Syy bitcoinin kurssilaskulle, ja miten voit edistää uutta nousua


(Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla)

Bitcoinin vaihtokurssin osalta vuosi 2014 ei tähän mennessä ole ollut kaunista katsottavaa. Viime vuoden lopun hurja huippukurssi ei ole ollut realistinen tässä kohtaa Bitcoinin kehitystä, vaan kurssi on tehnyt korjausliikettä alaspäin, jotta kysynnän ja tarjonnan välille löytyisi realistinen tasapaino.

Mitään yhtä syytä kurssilaskulle ei tietenkään ole. Omasta mielestäni se on hyvin pitkälti sitä, että kurssi yksinkertaisesti nousi liikaa viime vuoden lopulla, ja nyt palataan järkevämmälle tasolle. Kyse on loppupeleissä kuitenkin hyvin yksinkertaisesta asiasta eli kysynnän ja tarjonnan laista.

Bitcoinien kysyntä kasvaa kokoajan, siitä ei ole mielestäni epäselvyyttä. Bitcoinin käyttäjämäärät lisääntyvät jokapuolella maailmaa. Mutta suhteessa mihin käyttäjämäärän kasvu tapahtuu? Onko se kasvu yhtä vauhdikasta kuin mitä kurssinousu oli vuonna 2013? Ei välttämättä. Jos ei, niin se tarkoittaa sitä että kurssi tekee jossain kohtaa korjausliikkeen – kuten on nyt nähty.

Bitcoinien kiertokulku

On kuitenkin yksi mielestäni hyvin mielenkiintoinen tekijä, johon tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Kurssi muodostuu kysynnästä ja tarjonnasta, ja nyt haluan ottaa yhden merkittävän asian esiin bitcoinien tarjontapuolelta, eli myyntilaidalta. Se on nimittäin kaupat, jotka ovat ottaneet Bitcoinin maksutavaksi.

Bitcoineilla voi ostaa nykyään melkein mitä tahansa. Jättimäiset verkkokaupat kuten Dell, Newegg, Overstock ja TigerDirect ovat ottaneet Bitcoinin maksutavaksi. Maailman suurin hotellivälittäjä Expedia hyväksyy bitcoineja. Lentolippuja saa lukuisilta sivustoilta ja jopa lentoyhtiöt Air Baltic ja Air Lituanica hyväksyvät bitcoineja. Nämä uutiset on otettu vastaan hyvin positiivisesti, mutta siitä huolimatta kurssi laskee.

Oletko miettinyt mitä bitcoineillesi tapahtuu sen jälkeen, kun luovutat ne kauppiaalle tuotetta tai palvelua vastaan? Säilyttääkö kyseinen yritys niitä bitcoineja ja käyttää niitä, vai vaihdetaanko ne bitcoinit automaattisesti dollareiksi tai euroiksi jotain Bitcoin-maksupalvelua käyttäen?

Tosiasia on se, että enemmistö bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista konvertoi vastaanottamansa bitcoinit kokonaan fiat-valuutoiksi. Jopa Bitcoinia vahvasti hehkuttava Overstock pitää bitcoin-myynnistään ainoastaan 10% bitcoineina. Loput vaihdetaan dollareiksi.

Bitcoinin käyttö maksamiseen on lisääntynyt kasvavien mahdollisuuksien ansiosta, mutta samalla se on tuonut markkinoille huomattavaa myyntipainetta. Varhaiset Bitcoin-käyttäjät tekevät hankintoja kasvavissa määrin, ja se raha siirtyy pääasiassa Bitcoin-pörssien myyntilaidalle. Käyttäessäsi bitcoineja olet siis todellisuudessa usein myymässä bitcoineja ja siten edesauttamassa kurssilaskua.

Miten voimme edistää Bitcoin-taloutta

Yksi tapa edistää Bitcoin-taloutta on ostaa takaisin niitä bitcoineja, joita käyttää. Joillekin tämä on hyvä keino, mutta ei välttämättä kaikille. Toinen tapa on selvittää mitkä kauppiaat säilyttävät ja käyttävät bitcoineja sen sijaan, että puskevat ne välittömästi bitcoin-markkinoiden myyntilaidalle.

Voin samantien paljastaa, että meidän yrityksen ylläpitämä BTC Store säilyttää 100% vastaanottamistaan bitcoineista bitcoineina, ja pyrkii käyttämään bitcoineja kuluihinsa niin paljon kuin mahdollista. Yrityksemme läheisen kumppanin Varastohessujen ylläpitämä Ostosmarket ei myöskään automaattisesti vaihda vastaanottamiaan bitcoineja euroiksi, ja pyrkii käyttämään niitä kuluihinsa mahdollisimman tehokkaasti.

Seuraavana steppinä aion julkaista jonnekin listan kauppiaista, jotka pyrkivät pitämään bitcoininsa Bitcoin-taloudessa sen sijaan, että siirtävät ne samantien myyntilaidalle ja sitä kautta pankkien huostaan. Pyydän suomalaisia kauppiaita ilmoittamaan minulle tai Bittirahalle mikäli säilytätte tai käytätte bitcoineja, jotta voin lisätä teidät tulevaan listaukseen.

Toinen tähän liittyvä asia on bitcoineilla toimivan Business to Business kaupankäynnin edistäminen. Se on keskeisessä roolissa, kun rakennetaan Bitcoinin seuraavaa kasvualustaa. Yrityksemme pystyy jo nyt maksamaan monia kuluja bitcoineilla, mutta parantamisen varaa löytyy. Lisäksi Bitcoin-taloutta tukevien yritystenkin kannattaisi käyttää bitcoineja sillä tavalla, että se raha pysyy Bitcoin-taloudessa.

Toivottavasti tämä blogikirjoitus herättää keskustelua tästä hyvin tärkeästä aiheesta. Tähän voidaan palata myöhemmin, ja katsoa miten tilanne on kehittynyt.

Loppukevennys


Timo Soini kuvailee bitcoinin kurssikehitystä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *