Osta kryptovaluuttaa – mitä, mistä & miten vuonna 2024?

Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Kryptovaluutan ostaminen saattaa herättää varsinkin aloittelijalle monia kysymyksiä:

Mitä kryptovaluuttaa kannattaa ostaa? Mistä kryptovaluuttoja ostetaan? Miten niitä ostetaan?

Tämä artikkeli on tarkoitettu auttamaan sinut alkuun kryptosijoittamisessa. Saat vastauksen kaikkiin kryptovaluuttojen ostamiseen liittyviin kysymyksiisi.

Aloitetaan perusteista.

Mikä on kryptovaluutta? 

Kryptovaluutta on uutta, digitaalista rahaa. Termi kryptovaluutta, tulee niiden käyttämästä salausmekanismista, kryptografiasta. 

Kryptovaluutta toimii yleensä lohkoketjussa, jota voi ajatella täysin avoimena ja hajautettuna tilikirjana. Voit esimerkiksi tarkastella helposti kaikkia historian aikana tehtyjä Bitcoin-transaktioita.

Toisin kuin eurot, dollarit ja muut “perinteiset” valuutat, kryptovaluutta ei ole fyysistä rahaa – se on olemassa ainoastaan online-ympäristössä. Toinen suuri ero on se, että kryptovaluutta on itsenäinen; sitä ei hallitse pankki, hallitus tai valtio.

Suurin ja suosituin kryptovaluutta on Bitcoin. Kryptovaluuttoja on kuitenkin olemassa tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia muitakin. Ethereum, Solana, Litecoin, XRP, AAVE, Chainlink, Uniswap ja USD Coin ovat esimerkkejä suosituista kryptovaluutoista.

Kryptovaluutta on ensisijaisesti tarkoitettu digitaaliseksi maksuvälineeksi, mutta niillä on muitakin käyttötarkoituksia, kuten arvon säilyttäminen ja äänestäminen. Monen kryptovaluutan arvo on noussut huimasti vuosien aikana ja siksi niistä onkin tullut suosittu sijoituskohde.

Mitä kryptovaluuttaa kannattaa ostaa vuonna 2024?

Aloittelijan on yleisesti suositeltavaa aloittaa tunnetuimmista ja vakiintuneimmista kryptovaluutoista, kuten Bitcoinista ja Ethereumista. Etuja on useita: ne ovat turvallisia, vakiintuneita ja vakaampia kuin pienet projektit.

Opiskelu kannattaa aloittaa ehdottomasti Bitcoinista ja Ethereumista. Se antaa hyvän kokonaiskuvan, sillä lähes koko muu kryptomarkkina on rakennettu niiden pohjalta. Ethän aloita matematiikankaan opiskelua edistyneistä laskukaavoista, vaan perusteista.

Kokosimme sinulle listan kryptovaluutoista, jotka ovat varmasti luotettavia ja joilla on vahva historia. Niitä on myös helpompi ostaa, kuin pienempiä projekteja.

Bitcoin (BTC)

Maailman ensimmäinen, suurin ja suosituin kryptovaluutta. Itsestäänselvä valinta aloittelevan sijoittajan portfolioon.

Vuonna 2009 Satoshi Nakamoton julkaisema Bitcoin lukeutuu digitaalisiin valuuttoihin. Nykyisin moni pitää Bitcoinia ennemminkin digitaalisena kultana ja arvonsäilyttäjänä, sillä se jakaa useita piirteitä fyysisen kullan kanssa.

Bitcoin ohjaa koko kryptomarkkinaa ja sen kurssikehitys määrittelee vahvasti muidenkin kryptovaluuttojen arvoa

Bitcoinia voi ostaa käytännössä jokaisesta tunnetusta kryptovaluuttoja tarjoavasta palvelusta. Suomalaisen sijoittajan on helpoin ostaa Bitcoinia Coinmotionista.

Ethereum (ETH)

Platform-valuuttoihin kuuluva Ethereum on maailman toiseksi suurin kryptovaluutta heti Bitcoinin jälkeen. 

Siinä missä Bitcoin luotiin vain yhtä käyttötarkoitusta varten, Ethereum on paljon monipuolisempi. Se on erityisesti alusta, jonka päälle voi rakentaa erilaisia kryptovaluuttapohjaisia sovelluksia ja palveluita. Ethereumin oma kryptovaluutta on ether (ETH). 

Ethereumin perusti julkaisi vuonna 2015 nuori venäläiskanadalainen Vitalik Buterin tiimeineen. Nykyisin Ethereum toimii moottorina suurimmalle osalle DeFi- ja NFT-markkinoita.

Voit ostaa Ethereumia turvallisesti Coinmotionilta.

Litecoin (LTC)

Litecoin kuuluu myös digitaalisten valuuttojen kategoriaan. Se on pitkään ollut 20 suurimman kryptovaluutan joukossa markkina-arvolla mitattuna.

Litecoin perustettiin vuonna 2011. Se on Bitcoinin koodiin perustuva kryptovaluutta, jonka ideana oli olla nimensä mukaisesti kevyempi ja nopeampi kuin Bitcoin. Litecoinin vahvuutena on nimenomaan transaktioiden nopeus: se on neljä kertaa nopeampi Bitcoiniin verrattuna. Tämä antaa kilpailuetua etenkin pienemmissä transaktioissa. Varjopuolena mainittakoon lohkojen uudelleenorganisoinnin nopeus, joka saattaa heikentää turvallisuutta.

Voit ostaa Litecoinia turvallisesti Coinmotionilta.

Ripple (XRP)

Ripple, lyhyesti XRP, on vuonna 2012 perustettu digitaalinen valuutta ja lohkoketjuteknologiaan perustuva maksujärjestelmä. Se on erityisesti suunniteltu pankkien ja muiden finanssialan toimijoiden käyttöön.

Ripple erikoistuu nopeisiin ja rajatylittäviin rahansiirtoihin pankkien ja muiden rahoituslaitosten välillä. Se pyrkii ratkaisemaan perinteisten rajatylittävien siirtojen haasteet, kuten hitauden ja korkeat kustannukset. Pankit voivat käyttää Ripplen päälle rakennettuja sovelluksia tehdäkseen ja varmistaakseen siirtoja. Sen digitaalista valuuttaa, XRP:tä, käytetään silta- ja välittäjävaluuttana näissä transaktioissa. 

Ripplen on kehittänyt Ripple Labs -niminen yritys, jolla on vahvat suhteet perinteisen finanssimaailman toimijoihin. Ripple on ollut viime vuosina koko kryptomaailman huulilla, sillä se kävi pitkää ja kallista oikeustaistoa Yhdysvaltain arvopaperivirastoa SEC:tä vastaan. Ripple lopulta voitti oikeudenkäynnin, mikä oli äärimmäisen merkittävä uutinen koko kryptomarkkinalle.

Mikä on Ripple (XRP) ja miten siihen voi sijoittaa?

Stellar Lumens (XLM)

Ripplen teknologiaan pohjautuva platform-kategorian Stellar Lumens on yksi maailman suurimmista lohkoketjuista. 

Vuonna 2014 lanseeratun Stellarin avulla pystyy siirtämään varallisuutta nopeasti. XLM on keskitetty digitaalinen valuutta, jossa siirtojen varmentaminen tapahtuu kevyemmällä prosessilla kuin louhintaan perustuvilla kryptovaluutoilla. Siksi XLM-siirrot toteutuvatkin huomattavasti edullisemmin ja nopeammin verrattuna esimerkiksi Bitcoiniin.

Mikä on Stellar Lumens (XLM)?

AAVE (AAVE)

Vuonna 2017 perustettu Aave on suomalaistaustainen DeFi-palvelu, jolla on oma token AAVE. Aaven perusti suomalainen Stani Kulechov.

Aave on erikoistunut kryptovaluuttalainoihin. Se mahdollistaa rahan eteenpäin lainaamisen, koron ansaitsemisen sekä lainojen ottamisen kryptovakuuksia vastaan.

AAVE on saanut yhdeltä maailman arvostetuimmista sääntelyviranomaisista (Financial Conduct Authority, FCA) lisenssin, jonka ansiosta se on virallinen elektronisen rahan instituutio Englannissa. 

AAVE on yksi suosituimmista ja suurimmista DeFi-palveluista (Decentralized Finance). 

Aave (AAVE) – suomalaisen DeFi-palvelun päivitetty opas

Chainlink, LINK

Vuonna 2017 lanseerattu Chainlink kuuluu token-kategoriaan. Chainlink on hajautettu applikaatio, joka toimii Ethereumin päällä. Chainlink on luotu helppokäyttöiseksi maksujärjestelmäksi, jota voivat hyödyntää pankit ja jälleenmyyjät. Se on myös niin sanottu oraakkelipalvelu, joka tuo dataa eri lohkoketjuihin reaalimaailmasta.

Chainlink ja sen kryptovaluutta LINK nousivat vuonna 2019 suureen suosioon sijoittajien keskuudessa ja vuonna 2020 se nousi maailman viidenneksi suurimmaksi kryptovaluutaksi. 

Chainlink (LINK) – opas sijoittamiseen

Uniswap (UNI)

Uniswap on maailman suosituin hajautettu kryptovaluuttapörssi. Sen oma kryptovaluutta on UNI.

Uniswap toimii Ethereum-alustan päällä. Se on markkina-arvoltaan jatkuvasti 20 suurimman kryptovaluutan joukossa. Uniswapin kautta on käyty kauppaa yli biljoonalla dollarilla sen olemassaolon aikana.

Uniswap perustettiin vuonna 2017 ja tokenin se julkaisi kolme vuotta myöhemmin. Uniswap airdroppasi (jakoi) valtaosan tokeneista ilmaiseksi palvelun aikaisille käyttäjille. Joidenkin käyttäjien saamat tokenit olivat parhaimmillaan kymmenien tuhansien dollarien arvoisia. Uniswapin airdrop onkin yksi kryptohistorian suurimmista.

Mikä on Uniswap (UNI)?

USD Coin (USDC)

USD Coin eli tuttavallisemmin USDC, eroaa hieman edellisistä kryptovaluutoista. Se on nimittäin suunniteltu säilyttämään arvonsa tasan yhdessä dollarissa. Siksi sitä (ja muita saman idean omaavia kryptovaluutoita) kutsutaan stablecoineiksi, eli vakaavaluutoiksi.

USDC lanseerattiin vuonna 2018. Koska kryptovaluuttojen ostaminen ja säilyttäminen voi olla melkoista vuoristorataa ylä- ja alamäkineen, USDC:n ideana oli tarjota kryptosijoittajille vakaa sijoitustuote, jonka arvo ei vaihtelisi jatkuvasti. Siitä termi stablecoin juontaakin juurensa. 

Se ei kuitenkaan ole vakaavaluuttojen ainoa houkutteleva puoli – niille maksetaan myös verrattain hyvää korkoa.

USDC – kattava opas toiseksi suurimpaan vakaavaluuttaan

Miten ostaa kryptovaluuttaa?

Ensimmäinen askel kryptovaluutan ostamiseen on valita kryptovaluuttojen tarjoaja. Voit ostaa kryptovaluuttoja Internetistä tuhansilta sivustoilta, mutta aivan mitä tahansa ei kannata käyttää. Palvelu kannattaa valita harkiten ja varmistaa, että se on turvallinen sekä luotettava.

Toiseksi sinun tulee luoda tili, jolloin palvelu pyytää sinua vahvistamaan henkilöllisyytesi. Jos ajatus passitietojen lähettämisestä ulkomaiselle sivustolle ahdistaa, saatavillasi on onneksi myös kotimainen vaihtoehto – Coinmotion.

Kun olet luonut tilin, voit ostaa kryptovaluuttaa eri maksutavoilla: pankkisiirrolla, luottokortilla tai jopa mobiililompakon kautta. Valitse itsellesi sopivin tapa ja huomioi mahdolliset kulut ja odotusajat.

Ostamisen jälkeen pitäisi vielä huolehtia kryptovaluuttojen säilyttämisestä. Ulkopuolisen lompakon luominen ja ylläpito vaatii teknistä tietotaitoa. Coinmotionissa varasi säilyvät automaattisesti turvassa ilman erillisiä toimenpiteitä. Coinmotion säilyttää asiakasvarat huipputurvallisissa multisig-kylmälompakoissa, kaukana hakkereiden ulottuvilta.

Voit halutessasi hankkia vielä varoillesi kerroksen lisäturvaa käyttämällä Coinmotionin Säilö-palvelua.

Mistä ostaa kryptovaluuttaa?

Kuten mainitsimme, aloittelevan kryptosijoittajan kannattaa harkita tarkkaan, mihin palveluun avaa tilin. Kryptopörssejä on tarjolla runsaasti, mutta läheskään kaikki eivät ole luotettavia.

Suomalaisen sijoittajan on helpoin ostaa kryptovaluuttaa Coinmotionin kautta. Coinmotion on suomalainen kryptopalveluiden tarjoaja, joka on julkaistu jo vuonna 2012.

Coinmotion sai ensimmäisten joukossa Euroopassa maksulaitostoimiluvan kryptotoimijana. Käytännössä Coinmotion-tilin avaaminen on kuin avaisit uuden pankkitilin:

 • Voit tallettaa Coinmotion-tilillesi rahaa
 • Voit ostaa kryptovaluuttoja
 • Myydä kryptovaluuttoja
 • Tehdä säännöllisen kuukausitalletuksen, jonka voit jakaa eri kryptovaluuttoihin
 • Nostaa rahaa
 • Ja maksaa laskuja Coinmotion-tilisi kautta

Avaa tili tästä ja saat -50% alennuksen vaihtokuluista ensimmäisen kuukauden ajan.

Mitä eri kryptovaluuttoja Coinmotionista löytyy? 

Coinmotion kehittää palveluitaan ja kryptovaluuttojen valikoimaansa aktiivisesti. Coinmotionista saa ostettua kymmentä käsinpoimittua kryptovaluuttaa, joista jokainen on käynyt tarkan turvallisuusseulan läpi ennen palveluun listaamista.

Coinmotionin valikoimasta löytyy Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Stellar Lumens, Aave, Chainlink, Uniswap, Cardano, USDT, Matic ja USD Coin.

Krryptovaluutan ostaminen Coinmotionissa

Kryptovaluuttojen ostaminen Coinmotionissa on hyvin yksinkertaista.

 1. Avaa käyttäjätili

Käyttäjätilin saadaksesi, lataa itsellesi Coinmotion-mobiilisovellus tai luo tili Coinmotionin verkkosivuilla. Valitse käyttäjätunnus ja salasana. Pääset nyt tutkimaan Coinmotionin tarjoamia palveluja ja kryptovaluuttavalikoimaa.

 1. Siirrä tilille rahaa

Rahansiirto onnistuu näppärästi pankkitilin tai -kortin avulla. Kun olet kerran yhdistänyt oman pankkitilisi Coinmotioniin, tilisi löytyy jatkossa Coinmotionin tiedoista.

Kun olet siirtänyt tilillesi rahaa, enää tarvitsee tehdä vain ostopäätös. 

 1. Osta kryptovaluuttaa

Coinmotionin palvelu on helppokäyttöinen ja kaupankäynti on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi. Valitse vain kryptovaluutta, haluamasi summa ja klikkaa “osta”.

Lue lisää: Miten avaan uuden tilin ja ostan bitcoineja Coinmotionista

Coinmotionissa sinun ei tarvitse muuttaa kryptovaluuttaa euroiksi ostaaksesi toista kryptovaluuttaa. Osto ja myynti suoraan eri kryptovaluuttojen välillä säästää aikaa ja kuluja.

Coinmotionissa voit määritellä omistuksillesi, ostoillesi ja myynneillesi rajoja. Voit tehdä:

 • Perinteisten sijoitusten tapaan toimeksiantoja sen hetkisellä hinnalla.
 • Käyttää rajahintaista toimeksiantoa, jolloin asetat hinnan, jolla haluat myydä tai ostaa kryptovaluuttaa.
 • Käyttää STOP-määräystä. STOP-määräyksellä voit asettaa rajan, jonka alle et halua sijoitustesi laskevan tai päästä mukaan nousevan kryptovaluutan tuottoon asettamalla oston korkeampaan rajahintaan.

Coinmotion toteuttaa toimeksiannot reaaliajassa. Kryptovaluutan lähetys tai eurojen nosto on mahdollista välittömästi. Välittömät ostot ja myynnit reaaliaikaisella kurssilla ovat mahdollisia aina 100 000 euroon saakka kerralla.

mita kryptovaluuttaa kannattaa osta

Osta kryptovaluuttaa – usein kysytyt kysymykset

Mistä voi ostaa kryptoja?


Voit ostaa kryptovaluuttoja helpoiten kryptovaluuttapörssistä. Käytä vain turvallisia ja luotettuja palveluita. 

Mitä kryptovaluuttaa kannattaa ostaa?


Riippuu täysin sijoitusstrategiastasi. Moni aloittelija ostaa ensimmäiseksi Bitcoinia tai Ethereumia, sillä ne ovat tunnettuja ja suhteellisen vakaita kryptovaluuttoja. Jos olet isompi riskinottaja, voit harkita DeFi-tokenia, kuten vaikkapa AAVE:tta tai UNI-tokenia.