Viikkokatsaus 37/2018: Myrskyisä viikko pudotti markkina-arvoa miljardeilla

Viime viikolla tämä toimittaja meni aprikoimaan, että olisikohan nyt nousun aika. Suurin piirtein heti, kun uutinen oli lähtenyt toimituksesta atmosfääriin, alunperin lupaavasti alkanut nousu päättikin lähteä kokonaan toiseen suuntaan. Nyt ollaan sitten viikon ajan katseltu, kun kryptomarkkinat ovat laskeneet. (Katsotaan, että nyt tämän kirjoittamisen jälkeen ne lähtevätkin välittömästi nousuun.)

Tällä viikolla uutisissa on terrorismi, ja eritoten se, miten kryptovaluutat liittyvät terrorismiin korkeintaan hyvin vähäisissä määrin ja marginaalisesti. Kryptot ovat erittäin huono työkalu terroristeille ja terroristi, joka päättää käyttää kryptoja, ei yleensä ole järjen jättiläinen. Lohkoketju tallettaa siirrot huomattavasti tarkemmin kuin käteinen raha.

Lisäksi tsekkailemme ICO-sijoittamista, jonka suosio on ollut laskussa. Tämä lasku voi osaltaan selittää myös koko markkinoiden laskua, sillä ICO:t ovat aikaisemmin olleet mukana nostamassa kryptovaluuttamarkkinoita. Näyttäisikin loogiselta, että niiden suosion lasku näkyy myös muuten kryptomarkkinoilla.

Muissa uutisissa Australian kryptokiinnostuksen huomattava kasvu, Dogecoin sekä kysymys siitä, mitä Nobel-palkitut tutkijat voivatkaan tarjota bitcoinille. Pysy kuulolla!

Viime viikon katsaus on täällä. Sitä ei tosin kannata lukea ylhäällä kuvatuista syistä.

Myrskyisät markkinat voivat tarkoittaa, että alus käy aaltojen alla, mutta toisaalta tuulet voivat osoittautua myös myönteisiksi. Tulevaisuus näyttää!

Kryptovaluutat eivät sovellu terrorismiin

Uuden tutkimusraportin mukaan bitcoin ja kryptovaluutat toimivat huonosti terrorismin rahoittamiseksi. Tutkimusraportin laati ajatuspaja Foundation for Defense of Democracies’ Center on Sanctions and Illicit Finance ja se esiteltiin Yhdysvaltain edustajainhuoneelle.

Raportissa käsitellään muutamia tapauksia, joissa kryptovaluuttoja on yritetty käyttää terrorismin rahoittamiseksi. Esimerkiksi vuonna 2017 Mujahideen-terroristit yrittivät kerätä bitcoineilla varoja. Heidän tavoitteenaan oli saada noin 2 500 dollaria per taistelija, mutta loppujen lopuksi terroristit saivat yhteensä vain hiukan yli 500 dollarin edestä bitcoineja.

“Kryptovaluuttojen käyttö terroristien keskuudessa on hyvin pientä,” raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan terroristit suosivat ylivoimaisesti käteistä. Bitcoin ja monet muut kryptovaluutat ovat lähtökohtaisesti huonoja laittomaan toimintaan, sillä kaikki siirrot kirjataan avoimeen ja muuttumattomaan lohkoketjuun. Tämä tekee niistä suuren riskin terroristeille. Kryptovaluuttojen suurimmat edut tulevatkin laillisessa toiminnassa. Käteisessä valuutassa ei tätä ongelmaa ole.

Vaikka raportti ei pidäkään kryptovaluuttaa toistaiseksi hyödyllisenä työkaluna terroristeille, raportti myös arvioi, että kryptovaluuttojen yleistyminen ja kasvava käyttö saattavat tehdä niistä houkuttelevampia myös terroristeille.

Terroristit ovat liian kehittymättömiä käyttämään bitcoinia tai muita kryptoja, eivätkä kryptot muutenkaan sovellu peitetoimintaan. (KUVA: Arab Media)

Kaksi Nobel-tiedemiestä tutkimaan lohkoketjua

Lohkoketjun tutkimiseen erikoistunut instituutti Cryptic Labs on palkannut kaksi Nobel-palkittua taloustieteilijää. Nobel-voittajat tohtori Eric Maskin Harvardin yliopistosta ja Sir Christopher Pissarides Lontoon School of Economicsista ovat molemmat tutkineet taloustieteellisiä kysymyksiä, jotka liittyvät vahvasti lohkoketjuja ja kryptovaluuttoja koskeviin kysymyksiin.

Maskin voitti Nobelin taloustieteen palkinnon työstään mekanismin suunnittelun parissa vuonna 2007 yhdessä Leonid Hurwiczikin ja Roger Myersonin kanssa. Mekanismin suunnittelu on peliteoriaan liittyvä taloustieteen osa-ala, joka tutkii erilaisia peliteoreettisten pelien sääntöjä. Mekanismin suunnittelun tarkoituksena on kehittää peliteoreettisille peleille sellaisia sääntöjä, joilla saadaan haluttu lopputulos.

Sir Christopher Pissarides puolestaan voitti oman Nobelinsa vuonna 2010 yhdessä Peter A. Diamondin ja Dale Mortensin kanssa. Heidän työnsä koski markkinoiden analyysiä etsintäteorian kautta. Etsintäteoria on taloudellinen teoria, joka käsittelee niitä todellisia ja vaihtoehtoiskustannuksia, joita seuraa, kun myyjä ja ostaja eivät pysty välittömästi löytämään toisiaan.

“Cryptic Labs perustettiin tutkimaan erilaisia ratkaisuja niille ongelmille, jotka rajoittavat lohkoketjuteknologian laajempaa käyttöönottoa. Lohkoketjuun liittyvät taloustieteelliset kysymykset ovat alan osa, jota ei ole vielä tutkittu tarpeeksi,” Cryptic Labsin päätiedemies tohtori Whitfield Diffie kertoi Bitcoin Magazinelle.

Nobelin taloustieteen palkinto on yksi arvostetuimmista kunnianosoituksista tutkijoille.

ICO-sijoittamisen suosio laskee

Initial Coin Offering -sijoitusten suosio on alhaisimmillaan 16 kuukauteen, Bloomberg kertoo. Tuoreen analyysin mukaan startup-yritykset saivat kerättyä ICO-sijoituksilla kuluneen vuoden elokuussa noin 326 miljoonaa dollaria, mikä on vähiten sitten vuoden 2017 toukokuun.

ICO-sijoittamisen suosion laskua selittänevät ICO-sijoittamista rajoittavat lait, joita kuluneen vuoden aikana on säädetty. Lisäksi ICO-sijoittamisen maine on saanut useita kolauksia erilaisten huijausprojektien lisääntyessä.

Myös tutkimus- ja konsulttiyritys GreySpark Partners on tutkinut ICO-sijoittamista. GreySpark Partnersin tutkimuksen mukaan ICO-sijoitukset ovat hyvin keskittyneitä; noin 40% ICO-hankkeista onnistui keräämään yli miljoona dollaria. Yli puolet taas eivät eivät onnistuneet keräämään lainkaan sijoituksia.

GreySpark Partners näkee ICO-sijoittamisen suosion laskun johtuvan hyvin samankaltaisista syistä. Kasvava määrä huijauksia ja hyvin pieni määrä varsinaisesti onnistuneita hankkeita ovat saaneet ICO:iden maineen huonontumaan sijoittajien silmissä.

ICO-sijoittamisen suosion lasku on osaltaan selittämässä kryptovaluuttamarkkinoiden yleistä laskua. Monet ICO-poletit käyttävät Ethereumin lohkoketjua ja monesti niiden ostaminen on helpointa käyttämällä etheriä tai bitcoinia. ICO-sijoittamisen suosion lasku heijastunee siten sekä bitcoinin että etenkin etherin hintaan ja siten laajemmin kryptomarkkinoille.

ICO:t ovat innostaneet holtittomaan sijoittamiseen, minkä lisäksi huijarit ovat kiinnostuneita niistä. Tämä on syönyt ICO-sijoittamisen imagoa.

Kiinan korkeimman oikeuden mukaan lohkoketju on pätevä todiste

Kiinan korkein oikeus on määrännyt, että lohkoketjulla varmennetut todisteet ovat käypiä ja sitovia Kiinan oikeusjärjestelmässä. 7.10. julkaistun päätöksen mukaan digitaalinen tieto on tunnustettava todistusaineistoksi, mikäli sen autenttisuus voidaan todentaa.

“Internet-tuomioistuinten on huomioitava todisteena käytettävä digitaalinen data, jos osapuolet ovat keränneet tätä dataa lohkoketjun kautta digitaalisilla allekirjoituksilla, luotettavilla aikaleimoilla ja verifikaatioilla, ja voivat todentaa käytetyn lohkoketjuteknologian luotettavuuden,” korkein oikeus määrää.

Internet-tuomioistuimilla tarkoitetaan tuomioistuimia, kuten viime vuonna Hangzhoun kaupunkiin perustettu uusi tuomioistuin, joka on keskittynyt käsittelemään etenkin Internetiin liittyviä juridisia kysymyksiä. Tuomioistuin käsitteli ensimmäisen lohkoketjuteknologiaan liittyvän juttunsa tammikuussa.

Siinä missä perinteinen digitaalinen data on aina ollut peukaloitavissa, lohkoketjua on lähestulkoon mahdotonta manipuloida. Juridiselle järjestelmälle lohkoketju antaa mahdollisuuden varmentaa esimerkiksi sopimuksia ja todistusaineistoa ilman vaaraa, että jokin taho pyrkisi väärentämään niitä.

Kiinan korkeimman oikeuden mukaan todennettu lohkoketju on käypä todiste oikeudessa. (KUVA: AFP)

Kryptovaluutat kasvaneet Australiassa räjähdysmäisesti

Kryptovaluuttoja omistavien australialaisten määrä on yli kaksinkertaistunut kuluvan vuoden aikana, kertoo sijoitusyritys HiveEXin tutkimus. HiveEx teki tammikuussa tutkimuksen, jossa se kysyi 2 000 australialaiselta, omistavatko he kryptovaluuttoja. Ainoastaan 5% vastaajista kertoivat omistavansa kryptoja.

HiveEx teki myöhemmin elokuussa uudelleen saman tutkimuksensa. Tässä uudessa tutkimuksessa kryptovaluuttojen omistajien määrän mitattiin nousseen 13,5 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan noin puolet omistajista olivat hankkineet kryptoja sijoittamisen vuoksi. Noin kolmasosa puolestaan sen vuoksi, että eivät jäisi sivuun kryptoista. 26% vastaajista kertoi, että he säästivät kryptovaluuttoja eläköitymistä varten. Jopa yli kolmannes vastaajista kertoivat, että he haluavat käyttää kryptovaluuttoja verojen maksamiseen.

Kryptovaluutat kiinnostaisivat australialaisia huomattavasti enemmän, jos sen käyttäminen olisi helpompaa ja se olisi ymmärrettävämpi ilmiö. Vastaajista 80% kertoi, että heille sopisi hyvin kryptovaluuttojen käyttö päivittäisessä elämässä, jos se olisi yhtä helppoa kuin Australian dollarin käyttäminen. 65% niistä, jotka eivät omistaneet kryptovaluuttoja, kertoivat syyksi sen, että kryptovaluutat ovat liian vaikea ilmiö ymmärrettäväksi.

Australialaiset ovat siis selkeästi entistä kiinnostuneempia ja aktiivisempia kryptovaluutan käyttäjiä, mutta kryptovaluuttojen laajemman adaptaation tiellä ovat vanhat tutut ongelmat: käyttämisen koettu vaikeus sekä teknologian näennäinen monimutkaisuus. Mikäli kryptovaluutat onnistuvat voittamaan nämä ongelmat, voi niillä olla ruusuinen tulevaisuus Australiassa.

Kryptovaluuttojen suosio on noussut Australiassa, mutta jos ne kehittyisivät helpommin käytettäviksi ja ymmärrettäviksi, voisivat ne nousta vielä huomattavasti korkeammalle.

Dogecoin on noussut vitsistä vakavaksi valuutaksi

Vaikka kryptovaluuttamarkkinat ovat olleet viime viikon laskussa, ei tämä lasku näyttäisi koskevan samalla tavalla kaikkia kryptovaluuttoja. Tarkemmin ottaen Dogecoin, alunperin vuonna 2013 vitsinä luotu valuutta, on noussut viikon aikana jopa neljänneksen. 30 edellisen päivän aikana doge on noussut lähes 100%.

Yhtenä tekijänä Dogecoinin nousulle nähdään viime syyskuussa julkaistu Dogethereum-projekti, jonka avulla Ethereumin ether-valuuttaa voi vaihtaa suoraan dogeihin – ja toisin päin. Lisäksi Dogecoinin yhteisö on hyvin aktiivinen huolimatta siitä, että krypto lähti huumorista, tai ehkä juuri sen vuoksi.

“Dogecoin saattoi alkaa vitsinä, mutta nykyään koko kryptomaailma kadehtii sen ympärille kasvanutta yhteisöä,” kommentoi kanadalainen kryptotutkija Kevin Rooke.

Dogecoin on arvoltaan hyvin vähäinen, minkä vuoksi se sopii erinomaisesti pieniin siirtoihin, tippeihin ja mikrotransaktioihin. Dogecoinia siirrelläänkin huomattavasti aktiivisemmin kuin monia muita kryptoja ja se näyttäisi ottaneen oman markkinapaikkansa kryptojen maailmassa.

Dogecoin syntyi meemistä, mutta siitä on kehittynyt hyvä keino mikromaksuille ja tippaamiselle.

Bitcoin-yritys viime vuoden menestynein yritys Suomessa

Suomalainen p2p vaihtopalveluihin keskittyvä LocalBitcoins oli Almatalentsin tekemän rankingin mukaan Suomen paras yritys vuonna 2017. Listauksessa yrityksiä arvotetaan useiden eri mittareiden avulla.

Localbitcoinsin liikevaihto kalenterivuoden aikana oli 22,39 miljoonaa euroa. Voittoa yhtiölle kertyi samalla tarkastelujaksolla 25,1 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa suurempi voitto selittyy suurelta osin yrityksen kryptovarallisuuden arvonnousulla.

Localbitcoins on globaali toimija, jonka suurimmat markkinat ovat Yhdysvalloissa. Se on ollut suosittu myös maissa, joissa kansallisvaluutta on epävakaa ja korruptioaste korkea. Volyymiltaan suurimpiin markkinoihin kuuluvat muun muassa Venäjä ja Venezuela.

Yrityksen menestys on positiivinen signaali suomalaisille kryptoalan yrittäjille ja alalle aikoville. Vaikka Suomen lainsäädäntö ja verotus ei olekaan helpoimmasta päästä yritysten kannalta, niin näistäkin lähtökohdista voi saavuttaa menestystä. Bittirahan toimituksesta toivotaan, että Localbitcoinsin menestys tuo alalle positiivista huomiota ja lisää lainsäätäjien kiinnostusta parantaa alan yritysten toimitusmahdollisuuksia.

Prasoksen työntekijöitä ja kryptovaluutta-alan yrittäjiä Localbitcoinsin perustajan Jeremias Kankaan seurassa pyhiinvaellusmatkalla kryptovaluutta-alan edelläkävijämaa Sveitsissä. Kuvassa vasemmalta Aleksi Koskinen (kuvassa vain viinikäsi), Pessi Peura, Tuukka Ylälahti, Jeremias Kangas, Leo Kadieff ja Andrei Neagu. 

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].