Bitcoinin puoliintuminen on viimein käsillä

Bitcoin halving on täällä

Bitcoinin lohkoketjupalkkion puoliintumisen (halving, halvening) on ennakoitu tapahtuvan tämän viikonlopun aikana todennäköisimmin lauantaina 20.4.2024 kello 3:36 Suomen aikaa. Bitcoin-verkon turvallisuuden ylläpidosta louhijoille maksettava lohkoketjupalkkio putoaa samalla 6,25 bitcoinista 3,125 bitcoiniin.

Bitcoinin lohkoketjupalkkion puoliintuminen tapahtuu neljän vuoden välein, ja seuraava puoliintuminen on edessä, kun Bitcoin-verkossa louhitaan lohko 840 000. Puoliintumisen ajankohdan arviointi perustuu aiempien 20 160 lohkon keskimääräiseen käsittelyaikaan, joka on ollut noin 9 minuuttia ja 45 sekuntia.

Puoliintumisen lähestyessä markkinoilla odotetaan nähtävän kuinka sijoittajat reagoivat. Aiemmin halvingin aikoihin markkinat ovat reagoineet nousuvoittoisesti. Suurimmat louhintayritykset ovat ilmoittaneet, etteivät aio myydä bitcoinejaan juuri puoliintumisen aikoihin, vaikka hintavaikutukset voivat aluksi olla negatiivisia.

Lue lisää: Mikä on Bitcoinin puoliintuminen (halving)?

Myös kryptovaluuttapörssi Bybit on ottanut kantaa bitcoinien tarjontaan: “Jos Bitcoin ETF:ien kysyntä jatkuu nykytahdilla, pörssien bitcoin-varannot saattavat ehtyä yhdeksässä kuukaudessa. Keskitetyissä pörsseissä bitcoin-varannot ovat jo laskeneet 1,94 miljoonaan, mikä on alhaisin taso kolmeen vuoteen. Yhdysvalloissa spot Bitcoin ETF:t ovat hankkineet 841 000 bitcoinia 52,9 miljardin dollarin arvosta.”

Lohkoketjudatayhtiö CryptoQuantin mukaan bitcoin-reservien määrä keskitetyissä kryptovaluuttapörsseissä on pudonnut 1,94 miljoonaan bitcoiniin, joka on samalla alhaisin määrä kolmeen vuoteen.

Lohkoketjudatayhtiö Dunen tietojen mukaan yhdysvaltalaiset spot Bitcoin ETF:t ovat tähän mennessä hankkineet yhteensä 841 000 bitcoinia 52,9 miljardilla dollarilla.

Tätä tarjonnan vähenemistä voi entisestään lisätä uusien ETF:ien julkaisu markkinoille. Aikaisemmin tällä viikolla Hong Kongin arvopaperi- ja futuurikomissio SFC (Securities and Futures Commission) hyväksyi heille jätetyt Bitcoin ja Ethereum spot ETF-hakemukset.

Ainakin kolme kiinalaista varainhoitajaa (joilla on tytäryhtiö sijoitettuna Hong Kongiin) on saanut luvan spot ETF:n liikkeeseenlaskuun: Harvest Fund Management, Bosera Asset Management ja China Asset Management (ChinaAMC).

Hong Kongilaiset ETF:t ovat ns. in-kind-mallin spot ETF-rahastoja, joissa uusia osuuksia rahastoihin voidaan luoda bitcoin- ja ether-omistuksiin perustuen. USA:laiset spot ETF:t ovat puolestaan cash-create-mallin ETF:iä, joissa uusia osuuksia voidaan luoda vain fiat-valuutalla.


RippleX: Tokenisoitujen markkinoiden arvo tulevaisuudessa jopa 16 biljoonaa dollaria?

RippleX:n varapääjohtajan Markus Infangerin mukaan tokenisoitujen markkinoiden tulevaisuuden arvo voi nousta jopa 16 biljoonaan dollariin, mikä ylittää nykyisen kryptovaluuttasektorin markkina-arvon kahdeksankertaisesti. Infanger toteaa, että muutama vuosi sitten monet alalla uskoivat tähän kehitykseen, joka nyt alkaa muuttua todellisuudeksi julkisissa lohkoketjuissa.

Infanger kertoo, että perinteisen rahoitussektorin toimijat siirtävät varojaan lohkoketjuteknologian hyödyntämiseen, etsien ratkaisuja eri arvoketjujen haasteisiin. Keskustelut eri rahoituslaitosten kanssa ovat meneillään, ja monet suunnittelevat tokenisointiprojekteja XRP Ledgerin käyttöön.

HSBC on esimerkki instituutiosta, joka on yhteistyössä Ripplen kanssa kehittänyt uuden säilytysalustan tokenisoituja arvopapereita varten, joka otetaan käyttöön marraskuusta 2023 alkaen. Ripplen liiketoiminta laajenee yhdistämällä XRPL:n hyödyntämiä ratkaisuja.

Ripplea pidetään yleensä maksutokenien tarjoajana, joka pyrkii ratkaisemaan taloudellisen ja rahoituksellisen kitkan. Viimeaikaiset kehitykset laajentavat sen toimintaa perinteisen ja hajautetun rahoituksen alueille. “Meillä on säilytysosasto, maksuosasto ja XRP Ledger. Näiden yhdistelmä tarjoaa kokonaisvaltaisen infrastruktuurin digitaalisen omaisuuden hallintaan”, sanoo Infanger.

Lisäksi Ripple suunnittelee vakaavaluutan julkaisua, joka on sidottu 1:1 Yhdysvaltain dollariin ja tehdään yhteistyössä Ethereumin kanssa. Ripple on kohdannut haasteita XRP-tokenin ja sen ekosysteemin käyttötapojen löytämisessä. Esimerkiksi yhteistyö Espanjan suurimman pankin Santanderin kanssa päättyi, kun Ripple ei kyennyt aktivoitumaan markkinoilla riittävästi. Santanderin mukaan Ripple ei ole ollut riittävän aktiivinen markkinoilla, jotta suunniteltu yhteistyö pankin kanssa rajat ylittävien maksujen osalta voisi jatkua.

Lue lisää: Mikä on Ripple (XRP) ja miten siihen voi sijoittaa?


Solanalla haasteita

Solanan tarkoituksena on ollut rakentaa maailman nopein avoin, julkinen ja hajautettu lohkoketju. Solanan (SOL) taustalla olevan Solana Foundationin strategiajohtaja Austin Federan mukaan tähän tavoitteeseen on vielä pitkä matka.

Federan mukaan Solanaa vaivannut lohkoketjun ruuhkautuminen on sen menestyksen sivutuote, ja se on ajanut verkkoon odottamattoman paljon toimintaa.

Federa: ”Käyttäjäkokemuksen näkökulmasta (Solanan) verkko ei ole lähelläkään siellä missä toivoisimme ja olettaisimme sen olevan.”

Federa jatkaa: “Positiivinen näkemys tästä on epäonnistuminen, johon on johtanut Solanan lohkotilan valtava kysyntä”. Federan mukaan Solana kuitenkin käsittelee enemmän tapahtumia sekunnissa kuin Ethereumin layer 1 ja layer 2 yhteensä.

Federa myös myöntää, että Solanan kehittäjien olisi pitänyt jo hyvissä ajoin pystyä ennakoimaan verkkoon vaikuttavat kysyntäpiikit toteuttamalla tarvittavat päivitykset ajoissa.

Federa: “Emme onnistuneet arvioimaan Solanan verkon kysyntää sekä sitä, että verkkoa olisi tullut sitä ennen päivittää ja korjata.”

Tutustu Solanaan:


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *