Viikkokatsaus 25/2018: Bitcoin ennätysmatalalla ei tarkoita Bitcoinin kuolemaa

Hyvää arkea! Toivottavasti juhannus meni hyvin, vaikka uima- ja grillisäiden sijasta taidettiin nähdä suurimmassa osassa Suomea hirmumyrskyjä ja kaatosadetta. Nyt onkin sitten kiva taas palata arkeen, kun keskikesän juhla on ladannut patterit ja jokainen meistä puhkunee uutta tarmoa ja intoa.

Bitcoinille juhannus on ollut melko kehno. Arvo romahti juhannuksena alhaisimmilleen, mitä se on ollut koko vuonna. Tämä luonnollisesti sai valtamedian (jälleen kerran) selittelemään, miten Bitcoin on selkeästi tullut tiensä päähän. Analyytikot, sijoittajat ja asiantuntijat sen sijaan ovat vähän skeptisiä näiden väitteiden suhteen: Bitcoin on julistettu kuolleeksi mediassa yli 300 kertaa, mutta vielä kertaakaan mikään näistä pessimistisistä arvioista ei ole osunut edes etäisesti oikeaan. Erästä suomalaista sotasankaria lainataksemme: “Stop hautajaiset. Ruumis puuttuu.”

Bitcoin on toki laskenut koko vuoden, mutta asiantuntijoiden näkökulmasta tämä on vain tyyntä myrskyn edellä. Kaikki merkit näyttäisivät, että kunhan tämä viime vuoden loppupuolella paisunut kupla saadaan puhkeamaan kunnolla, bitcoin lähtee taas kohti uutta kasvua ja ensi kesällä tähän samaan aikaan voimmekin odottaa huomattavasti korkeampia hintoja.

Samaa aihetta käsittelee myös analyytikkomme Toni Kososen viimeisin tutkaus, johon kannattaa vilkaista, mikäli tässä viikkokatsauksessa nousseet aiheet kiinnostavat syvällisemmin.

Muissa uutisissa kerromme muun muassa siitä, minkä takia Bitcoin hard forkit eivät yleensä ole erityisen fiksuja sijoituskohteita. Lisäksi kerromme, miten jalokiviyritys on onnistunut säästämään bitcoinin avulla tuhansia dollareita (per kauppa).

Viime viikon katsaus on täällä.

Bitcoinin toteaminen kuolleeksi on ollut yksi median lempiharrastuksista koko Bitcoinin olemassaolon ajan, mutta vielä toistaiseksi nämä kauhukuvat eivät ole toteutuneet. (KUVA: Comicbew)

Bitcoin kävi matalimmillaan koko vuonna

Bitcoin liikkuu keskimäärin matalimmillaan, mitä se on ollut koko kuluvan vuoden aikana. Juhannusperjantaina bitcoin romahti ensimmäistä kertaa tänä vuonna alle 6 000 dollarin, käyden 5 938 dollarissa.

Sittemmin kurssi on noussut noista alhaisimmista lukemista hiukan, mutta mitään takeita ei ole, etteivätkö laskevat kurssit jatkuisi edelleen. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi liikkuu hiukan yli 6 150 dollarissa.

Vastaavaa liikehdintää on nähtävissä myös muilla merkittävillä kryptoilla. Aikaisin maanantaiaamuna Ethereum-lohkoketjuprojektin ether-poletin kurssi tippui ensimmäistä kertaa 10 viikkoon melkein 400 dollariin. Kurssi kävi niinkin alhaalla kuin 426 dollarissa, vaikka nousikin pian sen jälkeen runsaaseen 450 dollariin.

Ylipäätään koko kryptomarkkinoilla näyttäisi olevan myyntimentaliteettia. Ennätysmatalat kurssit antavat luonnollisesti erinomaisia ostopaikkoja niille, joille aikaisemmat hinnat ovat tuntuneet liian tyyriiltä. Toisaalta laskevat hinnat ovat iskeneet pahasti niihin, jotka ostivat bitcoineja ja muita kryptoja niiden ollessa kalleimmillaan viime joulukuussa.

Laskevat kurssit ovat vieneet bitcoinin alhaisimmilleen, mitä se on ollut koko vuonna.

CNBC:n Fast Money: “Bitcoin ei kuolemassa”

CNBC:n Fast Money -investointiohjelman kommentaattori ja ammattisijoittaja Brian Kellyn mukaan Bitcoinin nykyinen hintatrendi ei millään tavalla viittaa siihen, että kryptovaluutta olisi kuolemassa tai edes voisi erityisen huonosti.

Kellyn mukaan tämän puolesta puhuvat etenkin kolme seikkaa. Ensimmäiseksi Kelly noteeraa, että kryptomarkkinat ovat saavuttamassa pohjaa, mikä viittaisi siihen, että voimme odottaa tulevaisuudessa kurssinousua.

Toiseksi Kelly huomauttaa, että vaikka bitcoinin kurssi on ollut laskussa käytännössä koko vuoden, on kurssi edelleen huomattavasti korkeammalla kuin viime vuonna. Viime vuoden kesäkuussa bitcoinin kurssi liikkui noin 2 500 dollarissa, mikä on edelleen yli puolet vähemmän kuin kurssi on tällä hetkellä.

Kolmanneksi Kelly ottaa esille Mt.Gox-tapaukseen liittyvät tuoreimmat käänteet. Vuonna 2014 kaatunut Mt.Gox on aloittamassa hyvitysmaksut asiakkailleen, minkä uskotaan lisäävän luottamusta kryptovaluuttaan.

Bitcoinin kuolemasta raportoiminen on ollut medialle tuttua puuhaa koko kryptovaluutan olemassaolon ajan. Cointelegraphin mukaan eri mediat ovat väittäneet bitcoinin olevan kuollut yli 300 kertaa. Pelkästään tänä vuonna bitcoinin on uutisoitu kuolleen 69 kertaa.

Mutta kuten jokainen selkeästi näkee, uutisoinneista huolimatta Bitcoin porskuttaa edelleen vahvasti.

CNBC:n Brian Kelly ei näe, että Bitcoin olisi kuolemassa. (KUVA: CNBC)

Sijoitusportaali: Bitcoin nousee yli 10 000 dollariin

Sijoitusportaali TradingAnalysis.comin perustaja Todd Gordon on kertonut CNBC:n Stock Draft -ohjelmassa uskovansa, että bitcoinin kurssi tulee nousemaan vuoteen 2019 mennessä yli 10 000 dollarin. Gordonin mukaan pääsyynä hänen arviolleen on markkinoiden volatiliteetti.

Gordon uskoo, että bitcoinin kurssi tulee laskemaan kuluneen vuoden aikana vielä jonkin verran. Gordonin mukaan kurssi tulee saavuttamaan noin 4 000 dollarin tason ennen kuin kurssi lähtee uudestaan nousuun.

Gordonin perustelujen mukaan kryptorahamarkkinat ovat hyvin “teknisiä”, eli sijoittajat toimivat usein erilaisten teknisten analyysien mukaan. Mikäli nämä analyysit osuvat oikeaan, hän uskoo kurssin nousevan ensi vuoteen mennessä lähes 40 prosenttia.

Aikaisemmin kuluneella kuulla myös Wall Streetin analyytikko Spencer Bogart ketoi vastaavia näkemyksiä. Bogartin mukaan bitcoin kurssi tulee olemaan vähintään 10 000 dollaria vuoden loppuun mennessä.

Bogart uskoo, että pidemmällä tähtäimellä bitcoin on kehittymässä jatkuvasti institutionalisoidummaksi ja käytetymmäksi valuutaksi, ja sijoittajien kannattaisikin keskittyä ennemmin tähän “suureen tarinaan” muutamien viikkojen heilahtelujen sijasta.

Muun muassa Wall Streetin teräväsilmäisimpänä lohkoketjuasiantuntijana pidetty Spencer Bogart uskoo, että Bitcoin tulee kasvamaan tulevaisuudessa yli 10 000 dollarin.

Mt.Goxin asiakkaat voivat saada bitcoineja

Vuonna 2014 kaatuneen Mt.Goxin varainhoitaja Nobuaki Kobayashi on kertonut, että Mt.Goxin konkurssiprosessi on laitettu tauolle ja pörssiin kohdistuvan siviilikanteen käsittely jatkuu. Suurin merkitys tällä on Mt.Goxin asiakkaille, joille käsittelytavan muutos voi tarkoittaa suurempia hyvityksiä.

“Konkurssimenettelyssä ei-rahalliset vaatimukset muutetaan vastaamaan jotain tiettyä rahallista arvoa, joka katsotaan konkurssimenettelyn hakemisen ajankohdan mukaan. Sen sijaan siviilikanteessa velkojat voivat vaatia myös suoraan ei-rahallisia vaatimuksia.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Mt.Goxin asiakkaat voivat vaatia kryptopörssiltä suoraan menettämiään bitcoineja sen sijaan, että he voisivat vaatia pelkästään sitä rahallista summaa, jota heidän bitcoininsa vastasivat vuonna 2014,” selvitti Nobuaki Kobayashi.

Mt.Gox oli aikoinaan ylivertaisesti maailman suuri bitcoin-pörssi, kunnes se joutui vuoden 2013 loppupuolella hakkeroinnin kohteeksi. Hakkerit onnistuivat viemään pörssiltä arviolta 470 miljoonan dollarin edestä bitcoineja, minkä johdosta pörssi lopulta kaatui ja koko bitcoinin kurssi romahti useiksi kuukausiksi.

Mt.Goxin romahdus oli aikoinaan valtava isku niin Bitcoin-sijoittajille kuin koko kryptovaluutta- ja lohkoketjuteollisuudellekin.

Bitcoin-kloonit eivät ole hyviä sijoituksia

Viime elokuussa Bitcoinin lohkoketjusta tehtiin ensimmäinen hard fork -kopio, nimeltään Bitcoin Cash. BCashin syntymä sai aikaiseksi oikean trendin luoda uusia versioita Bitcoinista, ja nyt 10 kuukautta BCashin jälkeen on olemassa jo ainakin 44 erilaista Bitcoinista halkaistua projektia, kuten Bitcoin Gold, Bitcoin Private, Bitcoin Pizza ja niin edelleen.

Sijoittajien näkökulmasta nämä hard forkit näyttävät kuitenkin suurimman osan ajasta erittäin epäilyttäviltä. Suurimmalla osalla Bitcoin-kopioista ei ole tarjota mitään sellaista, mitä alkuperäinen Bitcoin ei voisi tarjota. Sen sijaan näyttäisi siltä, että niitä tehdään pääasiassa rahan vuoksi. Perusstrategia näyttäisi olevan kehittää Bitcoin-kopio, markkinoida sitä ja myydä nopeasti kolikot pois, jos hard fork saa minkäänlaista väliaikaista traktiota markkinoilla.

Vaikka ainakin aluksi Bitcoin Cash näytti poikkeavan näistä myöhemmistä klooneista siten, että sen kehittäjillä oli tarkoituksena luoda aidosti Bitcoinista poikkeava kryptovaluutta, nykyään BCashia pidetään yhtenä pahimmista syntisistä. Bitcoin Cashia muun muassa markkinoidaan aitona Bitcoinina, eikä Bitcoinin lohkoketjusta tehtynä kloonina, jollainen se todellisuudessa on. Esimerkiksi Bitcoin.com, joka myy bcashia bitcoineina, on joutumassa oikeuteen harhaanjohtavasta mainonnasta.

Bitcoin hard forkit olivat kova trendi, mutta näyttäisi siltä, että juuri mikään niistä ei ole ottanut todellisuudessa tuulta alleen tai onnistunut saamaan aikaiseksi mitään todellista konkreettista hyvää tai arvoa. Sijoittajia kehotetaankin suhtautumaan lähtökohtaisesti skeptisesti erilaisiin Bitcoin-kopioihin.

Vaikka Bitcoinin hard forkit ovat olleet viimeisen vuoden kuluessa hyvin suosittuja, se ei ole tarkoittanut, että mikään niistä olisi ollut erityisen hyödyllinen.

Bitcoin säästää jalokivikaupassa helposti tuhansia

Piilaaksolainen jalokivi- ja korukauppa Stephen Silver Fine Jewelry on kertonut, että yritykseltä ostetaan nykyään enemmän koruja bitcoineilla kuin perinteisillä luottokorteilla. Yritys alkoi ottaa bitcoineja vastaan jo vuonna 2014, ja nyt neljän vuoden jälkeen bitcoin-kaupankäynti on ylittänyt luottokorttikaupankäynnin. Tällä hetkellä viidesosa kaikesta yrityksen kaupankäynnistä käydään bitcoineilla.

“Kryptovaluutta on ylittänyt luottokorttiostojen volyymin hyvin lyhyessä ajassa. Olemme onnistuneet saamaan uutta tuottoa, joka ei olisi edes mahdolliusta, ellemme olisi ryhtyneet ottamaan vastaan bitcoineja. Etenkin suurten summien kohdalla olemme huomanneet kryptovaluutan tarjoavan valtavia etuja,” kertoi yrityksen toimitusjohtaja Stephen Silver.

Perinteisissä palveluissa transaktio- ja maksukustannukset lasketaan usein palvelujen ja tuotteiden arvon perusteella. Kustannus voi olla esimerkiksi kiinteä prosentti tai muutama prosentti tuotteen arvosta. Mikäli tuote maksaa esimerkiksi 10 000 dollaria, pelkät transaktiokustannukset nousevat helposti tuhanteen dollariin.

Sen sijaan bitcoinien kohdalla transaktiokustannukset ovat korkeintaan muutamien dollarien luokkaa. Yritykset voivat siis helposti säästää tuhansia dollareita jokaista suurempaa transaktiota kohden, mikä tekee bitcoin-kaupankäynnistä erittäin edullista ja tehokasta yrityksen näkökulmasta.

Bitcoin-kaupankäynnin kasvu on myös kuluttajille edullista. Leikkaamalla tuhansia dollareita siirtokuluista, yritykset voivat tarjota tuotteitaan kuluttajille normaalia edullisemmin ja silti saada edelleen itselleen entistä suuremman osan tuotoista.

Bitcoin säästää sitä enemmän, mitä kalliimpia asioita sillä ostetaan. Tämän vuoksi kryptovaluutta sopii erinomaisesti esimerkiksi asunto- ja jalokivikauppaan.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].