Tetherin ostot osoittavat bitcoinilla olevan edelleen paljon kysyntää

Tether (USDT)

Vakaavaluutta USDT:n taustayhtiönä tunnettu Tether on hankkinut 8 888 bitcoinia n. 600 miljoonaa dollarilla. Hankinta ei ole ollut julkista tietoa, mutta se on pääteltävissä lohkoketjudatasta, joka osoittaa siirron kryptovaluuttapörssi Bitfinexistä Tetherin lompakkoon.

Tetherin bitcoin-omistukset ovat merkittävät, sillä sen arvioidaan omistavan maailmassa seitsemänneksi eniten bitcoineja, yhteensä noin 75 354 kpl. Tetherin kaltaiset institutionaaliset toimijat vähentävät bitcoinien saatavuutta markkinoilla omilla osto-ohjelmillaan.

Lisäksi Tether on hankkinut merkittäviä määriä Yhdysvaltain valtionvelkakirjoja. Vuoden 2023 lopussa sen hallussa oli 80,3 miljardin dollarin arvosta T-Bill-velkakirjoja, mikä tekee siitä yhden maailman suurimmista valtionvelkakirjojen omistajista.

Lue lisää: Mikä on Tether (USDT) ja miksi sitä tarvitaan?

Bitcoinien määrä vapailla markkinoilla voi olla kuitenkin myös lisääntymässä ainakin väliaikaisesti, sillä lohkoketjudatan perusteella on myös päätelty, että USA:n valtio on mahdollisesti myymässä sen hallussa olevia bitcoineja, jotka se hankki verkkokauppa Silkkitien (Silk Road) takavarikoinnissa.

Lohkoketjudatayhtiö Arkham Intelligencen mukaan Silkkitievaroihin liitetyistä USA:n valtio-omisteisista kryptovaluuttalompakoista on siirretty 30 174 bitcoinia (arvo 2 miljardia dollaria) kryptovaluuttayhtiö Coinbaseen, josta ne mahdollisesti on tarkoitus myydä. Asiasta ei ole vielä kuitenkaan täyttä varmuutta.

Bitcoinin kysyntää ovat tukeneet maailman suurimpien varainhoitajien kuten BlackRockin ja Fidelityn ETF:ien osto-ohjelmat. Nämä indeksiosuusrahastot hankkivat bitcoineja maaliskuun 2024 aikana yhteensä 66 000 kappaletta. Samaan aikaan bitcoineja louhittiin vain 28 500 kappaletta, joten ei ole mikään yllätys, että bitcoinin hinta nousi maaliskuun aikana.

Louhijat saivat maaliskuussa 2023 ennätystulot, kun bitcoinin hinnan noustessa he tekivät yhteensä 2 miljardin dollarin voitot. Samalla Bitcoinin louhintateknologia kehittyy: Bitmain on julkaissut uuden Antminer S21 Pron, joka on edeltäjäänsä tehokkaampi ja kestävämpi, toimien jopa +45 Celsius-asteen lämpötiloissa.


USA:n suurin kryptopörssi Coinbase ottaa salamaverkon käyttöön

Maailman toisiksi suurin kryptovaluuttapörssi Coinbase on ottamassa Bitcoinin salamaverkon käyttöön. Salamaverkko toimii Bitcoinin Layer 2-tasolla ja sen tarkoituksena on mahdollistaa lähes välittömät maksut erittäin pienillä kustannuksilla.

Coinbase on valinnut Lightsparkin yhteistyökumppanikseen toteuttamaan tätä hanketta. Lightsparkin toimitusjohtajana toimii mm. maksujenvälittäjä PayPalissa vaikuttanut David Marcus.

Lightspark on kehittänyt kahden vuoden ajan alustaansa sellaisten instituutioasiakkaiden tarpeiden täyttämiseksi, jotka etsivät luotettavia ja tehokkaita ratkaisuja bitcoin-maksujen toteuttamiseksi. Integraatio Coinbasen kanssa sisältää Lightsparkin kehittyneet työkalut ja palvelut, kuten SDK:t, API:t sekä kehittäjätyökalut, jotka yksinkertaistavat salamaverkon solmujen käyttöönottoa ja hallintaa.

Yksi integroinnin keskeinen osa liittyy Lightsparkin etäavaimen (remote key) allekirjoituksen toteutukseen: Coinbase pitää Lightning-allekirjoitusavaimet hallussaan, kun taas Lightspark isännöi Lightning-solmua. Tämän asennuksen tavoitteena on varmistaa solmuinfrastruktuurin skaalautuvuus, luotettavuus ja optimointi, jolloin Coinbase voi keskittyä tarjoamaan omia palveluitaan ilman laajamittaisen salamaverkkointegrointiin liittyviä monimutkaisuuksia.

Coinbasen yritys- ja liiketoimintakehitysjohtaja Shan Aggarwal: ”Coinbase on sitoutunut tekemään maailmanlaajuisesta rahoitusjärjestelmästä nopeamman ja tehokkaamman. Olemme innoissamme yhteistyöstä Lightsparkin kanssa poistaaksemme maksuesteet ja mahdollistaaksemme nopeammat ja halvemmat Bitcoin-siirrot Bitcoinin salamaverkon tarjoaman tuen avulla.”

Coinbasen salamaverkkointegraatio ei tullut markkinoille yllätyksenä, sillä viime vuonna Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrong ilmoitti julkisesti, että yhtiö on sitoutunut ottamaan tulevaisuudessa salamaverkon käyttöön.

Salamaverkon käyttöönoton ajoitukselle olikin Coinbasella suuri tarve johtuen viime aikojen bitcoinin voimakkaasti lisääntyneestä kysynnästä. Tämän vuoden alkuvaiheessa Coinbasella oli vaikeuksia käsitellä kaikkia sille osoitettuja toimeksiantoja, joten palveluiden skaalauksen osalta salamaverkon oletetaan helpottavan nyt myös suurten toimeksiantomäärien käsittelyä.

Coinbasen vaihtovolyymi neljännesvuosittain on noin 154 miljardia dollaria.

Bitcoinin pääverkon kasvaneet siirtomaksut ovat lisänneet salamaverkon käyttöä, sillä sen siirtomaksut ovat pysyneet erittäin matalina.

Salamaverkon maksujen onnistumisprosentti on ollut myös korkealla tasolla: Viime lokakuusta lähtien maksut ovat toteutuneet 99,7 %:n todennäköisyydellä (yhteensä 308 000 siirtoa). Maksujen toteutumattomuus johtuu useimmiten riittämättömästä likviditeetistä maksureitillä.

Maailman suurin kryptovaluuttapörssi Binance otti salamaverkon käyttöön heinäkuussa 2023.


Aave pyrkii suojautumaan vakaavaluutta DAI:hin kohdistuvilta riskeiltä

Suomalaisen Stani Kulechovin perustama kryptovaluuttalainapalveluistaan tunnettu DeFi-protokolla Aaveen ACI-tiimi on kertonut minimoivansa toisen DeFi-protokolla MakerDAO:n vakaavaluutta-DAI:hin kohdistuvia riskejä.

Aaveen Marc Zellerin mukaan ARFC-ehdotuksessa (Aave Risk Framework Committee) DAI:n laina-arvo (loan-to-value ratio, LTV) muutetaan 0 prosenttiin kaikissa Aave-käyttöjärjestelmissä. Muutosten odotetaan vaikuttavan käyttäjiin erittäin vähäisissä määrin.

Ehdotuksen mukaan myös sDAI-kannustimet poistetaan Merit-ohjelmasta ja ne astuvat voimaan Meritin 2. kierroksen aikana ja sen jälkeen.

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään MakerDAO:n äskettäinen hyvin aggressiiviseksi tulkittu D3M-suunnitelma, joka laajensi DAI-luottorajaa nopeasti nollasta n. 600 miljoonaan DAI:hin vain kuukauden aikana. Luottorajan on ennakoitu saavuttavan pian 1 miljardia DAI:ta.

Ehdotuksella pyritään vähentämään mahdollisia riskejä, jotta muutokset vaikuttaisivat käyttäjiin mahdollisimman vähän. Vain murto-osa DAI-talletusmaksuista toimii vakuuksina Aaveessa ja käyttäjät voivat helposti vaihtaa USD Coiniin (USDC) tai Tetheriin (USDT), joten näin ollen muutosten ei oleteta vaikuttavan kovinkaan merkittävästi käyttäjien toimintaan.

Tällä ehdotuksella Aave pyrkii suojautumaan paljon riskejä sisältäviltä aggressiivisilta minttausoperaatioilta. Näistä yhtenä esimerkkinä on viimeaikainen Angle’s AgEUR (EURA), joka ensin mintattiin EULER:ksi ja sen jälkeen hakkeroitiin seuraavan viikon aikana.

Angle, joka on ylivakuudellinen vakaavaluutta-protokolla, ja AgEUR, joka puolestaan on hajautettu euron arvoon kiinnitetty vakaavaluutta, ovat esimerkkejä mahdollisista fiat-valuuttakiinnityksen menettämiseen (depegging) liittyvistä vaaroista, jotka pyritään ottamaan huomioon myös DAI:n kohdalla, silloin kun niitä käytetään AAVE:n lainavakuutena.

Viime kuussa Ethereum-steikkausprotokolla Eigenlayer ohitti Aaveen nousten toiseksi suurimmaksi DeFi-protokollaksi, jonka kokonaisarvo on lukittu (total value locked, TVL) 11,5 miljardia dollaria. Aaveen TVL oli samaan aikaan 10,7 miljardia dollaria. Suurin DeFi-protokolla on edelleen Ethereumin liquid staking -protokolla Lido.

Token Terminalin mukaan Aaveen protokollassa käyttäjien määrä on n. 5700 kappaletta, joka on selvästi enemmän mitä Lidossa, jossa niitä on 470 kappaletta.

MakerDAO on Ethereumin lohkoketjussa toimiva DeFi-protokolla, jonka tarkoituksena on kannustaa hajautettua tietokoneverkkoa ylläpitämään DAI-vakaavaluuttaa, joka on suunniteltu seuraamaan Yhdysvaltain dollarin hintaa (1:1).

MakerDAO on itse osa suurempaa Maker-protokollaksi kutsuttua järjestelmää, joka käyttää kryptoresurssien yhdistelmää DAI:n toimintaan ja ylläpitämiseen ilman kolmansia osapuolia.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *