Bitcoin käytössä: haastattelussa Ostosmarket

Suomalaisten bitcoineja vastaanottavien kauppiaiden määrä on koko ajan kasvussa. Päätimme haastatella heitä ja tulemme julkaisemaan silloin tällöin juttuja näihin haastatteluihin pohjautuen.

Artikkelisarjamme jatkuu Siilinjärvellä sijaitsevassa luontaistuotekaupassa Ostosmarketissa. Sekä kivijalkamyymälää että verkkokauppaa pyörittävä Ostosmarket on ottanut bitcoineja vastaan jo toimintansa alusta alkaen.

Kuinka päädyitte vastaanottamaan bitcoineja?

– Minä ja yhtiökumppanimme olimme kuulleet siitä ja tutustuneet siihen. Ajattelimme, että täytyyhän tähän lähteä mukaan, kun on niin hieno juttu kyseessä.

Milloin aloititte bitcoin-maksujen vastaanottamisen?

– Bitcoinien vastaanotto alkoi oikeastaan syksyllä 2012 sen aikaisessa verkkokaupassamme. Toiseen verkkokauppaan se siirtyi pian sen jälkeen. Kivijalkaliikkeessämme bitcoineilla on voinut maksaa heti avajaispäivästä 1.7.2013 alkaen.

Onko verkkokaupan tai kivijalkamyymälän välillä eroa Bitcoin-maksuissa?

– Suurikin ero. Myymälässä bitcoineilla maksetaan todella vähän ja lähinnä tuttujen toimesta. Verkkokaupassa bitcoineilla maksetaan tällä hetkellä noin 10 % tilauksista.

Muutatteko bitcoinit heti euroiksi vai pidättekö osan bitcoineista itsellänne?

– Pidämme aina kaikki asiakkailta saamamme bitcoinit aluksi itsellämme.

Jos pidätte bitcoineina, niin mihin te niitä käytätte?

– Käytämme bitcoineja mahdollisuuksien mukaan tukkutilausten ja palveluiden maksamiseen. Tällä hetkellä ainoita bitcoinit hyväksyviä tavarantoimittajiamme ovat olleet suomalainen Arctic Warriors ja yhdysvaltalainen Bees Brothers. Palveluista mainittakoon, että osa verkkokaupan palvelin- ja domainkuluista on maksettu bitcoineilla. Käytämme bitcoineja myös palkanmaksuun ja joskus tulee vastaan tilanne, jolloin käytämme Bittirahan Bittilaskupalvelua, eli myymme bitcoineja näppärästi suoraan laskujen maksamista vastaan. Tämä viimeksi mainittu pyritään eliminoimaan sillä, että saisimme maksettua suoraan tavarantoimittajille ja palveluntarjoajille bitcoineilla.

Onko tullut positiivista palautetta bitcoinien hyväksymisen aloittamisesta?

– Positiivisen palautteen määrä on ollut todella pieni, ellei palautteeksi lasketa verkkokaupan tilauksia.

Ovatko Bitcoin-maksut tuoneet teille uusia asiakkaita?

– Kyllä näin uskomme. Verkkokauppaan on varmasti tullut enemmän tilauksia bitcoin-maksujen ansiosta.

Ovatko muut asiakkaat kiinnostuneet bitcoineista, kun he ovat huomanneet teidän hyväksyvän niitä?

– Kyllä bitcoinista on kyselty paljonkin, sillä se on ollut melko voimakkaasti esillä myymälässämme.

Miten koette maksutapahtuman? Onko se nopeampi ja/tai helpompi kuin käteinen/kortti?

– Keskimäärin nopeampi kuin käteinen tai kortti. Riippuu paljon asiakkaasta. Kauppiaan puolelta se on meillä lähes yhtä helppo kuin asiakkaan maksaessa kympin ostokset kympin setelillä.

Miten henkilökuntanne on suhtautunut Bitcoin-maksuihin?

– Käytännössä siinä ei ole sen kummempaa ihmettelyä kuin korttimaksuissakaan.

Mikä on mielestänne Bitcoin-maksujen paras puoli?

– Parasta on ehdottomasti kuluttomuus kauppiaalle. Arvostamme myös bitcoinin ideaa avoimena, vapaasti ihmisten kesken liikuteltavana virtuaalisena hyödykkeenä, jota ei voi kopioida.

Onko Bitcoin-maksujen kanssa ollut mitään ongelmia?

– Ainoat ongelmat ovat olleet siinä, että asiakas on käyttänyt lompakkoa joka ei salli lähettää vahvistamattomia siirtoja, ja asiakas on joutunut odottamaan yhden vahvistuksen ennen kuin on voinut maksaa. Näin on käynyt esimerkiksi asiakkaan ostettua niitä suoraan tiloissamme olevasta Bittimaatista.

Voisiko maksutapahtumaa parantaa jollain tavalla?

– Eipä juuri. Maksutapahtuma sujuu nopeasti ja yksinkertaisesti BitPayn avulla. Parantamista voisi olla lompakkosovellusten kehittämisessä niille puhelimille joissa on kamera, mutta joille ei vielä ole saatavilla Bitcoin-lompakkoa. Tämä estää bitcoinin käyttämisen osalta väestöstä, kun ei haluta hankkia uutta puhelinta vain siksi että voisi maksaa bitcoineilla.

Ostosmarketin myymälä sijaitsee osoitteessa Vallantie 6, 70900 Toivala. Verkkokauppa löytyy osoitteesta ostosmarket.fi.

 Mikäli Bitcoin-maksujen vastaanotto kiinnostaa, lisätietoja löytyy täältä.