Viikkokatsaus 30: Mt. Gox likvidoidaan, ja vuoden suurin Bitcoin-tapahtuma lähestyy

Kuluneella viikolla Bitcoin-uutisissa on ollut mm. Mt. Goxin likvidointi ja lähestyvä suuri Bitcoin-konferenssi. Suomeen ei ole tullut uusia Bitcoin-maksuja hyväksyviä kauppiaita, mutta voimme paljastaa, että useita merkittäviä kauppiaita on tulossa. Pysykää siis kuulolla! Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Mt. Gox likvidoidaan

Mt. Gox ei saanut Japanissa hakemaansa konkurssisuojaa, sillä yrityksen ei katsota pystyvän realistisesti jatkamaan toimintaansa. Mt. Gox siis lopettanee toimintansa kokonaan, vaikka yrityksen myymistä ja toiminnan jatkoa pidetään vielä mahdollisena.

Yrityksen varat ovat nyt oikeuden nimittämän lakimiehen hallussa, joka julkaisi tilanneraportin ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Vielä ei ole tiedossa millä tavalla velkojat ja asiakkaat voivat saada rahojaan takaisin, mutta oletettavasti hakemuksia rahojen takaisin saamiseksi pääsee jossain vaiheessa tekemään.

Vuoden suurin Bitcoin-tapahtuma lähestyy

Amsterdamissa järjestettävän Bitcoin 2014 -konferenssin aikataulu on julkaistu. Konferenssissa on puhumassa mm. useita Bitcoinin kehittäjiä ja suurimpien Bitcoin-palveluiden johtajia. Bittiraha.fi ja BTC Store aikovat osallistua tapahtumaan merkittävällä panostuksella.

Konferenssi järjestetään Amsterdamin Passenger Terminalissa 15.-17. toukokuuta (lähde)

Bitcoin-vaihdannan uudet sovellukset

Android-kännyköissä toimiva Mycelium Bitcoin Wallet -lompakko-ohjelma on julkaissut uuden Local Trader -ominaisuuden, joka mahdollistaa Bitcoin-vaihdannan käyttäjien kesken. Lompakko-ohjelmaan voi lisätä oman ilmoituksen bitcoinien myymisestä, jonka ohjelma näyttää potentiaalisille ostajille. Lompakko tarjoaa myös chatin, jonka kautta kauppakumppanin kanssa voi keskustella vaihdosta. Mycelium ei toimi vaihtoprosessissa välikätenä, vaan kaikki kaupat tehdään käyttäjien kesken.

BTC China on julkaissut sovelluksen, jolla yksityishenkilöt voivat vaihtaa bitcoineja. Picasso ATM -sovellusta kuvaillaan mobiiliksi Bitcoin-automaatiksi, jota kuka tahansa voi operoida. Sovellukseen voi ladata rahaa vain BTC Chinan tilin kautta, mutta ostajan ei tarvitse olla rekisteröitynyt.

Viroon rakennetaan Bitcoin-keskusta

Suomalainen Bitcoin-harrastaja Risto Pietilä on perustamassa pysyvää Bitcoin-konferenssikeskusta vanhaan Malla-linnaan Virossa. Linna sijaitsee Baltianmeren rannalla pienessä kylässä, ja Pietilä toivoo siitä rauhallista kokoontumis- ja majoittumispaikkaa Bitcoin-yhteisölle. Pietilä on ostanut linnan kryptovaluutalla tehdystä kaupankäynnistä saamillaan voitoilla. Pietilältä saamiemme tietojen mukaan huonevarauksia aletaan ottamaan vastaan jo muutaman viikon sisään.

Uudistusten jälkeen keskus tulee näyttämään tältä (lähde)

Bitcoin-maksaminen

Chicago Sun-Times oli ensimmäinen suuri sanomalehti, joka otti bitcoinit käyttöön maksuvälineenä huhtikuun alussa. Nyt tuloksia on voitu mitata, ja viime viikon uusista tilauksista peräti 11% on maksettu bitcoineilla. Lehden mukaan tulevaisuudessa bitcoinit voisivat mahdollistaa monipuolisemman hinnoittelut, koska bitcoineilla yksittäisen maksun kulut jäävät todella pieniksi.

Brittiläinen elektroniikkaa ja viihdettä myyvä kauppa CeX otti bitcoinit käyttöön. Cexissä käyttäjät voivat ostaa ja myydä käytettyjä tuotteita, ja nyt kaupalle elektroniikkaa myyvät asiakkaat voivat ottaa rahansa bitcoineina. Tällä hetkellä toiminto on käytössä vain kaupan iso-britannialaisille käyttäjille, vaikka kauppa toimii muutamassa muussakin maassa.

Amazonin maksupuolen johtohenkilö Tom Taylor kertoo Amazonin harkinneen bitcoin-maksujen hyväksymistä, mutta niiden käyttöönotto on päätetty sivuuttaa. Asiakkaat eivät ole olleet tarpeeksi kiinnostuneita maksamaan bitcoineilla, eikä Amazon halua ottaa uusia maksujärjestelmiä elleivät ne ole nykyisiä maksutapoja parempia. Amazonin liikevaihto on yli kymmenen kertaa suurempi kuin kaikkien bitcoinien yhteenlaskettu arvo, ja liikkeellä on ollut huhua oman maksujärjestelmän kehittämisestä.

Wikipedian perustajajäsen Jimmy Wales kertoi Wikipedian edelleen pohtivan Bitcoin-lahjoituksien hyväksymistä. Wales kertoi Wikipedian olevan varovainen Bitcoinin suhteen ja etsivän kevyttä tapaa hyväksyä Bitcoin-lahjoituksia.

Bitcoin Coren uusi pääkehittäjä kertoo tärkeimmät kehityskohteet

Bitcoinin uusi pääkehittäjä, Wladimir van der Laan on nimennyt mielestään tärkeimmät Bitcoinin kehityskohteet CoinDesk-sivustolle. Hän jakoi kohteet neljään aiheeseen:

1. Bitcoin-Qt –lompakkosovellus irrotetaan vertaisverkon toimintaa ohjaavasta koodista.

Lompakon hallinta voidaan nähdä täysin erillisenä toimintona lohkojen sekä siirtojen varmistamisen rinnalla. Jo nykyään on olemassa lompakkosovelluksia jotka eivät suoraan liity vertaisverkkoon, vaan saavat tietonsta erillisiltä vertaisverkkosovellusta ajavilta palvelimilta. Näin aiotaan tehdä myös Bitcoin-Qt:n kanssa. Van der Laan uskoo muutoksen parantavan sekä turvallisuutta että käytettävyyttä.

2. Lompakkosovellus muutetaan deterministiseksi

Useita lompakoita ja osoitteita käyttävien iloksi myös Bitcoin-Qt alkaa tulevaisuudessa käyttämään deterministisiä lompakoita. Tämän jälkeen jokaisesta lompakosta täytyy ottaa vain yksi varmuuskopio, jota ei tarvitse ikinä uusia.

3. Lohkoketjun latausta nopeutetaan

Nykyinen Bitcoin-Qt on hyvin hidas lataamaan lohkoketjua täysin alusta osittain siksi, että lataamiseen käytetty menetelmä ei ole erityisen hyvin suunniteltu. Uusi menetelmä tulee olemaan samantyyppinen kuin BitTorrent-sovelluksissa.

4. Dokumentaatio paremmaksi

Bitcoin-protokollan ja infrastruktuurin dokumentaatio kaipaa kipeästi parannusta, ja Van der Laan pitää tärkeänä varmistaa että dokumentaatiota aletaan todellakin parantamaan.

Löysivätkö kielitieteilijät Satoshin?

Kielitieteilijät uskovat löytäneensä Satoshi Nakamoton. Britannialaisen Ashon Universityn rikosteknisen kielitieteen viimeisen vuoden opiskelijat vertasivat Satoshi Nakamoton Bitcoin-julkaisua yhteentoista Satoshi-epäillyn kirjoituksiin. Epäillyistä yksi nousi muiden yli: Nick Szabo. Szabon ja Satoshin kirjoituksista löytyvät yhteneväisyydet ovat hämmästyttävän läheiset, eikä kukaan muista epäillyistä ollut lähellekään yhtä yhteensopiva. Bitcoin-julkaisu on myös kirjoitettu Szabon käyttämällä Latex-ohjelmalla.

Tutkija Skye Grey päätyi myös Nick Szabon kirjoituksiin viime vuoden lopulla tekemässään analyysissä. Grey etsi internetistä Bitcoin-julkaisusta löytyviä erikoisia ilmaisuja, jotka johtivat Nick Szabon kirjoituksiin. Grey ja Ashton Universityn ryhmä huomauttivat, että Szabon lisäksi julkaisua ovat voineet kirjoittaa muutkin henkilöt.

Kuten muillakin Satoshi-epäillyillä, Nick Szabolla on Bitcoinin kehittäjälle sopivat taustat. Hänellä on lain, rahoituksen, kryptografian ja tietotekniikan osaamista ja hän oli kehittämässä bit goldia, jota voisi pitää eräänlaisena bitcoinin edeltäjä. Szabo on aiemmin kieltänyt olevansa Satoshi Nakamoto.

Pankkien ja Bitcoin-pörssien yhteistyö Kiinassa ei ole loppumassa

Kiinan huhutun Bitcoin-kiellon (pankkien ja Bitcoin-yritysten yhteistyön kielto) aikaraja tuli vastaan tiistaina 15.4., mutta meno jatkuu samana. Kiinan keskuspankin pääjohtaja Zhou Xiaochuan kertoi, että bitcoinia ei ole kieltämässä, sillä se ei ole pankin luoma. BTC Chinan toimitusjohtaja Bobby Lee kertoi toiminnan jatkuvan samaan malliin kuin ennenkin, sillä yrityksen käyttämä pankki ei ole lopettamassa yhteistyötä. Monet muut Bitcoin-pörssit ovat kuitenkin ilmoittaneet pankkitilien lakkauttamisesta.

SecondMarket laajentaa Bitcoiniin sijoittamista

SecondMarket on julkaissut Bitcoin-vaihtopalvelun institutionaalisille sijoittajille, jossa minimivaihtosummat ovat 25 bitcoinia. Aiemmin kuluneella viikolla SecondMarketin pääjohtaja Barry Silbert kertoi yrityksen Bitcoin Investment Trust -rahaston omistavan yli 100 000 bitcoinia. SecondMarketin odotetaan ottavan mukaan myös julkisia sijoituksia myöhemmin tänä vuonna, mutta tällä hetkellä kyseessä on vielä yksityinen sijoitustoiminta. Jos julkiset sijoitukset hyväksyttäisiin, rahasto ja vaihtopalvelu helpottaisivat myös uusien sijoittajien kiinnostumista Bitcoinista.

Enkelisijoittajat perustivat 10 000 bitcoinin rahaston

Enkelisijoittajaryhmä BitAngels on perustanut 10 000 bitcoinin rahaston BitAngels Fund I, jolla halutaan rahoittaa Bitcoin-protokollaan liittyviä hajautettujen ohjelmistojen projekteja. Rahasto sijoittaa vain avoimen lähdekoodin projekteihin, joiden BitAngels toivoisi vievän Bitcoin-protokollan muuhunkin käyttöön kuin maksujärjestelmä- ja valuutta-sovelluksena. Kuvassa yksi sijoittajaryhmän perustajista, David Johnston.

Bitcoin-lompakkovarkaudet yleistyivät viime vuonna

Tietoturvaohjelmistoa tarjoavan Kaspersky Labsin tekemän tutkimuksen mukaan Bitcoin-lompakkovarkaudet yleistyivät vuonna 2013. Miljoona lompakkoa joutui haittaohjelmien kohteeksi, mikä on vajaat 70 % enemmän vuodesta 2012. Myös louhintahyökkäykset (eli uhrin koneen valjastaminen louhijaksi) kasvoivat, mutta kasvu ei ollut yhtä suurta. Finanssihaittaohjelmien aiheuttaneista hyökkäyksistä 20 % kohdistui virtuaalirahalompakkoihin. Virtuaalivaluuttaan kohdistuneet hyökkäykset eivät yllätä: kurssi on noussut ja valuuttojen käyttö on yleistynyt.

MultiBit-lompakko-ohjelma kritiikin kohteena

Suositun MultiBit-lompakon kehittäjä on saanut suuren määrän kritiikkiä, kun muutama Bitcoin-käyttäjä toivat esille mahdollisen bitcoineja hukkaavan bugin. Väitteitä ei ole vielä varmistettu luotettavalta taholta ja Bitcoin-kehittäjä Mike Hearn on tutkimassa asiaa. 

Väitetty ongelma ilmenee niin, että MultiBit satunnaisesti onnistuisi hukkaamaan tietyn osoitteensa yksityisavaimen esimerkiksi lompakkotiedoston vahingoiduttua. Käyttäjällä ei siis olisi pääsyä tämän kyseisen osoitteen bitcoineihin. Nykyisissä lompakoissa jokaisen Bitcoin-osoitteen yksityisavaimet tallennetaan erikseen, joten varmuuskopio täytyy tehdä uudestaan uusia osoitteita luodessa. 

Neo & Been tilanne on vieläkin epäselvä

Pari viikkoa uutisissa pyörineen Neo & Bee -pörssin toimitusjohtaja Danny Brewster on etsintäkuulutettu Kyprosissa.

Brewster on kommentoinut Redditissä tilannettaan. Hän väittää petossyytösten olevan vääriä, mutta on huolissaan syytöksistä. Brewster kertoo myös yrittäneensä ottaa yhteyttä poliisiin ja haluavansa saada tilanteen rauhoittumaan ennen Kyprokselle palaamista.