Viikkokatsaus 40/2014: Madventures, Bittimaatit ja kurssilasku

Tällä viikolla suomalaisten bitcoin-ostomahdollisuudet lisääntyivät vielä entisestäänkin uusien Bittimaattien myötä. Samoin mm. Madventures on ottanut bitcoinit käyttöön. IBM on kiinnostunut lohkoketjuteknologiasta ja Circle laajentui maailmalle. Viime viikon katsauksen löydät täältä.

Bitcoinien vaihtokurssi kävi tänään alle 300 dollarissa. Kurssilasku on ollut monen huolenaiheena, laskupaine on jatkunut koko vuoden ja koetellut monen uskoa Bitcoiniin. Kurssilaskun aikaan on hyvä muistuttaa, että laskusta huolimatta Bitcoin-talous kehittyy kokoajan. Se kehitys on nähtävissä tässäkin viikkokatsauksessa.

Madventuresin verkkokaupassa käy bitcoin

Suomalainen seikkailijakaksikko myi jo aikaisemmin uutta kirjaansa “Madventuresin maailmanselitys” bitcoineilla Leffapiknik-tapahtumassa. Innostus ei kuitenkaan lopahtanut siihen, vaan nyt myös heidän verkkokaupassaan Madvendorissa onnistuu bitcoin-maksaminen.

Madventures-kaksikko sanoo pari sanaa Bitcoinista Leffapiknik-tapahtumassa

Uudet Bittimaatit

Tällä viikolla Bittimaattien määrä tuplaantui ja saimme kolme automaattia lisää. Sijainnit ja lisätiedot löytyvät uusilta nettisivuilta. Bitcoinit käyvät maksutapana nyt myös Turun ATK-Huoltopalvelussa eli Bitcoin-maksut ovat käytössä jokaisessa Bittimaatin sijainnissa.

Turun Bittimaatti löytyy helposti kadunvarsimainoksen avulla

Showroomprivesta muotia bitcoineilla

Muotiin erikoistunut verkkokauppa Showroomprive.com on lisännyt palveluunsa Bitcoin-maksut. Kaupan valikoimaan kuuluu vaatteiden lisäksi muun muassa kosmetiikkaa, asusteita ja sisustustuotteita. Showroomprive.com on suurin eurooppalainen bitcoineja hyväksyvä verkkokauppa. Bitcoinit toimivat kaupan ranskalaisessa ja alankomaalaisessa versiossa, mutta tulevat käyttöön myös muihin.

IBM-johtaja: lohkoketjuteknologiassa erittäin suurta potentiaalia

CoinDesk haastatteli IBM-johtaja Paul Brodya “teollisesta internetistä” (Internet of Things). Vähän aikaa sitten IBM ilmoitti aloittavansa Samsungin kanssa yhteistyön lohkoketjuteknologian kehittämisestä ja nyt Brody kertoi hieman tarkemmin taustalla olevista ajatuksista.

Haastattelussa hän kertoo IBM:n etsivän mahdollisimman kustannustehokkaita ja luotettavia keinoja hallita erilaisten laitteiden ja sensorien tuottamaa informaatiota. Lohkoketjuteknologia on mahdollisesti erittäin hyvä ratkaisu tähän haasteeseen.

Lohkoketjuun tukeutuminen auttaisi pääsemään eroon keskitetystä infrastruktuurista, sillä laitteiden tullessa yhä älykkäämmiksi, ne voisivat kommunikoida keskenään aina tarpeen vaatiessa. Esimerkkinä hän kertoo rannekellon, joka voisi lähettää ovenavaustransaktion kodin omaan lohkoketjuun, minkä perusteella siihen kytkeytynyt ulko-oven lukko avautuisi. Sisääntulija voitaisiin tunnistaa luotettavasti (olettaen tietenkin, että kello ei ole varastettu – mutta sama pätee nykyäänkin avaimiin) ja oven avaus tapahtuisi vaivattomasti.

Tällä hetkellä ei ole vielä ihan selvää, mitä teknologiaa IBM tulee käyttämään, mutta yhdeksi vaihtoehdoksi on veikkailtu Ethereumia. CoinTelegraphin haastattelussa Ethereumin kehittäjä Aeron Buchanan piti uutista IBM:n lohkoketjukiinnostuksesta erittäin jännittävänä. Hän kuitenkin valitteli sitä, että IBM ei vaivautunut tarkemmin kertomaan aikovatko he mahdollisesti käyttää Ethereumia suoraan tai muokata sen koodista omiin tarkoituksiinsa sopivan version.

Bitcoin mukaan yliopiston maksukorttiin

Yhdysvaltalainen yliopisto Georgia Institute of Technology on ottanut bitcoinin käyttöön kampuksella toimivassa maksukortissa. Kortti kelpaa esimerkiksi ruuan, parkkeerauksen, vapaa-ajan harrastusten ja urheilutapahtumien lippujen maksamiseen. Yhteensä maksukohteita on yli 200.

Taustalta löytyy BitPay ja sen johtajistoon kuuluvat Tony Gallippi ja Stephen Pair, jotka ovat kyseisen yliopiston entisiä oppilaita.

Circle laajentanut toimintansa maailmanlaajuiseksi

“Bitcoin-pankiksi” tähtäävä Circle on laajentanut toimintansa Yhdysvalloista maailmanlaajuiseksi ja samalla siirtynyt pois beta-vaiheesta. Circle tarjoaa asiakkailleen bitcoinien osto-, myymis- ja säilytysmahdollisuuden. Circle on saanut 20 miljoonan dollarin rahoituksen.

Sääntelyuutisia

Venäjä on suhtautunut aiemminkin melko nihkeästi bitcoiniin, mutta nyt panokset kovenevat. Valtiovarainministeriö on julkaissut lakialoitteen, joka läpimennessään kieltäisi kaikki kryptovaluutat. Luvassa on sakkoja kryptovaluuttojen luomisesta, joka tarkoittanee louhintaa, sekä kryptovaluuttoja koskevan informaation levittämisestä.

CoinTelegraph otti asiaan kantaa satiirisesti jutussaan, jossa perusteltiin, ettei Venäjä voi kieltää bitcoinia, koska se on niin näppärä tapa ottaa vastaan lahjuksia. Venäjä on tunnetusti hyvin korruptoitunut maa, joten tässä asiassa viranomaiset voisivat varmasti hyötyä bitcoinin käytöstä erittäin paljon.

Australiassa sen sijaan senaatti aikoo tutkia bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen vaikutuksia. Tulokset esitellään parlamentille ensi vuonna. Tarkoituksena on luoda viitekehys, jonka puitteissa valtio voisi säännellä bitcoinia ja sen ympärillä pyörivää taloutta. Lobbausjärjestö ADCCA ilmaisi olevansa hyvillään tästä ja toivoi sen johtavan innovaatiota ja yrittäjyyttä tukevaan suuntaan.

Tarvetta lainsäädännön parantamiselle olikin, sillä juuri tästä viikosta eteenpäin australialaiset joutuvat maksamaan 10 % veroa myydyistä bitcoineista. Ainakin CoinJar-pörssi sisällyttää nykyään veron sen kautta toteutuviin bitcoin-kauppoihin.

Europolin raportti

Europol on julkaissut uuden raportin internet-rikollisuudesta, jossa käsitellään myös digivaluuttojen muodostamia uhkia.

Siinä varoitetaan, että kohta voidaan olla tilanteessa, jossa lainvalvojat eivät voi mitenkään seurata uusien valuuttojen transaktioita, sillä ne ovat oikeasti anonyymeja. Verkkorikolliset käyttävät hyväkseen bitcoinin ja darkcoinin kaltaisia kryptovaluuttoja, vaikka raportti huomauttaakin niiden olevan pääosin suunniteltu legitiimiin käyttöön.

Bitcoinin arvon heilahtelu on kuitenkin myös ongelma rikollisille, jotka usein suosivat mieluummin vakaampaa valuuttaa. Siksi keskitetyt palvelut kuten WebMoney ja Perfect Money ovat edelleen käytössä.

Vaikka kryptovaluutat eivät olekaan ainakaan vielä täydellisiä valuuttoja verkkorikollisille, ne voivat muodostua ideaalisiksi työkaluiksi rahanpesuun. Raportti pitääkin virtuaalivaluuttoja esimerkkinä, jossa teknologia on ohittamassa lainsäädännön. Vain harva lainsäädäntö tunnistaa ne valuutoiksi tai on luonut riittävää sääntelyä niiden kontrolloimiseksi.

Butterfly Labs sai jatkaa

Louhintalaitteistoa valmistava Butterfly Labs pakotettiin sulkemaan toimintansa viime kuun lopussa yhdysvaltalaisviranomaisten toimesta, sillä yhtiö keräsi niin suuren määrän valituksia asiakkailtaan toimitusvaikeuksien takia. Nyt se on kuitenkin saanut luvan jatkaa, mutta toimintoja valvoo tuomioistuimen määräämä henkilö. Se ei myöskään saa ottaa uusia asiakkaita, vaan sen on keskitettävä toimintansa vanhojen asiakkaiden palvelemiseen.

Paul Krugman inhoaa edelleen bitcoinia

Tuoreessa kolumnissaan nobel-voittaja naljailee bitcoinin arvon viimeaikaisesta putoamisesta ja pitää sitä osoituksena siitä, että bitcoin on pelkkä huijaus, ja tietenkin myös näkee sen olevan libertaarien valtionvastaista fantasiaa.

Hän viittaa itsensä köyhdyttäneeseen bitcoin-treidaajaan, jota pitää hypetyksen uhrina. Todellisuudessa kuitenkin treidaajan ottaminen esimerkiksi on aika huono, sillä hyvin harva bitcoin-fanaatikko oikeasti suosittelee treidaamista rikastumiskeinoksi, koska bitcoin-markkinat ovat erittäin epävakaat ja sitä kautta heikosti ennustettavat.

Useimmiten suositus on vain hankkia bitcoineja pitkäaikaiseen säästöön ja odottaa käytön laajentumista niin mittavaksi, että bitcoinin arvo kohoaa suureksi kysynnän kasvaessa. Ja hyvin usein vielä muistutetaan, että ei kannata sijoittaa enempää kuin on valmis menettämään – arvon merkittävään kasvuun voi mennä vuosia tai se voi tipahtaa nollaan ohjelmistovirheen paljastuttua.

Krugman on myös aiemmin ilmaissut vastenmielisyytensä bitcoinia kohtaan.

Bill Gatesia haastateltiin bitcoinista

Microsoftin perustanut maailman rikkain mies Bill Gates otti lyhyesti kantaa bitcoiniin tuoreessa haastattelussa. Hänen mukaansa bitcoin on jännittävä, koska se tarjoaa niin halvan maksujärjestelmän. Hän ei kuitenkaan liputa sen kummemmin bitcoinin puolesta, vaan arveli suuren yleisön olevan skeptinen sen suhteen, koska sitä voidaan käyttää terrorismin rahoittamiseen ja rahanpesuun. Sen sijaan hän veikkasi ihmisten haluavan mieluummin samankaltaisen, mutta vähemmän anonyymin digivaluutan.

Aiemmin Gates on vältellyt kertomasta kantaansa bitcoiniin.

Pätkä Bill Gatesin haastattelusta