Viikkokatsaus 35/2014: Santander, Let the Bit Drop ja Hal Finney

Tämän viikon tapahtumiin kuuluu Santanderin kiinnostus, Dominicaan tuleva massiivinen bitcoin-jakotapahtuma sekä Bitcoinin ensimmäisiin kehittäjiin kuuluneen Hal Finneyn kuolema. Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Santander tilasi kryptovaluuttaraportin

Pankkijätti Santander on kiinnostunut bitcoinin vaikutuksesta. Se on antanut Yegiille tehtäväksi analysoida kryptovaluuttojen vaikutusta pankeille sekä laatia strategia tämän perusteella.

Yegii on nettisivusto, joka kokoaa yhteen eri alojen asiantuntijoita, jotka voivat yhdessä analysoida asiakkaiden esittämiä ongelmia. Se toivoo löytävänsä tämänkin raportin kirjoittamiseen laajalta skaalalta osaamista ja tietoa, niin bitcoin-uskovaisilta kuin skeptikoilta. Vinkkinä siis viikkokatsauksen lukijoillekin: kuka tahansa voi hakea raportin kirjoittajaksi. Jos siis uskot olevasi bitcoin-asiantuntija, tästä voit ansaita hieman rahaa – tosin maksu suoritetaan dollareilla.

Espanjalainen Banco Santander on maailman 43. suurin yritys, joten raportilla on periaatteessa mahdollisuus vaikuttaa hyvinkin paljon bitcoinin globaaliin asemaan.

Dominicalaisille bitcoineja

Dominican liittovaltiosta saattaa tulla ensi vuonna maailman bitcoin-keskittymä. Let The Bit Drop -projekti aikoo lahjoittaa kaikille dominicalaisille bitcoineja maaliskuussa 2015.

Toteutuessaan tällainen projekti voi nopeuttaa erittäin paljon bitcoinin käyttöönottoa. Oletettavasti hyvin monelle ihmiselle kelpaa ilmainen raha, joten he ottavat bitcoin-lompakon käyttöönsä saadakseen sitä. Kun lompakko on toiminnassa ja ensimmäiset bitit saatu sinne, on kynnys oikeaan käyttöön huomattavasti alempi – etenkin kun kaikilla muillakin on niitä.

Plussaa vielä siitä, että kuulemma valtionhallinto suhtautuu erittäin positiivisesti projektiin. Näin ollen sieltäkään suunnalta ei pitäisi tulla hankaluuksia.

Projektijohtaja Sarah Blincoe kertoo CoinTelegraphin haastattelussa, että heillä on suunnitelmissa kampanjaa myös muualle Karibiaan. He ovat käyneet keskusteluja jo kolmen muun valtion kanssa.

 

Citin analyysi kurssista

Bitcoinin hinta on pysytellyt melko alhaalla viime aikoina, vaikka jatkuvasti on tullut uusia, suuriakin yrityksiä, jotka hyväksyvät sen maksutapana. Citin julkaisemassa tutkimusraportissa arvellaan tälle olevan kaksi pääasiallista syytä.

Ensinnäkin, bitcoin-louhinnan kustannukset ovat sen verran korkeita, että iso osa louhijoista myy saamansa bitcoinit samantien kustannusten kattamiseksi. Toiseksi, suurten firmojen bitcoin-innostus ei ole suinkaan nostanut bitcoinien kysyntää, vaan pikemminkin nostanut myyntipaineita. Tämä johtuu siitä, että suuri osa bitcoineja hyväksyvistä firmoista ei säilytä niitä itsellään, vaan ne vaihdetaan samantien dollareiksi tai euroiksi.

Tämän lisäksi yritykset eivät välttämättä edes voisi pitää merkittäviä bitcoin-säästöjä, vaikka haluaisivatkin. Mikäli bitcoinin hinta heilahtelisi rajusti – kuten se on viime aikoina tehnyt – yrityksen varallisuustilannekin heilahtelisi samaan tahtiin. Tämä muuttaisi liikaa niiden riskiprofiilia.

Raportissa ei myöskään nähdä kysyntäpuolta nostamassa hintapaineita ylöspäin. Tällä hetkellä bitcoineja käyttävät ovat vielä suurelta osin harrastajia, jotka tekevät sitä “rakkaudesta eikä rahasta”. Eli kuluttajat eivät ole vielä ottaneet bitcoinia omakseen maksutapana, koska siitä ei seuraa merkittäviä hyötyjä verrattuna esimerkiksi luottokorttiin.

Hal Finneyn kuolema

Bitcoin-pioneeri Hal Finney menehtyi ALS-tautiin torstaina. Hän oli mukana Bitcoinin alkukehityksessä ja vastaanotti maailman ensimmäisen bitcoin-transaktion.

Finney sai ALS-diagnoosin 2009 ja jo pari vuotta myöhemmin hän joutui jäämään eläkkeelle. Viime vuoden maaliskuussa hän lähetti viimeisen viestinsä Bitcointalk-foorumille, kertoen oman tarinansa niin Bitcoinin alkuajoista kuin sairautensa etenemisestä.

Transhumanistina Finney oli kiinnostunut elämän jatkamisesta fyysisen kuolemankin jälkeen, joten hänen ruumiinsa syväjäädytettiin odottamaan teknologian kehittymistä siihen pisteeseen, että elintoiminnot voidaan taas palauttaa ja korjata ALS:n aiheuttamat vauriot.

Nettikauppa-alustat mahdollistavat lisää bitcoin-asiakkaita

BitPay on julkistanut aloittavansa yhteistyön nettikauppa-alustaa tarjoavan Demandwaren kanssa. Sen ansiosta Demandwaren asiakkaat voivat jatkossa alkaa ottamaan vastaan bitcoineja. Sillä on noin tuhat asiakasta, joista jotkut hyvinkin nimekkäitä, kuten esimerkiksi Adidas ja Puma.

Myös argentiinalainen nettikauppapalveluita tarjoava OmbuShop on ottanut valikoimiinsa bitcoin-maksumahdollisuuden. Tällä hetkellä OmbuShopia käyttää noin 2000 yritystä pääasiassa Etelä-Amerikassa, jotka kaikki pääsevät nyt vastaanottamaan bitcoineja.

Toimitusjohtaja Ernesto Tagwerker kertoi näkevänsä bitcoinin edun kansainvälisenä valuuttana. Nyt argentiinalainen yritys voi myydä minne tahansa ympäri maailmaa, eikä sen tarvitse miettiä mitä kautta maksuliikenne saadaan toimimaan.

Bitcoin-lahjoituksia hyvää tarkoitukseen

Sierra Leone Liberty Group on bitcoinia ja vapaata markkinataloutta edistävä organisaatio, joka on tällä hetkellä keskittänyt voimavaransa maassa riehuvaa ebola-epidemiaa vastaan. He pyrkivät keräämään bitcoin-lahjoituksia oleellisten tarvikkeiden ostamista varten. Sierra Leonessa ei kuitenkaan ole vielä merkittävää bitcoin-taloutta, joten lahjoitukset menevät Dan McLaughlinin kautta, joka on aktiivinen yrittäjyyden ja markkinatalouden edistäjä Afrikassa.

Yhdysvaltalainen BitGive Foundation on saanut ensimmäisenä voittoa tavoittelemattomana Bitcoin-yhdistyksenä verovapaan hyväntekeväisyysjärjestön statuksen. Sen tarkoituksena on tulevaisuudessa muodostaa miljoonien dollareiden arvoinen rahasto, jonka kautta hyväntekeväisyyttä harjoitetaan. Tässä vaiheessa kuitenkin se keskittyy pienempiin projekteihin, joista tällä hetkellä käynnissä on The Water Project, jonka on määrä parantaa puhtaan veden saatavuutta kehitysmaissa.

Gazassa asuva, kryptovaluuttaprojekti Syncin kehittäjä Iyad Elkfarna menetti kotinsa ja omaisuutensa, kun ne tuhoutuivat Israelin ja Hamasin välisissä taisteluissa. Sync-yhteisön tavoitteena on kerätä 15 bitcoinia Elkfarnalle, jotta hän pääsee perheineen pois Gazasta.