitcoin-lompakko

Bitcoinien vastaanottaminen, lähettäminen ja säilyttäminen vaatii sen, että käyttäjällä on Bitcoin-lompakko. Lompakko voi olla tietokoneelle tai älylaitteelle asennettu ohjelma, tai erityinen turvalompakko kuten turvalaite tai fyysinen kolikkolompakko.

Fyysistä kolikkoa suositellaan ainoastaan bitcoinien pitkäaikaiseen säilytykseen, koska sillä on hankala lähettää bitcoineja. Turvalompakkolaitteet kuten Ledger taas soveltuvat sekä turvalliseen säilyttämiseen että maksamiseen.

Emme vastaa ulkopuolisten lompakkopalveluiden tarjoajien kanssa mahdollisesti kohtaamistasi ongelmista. Olethan huolellinen käyttämäsi lompakon turvallisuuden varmistamisessa.

Suosittelemamme Bitcoin-lompakot

Huom. Muista aina varmuuskopioida lompakkosi! Yleisin tapa hävittää bitcoineja on se, että lompakko hukataan eikä siitä ole varmuuskopiota. Varmuuskopiointi on helppoa ja jokainen Bitcoin-lompakko tarjoaa siihen mahdollisuuden.

Bitcoinin käyttö on helpointa älypuhelinten Bitcoin-lompakoilla, mutta turvallisinta erityisillä turvalompakoilla ja -laitteilla. Pöytäkoneiden ja kannettavien lompakot ovat niiden välimuoto.

 

Älypuhelimet ja tabletit

Android

Mycelium

iOS

Breadwallet

Windows Phone

Copay

Pöytäkoneet ja kannettavat

Kattavat ominaisuudet tarjoava kevytlompakko – Electrum

Tehokäyttäjän tarpeisiin – Bitcoin Core (Suositellaan vain tehokkaille tietokoneille, joissa on SSD-kovalevy)

Turvalompakot ja -laitteet

Suurempien bitcoin-määrien säilytykseen löytyy useita turvalompakkoratkaisuja. Nämä ovat erittäin suositeltavia, mikäli tarkoituksena on säilyttää suuria määriä bitcoineja.

Fyysinen kolikkolompakko – Denarium
Säilytykseen ja käyttöön hyvin soveltuva turvalompakkolaite – Ledger Wallet

Yritys- ja perhekäyttöön

Yrityshallitusten ja pariskuntien on mahdollista käyttää lompakkoa, joka vaatii siirtojen vahvistamiseen useamman kuin yhden henkilön vahvistuksen.

Copay (toimii kaikilla laitteilla)

 

Kun olet hankkinut Bitcoin-lompakon, olet valmis siirtymään vaiheeseen 2.

Mikäli et halua asentaa ja ylläpitää omaa Bitcoin-lompakkoa, voit myös tutustua tarjoamaamme Coinmotion-palveluun, jossa voit säilyttää bitcoineja, ja tehdä ostoja sekä myyntejä.

 

Vaihe 2: Osta bitcoineja.

Nyt sinulla on Bitcoin-lompakko, ja sieltä löydät oman Bitcoin-osoitteesi. Osoitteita voi yhdessä lompakossa olla useita. Tarvitset niitä osoitteita vastaanottaaksesi bitcoineja.

Bitcoineja on mahdollista hankkia monella eri tavalla. Voi esimerkiksi myydä jotain tavaraa, ja pyytää maksuksi bitcoineja. Voit tehdä työtä ja saada palkaksi bitcoineja. Uuden käyttäjän kannalta helpoin tapa hankkia bitcoineja on kuitenkin niiden ostaminen. Bitcoineja voi ostaa monella eri tavalla, tässä suosittelemamme tavat:

Pankkisiirrolla tai luotolla – Siirry ostolomakkeeseen
Käteisellä – Löydä lähin Bittimaattisi

Bitcoineja voi ostaa pankkisiirrolla myös Coinmotion-palvelusta, jossa voi samalla säilyttää bitcoineja. Lisäksi bitcoineja on mahdollista ostaa valmiiksi ladatuissa kolikoissa, jotka ovat itsessään Bitcoin-lompakoita.

Sitten kun sinulla on bitcoineja Bitcoin-lompakossasi, olet valmis käyttämään niitä, ja siirtymään viimeiseen vaiheeseen!

 

Vaihe 3: Aloita käyttämään Bitcoinia.

Nyt kun sinulla on bitcoineja, voit alkaa käyttämään niitä. Sivustollemme olemme listanneet bitcoinit hyväksyviä nettikauppoja jokapuolelta maailmaa, ja lisäksi meillä on kattava suomalaiset Bitcoin-maksupaikat sisältävä  verkkokauppalista.

Bitcoinia käyttääkseen ei ole pakko ostaa mitään. Bitcoin on uudenlaisen lahjoituskulttuurin kehto, ja kannattaa kokeilla miten helppoa rahan lähettäminen sen avulla on. Voit lähettää kaverillesi pieniäkin summia Bitcoinin avulla lähes ilmaiseksi. Tarvitset vain kaverisi Bitcoin-osoitteen.

Kun olet tehnyt ensimmäisen Bitcoin-siirtosi, olet saavuttanut Bitcoin-käyttäjän tittelin. Onneksi olkoon!