Viikkokatsaus 19/2015: Jättirahoituksen saanut 21 Inc paljasti korttinsa

Tällä viikolla uutisissa muun muassa 21 Incin suuri paljastus, Tukholman pörssin bitcoin-sertifikaatti, Bittirahan rahoituskierroksen onnistuminen, ETLAn lohkoketjua koskeva raportti, New Yorkin pörssin bitcoin-hintaindeksi ja paljon muuta. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Viikon kysymys oli “Onko bitcoinin kurssi lähdössä uuteen nousuun?“, ja vastaukset olivat jakautuneita. Noin puolet pitivät tilannetta joko positiivisena tai hyvin positiivisena, puolet olivat epävarmoja tai suhtautuivat kurssitilanteeseen negatiivisesti.

Tämän viikon kysymys koskee pääuutista eli 21 Incin paljastusta, “Bitcoin-startup 21 Inc pyrkii yhdistämään Bitcoinin ja teollisen internetin. Mitä olet mieltä?”.

Jättirahoituksen saanut 21 Inc paljasti korttinsa

Salamyhkäinen ja suurella rahalla rahoitettu Bitcoin-startup 21 on vihdoin paljastanut korttinsa. Heidän pääideansa on liittää kaikkiin älylaitteisiin Bitcoin-lompakko ja Bitcoin-louhija. 21 Incin visiossa älylaitteet voivat helposti louhia pieniä määriä bitcoineja, joita ne käyttävät aktiivisesti pienten mikromaksujen tekemiseen. Niillä mikromaksuilla älylaitteet voivat esimerkiksi ostaa internetistä ja pilvipalveluista mitä tahansa.

Käytännössä tämä poistaisi kitkan pienten bitcoin-määrien hankinnasta. Prosessi olisi käyttäjän kannalta alusta loppuun täysin plug & play. Bitcoinien hinta maksettaisiin näppärästi sähkölaskussa. 21 näkee heidän teknologiansa mahdollistavan automaattiset rahansiirrot koneiden ja tekoälyn välillä eli visioon liittyy vahvasti Bitcoin-maksuliikenteen käyttäjältä piiloon siirtäminen. Tätä kutsutaan myös nimellä teollinen internet.

21 on kehittänyt tehokkaan louhintateknologian, jonka voi integroida mihin tahansa laitteeseen. Tällä hetkellä he ovat jo keskusteluissa suurten laitevalmistajien kanssa, ja kuka tahansa voi pyytää heiltä devkitin jonka avulla heidän teknologiaansa voi testata. Tämä kuva havainnollistaa 21 Incin ajatuksia.

Katso koko kuvasarja täältä.

21 Incin paljastus on aiheuttanut Bitcoin-maailmassa hieman ristiriitaisia tunteita. Osa pitää heidän ideoitaan mahtavina ja visionäärisinä, ja osa taas pitää erityisesti heidän ideoitaan louhivista mobiililaitteista absurdina. Aika näyttää miten käy.

Maailman ensimmäinen bitcoin-sertifikaatti aloitti Tukholman pörssissä

Tukholman Nasdaqissa aloitti maailman ensimmäinen bitcoin-sertifikaatti, joka mahdollistaa bitcoin-arvopaperiin sijoittamisen vaikkapa Nordnetissä. Aiheesta uutisoi Suomessa Arvopaperi ja maailmalla muun muassa CNBC. XBT-nimellä kulkevaa instrumenttia vaihdettiin ensimmäisen päivän aikana sadoilla tuhansilla euroilla.

Bittirahan rahoituskierros saavutti tavoitteensa – Vielä hetki aikaa sijoittaa!

Rahoituskierroksemme saavutti 150 000 euron minimitavoitteensa. Kirjoitushetkellä rahoitusta on kasassa jo 168 000 €. Sijoittaa ehtii vielä hetken aikaa, sillä merkintäaika päättyy keskiviikkona 20.5. klo 23:59. Minimisumma on vain 335 €.

Tällä viikolla julkistimme, että Nokian globaalin strategian johtaja Khalid Aziz liittyy yhtiön neuvonantajaryhmään. Hänen osaamisensa on erityisen vahvaa liiketoiminnan kehittämisessä, strategiasuunnittelussa ja kansainvälistymisessä. Hänen kontaktiverkostonsa on erittäin laaja, mikä tuo yhtiön toiminnalle uudenlaisia mahdollisuuksia.

ETLA julkaisi lohkoketjuteknologiaa käsittelevän raportin

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA julkaisi raportin, jossa käsitellään lohkoketjuteknologiaa. Raportissa lohkoketjuteknologia tuodaan esimerkkinä ajattelulle, jonka mukaan teollinen internet ei ole pelkkää datan jakamista, vaan että laitteiden välillä voidaan jakaa muitakin tuotannontekijöitä, kuten laskentatehoa, tallennustilaa ja energiaa.

Lohkoketjuteknologia voisi raportin mukaan mullistaa teollisen internetin ansaintalogiikat ja voisi jopa mahdollistaa sille samanlaisen kaupallisen hyödyntämisen kuin mitä world wide web teki internetille. Yritysjohtajien ja julkishallinnon päättäjien kannattaisi tutustua lohkoketjuteknologiaan, ja yritysten pitäisi alkaa jo valmistautumaan sen saapumiseen.

New York Stock Exchange julkaisi bitcoin-hintaindeksin

New York Stock Exchange (NYSE) julkaisi bitcoin-hintaindeksin (NYXBT). Indeksi on nähtävissä täällä. New Yorkin pörssin peliliike on esimakua siitä mitä tuleman pitää. Pian bitcoin-kurssitieto on nähtävillä finanssimaailman joka kolkassa.

Venäjän Bitcoin-sensurointi kumottiin

Venäläiset bitcoin-käyttäjät ovat saavuttaneet pienimuotoisen voiton viranomaisista. Aiemmin annettu sensurointimääräys maan bitcoin-nettisivuista on kumottu oikeudessa, joka katsoi sensuroinnin olevan laiton.

BTCsecin Ivan Tikhon kertoi CoinDeskille, että päätös ei kuitenkaan tule todennäköisesti vaikuttamaan laajempaan keskusteluun digitaalisten valuuttojen tulevaisuudesta Venäjällä. Venäjällä on ollut puhetta Bitcoinin kieltämisestä.

CSI Cyber teki jakson Bitcoinista

Nettiin liittyvän rikollisuuden tv-sarjassa CSI Cyberissa nähtiin jakso “Bit by Bit”, joka keskittyi hyvin paljon Bitcoiniin. Aiemminkin sarjoissa on nähty bitcoin-viittauksia, mutta tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun koko jakso pyörii sen ympärillä.

Bitcoin rahoitusalan raporteissa

Euro Banking Associationin (EBA) julkaisi laajan raportin “kryptoteknologioista” Cryptotechnologies, a major IT innovation and catalyst for change (pdf). Raportissa käydään läpi kryptoteknologioita niiden kategorioiden, käyttötapojen ja tulevaisuuden skenaarioiden kautta. Raportissa ei uskota Bitcoinin kaltaisten valuuttojen nousevan merkittäväksi tekijäksi fiat-rahan rinnalle seuraavien 1-3 vuoden aikana. Raportti keskittyykin enemmän Bitcoiniin perustuvien teknologioiden hyödyntämiseen perinteisellä rahoitusalalla. EBA ei uskalla antaa varmoja veikkauksia tulevaisuudesta tämän kehitysasteella olevan teknologian suhteen, vaan tyytyy toteamaan, että teknologiaa on seurattava ja analysoitava tarkasti seuraavien vuosien aikana.

Sveitsin rahoitusmarkkinoita valvovan viranomaisen FINMA:n rahanpesua käsittelevässä raportissa on maininta Bitcoinista. Raportissa varoitellaan bitcoiniin liittyvästä rahanpesuriskistä. Vielä vajaa vuosi sitten sama taho oli sitä mieltä, että virtuaalivaluutat ovat melko merkityksettömiä ja uskoi, ettei asia tule muuttumaan tulevaisuudessa. Uudessa raportissa Bitcoin on otettu vakavammin.

Honduraksen hallitus ottaa käyttöön lohkoketjuteknologian

Honduraksen kerrotaan suunnittelevan lohkoketjuteknologiaan perustuvaa maanomistusrekisteriä. Factomin ja Epigraphin tekemän ratkaisun olisi tarkoitus tulla käyttöön tämän vuoden lopulla. Factomin Peter Kirbyn mukaan lohkoketjuteknologia pitäisi huolen siitä, että byrokraatit eivät voisi ottaa haltuun haluamiaan maita, ja teknologia mahdollistaisi myös turvallisemmin toteutetut asuntolainat, sopimukset ja kaivosoikeudet.

Viime viikkokatsauksessa Mansaaren hallituksen kerrottiin suunnittelevan lohkoketjuteknologiaan pohjautuvaa rekisteriä saarella toimiville digitaalisen valuutan yrityksille.

Xapo muuttaa pakoon Yhdysvaltoja

Turvallista bitcoin-säilytyspalvelua tarjoava Xapo on siirtänyt pääkonttorinsa Yhdysvalloista Sveitsiin. Se luettelee siirtymisen perusteeksi useita syitä, kuten yksityisyyden suojan ja vakaan yhteiskunnan. On myös arveltu, että Xapo pitää merkittävänä riskinä Yhdysvaltojen sääntelyn muuttuvan kryptovaluuttojen kannalta epäystävällisempään suuntaan. Xapo on yksi suurimman rahoituksen saaneista Bitcoin-yrityksistä.

Ensimmäinen sääntelyn alainen vedonlyöntifirma Yhdysvaltoihin

Ensimmäinen Yhdysvalloissa sijaitseva, sääntelyn alainen vedonlyöntifirma on ottanut bitcoinit käyttöön. DerbyJackpot.com keskittyy raviveikkaukseen ja se päätyi bitcoineihin useiden asiakkaiden pyydettyä niitä maksutavaksi. Jo pidemmän aikaa on ollut vedonlyöntisivustoja, jotka ovat hyväksyneet bitcoineja, mutta tämä on ensimmäinen, jolla Yhdysvaltain kansalaiset pääsevät lyömään vetoa laillisesti. Muut ovat joko toimineet harmaalla alueella tai kieltäytyneet vastaanottamasta yhdysvaltalaisia asiakkaita.

Meksikossa bitcoinien ostomahdollisuus 5000 kauppaan

Bitcoinien ostamisen mahdollistava maksujenvälitysapplikaatio Chip Chap on saanut jalansijaa Meksikossa, jossa 5000 kauppaa hyväksyy sen. Käyttäjät voivat ostaa bitcoineja sen kautta luomalla viivakoodin, jota näyttämällä saa lunastettua bitcoinit itselleen mistä tahansa näistä lukuisista kaupoista.

Chip Chapilla on useita eri maksutapoja ja rahanvaihtomahdollisuuksia useissa eri maissa, mutta kaikki mahdollisuudet, kuten bitcoinien ostaminen sen avulla, eivät vielä toimi kaikissa sitä käyttävissä 400 000 liikkeissä.

Bitcoinin syntyhistoriasta julkaistu kirja

Nathaniel Popper on tutustunut perusteellisesti Bitcoinin syntyhistoriaan ja kirjoittanut siitä juuri ilmestyneen kirjan Digital Gold: Bitcoin and the Inside Story of the Misfits and Millionaires Trying to Reinvent Money.

Kirjassa esitetään myös arvelu siitä, kuka Bitcoinin luoja Satoshi Nakamoto oikeasti oli. New York Times julkaisi aiheesta pitkän artikkelin, jossa Popper väittää Nakamoton olevan Nick Szabo, jota on aiemminkin epäilty häneksi.