Silk Roadin kaatuminen toi Bitcoinille medianäkyvyyttä

Silk Roadin kaatuminen oli shokki, joka johdatti bitcoinien vaihtokurssin välittömään yli 30:n prosentin laskuun. Se ei kuitenkaan johtanut romahdukseen, vaan vaihtokurssi on tämän jälkeen tasoittunut huomattavasti. Se ei ole tällä hetkellä edes kymmentä prosenttia alempana kuin se oli ennen SR:n sulkeutumista, vaan se on kohtalaisen lähellä sitä mistä lähdettiin.

Silk Road on eräänlainen anonyymien Internet-kauppapaikkojen Napster. Napster saatiin aikanaan alas, mutta sen jälkeen vastaavia sivustoja on syntynyt kuin sieniä sateella. Kauppapaikkojen olemassaolon mahdollistavat teknologiat kuten Tor-verkko ja Bitcoin, ovat edelleen toimivia ja turvallisia.

Toinen näkökulma on se, että Silk Roadin kaatumisen jälkeen Bitcoinia on vaikeampi yhdistää ensisijaisesti laittomaan kaupankäyntiin. Vaihtokurssin yllättävän hyvä vakaus itseasiassa todistaa sen, että Bitcoin on kaikkea muuta kuin vain Silk Roadin maksuväline. Se on universaali vaihtoehtoraha.

Itseasiassa Silk Roadin tapaus on tuonut Bitcoinille huomattavan paljon medianäkyvyyttä. Silk Roadista ja Bitcoinista on puhuttu mm. NBC:n uutisissa, CNN:ssä, BBC:ssä, Reutersissa ja vaikka missä. Suomessakin on uutisoitu aiheesta, joskin huomattavasti maltillisemmin. Samalla Bitcoiniin liittyvät Google-haut ovat lisääntyneet huomattavasti.

Tärkeää on huomioida se, että uutisointi ei ole koskenut vain Silk Roadia, vaan nimenomaan Bitcoin on saanut paljon huomiota. Laadukkaimman raportin julkaisi PBS:n Newshour, joka on katsomisen arvoinen juttu. Sen voitte katsoa tästä.