Viikkokatsaus 30/2014: Valtio-omisteinen airBaltic ensimmäinen bitcoinit hyväksyvä lentoyhtiö

Tämän viikon suurimpana uutisena on ollut airBaltic-lentoyhtiön Bitcoin-maksut. Muina aiheina ovat olleet mm. Euroopan Unionilta pyydetty päätös Bitcoinin verotuksesta ja Mt. Goxin tilanneraportti. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Lentoyhtiö airBaltic hyväksyy bitcoineja ensimmäisenä lentoyhtiönä

Latvialainen airBaltic on ottanut käyttöön Bitcoin-maksut. Bitcoineilla voi ostaa vain yhtiön tarjoamia edullisia Basic-luokan lentolippuja. AirBaltic tarjoaa lentoja 60 kohteeseen Euroopassa ja sen lähimaissa, ja Suomessa yhtiö lentää Turkuun ja Helsinkiin. Yhtiön toimitusjohtaja Martin Gauss kertoo Bitcoinin sopivan hyvin yrityksen innovatiiviseen lähestymistapaan. AirBaltic on melkein täysin Latvian valtion omistama.

Lippujen ostaminen bitcoineilla on tehty erityisen kannattavaksi, sillä toisin kuin pankkisiirrolla tai korttimaksulla, airBalticin Bitcoin-maksuissa ei ole käsittelykulua. Pankkisiirrolla ja korttimaksulla airBaltic perii noin 6 euron käsittelykulun.

AirBaltic on ensimmäinen Bitcoin-maksuja hyväksyvä lentoyhtiö (Lähde: airBaltic)

Lentolippuja on voinut varata jo pidemmän aikaa usealta matkasivustolta, mm. CheapAirista, Sky-toursilta ja BTCTripistä, mutta airBaltic on ensimmäinen suoraan bitcoinit hyväksyvä lentoyhtiö.

Bitcoinin asema maailmalla

Ruotsin Korkein hallinto-oikeus on pyytänyt Euroopan unionilta päätöstä Bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen verotuksesta. Verotuksellisesti Bitcoin on aiheuttanut päänvaivaa, koska on epäselvää täytyykö siitä maksaa arvonlisäveroa. Euroopan unionilta tuleva päätös koskisi myös Suomea, ja arvonlisäverollisena Bitcoinin käytöstä joutuisi maksamaan Suomessa 24% veron. Tämä päätös tulee olemaan Suomen Bitcoin-käytön kannalta erittäin merkittävä.

Ecuadorin kansalliskokous on kieltänyt kaikki hajautetut virtuaalivaluutat ja aikoo kehittää oman elektronisen valuutan. Tämä elektroninen valuutta olisi Ecuadorin keskuspankin takaama ja maan käyttämään Yhdysvaltain dollariin sidottu. Valuutan toivotaan piristävän taloutta ja tuovan pankkipalvelut useamman saataville. Lakiehdotus tarvitsee vielä presidentti Rafael Correan hyväksynnän, joka hyvin todennäköisesti saadaan. Uutinen on huono Ecuadorin kasvavalle Bitcoin-toiminnalle. Esimerkiksi kuukausi sitten 600 000 dollarin rahoituksen saanut BitPagos ei voi jatkaa toimintaansa Ecuadorissa.

Itävallan hallituksen ministereiltä on tullut eriäviä mielipiteitä Bitcoinin asemasta ja verotuksesta. Valtiovarainministeri Michael Spindelegger ei pidä Bitcoinia rahoitusvälineenä, ja bitcoineista pitäisi hänen mukaansa maksaa pääomatuloveroa, jos ne myydään vuoden sisään ostamisesta. Tiede-, tutkimus- ja talousministeri Reinhold Mitterlehner taas pitäisi Bitcoinia rahoitusvälineenä, jonka kaupalliseen käyttöön tarvittaisiin lupa, mikä peilaa Saksan käytäntöä. Näillä eriävillä lähestymistavoilla on suuri merkitys Bitcoin-toimijoille, kuten Bitcoin-välityspalveluille, joiden täytyisi Bitcoinin asemasta riippuen maksaa veroja joko välityspalkkiosta tai koko vaihdettavasta summasta.

Washington DC:ssä on uusi Bitcoinia lobbaava taho. Voittoa tavoittelematon organisaatio Chamber of Digital Commerce julkistettiin North American Bitcoin Conferencessa. Organisaatiota johtavan Perianne Boringin mukaan olisi virhe reguloida virtuaalivaluuttoja rahoitusalan lainsäädäntöjä käyttämällä. Boring uskoo Washingtonista tulevan Bitcoin-säädännön vaikuttavan myös muualla maailmassa säädettäviin lakeihin, joten Washingtonin lainsäätäjien on tärkeää ymmärtää Bitcoinia erityisen hyvin.

Mt. Goxin tilanne

Mt.Goxin konkurssipesän pesänhoitajan Nobuaki Kobayashin järjestämä velkojien tapaaminen pidettiin viikolla. Kobayashi kertoi suunnitelmista tavata tahoja, jotka olisivat mahdollisesti ostamassa Mt. Goxin omaisuutta ja jatkamassa pörssin toimintaa, ja mahdollisuudesta jakaa jäljellä olevia varoja bitcoineissa, mikäli tämä on laillisesti mahdollista. Tilaisuudessa mukana ollut Mark Karpeles pyysi anteeksi tapahtunutta ja kertoi tapahtuman jälkeen haluavansa käyttää Mt.Goxin omistavan Tibannen tulevia voittoja Mt. Goxin velkojen takaisinmaksuun.

Tilaisuudessa ei annettu tietoa kadonneista bitcoineista, vaikka tämä oli yksi osallistujia eniten kiinnostavia aiheita. Bitcoinien katoamisen tutkinnan hitaus ja vähäinen tiedottaminen on närkästyttänyt velkojia, vaikka vähäistä tiedotusta on perusteltu tutkinnan koskemattomuudella. Tapaamisesta julkaistu dokumentti on luettavissa täältä.

Kokoukseen saapui yli sata velkojaa ja median edustajia (Lähde: Coindesk)

Mt. Goxin toimitusjohtajan Mark Karpelesin suunnitelma myydä Bitcoins.com -domain estettiin Seattlen käräjäoikeuden toimesta. Karpeles oli huutokauppaamassa domainin ja antamassa puolet myyntihinnasta Mt. Goxin velkojille. Bitcoins.com -domainiin pätee samat säännöt kuin kaikkiin muihinkin Mt. Goxin omistavan Tibannen omaisuuteen, jotka ovat osa konkurssipesää.

Ethereum aloittanut ennakkomyyntinsä vahvasti

Bitcoin 2.0 -projekti Ethereum on aloittanut yksikkönsä “etherin” ennakkomyynnin. Projekti onnistui myymään ensimmäisten 12 tunnin aikana n. 7 miljoonaa etheriä (arvoltaan n. 1,7 miljoonaa euroa), ja nyt neljä päivää myynnin alkamisen jälkeen myyty on yhteensä 15,5 miljoonaa etheriä (arvoltaan n. 3,4 miljoonaa euroa). Kauan kehitteillä olleen Ethereumin julkaisuajankohta on suunnitteilla tulevalle talvelle. Projektia ovat viivästyttäneet lailliset prosessit ja turvallisten teknisten ratkaisujen kehityshaasteet. Ethereum jakaa paljon mielipiteitä — osa pitää projektia innovatiivisena tulevaisuuden teknologiana, toiset yhtenä esimerkkinä lukuisista epäonnistuvista altcoineista.

Bitcoin-kiertueen sivut julkaistaan maanantaina!

Bitcoin-kiertueen päivät ja paikkakunnat on jo julkaistu Facebookissa. Nyt maanantaina (28.7.) julkaistaan kiertueen sivut ja kiertuetraileri. Kiertue päättyy huimiin Bitcoin-bileisiin, jotka pidetään 20.8. Helsingissä yökerho Namussa. Kiertueen pääsponsoreina ovat Bittirahan lisäksi LocalBitcoins ja FIMKrypto.