Tekninen analyysi 16.3: Kurssikehitys vertailussa aiempiin laskukausiin

Bitcoinin kurssi on ollut laskussa. Ilmapiiri tuntuu synkältä ja pelokkaalta. Ehkäpä tämänkertaiset kaaviot voisivat näyttää hieman valoa tunnelin päässä. Tämän kertaisessa analyysissa tarkastellaan myös hieman pidemmän aikavälin skenaarioita. Moni tuntuu nyt miettivän olemmeko 2014-2015 vuosien kaltaisessa bear marketissa. Verrataan aluksi nykytilannetta sinne.

Viikkokaavio elliott wave -laskennalla, valkoisella SMA20:llä, keltaisella SMA50:llä, RSI:llä ja muutamalla fibonaccilla. Pääasia tässä kaaviossa on, että se väittää, että emme ole 2014-2015 vuosien kaltaisessa bear marketissa vaan vuoden 2013 tyyppisessä korrektiossa.

(1)-aalto on kohtuullisen hyvännäköinen impulssi selkeällä 3- ja 4-aallolla. 2014-2015 bear market oli (2)-aalto. (3)-aalto ei kuitenkaan näytä valmiilta, joten emme todennäköisesti ole vielä seuraavassa isommassa bear marketissa eli (4)-aallossa vaan (3)-aallon sisäisessä pienemmässä 4-aallossa.

Vertaisin siis tämän ajan laskua aikaan 259 dollarin huipun jälkeen vuonna 2013. (1)-aallon 4-aalto tulisi olla ajallisesti pienempi, mitä (3)-aallon 4-aalto, mutta silti tämä lasku ei tulisi kestää kovin pitkään. Kesään mennessä tulisi markkinat olla taas nousussa.

(3)-aalto on ajallisesti hitaampi mitä (1)-aalto oli ja näin sen elliott wave -teorian mukaan tulisikin mennä. SMA50 voi toimia tässä laskussa hieman kuin SMA20 toimi vuonna 2013. Merkitsin kaavioon myös kuinka monta päivää (1)-aallon 3-aalto kesti verrattuna (3)-aallon 3-aaltoon, 72 viikkoa – 120 viikkoa.

3-aaltojen fibonacceja vertaamalla huomaamme, että olemme jo alueella missä (1)-aallon 4-aalto löysi pohjansa. Saatamme jopa pysyä tuon keltaisen SMA50:n yläpuolella, jos teemme viime kerralla esitellyn trianglen, mutta kuten (1)-aallon 4-aalto sukelsi hetkeksi SMA20:n alle, niin voimme nähdä myös tällaisen sukelluksen SMA50:n alle.

Lyhyemmän aikavälin päiväkaavio samalla elliott wave -laskennalla ja eri vaihtoehdoilla 4-aallolle. Turkoosi EMA400 näyttää vahvalta eikä kurssi välttämättä riko sitä. Jos näin kuitenkin käy, niin vihreä laatikko näyttää pahimmalta laskulta minkä kuvittelisin olevan mahdollista äärimmäisessä paniikissa.

Kun tämä 4-aalto on ohitse niin 5-aalto voi mennä hyvinkin korkealle. On siis hyvä ajatella pidemmällä aikavälillä eikä vaipua epätoivoon, vaikka sijoitus menettääkin arvoa lyhyemmällä aikavälillä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *