Pankkitilillä olevat rahasi eivät ole sinun

Yritin juuri puolisen tuntia sitten siirtää pankkisiirrolla rahaa osuuspankilla. Siirto vaatikin syystä tai toisesta maksun lisävahvistuksen tekstarilla. Yritin ottaa palvelua käyttööni, mutta osuuspankin verkkopalvelu ei onnistunut lähettämään tekstiviestiä kännykkääni. Tämä johtui luultavasti siitä, että oleilen ulkomailla.

Soitin muutaman otteeseen asiakaspalveluun, ja koitin vaihdella muotoa missä puhelinnumeroni osuuspankille ilmoitin, sekä myös saksan matkapuhelinverkkoa. Tunnistautuminen ei vain onnistunut, tekstiviestiä osuuspankilta ei kuulunut. Asiakaspalvelija viimein vahvisti avuliaasti haluamani pankkisiirron.

Tämä tapaus on esimerkki siitä, kuinka pankkipalveluja käyttäessäsi olet täysin pankin armoilla: rahasi ja turvallisuuspolitiikkasi ovat pankin päätettävissä. Pankki voi halutessaan määrittää minkälaisia tahansa kikkakuutosia, joita sinun tulee noudattaa päästäksesi tekemään pankkisiirtoja. Jos siirto ei jostain syystä onnistu, niin sitten ei auta kuin mukautua pankin prosesseihin.

Bitcoin-maailma eroaa pankkijärjestelmästä täysin siinä, että määrität oman turvallisuuspolitiikkasi täysin itse. Voit kyllä halutessasi turvautua kolmannen osapuolen palveluihin, ja säilyttää rahojasi vaikkapa mtgoxissa Yubikeyn takana. Mutta valinta on aina sinun – kukaan ulkopuolinen ei voi sanella sinulle mielivaltaisia sääntöjä siitä, minkälaisia turvallisuuspalveluja sinun tulee käyttää.

Toinen puoli on yksityisyys. Minusta on vaivaannuttavaa kertoa pankkivirkailijalle, millaisia rahansiirtoja haluan tehdä. Bitcoin-maailmassa kenenkään ulkopuolisen ei tarvi tietää, mihin siirrän rahaa ja minkä takia. Kauppa käydään aina kahden henkilön välillä.

Vapaus ja vastuu turvallisuuspolitiikasta ja yksityisyydestä ovat mielestäni varsin merkittävä syy, miksi bitcoinien kaltaisille järjestelmille on kysyntää.

Blogikirjoitukset ovat kirjoittajien omia mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Bittiraha.fi:n näkemyksiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *