Lontoon Bitcoin-hipit ja massimiesten btclondon-konferenssi

Matkaraportti btclondon -konferenssista, kirjoittanut Localbitcoins.com -palvelun pyörittäjä Jeremias Kangas

Lontoon Brick Lane on kuuluisa tulisesta Currystaan. Pienen navigoinnin jälkeen löydän asunnon, jonne minut oli kutsuttu ja soitan ovikelloa. Iloisen näköinen mies viittilöi peremmälle, ja tömähdän keskelle hippikommuunin oloista asuntoa. Paikalla on Bitcoin-aktiiveja, mutta selkeästi myös muutakin alternative-porukkaa.
Leveästi hymyilevä mies lyö minulle oluen kouraan, ja rupean heittämään paikallisten bitcoin-harrastajien kanssa läppää. Ymmärtäminen on hieman vaikeaa aksentin takia.

Monet paikallaolijoista ovat suorastaan fanaattisia localbitcoinsin käyttäjiä. Localbitcoins on briteissä lähes ainoa tapa treidailla helposti bitcoineja, koska keskitetyiltä vaihdantapalveluilta on suljettu ahkeraan pankkitilejä. Lontoon alueella bitcoineja kaupataan paljon ihan kadulla, ja niiden likviditeetti on hyvä.

Tarjolla on iso padallinen erittäin tulista currya, joka maistuu mainiolta. Tapaan mm. IamSatoshi-projektin vetäjät, sekä paikallisen Bitcoin-aktiivi Michael Parsonin. En ehdi kuitenkaan viipyä kauaa vieraanvaraisessa kämpässä, koska minut on kutsuttu konferenssia edeltävään VIP-illalliseen. Sinne on valikoitu ilmeisesti konferenssin kutsuvieraat. Paikalla on koko bitcoin-liiketoimintakentän kansainvälinen kerma, mutta sen lisäksi myös vanhan rahan hillomiehiä kuten bisnesenkeleitä ja VC-sijoittajia.

VIP-illallinen osoittautuu tylsemmäksi kuin hippien kanssa hengailu, koska puheenaiheet keskittyvät lähinnä bisnekseen. Juttelen paljon CoinSetter-palvelun perustajan kanssa, sekä myös Bitstampin perustajan kanssa. Kuulen, että Israelissa pankit ovat ottaneet erittäin jyrkän kannan bitcoinien treidaamiseen, ja estävät jopa yksityishenkilöiden rahansiirrot bitcoin-pörsseihin. Hieron käsiäni, koska se tarkoittaa lisää käyttäjiä ja kauppaa LocalBitcoinsiin.

Illallisen jälkeen suuntaan tapaamaan Amir Taakia, pitkän linjan Bitcoin-aktiivia ja Open Source-kehittäjää. Tutustuin Amiriin Berliinissä reilu vuosi sitten, kun hän pyöritti vielä Intersango-pörssiä. Liiketoiminta taitaa olla mennyt hieman kuralle sittemmin – nykyään Amir elää ns. Squat-asunnoissa vaihtoehtoelämää. Pankki eväsi myös kaverilta pankkitilin, joten Amir elää käteisen ja bitcoinien varassa. Kyselen kiinnostuneena yksityiskohtia, koska eihän sitä tiedä milloin samanlainen tilanne tulee omalle kohdalle 😉

Amirin tämänhetkinen ikuisuusprojekti on libbitcoin, vaihtoehtoinen fullnode-implementaatio hieman erilaisella arkkitehtuurilla. En esitä mielipidettäni kaupallislähtöisemmästä ja nopeatempoisemmasta kehityksestä, koska tiedän ettei Amir tykkäisi siitä.

Amir on tarjonnut yöpaikkaa Lontoolaisesta Squat-asunnosta, eli vallatusta talosta jossa elää laitapuolen kulkijoita ja hippejä. Koska tykkään extreme-kokemuksista, otan tarjouksen vastaan. Itse squat-asunto on jäätävän kokoinen, ja siellä asuu todella paljon kodittomia ihmisiä. Kuulen sivukorvalla, että squatissa asuvilla on suuria ongelmia keskinäisessä organisoinnissa – joku vanha pappa on ruvennut pomottelemaan, ja nuoremmat eivät ole tyytyväisiä vaan haluavat riehua squatissa mielensä mukaan. Ehkä anarkia ei olekkaan niin toimiva ratkaisu, mietin.
 

Squat-rakennuksen sisälle on rakennettu yllättävän kotoinen hippiboksi, jonka “omistavat” virolainen hippipariskunta. Yöpyminen osoittautuu yllättävän extremeksi, koska aamuyöllä viiden maissa lähellä alkaa joku nainen kirkumaan. Tapaus osoittautui kuitenkin harmittomaksi, oli ilmeisesti nautittu liikaa huonolaatuista alkoholia…

Aamulla keskustelemme virolaisen hipin kanssa, myös hän on innoissaan siitä kuinka Bitcoin tulee mullistamaan maailmaa. Tämän jälkeen lähden käppäilemään konferenssiin. Itse konferenssi on Lontoon Canary Wharf-alueella, Canada Square One -rakennuksen 39. kerroksessa. Tämä alue on Lontoon massimiesten pyhättö – alueella sijaitsee investointipankki jos toinenkin, ja pukumiehiä vilisee kuin muurahaisia ympärillä.

Koska squatista puuttuivat vesi ja sähkö, siistiydyn konferenssitilojen WC:ssä. Hampaita harjatessani morjestan Pamir Gelenbeä, konferenssin organisoijaa Hummingbird Venturesista. Pamir on perinteinen VC-sijoittaja, johon on iskenyt omien sanojensa mukaan Bitcoin-virus. Hän uskoo Bitcoinien ja kryptovaluuttojen olevan vääjäämätön tulevaisuus. Kuten minäkin.

Itse konferenssi keskittyi pelkästään bisnekseen. Ekonomisti Tuur Demeesterin alkuesityksessä oli pientä poliittista vivahdetta, muuten sisältö keskittyi siihen miten bitcoinien avulla pystyy tahkoamaan tuohta, paalua, massia, fyrkkaa ja hilloa, eri muodoissaan. Käytännössä tämä tosin tarkoitti sitä, että monet puheenvuorot käsittelivät lähinnä tylsää regulaatiota, koska lainsäädännöllisellä kikkailullahan ne suurimmat massit tehdään ja markkinat otetaan haltuun.

Itse olin mukana startup-paneelissa, johon olin ilmeisen alipukeutunut shortseissa ja släbäreissä. Tätä en tietenkään tajunnut itse konferenssin aikana, vaan vasta jälkeenpäin kun sain siitä kuittailuja. Talo oli tupasen täynnä pukumiehiä, niin yrittäjiä, sijoittajia kuin myös perinteisiä finanssialan toimijoita. Jotkut eivät selvästikkään olleet perehtyneet Bitcoineihin pätkääkään ennenkuin olivat saapuneet paikalle, sen verran aloittelijatasoa kysymykset saattoivat olla.

Itse en näe hirveästi yhteiskunnallisia etuja bitcoin-regulaation lisäämisessä. Lähinnä se toimii työkaluna isoimmille toimijoille, jotka pystyvät sen avulla helposti kukistamaan pienemmät toimijat markkinoilta. Bitcoin-yrityksille tuleva regulaatio on välttämätön paha. Se miten regulaation kanssa onnistuu luovimaan, voi pitkälti ratkaista miten avautuva, kansainvälinen markkina bitcoin-vaihdannasta jaetaan.

Iltaohjelmassa osoittautuu, että myös monet pukumiehet ovat ahkeria LocalBitcoinsin käyttäjiä. Saan paljon palautetta ja neuvoja, ja lisäksi tutustun moniin muihin Bitcoin-yrittäjiin. Mielenkiintoisin projekti lienee Lamassun Bitcoin-automaatti, johon pääsin vilkaisemaan myös sisälle. Automaatin hinnaksi on estimoitu 4k-5k USD. Nörtit tulevat tykkäämään siitä, että se tulee olemaan täysin lisensoimatonta teknologiaa. Harveyn veljekset ovat kehitelleet laitteen omalla rahallaan.

Kokonaisuutena konferenssista jäi vaikutelma, että perinteiset finanssialan toimijat ovat melkoisen pihalla Bitcoinista, eivätkä ymmärrä sen sosioekonomista potentiaalia ja vaikutuksia alkuunkaan. Tämä näkyy esimerkiksi pankkien tavassa suhtautua agressiivisesti bitcoinien kauppaan. Tämä kuvio tarkoittaa sitä, että Bitcoin-liiketoimintakenttä on mehukkaan herkullinen kunnianhimoiselle startup-yrittäjälle – ja pankkien hieman typerä toimintastrategia taas tarkoittaa huomattavaa pelietua LocalBitcoinsin tyyliselle liiketoimintamallille. Toisaalta jotkut pankit myös näkevät mahdollisuuksia ja ovat ottamassa bitcoinia mukaan palvelurepertuaarinsa.

Jäämme jännityksellä odottamaan, miten Bitcoin-liiketoimintakenttä kehittyy ja millaisia yrityksiä tälle avautuvalle globaalille markkinalle tulee kehittymään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *