Lohkopalkkion puoliintuminen ja mitä se tarkoittaa

Tämän viikon merkittävin Bitcoin-tapahtuma on eittämättä Bitcoinin kiinteän lohkopalkkion puoliintuminen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Bitcoin-verkkoa ylläpitäville louhijoille syntyy puolet vähemmän bitcoineja kuin ennen. Siinä missä ennen uusia bitcoineja syntyi 25 kappaletta noin 10 minuutin välein, puoliintumisen jälkeen niitä syntyy enää 12,5 kappaletta. Lohkopalkkion puoliintumisen uskotaan tapahtuvan lauantaina 9. heinäkuuta.

Kiinteän lohkopalkkion lisäksi louhijat saavat palkkioksi siirtomaksuja, mutta toistaiseksi valtaosan heidän palkkiostaan muodostaa uusista bitcoineista koostuva kiinteä lohkopalkkio.

Puoliintuminen on Bitcoin-protokollaan ohjelmoitu ominaisuus, jonka tarkoituksena on pitää bitcoinien määrä vakaana ja vastustaa inflaatiota. Bitcoinin pseudonyymi kehittäjä Satoshi Nakamoto näki inflaation haitallisena. Jotta valuutta voisi olla immuuni poliittiselle vallankäytölle, Nakamoto katsoi olevan välttämätöntä, että mikään taho ei voisi luoda sitä rajattomasti. Tämän vuoksi bitcoineja syntyy maailmaan vain rajallinen määrä ja tuo syntymistahti hidastuu, kunnes se saavuttaa nollan ja uusia bitcoineja ei enää synny.

Uusien bitcoinien syntyminen maailmaan tapahtuu louhimiseksi kutsutulla prosessilla. Louhinta on hämäävä termi, sillä todellisuudessa kyse on Bitcoin-verkon ylläpidosta. Louhijat liittävät uudet Bitcoin-siirrot lohkoketjuun, ja varmistavat laskentatehollaan että lohkoketjun dataa ei väärennetä. Mitä enemmän verkossa on louhintatehoa, sitä turvallisempi ja tehokkaampi se on.

Louhiminen vaatii paljon vaivaa ja energiaa tietokoneilta. Tämän vuoksi Bitcoin-verkko on suunniteltu palkitsemaan sitä ylläpitäviä louhijoita. Verkko palkitsee louhijoita sekä käyttäjien siirtomaksuilla että myös verkkoon syntyvillä uusilla bitcoineilla. Tällä hetkellä verkkoon syntyy uusia bitcoineja 25 kappaletta noin 10 minuutin välein.

Nyt tämä syntyvien bitcoinien määrä puoliintuu.

doomsday-640x480.jpgPalkkion puoliintuminen on merkittävä tapahtuma Bitcoin-järjestelmälle.

Puoliintuminen pitää bitcoinien määrän rajallisena

Puoliintuminen tapahtuu noin joka neljäs vuosi. Teknisesti puoliintuminen tapahtuu 210 000 lohkon välein, ja koska lohkojen syntytahti vaihtelee, ei seuraavan puoliintumisen tarkkaa aikaa voi etukäteen tietää. Viimeksi se tapahtui vuoden 2012 marraskuussa, jolloin uusien bitcoinien määrä putosi 50 bitcoinista 25 bitcoiniin. Seuraavan kerran se tapahtuu lauantaina 9.7.2016. Tämän jälkeen seuraava puoliintuminen tapahtuu joskus vuonna 2020, jolloin uusien bitcoinien syntytahti putoaa 12,5 bitcoinista 6,25 bitcoiniin.

Neljän vuoden välein tapahtuva puoliintuminen ja tasaisesti hidastuva uusien bitcoinien syntyminen jatkuu tasaisesti, kunnes bitcoineja on syntynyt maailmaan 21 miljoonaa kappaletta. Tämä tapahtuu arviolta joskus vuonna 2140. Tämän jälkeen uusia bitcoineja ei enää synny.

Tämä bitcoinien määrän varmuus ja pysyvyys on yksi merkittävimmistä syistä, jotka ovat tehneet bitcoinista niin suositun sijoittajien ja taloustieteilijöiden keskuudessa. Bitcoinien tarjonta on niukempaa kuin jopa kullan, minkä vuoksi se toimii erinomaisena välineenä säilyttää arvoa. Bitcoin on hyvin vastustuskykyinen inflaatiolle, juuri kuten Satoshi Nakamoto ajatteli.

bitcoininfla.pngBitcoineja syntyy maailmaan jatkuvasti hidastuvalla vauhdilla.

Uhka vai mahdollisuus?

Puoliintumisen merkitystä bitcoinin kurssille on spekuloitu paljon. Vaikuttaisi luonnolliselta, että bitcoinien kysynnän kasvaessa jatkuvasti hurjalla tahdilla, tarkoittaisi tarjonnan puoliintuminen rajua nousua bitcoinin arvossa. Näin myös tapahtui viimeksi lohkopalkkion puoliintuessa.

Lohkopalkkion puoliintumisessa on myös riskinsä. Mikäli lohkopalkkio puoliintuu, mutta bitcoinien kurssi ei nouse, tulee louhimisesta kannattamatonta ja louhijoiden määrä vähenee. Ainakin yksi merkittävä louhijataho, ruotsalainen KnCMiner on jo ilmoittanut lopettavansa toimintansa osittain lohkopalkkion puoliintumisen vuoksi. Mikäli suuri määrä louhijoita katoaa verkosta, voi se vaikuttaa Bitcoinin turvallisuuteen negatiivisesti. Merkittävät louhijat BTCC ja BitFury ovat kuitenkin painottaneet, että he eivät ole huolissaan puoliintumisesta.

Edellisen puoliintumisen kohdalla bitcoinin kurssi ampaisi kovaan nousuun. Vuoden 2012 marraskuun puoliintumisen aikoihin bitcoinin kurssi oli noin 12,25 dollaria. Vain pari kuukautta puoliintumisen jälkeen helmikuussa 2013 bitcoinin kurssi oli noussut 30 dollariin. Huhtikuussa 2013 bitcoinien kurssi oli noussut yli 180 dollariin.

Noita vuosia on silti vaikea verrata nykytilanteeseen. Bitcoinin käyttö on kasvanut vuoden 2012 jälkeen radikaalisti ja sen kurssi on käynyt läpi villin nousujen ja laskujen vuoristoradan. Bitcoin on noussut mainstream-sijoittajien huulille ja sen lohkoketjusta on tullut finanssialan silmäterä. Aika on erilainen, joten on mahdotonta sanoa, mitä tapahtuu.

Joka tapauksessa viikonlopusta ja tulevista kuukausista on tulossa varsin mielenkiintoisia. Lohkopalkkion puoliintumista juhlistetaan ympäri maailman ja Suomessakin on peräti kaksi tapahtumaa. Halving-päivänä eli lauantaina on Jyväskylän Halving Party ja ensi viikolla pidetään Helsingin Halving Party.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *