Millibitcoinit tulevat

Olet lukenut Bitcoinista ja pikkuhiljaa alkanut tottumaan ajatukseen bitcoineista ja virtuaalirahasta ylipäätään. Tämä on realiteetti ainakin niille, jotka ovat tutustuneet Bitcoiniin kuluneen vuoden sisään. Bitcoin-maailma kuitenkin kehittyy kovaa tahtia, ja nyt haluan perehdyttää lukijat millibitcoineihin. Millibitcoineista tullaan todennäköisesti kuulemaan yhä enemmän tulevina kuukausina ja vuosina.

Recalescence Bitcoin-kolikko (1 000 mBTC)
Recalescence-hopeakolikko, 1 000 mBTC (tuotesivu)

Mikä on millibitcoin? Se on bitcoinin tuhannesosa (0.001 BTC). Yksi bitcoin on 1 000 millibitcoinia. Jos yhden bitcoinin arvo on 150 €, on silloin yhden millibitcoinin arvo 0,15 € eli 15 senttiä. Millibitcoinin lyhenne on mBTC, mutta on myös ehdotettu, että se tarvitsee toisenlaisen merkin, joka erottuu paremmin. On mm. ehdotettu ₥-merkkiä, joka kuvaa milliä. Millibitcoin onkin helppo lyhentää millibitiksi ja sitä kautta milliksi. 10 millibitcoinia on siis lyhennettynä joko 10 mBTC (vallitseva lyhenne) tai 10₥ BTC (uusi ehdotus).

Idea on se, että perinteistä bitcoin-yksikköä käytettäisiin lähinnä silloin, kun kauppaa käydään asioista joiden hinta on yleensä kokonaisen bitcoinin tai enemmän. Esimerkiksi jos kaupataan autoa tai asuntoa. Muissa tilanteissa olisi luonnollisempaa käyttää millibitcoinia. Otetaan esimerkiksi vaikkapa Bittirahan verkkokaupassa myytävä Bitcoin Magazinen uusin numero. Sen hinta on 8,90 €, ja vastaava bitcoin-hinta on (kirjoitushetkellä) 0,058 bitcoinia, eli 58 millibitcoinia.

Mitä korkeammaksi bitcoinien arvo nousee, sitä useammin bitcoin-summissa joudutaan käyttämään desimaaleja. Eikä pelkästään kahta desimaalia, vaan kolmea, neljää, tai peräti viittä. Ihmiset eivät ole tottuneet tähän, vaan olemme tottuneet pienestä pitäen käsittelemään kokonaislukuja, ja desimaaleja olemme tottuneet käsittelemään korkeintaan muutaman desimaalin verran. Mitä lähemmäksi bitcoinien arvo menee tuhannen euron rajapyykkiä, sitä selvemmäksi tämä käy. Tuhannen euron vaihtokurssilla yksi millibitcoin on 1 €.

Mielikuvien maailma

Millibitcoinien käyttöön on toinenkin syy. Jos ajatellaan perinteisten valuuttojen arvoja, useimmat isot valuutat ovat arvoltaan lähellä euron arvoa. Dollari on hieman heikompi, punta hieman vahvempi, ja niin edelleen. On todella outoa ajatella yhden ainoan bitcoinin olevan arvoltaan satoja euroja, joka luo monille ihmisille mielikuvan siitä, että bitcoinit ovat kalliita.

Todellisuudessa tämä on psykologinen harha. Bitcoineja on olemassa yhteensä vain 12 miljoonaa kappaletta, joka tekee 150 €:n vaihtokurssilla bitcoinien laskennalliseksi markkina-arvoksi 1,8 miljardia euroa. Jos uskoo Bitcoinin kasvavan merkittäväksi kansainväliseksi rahateknologiaksi, on bitcoinien kokonaisarvon oltava vähintään kymmeniä miljardeja.

Ei siis ole mahdotonta, että bitcoinien arvo olisi tulevina vuosina tuhansissa tai jopa kymmenissä tuhansissa euroissa. Se on eri asia yltääkö Bitcoin koskaan tuollaisiin lukemiin, mutta mahdotonta se ei ole. Tavallisen ihmisen näkökulmasta jo sadan euron hinta voi kuitenkin tuntua todella korkealta, koska taloustieteen ja Bitcoinin takana olevien tärkeiden lukujen (kuten niiden kierrossa oleva määrä) ymmärrys voi olla vähäistä.

Yksi bitcoin sisältää todellisuudessa sata miljoonaa pienempää yksikköä, joita kutsutaan satosheiksi. Tulevaisuudessa yksi bitcoin voi siis teoriassa olla eräänlainen kultaharkko, jota on vain hyvin helppo pilkkoa pieniin osiin. Se on Bitcoin-käyttäjien ja Bitcoin-palveluiden päätettävissä mihin pilkku halutaan laittaa. Lähitulevaisuudessa millibitcoinit tuntuvat minusta luonnolliselta valinnalta, koska niiden arvo on selvästi lähempänä euron arvoa. Tuntuisivatko bitcoinit enää kalliilta jos “yhtenä bitcoinina” ajateltaisiinkin yhtä millibitcoinia, jonka arvo on tällä hetkellä 15 senttiä?

Kohti tulevaisuutta

Bittiraha.fi aikoo todennäköisesti tuoda millibitcoinit esiin tulevaisuudessa entistä enemmän. Siirtymävaiheessa se voisi toimia esimerkiksi niin, että hinnat ja vaihtokurssit ilmoitettaisiin sekä bitcoineissa (BTC) että millibitcoineissa (mBTC tai ₥ BTC). Vähän samaan tapaan, kun eurosiirtymässä, jossa hinnat ilmoitettiin sekä euroissa että markoissa. Siirtymävaihe kestäisi niin kauan, kun se on tarpeellista.

Millibitcoinien käyttöä voi kokeilla jo nyt. Bitcoin-lompakoista ainakin Blockchain Wallet, Bitcoin-QT, Electrum ja Mycelium Bitcoin Wallet tukevat mBTC-yksikön käyttöä. Sen voi kytkeä päälle lompakon asetuksista. Myös yksi Bittirahan palveluista käyttää jo millibitcoineja, ja on itseasiassa käyttänyt alusta lähtien. Artikkelien lopussa näkyvä tippiboksi nimittäin näyttää lähetetyt summat useimmiten millibitcoineissa. Tippisummat ovat yleensä sen verran pieniä, että BTC-yksikön käytössä ei ole järkeä.

Tästä aiheesta kuulisin mielelläni palautetta. Oletko sitä mieltä, että millibitcoinit ovat hyvä idea, vai sitä mieltä että Bitcoin-maailman tulisi pysyä bitcoineissa hamaan tappiin saakka?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *