Bitcoinista kätevä maksuväline Afrikkaan?

Hajautettu bittiraha kuten Bitcoin saattaisi sopia maksuvälineeksi Afrikkaan, kirjoittaa Tekniikka & Talous. Paikat joissa pankkijärjestelmä on heikko, mutta melkein kaikilla on matkapuhelimet, voisivat olla otollisia markkinoita Bitcoinille. Näin on esimerkiksi monissa Afrikan maissa.

Bitcoin

– Bitcoin tai samanlaiselle pohjalle rakentuva järjestelmä voisi olla tavallisille ihmisille erityisen kätevä maksuväline juuri Afrikassa, sanoo saksalainen bitcoin-konsultti ja ohjelmoija Rüdiger Koch. Hän oli äskettäin esittelemässä bitcoinia valuutansiirtoratkaisuna Mobile Money Africa -kokouksessa Nigerian pääkaupungissa Lagosissa, ja sai innostuneen vastaanoton.

Kochin mukaan QR-koodien käyttöön perustuvat rahansiirrot bitcoinilla toimivat erittäin luotettavasti kahden henkilön välillä – jos molemmilla vain on kamera puhelimessaan.

Nigerian ja Kenian kaltaisissa maissa talous kasvaa kohisten ja köyhilläkin on jo useimmiten kännykät, mutta pankki- ja pankkiautomaattiverkosto varsinkin maaseudulla on surkea. Rahansiirrot suurillakin summilla hoidetaan siellä silti edelleen hyvin usein käteisellä.

Keniassa on käytössä sähköinen maksamisjärjestelmä M-Pesa. – Sen ongelma bitcoin-systeemiin verrattuna on haavoittuvuus, mikä vaivaa kaikkia keskitettyjä järjestelmiä, Rüdiger Koch sanoo.