Tänä jouluna pankit ylittivät itsensä

Elämme Internet-aikakaudella ja olemme jo tottuneet siihen, että tieto liikkuu nopeasti ja vaivattomasti. Mistä huomaa, että rahajärjestelmämme on jäänne entisiltä ajoilta? No ainakin siitä, että rahan siirtäminen pankista toiseen kestää lähes viikon. Jopa saman maan sisällä.

Tänä jouluna pankit ylittivät itsensä. Joulupyhistä yksikään ei osunut viikonloppuun, vaan kaikki olivat arkipäiviä. Tästä johtuen perjantain 21.12 jälkeen seuraava pankkipäivä oli torstai 27.12. Pahimmillaan pankkisiirto on kestänyt joulun aikaan 6 vuorokautta.

En aio lähteä tässä blogissa pohtimaan miksi pankit ovat kiinni viikonloppuisin ja pyhäpäivisin, koska se on ajanhukkaa. Pankit ovat turvatyöpaikkoja tarjoavia yrityksiä, joiden riskit on sosialisoitu veronmaksajien maksettaviksi, ja jotka tarjoavat ihmisille palveluja, jotka koetaan “välttämättömiksi”. Pankkijärjestelmälle ei ole varteenotettavia kilpailijoita, he hallitsevat ihmisten raha-asioita ja sillä siisti.

Vai onko? Joidenkin mielestä pankeille on tulossa takavasemmalta kilpailija, joka on nykyaikainen. Kilpailija, joka hyödyntää Internetin voimaa. Kilpailija, joka on itseasiassa syntynyt Internetissä. Tämä on tietysti Bitcoin, joka on hajautettu avoimen lähdekoodin virtuaalivaluutta.

Kokeile lähettää bitcoineja kaverille viikonloppuna tai pyhäpäivänä, ja kaverisi näkee siirron parissa sekunnissa, riippumatta siitä onko hän naapurissa vai Kiinassa. Toisin kuin keskitetyissä pankkijärjestelmissä, Bitcoin ei mene huoltotauolle käytännöllisesti katsoen koskaan. Lukuunottamatta Bitcoinin kokeilullisia alkuvuosia, Bitcoin on toiminut 24/7/365. Vuosina 2011 ja 2012 Bitcoin-verkossa ei ole ollut minkäänlaista käyttökatkoa, vaan se on aina käytössä.

Tämä on mahdollista sen takia, että Bitcoin on hajautettu vertaisverkko (peer-to-peer). Bitcoinia ylläpitävät kymmenet tuhannet tietokoneet ympäri maailman, eikä se ole riippuvainen mistään yksittäisistä tietokoneista. Ylläpitäjinä toimivat käyttäjien omat Bitcoin-ohjelmat.

Toinen esimerkki vanhanaikaisuudesta on maksaminen netissä. Jos käytät pankin palveluja, maksaminen vaatii tunnuslukutaulukon kaivamista ja oikean luvun etsimistä ja niin edelleen. Vastaavasti jos maksat luottokortilla, joudut kaivamaan luottokortin esiin ja syöttämään kortin tiedot nettisivulle.

Bitcoinilla vastaava tapahtuma vaatii muutaman klikkauksen, ja maksu on jo perillä. Mitään tietoja ei tarvitse syöttää. Itseasiassa eräs Bitcoin-nettilompakko, Easywallet, mahdollistaa kännyköille niin sanotun yhden näpäytyksen maksun. Se on todistetusti nopeampi tapa maksaa, verrattuna Visa Electronilla maksamiseen ruokakaupassa.

Eikö nyt olisi korkea aika siirtyä nykyaikaan, mitä vielä odotat? Bitcoinin käytön voit aloittaa milloin tahansa, kysymättä lupaa keneltäkään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *