Bitcoin on hypestään huolimatta monille tuntematon

Huffington Postin blogiosiossa julkaistiin eilen mielenkiintoinen artikkeli, jossa käsiteltiin Bitcoinin tunnettavuutta. Kirjoittaja oli tehnyt kyselytutkimuksen asiasta. Tutkimuksen idea lähti siitä, kun blogin kirjoittaja oli osallistunut tapahtumaan, jossa puhujapaneelin jäsenet Cameron ja Tyler Winklevoss olivat väittäneet, että “tähän mennessä todennäköisesti suurin osa ihmisistä on kuullut Bitcoinista”.

Taustatietona on hyvä todeta, että identtiset kaksoset Cameron ja Tyler Winklevoss ovat tunnettuja Mark Zuckerbergiä vastaan käymästään Facebook-oikeustaistelusta. Tämä on filmatisoitu elokuvassa Social Network. Nykyään Cameron ja Tyler ovat sijoittajia, ja yksi heidän sijoituskohteistaan on Bitcoin. Heidän sanojensa mukaan Winklevossien sijoitusyhtiö omistaa yhden prosentin kaikista bitcoineista (yli 100 000 bitcoinia).

Kirjoittaja ei ollut tyytyväinen Winklevossien väittämään Bitcoinin tunnettavuudesta, koska sitä ei tukenut mitkään faktat. Hän päätti tehdä kyselytutkimuksen, jossa otantana on 1 000 satunnaista amerikkalaista ihmistä. Tämän tutkimuksen kautta saimme nyt jonkinlaista osviittaa siitä mikä on Bitcoinin tunnettavuus, ja käyttöaste.

Kyselytutkimus

Oletko koskaan kuullut Bitcoinista?

Kyllä: 30%
En: 70%

Vastaus tähän kysymykseen oli 30%. Se on lähempänä “joitakin ihmisiä”, kuin “useimpia ihmisiä”, todistaen Winklevossien väitteen vääräksi. Tämä todistaa Bitcoinin olevan vahvasti niin sanotussa “early adopter” -vaiheessa, koska suurin osa ihmisistä ei ole edes kuullut siitä vielä. Lukema on silti aika vakuuttava, koska Bitcoinin takana ei ole mikään yritys tai mainostoimisto, joten tietous siitä on levinnyt kuin itsestään.

Miehet tuntevat Bitcoinin lähes kaksinkertaisesti paremmin kuin naiset. Nuoret ihmiset tuntevat sen paremmin kuin vanhat. Bitcoin-tietoisuus korreloi erittäin vahvasti koulutuksen ja tulotason mukaan. Toisin sanoen, Winklevossin kaksosten kaltaiset ihmiset ovat huomattavasti todennäköisemmin tietoisia Bitcoinista.

Niiltä, jotka olivat tietoisia Bitcoinista, kysyttiin myös mikä Bitcoin heidän mielestään on.

Mikä Bitcoin sinun mielestäsi on? Voit valita useita vaihtoehtoja.

Virtuaalivaluutta: 82%
Internet-maksuväline: 35%
Tapa siirtää rahaa anonyymisti: 25%
Jotain, jota voit käyttää peliautomaatissa: 0%
Pieni kolikko: 3%
Hakkereiden maksujärjestelmä: 8%
Jotain muuta: 0%
En osaa sanoa: 9%

Oletko koskaan käyttänyt Bitcoinia?

Bitcoin-tietoiset

Kyllä: 2%
Ei: 98%

Kaikki vastaajat

Kyllä: 0,6%
Ei: 99,4%

Tämä kysymys kertoo paljon. Bitcoin ei käyttöasteeltaan ole edes varhaisten omaksujien tasolla, vaan sitä on tähän mennessä käyttänyt ainoastaan niin sanotut innovaattorit. Bitcoinin kasvulle vain taivas on rajana, sillä sen tunnettavuus on vaihtelevaa, ja käyttöaste vielä pientä. Bitcoin on vähän kuin Internet ja sähköposti 90-luvulla.

Aiotko käyttää Bitcoinia tulevaisuudessa?

Kyllä: 10%
En: 51%
En osaa sanoa: 39%

Tämä kysymys esitettiin Bitcoin-tietoisille. Niistä, jotka olivat jo käyttäneet Bitcoinia, noin puolet aikoivat käyttää Bitcoinia tulevaisuudessakin. Toisaalta puolet Bitcoin-tietoisista olivat jo päättäneet, että eivät aio käyttää sitä. Lähes puolet eivät olleet muodostaneet mielipidettä suuntaan tai toiseen. Tämä tulos ei ole huolestuttava, sillä sähköpostiin, luottokortteihin ja PayPaliin suhtauduttiin aikanaan ihan samalla tavalla.

Yhteenveto

Tämänkaltaisia tutkimuksia kaivataan lisää! Innovaattoreiden on itse vaikea muodostaa objektiivista näkemystä Bitcoinin tunnettavuudesta ja käyttöasteesta. Itse käytän Bitcoinia lähes päivittäin, ja olisin mahdollisesti sortunut vastaamaan samalla tavalla kuin Winklevossit. Ainakin ennen, kun luin tästä tutkimuksesta.

Kuka lähtee toteuttamaan tämän tutkimuksen Suomessa? Siitä saataisiin paikallista vertailukohtaa.

Sitä odotellessa voitte tekin siirtyä innovaattoreiden pieneen joukkoon, kokeilemalla Bitcoinia! Aloittakaa asentamalla jokin Bitcoin-lompakko. Bitcoinin kokeileminen ei maksa mitään. Lompakosta saatte Bitcoin-osoitteen, jonka voi laittaa sosiaaliseen mediaan, ja kertoa samalla, että kokeilee Bitcoinia. Voin lähes taata, että joku lähettää osoitteeseesi bitcoineja. Tippaus- ja lahjoituskulttuuri on hyvin eloisa Bitcoin-yhteisössä.

Jos bitcoineja ei tipu, voitte myös kommentoida tätä artikkelia osoitteellanne. Myös Bittirahan Facebookissa ja Twitterissä voi kysellä.