Näin teet kryptotestamentin

Aloitetaan siitä, mikä tulee elämässä viimeisenä, eli kuolemasta. Monet kryptovaluutoilla rikastuneet, etenkin nuoret ja viriilit yksilöt, voivat kokea olonsa voittamattomaksi ja jättää ajatukset kuolemastaan ja sen seurauksista hamaan tulevaisuuteen – onhan elämä vasta alussa ja myöhemminkin ehtii.

Kuolema voi kohdata kenet tahansa milloin tahansa riippumatta iästä, terveydestä tai siitä, miten paljon suunnitelmia on tuleville vuosille. Riittää, että olet kasa hitaasti hajoavaa biomassaa, niin sinulla on takuuvarmat treffit viikatemiehen kanssa määrittämättömän ajan päästä. Ainoa tapa varmistaa, että omaisuutesi jaetaan haluamallasi tavalla kuolemasi jälkeen, on testamentti.

Tässä artikkelissa kerromme lyhyesti, miten yleinen laillinen testamentti tehdään Suomessa, mitä hyötyä siitä on ja millä tavoin siihen kannattaa lisätä kohta kryptovaluuttaomaisuuden jaosta. Tarkemman lakitiedon osalta suosittelemme kääntymään luotettavan lakiasiantuntijan puoleen. Artikkelin tarkoitus on lähinnä tarjota pintaraapaisu varautumiseen ja muistuttaa kuolevaisuudestasi. Memento mori.

Kryptovaluuttaomaisuuden merkitystä perintönä ei kannata väheksyä

Vaikka krypto-omaisuutesi olisi kuinka pieni ja koostuisi vain muutamasta lähes arvottomasta altcoinista, on syytä muistaa, että myös bitcoinin hinta oli vuosia sitten lähes mitätön ja sen arvonnousua oli tuolloin vaikea ennustaa. On hyvin todennäköistä, että alkuvuosina bitcoineja hankkineiden ja sittemmin menehtyneiden henkilöiden jäljiltä on jäänyt miljoonien tai jopa miljardien arvoinen omaisuus, johon kukaan tuskin enää pääsee käsiksi. Nykyään erilaisia kryptovaluuttoja ja ICO-poletteja on tuhansia ja on mahdotonta varmuudella ennustaa, mitkä shitcoinit jäävät viemäriin ja mitkä lupaavat projektit menestyvät.

Kryptotestamentti kannattaakin tehdä riippumatta siitä oletko vauras Bitcoin-valas vai muutaman hassun dogecoinin omistaja. On aivan mahdollista, että jälkimmäiset joskus jopa nousevat maailmanvaltaan (Wow, such inheritance, many thanks). Tekemällä kryptotestamentin et voi huijata kuolemaa, mutta varmistat ainakin varojesi siirtymisen haluamallasi tavalla haluamillesi tahoille.

Kuolemaan on hyvä varautua, vaikka se ei tuntuisikaan ajankohtaiselle.

Lakimies ja todistajat

Suomen lain mukaan laillisen testamentin tekeminen ei vaadi juristin tai muun lakiasiantuntijan läsnäoloa. Suosittelen kuitenkin vahvasti käyttämään sellaista oman oikeusturvan ja testamentin pätevyyden varmistamiseksi. Mikäli testamentin muotovaatimuksia ei noudateta, saatetaan testamentti julistaa pätemättömäksi, jolloin viimeinen tahtosi mitätöidään. Lakiopas kertoo tarkemmin testamentin muotovaatimuksista ja muista yksityiskohdista.

Lain mukaan testamentti on tehtävä kirjallisesti kahden esteettömän todistajan läsnäollessa. Testamentin saaja, lähisukulainen tai alle 15-vuotias ei voi toimia todistajana. Todistajiksi kannattaa siis valita luotettavia henkilöitä, jotka voivat vahvistaa oikeustoimikelpoisuutesi. Todistajien ei kuitenkaan tarvitse olla tietoisia testamentin sisällöstä ja yksityiskohdista sitä allekirjoittaessaan.

Kryptotestamentti

Kryptotestamentin kannalta on suositeltavaa, että valitset joko yhden tai useamman todistajan, juristin tai muun henkilön, joka ymmärtää kryptovaluutoista ainakin sen verran, että kykenee tarvittaessa auttamaan kuolinpesän krypto-osuuden jaossa. Mikäli tämä henkilö on todistaja, on tärkeää, ettei hän saa tästä tehtävästä palkintoa tai ole muutoin etua saavana osapuolena testamentissa. Muutoin hänet voidaan katsoa esteelliseksi. Ulkopuolinen ystävä tai läheisesi (joka ei ole todistaja) voi kuitenkin hoitaa tehtävän, vaikka olisi myös testamentin saajana.

Miten sitten käytännössä järjestät krypto-omaisuutesi jaon? Se riippuu täysin siitä, missä ja millä tavoin säilytät kryptovaluuttaomaisuuttasi. Jos kryptosi ovat hajautettuna kymmenessä eri paikassa kaksivaiheisen vahvistuksen takana, voi niiden keräys kuolinpesään kuulostaa vaikealta, mutta lopulta prosessi on yhtä helppo tai vaikea kuin yhden paikan kohdalla. Edistääksesi perinnönjaon onnistumista suosittelen seuraavia toimenpiteitä.

  •       Valitse vain luotettavia säilytyspaikkoja. Jos testamenttaat esimerkiksi jonkun hämärän nettilompakon ja ylläpito onkin kadonnut rahojesi kanssa tuhkana tuuleen siihen mennessä kun olet itse tuhkaa, ei testamentin laillisuus tuo rahojasi takaisin.

  •     Tee paperille* lista kaikista säilytyspaikoista, tai ainakin suurimmista. Testamenttiin on suositeltavaa sisällyttää myös pienemmät ja aktiivikäytössä olevat tilit. Jos jokin tili sattuu tyhjenemään ennen perinnönjakoa ei sillä ole juuri väliä, mutta arvoltaan huomattavasti kasvaneella pienellä tilillä on.

* Paperin voi laminoida mahdollisen kulumisen estämiseksi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää muistitikkua koneella, joka on jatkuvassa offline-tilassa ja tietoturvaltaan takuuvarma. Poista kaikki tiedot koneelta ja säilytä ja suojaa tikku yhtä huolellisesti kuin paperi.

  • Tee samalle tai erilliselle paperille lista kaikkien säilytyspaikkojen salasanoista, privaattiavaimista ym. ja säilytä informaatio turvallisesti esimerkiksi kassakaapissa. Voit myös varmuuskopioida tai säilyttää tiedot useassa eri paikassa, kunhan niiden keräys ja tulkinta muiden toimesta on mahdollista kuolemasi jälkeen (eikä ennen sitä).

  • Two-factor vahvistuksen takana olevat tilit vaativat erillisen kirjautumisen yleensä sähköpostin tai puhelimen kautta. Näiden laitteiden salasanat voit testamentata muun digitaalisen omaisuuden ohella, jotta perilliset löytävät perille kryptokryptaasi.

Lompakkovaihtoehdot

  • Desktop-lompakoiden kohdalla hallitset yksin privaattiavaintasi, eli jos haluat varmistaa tällaisen sisällön saatavuuden perillisille tulee sinun turvallisella tavalla säilyttää avain esimerkiksi kirjoitettuna paperille, jonka puolestaan säilytät kassakaapissa tai vastaavassa varmassa suojassa. Aivolompakoita ei nykyteknologialla voi testamentata.

  •  Offline-lompakoiden kohdalla palautus riippuu kylmälompakon tyypistä. Esim. Ledger –turvalompakkolaitteissa oleellista ei ole itse laitteen säilyminen, vaan 12 – 24 sanasta koostuva recovery phrase, joka kannattaa kirjoittaa Ledgerin mukana tulevalle lapulle ja säilyttää laitteesta erillään. Oikean sanajärjestyksen avulla perilliset pääsevät käsiksi vainajan omaisuuteen uudellakin laitteella, vaikka edellinen olisi tuhoutunut. Jos kylmälompakko puolestaan on esim. fyysinen Denarium-kolikko, on oleellista juuri kolikon sisällä olevan privaattiavaimen säilyminen.

  •  Online-lompakoissa privaattiavaimesi on palveluntarjoajan hallussa, ja omaisuutesi tietoturva riippuu palvelun laadusta. Esimerkki luotettavasta online-lompakosta on Prasos Oy:n tarjoama kotimainen Coinmotion-palvelu. Salasana ja mahdolliset two-factor tunnistustiedot riittävät perillisille, minkä lisäksi on hyvä tiedottaa palveluntarjoajallekin testamentista viimeistään kuoleman yhteydessä.

Coinmotion ja Prasos Oy avustavat tarvittaessa asiakkaiden kuolinpesän selvityksessä, kunhan testamentti on laillinen ja asiakas todistetusti vainaa.

Voit myös toteuttaa kryptotestamenttisi jollain muulla tavalla, kunhan se pysyy turvassa ja löytyy varmasti kuoltuasi. Mikäli testamentin sisältämät tiedot vuotavat ulkopuolisille ennenaikaisesti, saattaa perintösi lähteä luvatta jakoon väärille tahoille eikä mitään jää jäljelle. Ole siis huolellinen. Nokkelat kryptosijoittajat voivat muinaisten faaraoiden hengessä keksiä kaikenlaisia arvoituksia ja ansoja perillisten päänvaivaksi, kunhan ne eivät mene mahdottomiksi.

Kun olet kerännyt kaikki tiedot turvallisesti talteen ja allekirjoittanut pätevän testamentin kahden todistajan kera, on tahtosi muiden laki. Onneksi olkoon, olet nyt valmis kuolemaan! Ehkä vasta vanhuuteen tai ehkä huomenna aggressiiviseen lihansyöjäbakteeriin, mutta joka tapauksessa voit menehtyä rauhassa tietäen, että omaisuutesi on turvattu tahtosi mukaan. Testamentin voi aina päivittää niin pitkään kuin olet elossa ja oikeustoimikelpoinen. Voit myös halutessasi testamentata osan omaisuudestasi ennakkoperintönä jo eläessäsi ja näin helpottaa perillistesi verotaakkaa.

Älä jätä kryptojasi kuoleman käsiin, hänellä on jo tarpeeksi.

Kun huolehdit kryptotestamentista, voit kuolla yhtä tyynenä kuin Egyptin naisfaarao Hatshepsut. Hymy on säilynyt 3 500 vuotta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *