Noin 300 000 suomalaista omistaa kryptovaluuttoja

Noin 300 000 suomalaista omistaa kryptovaluuttoja

Konsulttiyhtiö EY:n ja kryptovaluuttatutkimusyhtiö K33 Researchin Finnish Crypto Adaptation -tutkimuksen mukaan noin 300 000 yli 18-vuotiasta suomalaista omistaa digitaalisia valuuttoja.

Aikuisista 7 % omistaa kryptovaluuttoja. Eniten kryptovaluuttoihin ovat sijoittaneet nuoret aikuiset sekä miehet. Miehistä 11 % omistaa kryptovaluuttoja ja naisista 3 %. Naisista suurin osa ilmoitti hankkineensa ensimmäiset kryptonsa vuosien 2023–2024 aikana.

  • 18–29-vuotiaat: 12 % on sijoittanut kryptovaluuttoihin.
  • 30–40-vuotiaat: 13 % on tehnyt sijoituksia kryptoihin.
  • 40–50-vuotiaat: Kryptovaluuttoihin on sijoittanut 5 % tästä ryhmästä.
  • 50–60-vuotiaat: Kryptovaluuttoja omistaa 7 %.
  • Yli 60-vuotiaat: Vain 1 % on hankkinut kryptovaluuttoja.

EY:n norjalainen Tax&Law -partneri Mads Ribs ennustaa, että kymmenen vuoden päästä vuonna 2034 kryptovaluuttoja omistaisi 24 % suomalaisista, mikä tarkoittaisi noin miljoonaa suomalaista. Kryptovaluutat nousivat suosioon pandemian aikana, ja kiinnostus niitä kohtaan Suomessa on nyt suurta. Kryptovaluuttojen hinnat ovat herättäneet yleisön huomion, ja yli 60 prosenttia suomalaisista kryptovaluuttojen omistajista on hypännyt mukaan vasta vuoden 2019 jälkeen.

Suuri osa suomalaisista käyttää hieman yllättäen tällä hetkellä ulkomaisia kryptovaluuttapörssejä. Suosituin pörssi on Binance (33 prosenttia), toisiksi suosituin on suomalainen Coinmotion (31 prosenttia) ja kolmanneksi suosituin on Coinbase (17 prosenttia). Toista suomalaista kryptovaluuttapörssiä Northcryptoa käyttää 4 prosenttia tutkimukseen vastanneista.

Suomalaisista 11 prosenttia puolestaan on sijoittanut kryptovaluuttoihin ETF:ien tai ETP:n kautta.

Yli 60 prosenttia suomalaisista kryptovaluuttoihin sijoittaneista ilmoitti sijoittaneensa kryptovaluuttoihin ensi kertaa vuoden 2020 aikana tai myöhemmin eli koronapandemian aikaan. Noin 16 prosenttia vastanneista (vastaa n. 50 000 suomalaista) kertoi sijoittaneensa joko vuonna 2023 tai vuonna 2024. Vain 9 % on sijoittanut ennen vuotta 2016.

Merkittävä havainto tutkimuksessa oli myös se, että suomalaiset sijoittavat yleensä silloin kun kryptovaluuttojen fiat-määräiset hinnat ovat korkealla. Suomalaisista suuri osa sijoitti vuonna 2017 ja vuonna 2020 tai sen jälkeen.

Kryptovaluuttoihin sijoittaneet ovat yleensä korkeammin koulutettuja ja heillä on hyvä tulotaso. Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on myös yleisempää kaupungeissa kuin maaseudulla.

Tutkimukseen vastasi 1053 suomalaista (526 miestä ja 525 naista).


Aasia: Kiinalaiset varainhoitajat hakevat Bitcoin-ETF-lupia, Japanissa kopioidaan MicroStrategya

Securities Timesin mukaan Kiinassa suuret varainhoitajat kuten Harvest Fund ja Southern Fund ovat jättäneet Bitoin-ETF-hakemukset. Tämä järjestely toteutetaan hong kongilaisten tytäryhtiöiden kautta.

Kiinassa suhtaudutaankin nyt Bitcoinia kohtaan huomattavasti aikaisempaa suopeammin. Kiinassa Bitcoin-louhinta ja ylipäänsä kryptovaluutoilla tehtävä kaupankäynti kiellettiin vuonna 2019. Kielto on edelleen voimassa, mutta se ei kuitenkaan koske Hong Kongin aluetta.

Näin ollen järjestelyssä kiinalaiset rahastot voisivat käyttää hong kongilaisia tytäryhtiöitä järjestelyn toteutuksessa. Tällainen hong kongilainen Bitcoin ETF olisi markkinoilla aikaisintaan tämän vuoden 2024 toisen kvartaalin aikana.

Mikäli hakemukset hyväksyttäisiin, voisi se tarkoittaa sitä, että Kiinan suhtautuminen Bitcoinia kohtaan olisi muuttunut huomattavasti positiivisempaan suuntaan. Tässä tulee kuitenkin muistaa, että Kiinassa yleisesti suhtaudutaan kryptovaluuttoja kohtaan huomattavasti varauksellisemmin kuin esimerkiksi Hong Kongissa.

Southern Fundin hallinnoitava varallisuus on 280 miljardia dollaria ja Harvest Fundin 230 miljardia dollaria.

Japanissa puolestaan pörssiyritys Metaplanet on ilmoittanut, että se aikoo hankkia 6,5 miljoonalla dollarilla (1 biljoonaa jeniä) bitcoineja taseeseensa. Yhtiön tarkoituksena on kopioida maailman suurimman yhtiökohtaisen bitcoin-varallisuuden omaavan MicroStrategyn sijoitusstrategioita.

Metaplanet on listattuna Tokion pörssissä. Metaplanetin on tarkoitus mahdollistaa sijoittajilleen epäsuoran mahdollisuuden sijoittaa bitcoiniin, joka on myös veroedullisempi vaihtoehto kuin suora sijoitus. Metaplanetin bitcoin-sijoitukset ovat yhtiön varallisuutta, ja tällä ostolla on tarkoitus hankkia myös itse yhtiölle veroetuja.

Sora Venturesin perustaja Jason Fang kutsuikin Mataplanetia Aasian ”ensimmäiseksi Microstrategyksi”.

Myös Aasiassa suuret varainhoitoyhtiöt sekä pörssiyritykset ovat heränneet bitcoin-markkinaan. Onkin mielenkiintoista nähdä, aikovatko myös muut varainhoitotalot tai suuryritykset seurata Harvest Fundin, Southern Fundin ja Metaplanetin viitoittamalla tiellä.

Tässä tulee kuitenkin huomata, että suuryritykset yleensä eivät ole yleensä ensimmäisenä sijoittamassa johonkin heille uuteen sijoituskohteeseen vaan he tekevät perusteellisen kohteen tarkistuksen (due diligence) ennen kuin lähtevät mukaan.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa Bitcoin ETF-huuman keskellä VanEckin toimitusjohtaja Jan Van Eck kertoi, että perinteiset pankit ja instituutiot eivät ole vielä juurikaan sijoittaneet bitcoiniin. VanEckin mukaan 90 % Bitcoin ETF.iin sijoittaneista on vähittäissijoittajia eli tavallisia sijoittajia.

VanEck muistuttaa myös, että huhtikuun alussa bitcoinin hinnan nousun taustalla voi olla hyvin mahdollisesti aasialaiset ostajat, sillä bitcoinin hinnan nousu ei tapahtunut USA:n markkinan kaupankäyntiaikana vaan nimenomaan Aasian markkinan kaupankäyntiaikana.


OP varoittaa kryptojen nousumarkkinaa hyödyntävistä huijauksista

Markkinaosuudeltaan Suomen suurin pankki OP varoittaa bitcoin-nousumarkkinaa hyödyntävistä huijauksista. Tässä tulee kuitenkin tarkentaa, että Bitcoinilla tai Bitcoin-verkolla ja sen yhteisöllä ei ole mitään tekemistä huijausten kanssa. Markkinahuijarit pyrkivätkin käyttämään hyväkseen bitcoinin brändinimeä saadakseen uskottavuutta omalle sijoitustuotteelleen.

OP:n väärinkäytösten hallinnon päällikkö Kim Sirén: ”Kryptovaluuttahuijauksia nähtiin noin vuoden ajan huomattavasti vähemmän kuin aiemmin. Selvä käänne tapahtui kuitenkin pian sen jälkeen, kun bitcoinin kurssi alkoi hätyytellä ennätyslukemia”.

Finanssiala ry:n mukaan viime vuonna suomalaiset menettivät sijoitushuijauksiin 16,2 miljoonaa euroa. Vuonna 2022 suomalaiset menettivät puolestaan sijoitushuijauksiin 8,5 miljoonaa euroa.

Huijauksissa perinteisesti luvataan kohteille valtavia voittoja. Samalla pyritään hyödyntämään markkinahintojen kasvua ja etenkin uusien sijoittajien pelkoa siitä, että jos he eivät nyt lähde mukaan niin he eivät ehdi nousumarkkinaan mukaan ollenkaan. Tämä markkinapsykologiaan liittyvä ilmiö tunnetaan paremmin nimellä FOMO (Fear of missing out).

Sen vuoksi onkin erittäin tärkeää perehtyä huolellisesti sijoitettavaan kohteeseen ennen kuin siihen alkaa sijoittamaan.


Aaveella mietitään kuinka korvataan AMPL-likviditeettipoolin tappiot yhteisölle

DeFi-Lainausprotokollana tunnetun Aaveen (AAVE) (AMPL-pooli joutui marraskuussa 2022 likviditeettipulaan älysopimusvirheen vuoksi. Sen jälkeen DAO:n (Decentralized Autonomous Organisation) osallistujat ovat jatkaneet neuvotteluja siitä, kuinka tallettajille korvataan heidän tappionsa. Tämä kyseinen ongelma ei kuitenkaan koske muita Aaven DeFi-pooleja.

Marraskuussa 2022 Aave joutui markkinamanipulaatiohyökkäyksen uhriksi, jossa kohteena oli sen Curve (CRV) -pooli. Hyökkäyksessä tekijä ei saanut itselleen voittoa, mutta hyökkäys kuitenkin aiheutti 1,6 miljoonan dollarin luottotappiot protokollalle. Vastatoimena AaveDAO äänesti 2.11.2022 talletusten ja lainojen jäädyttämisestä 17 eri tokenille, mukaan lukien AMPL.

Ampleforthin AMPL-stablecoinin tallettajat ovat kuitenkin valittaneet Aaveen jäädytetyistä varoista lainapoolivajeen vuoksi. Tämän vajeen vuoksi AMPL-tallettajat eivät ole voineet nostaa varojaan Aavelta viime joulukuusta 2023 lähtien.

Lisäksi kysymyksiä ovat herättäneet Aaveen älysopimuksen virheeseen liittyvät haasteet ja vastuukysymykset. Aaveen kehittäjätiimi BGD Labs on esittänyt, että AaveDAO maksaisi tallettajille 300 000 dollarin arvosta vakaavaluuttoja (USDC) ja että Ampleforth korvaisi myöhemmin tallettajille vielä tarkentumattoman summan.

Korvausehdotusta ei ole vielä kuitenkaan hyväksytty eikä asiassa ole vielä saatu sopimusosapuolia miellyttävää ratkaisua aikaiseksi. BGD Labsilta odotetaankin johtavaa roolia asian ratkaisemisessa.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *